روشهای درمان جلو زدگی چانه یا آندربایت

روشهای درمان جلو زدگی چانه یا آندربایت

در صورتی که مشکل ارتودنسی داشته باشید دستیابی به لبخندی زیبا دشوار است. اما صرفاً به این دلیل که مشکل ارتودنسی دارید دستیابی به لبخندی زیبا محال نیست بلکه به راحتی می‌توانید با درمان ارتودنسی انواع مشکلات دندانی را اصلاح نموده و دندان‌هایتان را صاف و مرتب کنید. یکی از مشکلاتی که باعث نازیبایی چهره و دندان‌ها می‌شود، جلو زدگی چانه است که به آن آندربایت گفته می‌شود.

آندربایت چیست؟

آندربایت که در اصطلاح بالینی به آن پروگناتیسم گفته می‌شود نوعی اختلال بایت است و زمانی اتفاق می‌افتد که دندان‌های پایینی جلوتر از دندان‌های بالایی قرار گرفته اند. شدت این وضعیت ممکن است از خفیف و نامشخص که در آن دو ردیف دندان‌های بالایی و پایینی تقریباً لب به لب قرار می‌گیرند تا شدید که در آن دندان‌های بالایی و پایینی اصلاً با یکدیگر تماس ندارند و فاصله افقی بین دندان‌های جلویی پایینی و بالایی زیاد است، متفاوت باشد. این وضعیت باعث می‌شود بیانات چهره ‌ای در صورت شما ایجاد شود که مورد نظر شما نیست بنابراین حتی می‌تواند علاوه بر مشکلات زیبایی، مشکلات اجتماعی نیز ایجاد نماید.

عوارض آندربایت

علت اصلی آندربایت، ناهمراستایی فک پایین با فک بالا است که معمولاً از بدو تولد وجود دارد. بیمارانی که دچار سندرم کروزون Crouzon یا سندروم سلولهای قاعده ای خالدار (basal cell nevus ) هستند یا در نتیجه وضعیتی مانند غول پیکری (gigantism ) یا آکرومگالی ممکن است علائم آندربایت را نشان دهند. برخی زمینه‌ های نژادی نیز احتمال آندربایت را افزایش می‌دهد.

مشکلاتی که در اثر آندربایت ایجاد می‌شود بستگی به شدت آندربایت دارد. در صورتی که جلو زدگی چانه و فاصله بین دندان‌ها زیاد باشد ممکن است مشکلات زیر ایجاد شود:

• اشکال در جویدن غذا و غذا خوردن
• چالش‌هایی در صحبت کردن و گفتار صحیح
• درد مزمن مفصل یا فک و همچنین درد گوش و سر
• پوسیدگی دندان در اثر ساییدگی زیاد مینا
• تنفس از راه دهان، بوی بد دهان و عفونت‌های باکتریایی
• وقفه تنفسی در حین خواب (اپنه)، خرخر کردن و سایر مشکلات تنفسی شب ‌هنگام

متأسفانه همیشه کودکان با یکدیگر مهربان نیستند و ممکن است کودکی که دچار آندربایت است مورد تمسخر دوستان و هم‌کلاسی‌ها و خود قرار بگیرد. بنابراین ممکن است اعتماد به ‌نفس او کاهش پیدا کرده و از قرارگیری در موقعیت‌های اجتماعی پرهیز نماید.

روش‌های اصلاح آندربایت

چند روش برای اصلاح آندربایت وجود دارد که از عمل جراحی اصلاحی فکها تا طیف گسترده‌ ای از وسیله ‌های ارتودنسی را شامل می‌شود. در صورتی که در سن کودکی اقدامات لازم صورت بگیرد بدون نیاز به جراحی این مشکل برطرف می‌شود. این موضوع اهمیت غربالگری زود هنگام ارتودنسی در کودکان در سن هفت ‌سالگی را نشان می‌دهد.

انواع متداول وسیله ارتودنسی مورد استفاده برای درمان آندربایت در کودکان عبارتند از:

وسیع کننده فک بالا

این وسیله ارتودنسی در سقف دهان قرار می‌گیرد و هر شب باید پیچ وسط بدنه آن با کلید مخصوص پیچانده و فعال شود تا فک به تدریج بزرگتر شود. این فرایند کاملاً تدریجی بوده و باعث بزرگ شدن فک بالا می‌شود تا زمانی که موقعیت آنها نسبت به دندان‌های پایین مناسب باشد. معمولاً از این وسیله به مدت یک سال باید استفاده شده و پس از آن با استفاده از ریتینر باید نتایج درمان حفظ شود.

هدگیر معکوس یا فیس ماسک

این وسیله ارتودنسی شبیه هدگیر معمولی است با این تفاوت که در جهت متفاوتی نیرو اعمال می‌کند. این وسیله فک بالا را جلوتر میکشد تا در موقعیت مناسبی در مقایسه با فک پایین قرار بگیرد.

در موارد شدید آندربایت یا در بیمارانی که سن رشد آنها تمام شده است، اصلاح این وضعیت ممکن است نیازمند جراحی فک باشد. در این فرآیند، جراح استخوان بخش انتهای فک را بریده و از بخش جلویی جدا می‌کند و موقعیت آن را اصلاح می‌کند. سپس قطعات فک در موقعیت جدید تثبیت می‌شود. این کار باعث می‌شود فک پایین عقبتر کشیده شود.

رویکرد زیبایی

در موارد خفیف جلو زدگی چانه، با استفاده از روش جدیدی در دندانپزشکی زیبایی می‌توان دندان‌های پایین‌ را تغییر شکل داده و آنها را در موقعیتی متناسب با دندان‌های بالا قرارداد. برای این منظور از لمینت استفاده می‌شود. این امکان وجود دارد که دندان‌های پایین عقب‌تر قرار گرفته و از نیاز به جراحی یا استفاده از وسیله ‌های ارتودنسی جلوگیری شود.

تکنولوژی لیفت صورت نمی‌تواند این مشکل را به صورت فیزیکی برطرف کند اما باعث می‌شود از نظر ظاهری این وضعیت کمتر جلب توجه نماید.

حفظ سلامت دهان

هنگام تصمیم‌ گیری برای روش اصلاح آندربایت، باید تمامی شرایط از جمله سلامت دهان در نظر گرفته شود. همچنین در نظر داشته باشید به هر صورت باید مراقب سلامت دهان و دندان خود باشید.

امتیاز نوشته از نظر شما چند است؟
ارتودنسی چیست؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.