پیوند استخوان در ایمپلنت دندان، عمل پیوند استخوان در سینوسهای فک برای ایجاد یک بستر مناسب جهت کاشت ایمپلنت است. پیوند استخوان در ایمپلنت دندان در افرادی صورت میگیرد به دلیل ضعف در استخوان فک امکان کاشت دندان جدید برایشان وجود ندارد. برای معرفی یک عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان میتوان به سینوس لیفت اشاره داشت. با اندازه گیری فاصله سطح استخوان فک تا سینوس بالای دندان میتوان نوع عمل پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان را مشخص کرد. اینکه عمل ایمپلنت به پیوند استخوان نیاز داشته باشد یا ایمپلنت بدون پیوند استخوان صورت گیرد کاملا به وضعیت استخوان فک بستگی دارد.
پیوند استخوان در ایمپلنت دندان در انواع متفاوت بر روی دندانها صورت میگیرد. عمده دلیل عمل پیوند دندان، ایجاد یک بستر مناسب برای کاشت ایمپلنت است. عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان اصولا همزمان با کاشت ایمپلنت صورت میگیرد.
فهرست عناوین
پیوند استخوان در ایمپلنت به چه معناست؟
عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان، عملی است که برای بازسازی استخوان در زمان نیاز به کاشت دندان برای افرادی که به دلایل مختلف استخوان لثه و فک آنها تحلیل رفته است گفته میشود. این نوع عمل وابسته به نوع پودر استخوان برای پیوند و همین طور میزان آسیب دیدگی استخوان فک و لثه به انواع مختلف تقسیم میشود.
اگر میزان آسیب دیدگی استخوان مربوط به فک بالا و تا اندازه ای باشد که برای کاشت دندان با مشکل اساسی مواحه باشند، از عمل پیوند سینوس برای انجام پیوند استخوان در ایمپلنت استفاده میکنند، در این نوع عمل در حالت گسترده بین عمل پیوند استخوان و کاشت ایمپلنت حداقل بین ۶ الی ۱۰ ماه باید فاصله باشد. اما در حالت خفیف تر می توان همزمان پس از انجام عمل پیوند استخوان، کاشت ایمپلنت را انجام داد.
انواع پیوند استخوان در ایمپلنت بر اساس نوع استخوان پیوند
انواع پیوند استخوان در ایمپلنت دندان بر اساس دو شاخص اساسی در این عمل مثل منبعی که استخوان برای پیوند از آن گرفته شده، و محلی که با آسیب دیدگی استخوان برای کاشت دندان مواجه است بستگی داشته و به دستههای زیر تقسیم میشود.
پیوند استخوان اتوگرافت
پیوند استخوان تحت عنوان اتوگرافت را در پیوند استخوان در ایمپلنت دندان، حالتی را در نظر میگیرد که از بدن خود بیمار استخوان مورد نیاز عمل پیوند را بگیرند. پیوند استخوانی اتوگرافت یا اتوژن بیشتر مواقع اولین انتخاب متخصصان دندانپزشک است، به این دلیل که پیوندهای گرفته شده از بدن بیمار بهترین نتیجه را از بین دیگر گزینهها برای انجام پیوند استخوان در ایمپلنت دندان، به دست میدهد.
از جمله مزایای این نوع عمل پیوند استخوان، سلولهای زنده مغز استخوان گرفته شده از فرد بیمار است که به رشد و ترمیم مداوم آن پس از انجام عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان، کمک میکند. اما عیبی که این روش دارد این است که برای گرفتن پیوند استخوانی از بدن افراد باید جراحی دیگری صورت گیرد.
پیوند استخوان آلوگرافت
در این نوع عمل پیوند استخوان که به آلوگرافت معروف است، استخوان مورد نیاز برای افراد از بدن فرد دیگری تامین میشود، که در بیشتر مواقع از بانک پیوند استخوان تامین میشود. این نوع عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان برای افرادی در نظر گرفته میشود که تمایلی به گرفتن پیوند استخوان از بدن خود ندارند یا به حجم زیادی از استخوان برای پیوند نیاز دارند.
از مزایای این عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان میتوان به عدم نیاز به جراحی دوم و موجود بودن پیوندهای استخوانی به اندازه نامحدود است، در مقابل عملکرد ضعیف آلوگرافت یا آلوژن در بازسازی استخوان و نیاز به زمان بیشتری برای ترمیم استخوان قبل از ایمپلنت را میتوان از معایب این پیوند روش دانست.
پیوند استخوان زنو گرافت
این نوع پیوند استخوان در ایمپلنت دندان با استفاده از استخوان دیگر موجودات زنده مثل گاو صورت میگیرد و شباهت بافتهای استخوانی تمامی موجودات باعث شده امکان استفاده از پیوندهای استخوانی آنها برای انسان وجود داشته باشد.
این نوع پیوندهای استخوانی مانند که از ترکیبات غیر استریل شده از مواد آلی استخوان دیگر موجودات بوده مانند یک تکیه گاه روی استخوان اصلی زده شده و پس از بازسازی استخوان طبیعی، این ترکیبات تخریب میشوند.
پیوند استخوان آلو پلاست
در این نوع پیوند استخوان در ایمپلنت دندان برای تشکیل بافت استخوانی از مواد سنتزی استفاده میشود. این مواد منجر بدن را نسبت به تشکیل استخوان طبیعی در محل ایمپلنت دندان تحریک میکند. اگر چه کارآمدی روش پیوند استخوانی آلو پلاست نسبت به آلوژن (پیوند استخوانی اتوگرافت) کمتر است، اما امکان ایجاد عفونتهای مختلف در محل کاشت ایمپلنت در این عمل کمتر میباشد.
پیوند استخوان در ایمپلنت برای بازسازی استخوان فک و لثه (لیفت سینوس)
یکی از دلایل مهم نیاز به پیوند استخوان در ایمپلنت دندان را میتوان تحلیل استخوان که در اصطلاح پزشکی به آن آکا استئوپروسیس (Osteopetrosis aka) گفته میشود اشاره داشت. تحلیل استخوانی که منجر به شکننده گی و احتمال آسیب دیدگی استخوان ناحیه فک یا لثه میشود که روی عملکرد دندانها تاثیر منفی دارد.
اگر با مشکلات این چنینی برای انجام کاشت ایمپلنت مواجه باشید اصولا از روشهای پیوند سینوس یا لیفت سینوس برای بازسازی محل کاشت دندان و پیوند استخوان در ایمپلنت دندان استفاده میشود.
همزمانی پیوند استخوان و ایمپلنت
از دست دادن یک یا چند دندان و اقدامات دیر هنگام برای کاشت دندان منجر به ایجاد ضعف و شکنندگی در استخوان فک و لثه میشود. این اتفاق در زمان انجام کاشت ایمپلنت در صورتی که فاصله استخوان فک از سینوس بالای دندان حدودا ۳ میلی متر باشد شما را مجبور به استفاده از پیوند استخوان در ایمپلنت دندان و ایجاد بستر مناسب برای انجام عمل کاشت ایمپلنت میکند.
ایجاد فاصله بین پیوند استخوان و ایمپلنت
این نوع عمل پیوند زمانی اتفاق میافتد که عمق تحلیل استخوانی تا ۵ میلی متر از لبه استخوان تا سینوس بالای دندان رفته باشد. در این نوع عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان که اصظلاحا لیفت سینوس گفته میشود به دلیل ضعف و شکنندگی بیش از حد مجاز استخوان فک و لثه بعد از قرار دادن مواد پیوند استخوان و بستن سینوس نیاز به گذشتن تقریبا ۶ الی ۱۰ ماه برای ترمیم استخوان فراهم آمدن شرایط کاشت ایمپلنت است.
انجام عمل پیوند استخوان از طریق افزایش ریج
در این نوع عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان از روش افزایش ریج، برای اضافه کردن ارتفاع استخوان فک و یا پهنای استخوان فک استفاده میشود. این عمل زمانی صورت میگیرد که ارتفاع و عرض استخوان توان کافی برای نگهداری از ایمپلنت دندان را نداشته باشد. در این هنگام از عمل ریج برای افزایش تراکم استخوانی در محلی که ضعف استخوان وجود دارد صورت میگیرد.
مراقبتهای بعد از پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
از نکات مراقبتی مهم پس از انجام پیوند استخوان در ایمپلنت دندان میتوان به موارد زیر اشاره داشت.
- از لمس محل زخم پس از انجام عمل پیوند استخوان در ایمپلنت خودداری کنید.
- از شستن مداوم و بیش از حد دهان در این هنگام خودداری کنید.
- از بیرون ریختن آب دهان به مدت یک شبانه روز و خونریزی مجدد در محل زخم بپرهیزید.
- از کشیدن سیگار و استعمال دخانیات خودداری کنید.
- در هنگام خوردن نوشیدنی از نی استفاده نکنید زیرا به محل حراجی فشار وارد میکند.
- حتما داروهای تجویز شده توسط دندانپزشک را مصرف کنید.
ایمپلنت بدون پیوند استخوان
در روشی جدید برای کاشت دندان به جای عمل پیوند استخوان در ایمپلنت دندان، در استخوان فک بالا که به مدت طولانی بدون دندان بوده و استخوان دندان در آن کاملا تحلیل رفته و کوچک شده است، ایمپلنت دندان جای میگیرد.
در روشهای معمولی طول ایمپلنتها بین ۷ الی ۱۸ میلی متر بوده که در این حالت برای ایجاد شرایط مناسب جهت قرار گیری دندان بدون عمل پیوند استخوان از ایمپلنتهایی با طول ۳۰ الی ۵۰ میلی متر استفاده میشود. این نوع عمل به دلیل محل قرار گیری ایمپلنتها به عمل ایمپلنت گونهای معروف است.
پیوند استخوان در ایمپلنت درد دارد؟
اصولا افراد به دلیل ترس و نگرانی درد طولانی مدت پس از انجام پیوند استخوان در ایمپلنت دندان برای بازسازی دندانهای خود به این روش مردد هستند. احتمال داشتن درد پس از انجام این عمل متناسب با نوع عمل پیوند وجود دارد. البته افرادی که از این روش برای کاشت دندان استفاده کرده اند معتقدند عمل کشیدن دندان از پیوند استخوان در ایمپلنت دندان درد بیشتری دارد.
پیوند دندان چیست؟
انجام عمل پیوند دندان از یک فرد به فرد دیگر از راههای جایگزینی دندان از بین رفته است. تکنیکهای مختلفی در انجام پیوند دندان وجود دارد . سالمترین و کم عوارض ترین آنها روش پیوند دندان زنده که در اصطلاح پزشکی به پیوند آلوستاتیک دندان معروف است، میباشد. امکان انتقال بیماریهای عفونی مثل هپاتیت و ایدز در این روش دندان و همین طور ایجاد آنتی ژنیسیته در افراد به حداقل میرسد.
پیوند استخوان در ایمپلنت دندان در اثر شکنندگی و ضعف در استخوان فک بالا، برای پیوند دندان افتاده از طریق کاشت ایمپلنت با روشهای مختلفی بر اساس نوع مشکل در استخوان فک پایین و بالای افراد صورت میگیرد. با توجه به حساسیت عمل پیوند ایمپلنت در استخوان حتما برای انجام این کار با متخصص فک و صورت و دندانپزشکی مشورت داشته باشید.