افرادی که به دنبال درمان ارتودنسی بوده اند یا در حال انجام آن هستند، با پلاک شفاف دهانی آشنایی دارند؛ پلاک شفاف ممکن است برای صاف و مرتب کردن دندانها استفاده شود که در این صورت به عنوان اینویزالاین یا الاینر شفاف شناخته میشود یا هدف از آن محافظت از دندانها در مقابل دندان قروچه باشد که در این صورت به آن محافظ دهان شبانه گفته میشود و گاهی هم پلاک شفاف به منظور نگه داشتن دندانها در موقعیت جدید پس از در آوردن براکت استفاده میشود که در این صورت به آن تثبیت کننده، نگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر ارتودنسی میگونید و معروفترین برند آن اسیکس نام دارد.
تمیز کردن پلاک شفاف
مراقبت از اینویزالاین یا هر پلاک شفاف دیگری، اگر چه بسیار ساده است اما خیلی هم مهم است. این کار تنها چند دقیقه زمان می برد اما اگر از انجام آن چشم پوشی کنید با مشکلات متعددی مانند کدر شدن و بدرنگی پلاک شفاف، بوی بد دهان، پوسیدگی دندان و عفونت لثه مواجه میشوید.
تمیز کردن پلاک شفاف را باید به یک عادت روزمره تبدیل کنید و هر بار که دندانهای خود را مسواک میزنید، وسیله دهانی خود را هم تمیز کنید.
برای تمیز کردن اینویزالاین نیاز به خمیر دندان، مسواک یا فرچه مخصوص دارید؛ همچنین برای شستشو و ضد عفونی کردن آن میتوانید از محلول شوینده دندان مصنوعی استفاده کنید.
۱- پلاک را زیر آب ولم بگیرید و با آب خالی که نه خیلی سرد و نه خیلی گرم است، آن را شستشو بدهید.
۲- کمی خمیر دندان روی موهای مسواک یا داخل پلاک بریزید. با حرکات دایره وار با ملایمت مسواک را به تمامی سطوح پلاک بکشید. سطح بیرونی آن را فراموش نکنید.
۳- پس از این که پلاک را کامل مسواک زدید، آن را زیر آب ولرم بشویید.
۴- با دقت آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید هیچ جرم و رسوبی روی آن باقی نمانده باشد. پلاک دهانی همانند هر وسیله دیگری که در دهان میگذارید ممکن است به خود جرم و پلاک بگیرد بنابراین اگر به موقع جرم آن را تمیز کنید سخت نمیشود.
۵- اگر متوجه تجمع کلسیم در پلاک شدید، آن را داخل شوینده دندان مصنوعی غوطه ور کنید . دستور العمل دقیق استفاده از محلول را از روی برچسب محصول بخوانید و رعایت کنید.
۶- پس از این که تمیز کاری تمام شد، میتوانید دوباره پلاک را در دهان بگذارید یا اگر نمیخواهید آن را استفاده کنید، بگذارید کامل خشک شود و سپس داخل جعبه مخصوص خود بگذارید.
مراقبت از پلاک شفاف
تمیز کردن مرتب پلاک شفاف، تنها بخشی از مراقبت از آن است. باید یادتان باشد هنگام غذا خوردن پلاک شفاف خود را در بیاورید، نباید با آن غذا بجوید. هر ذره ای که به آن بچسبد و همان جا بماند، میتواند پوسیدگی ایجاد کند. همچنین خوردن چیزی در حالی که پلاک در دهان دارید باعث بوی بد دهان و ساییدگی و استهلاک زودرس پلاک میشود.
حواستان باشد محلول شوینده ای که برای شستن وسیله دهانی استفاده میکنید نباید حاوی ترکیباتی باشد که منجر به خوردگی یا خراب شدن آن میشوند. بهتر است قبل از استفاده از هر شوینده، با ارتودنتیست مشورت کنید.
لازم به ذکر است از آنجایی که ریتینر و اینویزالاین از رزین (پلاستیک) ساخته میشوند، از شستشوی آنها با آب داغ یا گرم باید پرهیز کنید. حرارت میتواند باعث تاب برداشتن و تغییر شکل آن شود و دیگر بر دندانها منطبق نباشد.
مشکلات مربوط به استفاده از پلاک شفاف
معمولا استفاده از پلاک شفاف در دهان، مشکل خاصی ایجاد نمیکند و در مقایسه با براکت خیلی راحت تر است اما باز هم اگر درد دارید با ارتودنتیست صحبت کنید.
از دهانشویه برای شستشوی پلاک شفاف استفاده نکنید چون باعث کدر شدن یا تغییر رنگ آن میشود. نوشیدن چای ، قهوه یا نوشیدنیهای رنگدانه دار دیگر نیز میتواند منجر به تغییر رنگ پلاستیک پلاک شود. همچنین اگر نوشیدنی داغ باشد میتواند منجر به ذوب شدن و خراب شدن پلاک شود.
شایعترین اشتباهی که در مورد پلاک شفاف انجام میشود این است که پس از غذا خوردن فرد فراموش میکند پلاک را در دهان بگذارد. گاهی نیز ممکن است پلاک را در جایی بگذارید و گم شود و مجبور شوید پلاک جدیدی تهیه کنید. برای جلوگیری از ایجاد وقفه در درمان، هر بار که پلاک را از دهان در می آورید، زنگ هشدار بگذارید تا فراموش نکنید آن را دوباره در دهان بگذارید.
اگر نیاز به مشاوره و سوال بیشتر دارید با متخصص ارتودنسی دکتر سعید قریشی تماس بگیرید.