ارتودنسی در بزرگسالان تا چه سنی امکان پذیر است؟

ارتودنسی بزرگسالان

ارتودنسی در بزرگسالان هیچ محدودیتی ایجاد نمی کند؛ در واقع دندان‌ها اگر سالم باشند، در هر سنی می‌توان آنها را جابه‌جا و مرتب کرد، بنابراین هر کسی در هر سنی که باشد برای انجام ارتودنسی دیر نیست.

امروزه از هر پنج نفری که ارتودنسی انجام می‌دهند، یک نفر بزرگسال است؛ اما با این وجود، باز هم این تعداد خیلی کمتر از کل افراد بزرگسالی است که در عمل می‌توانند از ارتودنسی برای درمان مشکلات و ناهنجاری‌های فک و دهان خود استفاده کنند.

دکتر سعید قریشی متخصص ارتودنسی از حضور کلیه شما عزیزان در مطب خود استقبال می‌کند.

ایشان همه انواع خدمات ارتودنسی اعم از جراحی و درمان ناهنجاری‌های سر و صورت را برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان ارائه می‌نمایند و از جدیدترین روش ها و ابزارهای ارتودنسی روز دنیا برای رفع مشکلات دندان و فک در بزرگسالی استفاده می‌کنند.

انجام ارتودنسی به صورت کلی محدودیت سنی ندارد اما در سنین بالاتر ممکن است به دلیل خرابی برخی دندان ها، نیاز به اقداماتی قبل از شروع ارتودنسی داشته باشد و همچنین حتما توسط پزشک با تجریه و موفق در زمینه ارتودنسی سنین بالا انجام شود.

فواید ارتودنسی در بزرگسالان

تحقیقات نشان داده است که فراوانی ناهنجاری‌های فک و دندان در بزرگسالان نسبتاً زیاد بوده و میزان شیوع آن با آنچه که در کودکان و نوجوانان می‌بینیم، قابل مقایسه است.

احتمالا حدود سه چهارم از کل بزرگسالان از نوعی از مشکلات فک و دندان از قبیل شلوغی دندان‌ها یا انحراف دندان‌های دائمی بعد از کشیدن بعضی از آنها، رنج می‌برند.

یقیناً داشتن یک لبخند زیبا و جذاب می‌تواند باعث تقویت اعتماد به نفس در هر شخص شود.

مطالعات نشان داده ، روش‌های ارتودنسی در بزرگسالان می‌تواند حتی در ارتقاء جایگاه شغلی و موقعیت اجتماعی افراد بزرگسال هم تأثیر داشته باشد.

علاوه بر آن، درمان ارتودنسی در بزرگسالان از نظر سلامت جسمی هم فواید مهمی دارد، زیرا تمیز کردن دندان‌های نامرتب خیلی سخت‌تر است و بنابراین می‌تواند مقدمه‌ای برای بروز پوسیدگی دندان‌ها و ابتلاء به بیماری‌های لثه شود.

همچنین صاف و مرتب کردن دندان‌ها به کمک ارتودنسی در بزرگسالان موجب راحت‌تر شدن کار جویدن غذا می‌شود ؛ پس در هر سن و سالی که هستید، انجام ارتودنسی می‌تواند مزایای بسیار زیادی برای شما داشته باشد.

کاندیدای مناسب برای ارتودنسی در سنین بزرگسالی

آن عاملی که تعیین می‌کند شما کاندیدای خوبی برای عمل ارتودنسی هستید یا خیر، سن شما نیست، بلکه عوامل دیگری شامل وضعیت فعلی شما از لحاظ سلامت دهان و دندان، بیماری‌های پریودنتال، سلامت عمومی و نوع عارضه‌ای که قصد درمان آن را دارید، می‌باشد.

بیماری‌های پریودنتال (لثه) که می‌تواند منجر به از بین رفتن استخوان حمایت‌کننده از دندان شود، در بین بزرگسالان بسیار شایع‌تر از جوانان است ، این نکته بسیار مهمی در تعیین کاندیدای مناسب برای ارتودنسی است، زیرا اصولاً روش ارتودنسی از طریق جابه‌جا کردن ملایم و آرام دندان‌ها در داخل استخوانی است که وظیفه حمایت از آن را بر عهده دارد.

لازم به ذکر است که انجام ارتودنسی در شرایطی که فردی به بیماری‌های پریودنتال مبتلا باشد، می‌تواند باعث بدتر شدن بیماری و تشدید علائم آن شود.

بنابراین، هرچند از بین رفتن استخوان دندان نمی‌تواند مانعی برای انجام ارتودنسی باشد، اما قبل از شروع ارتودنسی لازم است که ابتدا هر گونه بیماری پریودنتال حتماً به طور کامل تحت کنترل درآید و درمان شود.

براکت های ارتودنسی در بزرگسالان

برای انجام ارتودنسی می‌توان از روش‌های مختلفی استفاده کرد.

بریس‌ها یا براکت‌های سنتی فلزی یا پلاستیکی که بر روی دندان‌ها چسبانده می‌شود و سیم‌هایی از داخل آنها رد می‌شود، فقط یک نمونه از ابزارهایی است که در ارتودنسی برای وارد کردن نیروی فشار یا کشش بر روی دندان‌ها و حرکت دادن آرام و ملایم آنها به طرف جایگاه درستشان استفاده می‌شود.

فشار وارد کردن بر روی دندان باعث می‌شود که قسمتی از استخوان که در مجاورت ریشه دندان قرار دارد به آرامی تحلیل برود و توسط خود بدن جذب شود ، از طرفی وارد کردن نیرو در جهت مخالف یا کشیدن دندان باعث می‌شود که در این نقطه، استخوان جدید تشکیل شود.

در واقع این استخوان جدید در فضایی که به خاطر جابه‌جا شدن ریشه دندان ایجاد شده است تشکیل می‌شود و دندان را در موقعیت جدید خود محکم می‌کند.

انواع براکت های ارتودنسی

یکی از دلایلی که باعث شده است امروزه حدود ۵۰ درصد از بیماران ارتودنسی را بزرگسالان تشکیل بدهند آن است که در سال‌های اخیر تکامل و پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای در زمینه بریس‌های ارتودنسی حاصل شده است.

امروزه بزرگسالان می‌توانند گزینه دلخواه خود را از میان چندین روش مختلف ارتودنسی و ابزارهای راحت و غیر آزار دهنده‌ای که برای این منظور وجود دارد، انتخاب کنند ؛ در حالی که وقتی همین افراد در سن نوجوانی بودند، شاید تنها گزینه‌ای که برای ارتودنسی در اختیار داشتند، همان براکت های فلزی سنتی بود.

در ادامه به چند مورد از جدیدترین روش‌های ارتودنسی که در حال حاضر برای بزرگسالان قابل استفاده است، اشاره می‌کنیم.

براکت های ارتودنسی سنتی یا فلزی

براکت های سنتی یا فلزی ایده‌آل برای صاف کردن سریع دندان‌هایی که خیلی کج هستند.

با وجود آنکه اغلب مردم با شنیدن کلمه ارتودنسی معمولاً به یاد براکت های فلزی که در دهان بیماران دیده‌اند می‌افتند، اما براکت های فلزی جدید امروزی هیچ شباهتی به آن براکت های قدیمی با ظاهر ناخوشایندشان ندارند ، زیرا براکت‌های امروزی اندازه بسیار کوچک‌تری دارند و دیگر تمام سطح دندان را نمی‌پوشانند.

شما می‌توانید رنگ سیم‌های ارتودنسی را به گونه‌ای انتخاب کنید که تا جایی که ممکن است، نامرئی‌تر باشد و زیاد به چشم نیاید ؛ علاوه بر آن، امروزه سیم‌های خمیده فعال‌شونده با حرارت هم وجود دارند که با استفاده از گرمای بدن شما، دندان‌ها را با سرعت بیشتر و درد کمتری نسبت به ابزارهای قدیمی ارتودنسی حرکت می‌دهند.

مزایای براکت ارتودنسی فلزی

براکت ارتودنسی فلزی برای بیمارانی که مشکل شدید انحراف فک و یا دندان‌های خیلی کج دارند و می‌خواهند هر چه زودتر دندان‌های صاف و مرتبی داشته باشند، معمولاً ارزان‌ترین و کم‌هزینه‌ترین روش ارتودنسی است.

معایب براکت ارتودنسی فلزی

مرئی‌ترین نوع براکت هستند و خیلی زیاد دیده می‌شوند.

براکت های سرامیکی

ارتودنسی سرامیکی مناسب برای بزرگسالانی که می‌خواهند یک ارتودنسی تمیز و سریع داشته باشند.

براکت های سرامیکی از نظر شکل و اندازه، شبیه به بریس‌های فلزی هستند، اما به جای براکت‌های فلزی در آنها از براکت‌های شفاف یا همرنگ با دندان استفاده می‌شود.

در برخی از مدل‌های براکت های سرامیکی حتی سیم‌های آنها هم به رنگ دندان هستند و خیلی کمتر در دهان دیده می‌شوند.

مزایا ارتودنسی سرامیکی

بسیار ظریف‌تر از براکت های فلزی هستند ، در مقایسه با بریس‌های نامرئی (اینویزالاین) عملکرد سریع‌تری دارند.

معایب ارتودنسی سرامیکی

در مقایسه با براکت های فلزی، قیمت بالاتری دارند و احتمال شکسته شدن آنها بیشتر است.

در صورت عدم مراقبت مناسب ممکن است به راحتی رنگ آنها عوض شود و یا روی آن لکه بزند.

براکت های مخفی یا ارتودنسی لینگوال

ارتودنسی لینگوال مناسب برای بزرگسالانی که می‌خواهند مزایای براکت های فلزی را بدون دیده شدن آن داشته باشند.

براکت های مخفی یا ارتودنسی لینگوال از بسیاری جهات مشابه با براکت های فلزی هستند، اما سیم‌ها و براکت‌های آنها در پشت دندان‌ها قرار می‌گیرد ، در نتیجه کسی از روبرو به شما نگاه می‌کند اصلاً متوجه وجود براکت های ارتودنسی در دهان شما نمی‌شود.

مزایا ارتودنسی لینگوال

از روبرو دیده نمی‌شود.

معایب ارتودنسی لینگوال

ارتودنسی لینگوال هزینه بالایی دارد، نگهداری و مراقبت از آن مشکل است، برای درمان ناهنجاری‌های شدید کارآیی ندارد، در اوایل دوره درمان برای بیمار آزاردهنده است، تنظیم آن مشکل‌تر از براکت های فلزی است و به زمان بیشتری احتیاج دارد.

ارتودنسی نامرئی

ردیف‌کننده‌های (الاینرها) پلاستیکی شفاف (اینویزالاین) مناسب برای افرادی که ناهنجاری خفیف دارند و نامرئی بودن براکت برایشان مهم‌تر از سرعت درمان است.

در روش ارتودنسی نامرئی یا اینویزالاین، پزشک ارتودنتیست برای شما ۱۸ تا ۳۰ ردیف‌کننده پلاستیکی شفاف می‌سازد که شکل آنها شبیه به حفاظ‌های دهانی است.

شما هر چند هفته یک بار از یک ردیف‌کننده جدید استفاده می‌کنید.

این روش برای بزرگسالان جذابیت زیادی دارد، زیرا این ردیف‌کننده‌ها را می‌توانند در زمان مسواک زدن، کشیدن نخ دندان و یا غذا خوردن از دهان خود خارج کنند و به طور عادی این کارها را انجام دهند.

مزایا ارتودنسی نامرئی

دیدن آنها تقریباً غیرممکن است، در ساختار آنها براکت و سیم وجود ندارد، برای غذا خوردن مزاحمتی ایجاد نمی‌کند، تمیز کردن دندان‌ها به راحتی امکان‌پذیر است.

معایب ارتودنسی نامرئی

برای درمان ناهنجاری‌های شدید کارآیی ندارد، هزینه بالایی دارد، سرعت صاف شدن دندان‌ها کمتر از روش‌های دیگر است، احتمال گُم کردن آن زیاد و هزینه ساخت مجدد آن خیلی بالا است.

عوامل تأثیرگذار در روند درمان ارتودنسی در بزرگسالان

چند بیماری مختلف وجود دارد که ابتلاء به آنها می‌تواند باعث اختلال در روند درمان ارتودنسی شود، از جمله این بیماری‌ها می‌توان به بیماری‌های شدید دریچه قلب، خونریزی‌های داخلی، کم‌خونی و دیابت شدید و کنترل نشده اشاره کرد.

پس اگر شما هم به هر یک از این بیماری‌های یاد شده در بالا مبتلاء هستید، حتماً با پزشک یا دکتر ارتودنسی خود (یا دندانپزشکی که برای شما ارتودنسی انجام می‌دهد) مشورت کنید تا اطمینان حاصل کنید که همه نکات به خوبی روشن شده است.

همچنین بعضی از داروهایی که اصولاً توسط بزرگسالان به منظور درمان آرتروز یا پوکی استخوان مصرف می‌شوند، می‌توانند موجب سخت‌تر شدن حرکت دندان‌ها شود.

داروهای دیگری هم وجود دارد که باعث خشک شدن دهان می‌شود.

سیگار کشیدن هم دهان را خشک می‌کند ، خشکی دهان می‌تواند باعث سخت و آزاردهنده شدن ارتودنسی شود و خطر پوسیدگی دندان‌ها را نیز افزایش دهد.

نکته مهم دیگری که قبل از ارتودنسی باید در نظر داشت، آن است که آیا ناهنجاری فک ماهیتاً مربوط به اسکلت است؟ یعنی مربوط به نحوه منطبق شدن فک‌ها بر روی یکدیگر می‌باشد یا ناشی از عوارض دیگری است.

در بزرگسالانی که رشد جسمی آنها کامل شده است، ممکن است لازم باشد که درمان چنین عارضه‌ای از طریق جراحی فک انجام شود.

اما در اغلب افرادی که ناهنجاری‌های فک و دندان (از جمله شلوغی، انحراف دندان‌ها یا فاصله زیاد بین آنها) در آنها شدت کمتری دارد، عدم وجود رشد فیزیکی، مانعی در راه انجام ارتودنسی و یا دستیابی به نتایج مطلوب به شمار نمی‌آید.

شما با کمی تحقیق و پرس و جو در مورد روش‌های نوین ارتودنسی متوجه خواهید شد که از زمان نوجوانی شما تاکنون، ابزارهای ارتودنسی تغییرات خیلی زیادی کرده‌اند و پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای در این زمینه حاصل شده است.

قبل و بعد ارتودنسی در بزرگسالان

هزینه ارتودنسی در بزرگسالان

آگاهی از هزینه‌های مربوط به هر یک از انواع روش های ارتودنسی، نقش مهمی در انتخاب یکی از این روش‌ها برای شما یا دیگر افراد خانواده خواهد داشت ؛ به طور کلی، شما عمل ارتودنسی را در هر جایی که انجام دهید، میانگین هزینه ارتودنسی به شدت ناهنجاری‌هایی که مورد درمان قرار می‌گیرد، اینکه ارتودنسی برای یک یا هر دو فک بالا و پایین انجام شود و نیز نوع درمانی که شما انتخاب می‌کنید، بستگی خواهد داشت.

همه این عوامل در تعیین هزینه ارتودنسی در بزرگسالان و کودکان نقش دارند، اما نکته مهمی که می‌تواند در تصمیم‌گیری شما برای انجام ارتودنسی تأثیر زیادی داشته باشد، آن است که بدانید دقیقاً برای چه منظوری دارید هزینه پرداخت می‌کنید.

۵/۵ - (۵ امتیاز)
ارتودنسی چیست؟
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها