دیپ بایت (DEEP BITE) یا اوربایت عمیق، نوعی مال اکلوژن است که در نتیجه ناهمراستایی دندانها و فکها اتفاق میافتد و در بسیاری از موارد عامل ژنتیکی پشت آن قرار دارد اما عوامل دیگر مانند پوسیدگی دندان، عادات دهانی نامناسب مانند مکیدن انگشت، جویدن ناخن یا دندان قروچه ، درمانهای دندانپزشکی نامناسب یا ناموفق و دست دادن دندانها به ویژه دندانهای عقبی نیز در ایجاد مال اکلوژن نقش دارند.
از دست دادن دندانهای عقبی در افراد بزرگسال میتواند باعث ایجاد یا تشدید دیپ بایت شود که منجر به فروریختگی بایت و نیمه پایینی صورت و پیری چهره میشود.
ممکن است در وهله اول به نظر برسد مشکل مال اکلوژن و ناهمراستایی دندانها تنها جنبه زیبایی دارد اما در حقیقت مشکل جدیتر است.
مال اکلوژن ممکن است آسیب جدی به دندانها و لثه و استخوان پیرامون آنها زده و منجر به سردرد، اختلال مفصل گیجگاهی فکی، مشکلات شنوایی و مشکلات گوارشی شود که همه اینها عوارض فیزیکی و اجتماعی نیز دارند.
متداولترین انواع اختلالات بایت عبارتند از با اوربایت ( دیپ بایت) ، کراس بایت، اوپن بایت، کمبود فضا و بههم ریختگی و شلوغی دندانها و جلو زدگی دندانها.
دیپ بایت
دیپ بایت به وضعیتی گفته میشود که در هنگام بسته بودن فکها، دندانهای جلویی بالایی تقریباً تمامی سطح دندانهای جلویی پایین را میپوشانند، این وضعیت برای سلامت دندانها و مفصل فک بسیار مخرب محسوب میشود و بر زیبایی چهره نیز تأثیر زیادی میگذارد.
معمولا خط دندانهای پایینی یا قوس دندانی پایینی زنگوله ای شکل است و در آن دندانهای جلویی پایینی بالاتر از دندانهای عقبی قرار میگیرند و گاهی اوقات این وضعیت به قدری محسوس است که لبه های بالای دندانهای پایینی با بافت لثه سقف دهان برخورد میکند و باعث لایه لایه شدن لثه در محدوده پشت دندانهای بالایی میشود. این وضعیت مشکلی جدی شده و اغلب منجر به از دست رفتن دندانهای جلویی میشود.
اصلاح دیپ بایت نه تنها باعث بهبود عملکرد دندانها میشود بلکه مسواک زدن و نخ دندان کشیدن و به طور کلی حفظ سلامت دندانها و لثه نیز آسان میشود. همچنین تأثیر شگرفی بر زیبایی لبخند و صورت میگذارد.
درمان دیپ بایت
این وضعیت اغلب مستلزم درمان چند روشی است و متخصص ارتودنسی و دندانپزشک ترمیمی معمولاً در کنار هم باید کار کنند تا این مشکل را برطرف نمایند.
درمان ارتودنسی میتواند ناهمراستایی دندانها و دیپ بایت را با عقب کشیدن دندانهای جلویی اصلاح نماید. بسیاری از روشهای امروزی اصلاح دیپ بایت بسیار محافظه کارانه هستند.
انواع درمانهای ارتودنسی
براکت پشت دندانی یا ارتودنسی لینگوال
براکت ثابت معمولی
براکت شفاف
الاینر غیر ثابت (متحرک)
در دیپ بایت معمولاً سطح پشتی دندانهای جلویی بالایی و دندانهای جلویی پایینی بسیار ساییده شده اند و اغلب درمان آن نیاز به ترمیم با کامپوزیت ونیر ، لمینت دندان یا روکش دارد. گاهی اوقات بایت همه دندانها باید با کمک باندینگ کامپوزیت بازسازی شود و سپس با لمینت سرامیکی، آنلی یا روکش دندانها ترمیم شوند.
از دست رفتن دندانهای عقبی اغلب منجر به ایجاد یا تشدید دیپ بایت میشود که در این موارد جایگزینی دندانهای از دست رفته با ایمپلنت یا بریج دندان باید انجام شود تا بتوان بایت را اصلاح نمود.
در موارد شدید جراحی ارتوگناتیک ممکن است بهترین راه حل باشد. انتخاب روش درمان بستگی به شدت دیپ بایت، نیمرخ صورت و احتمالاً سن بیمار دارد اما همیشه توصیه میشود اولویت با درمانهای کم تهاجمی تر و ماندگارتر باشد.