شکاف کام و لب (لب شکری) و به دنبال آن عوارض شکاف کام و لب، یکی از مسائل شناخته شدهای است که میتواند زندگی نوزادان را تحت تاثیر قرار دهد. اما عوارض شکاف کام و لب به طور کلی و عوارض شکاف کام در بزرگسالی چیست؟ آیا تشخیص شکاف کام در سونوگرافی و یا عمل شکاف کام در بزرگسالی امکان پذیر است؟ هزینه عمل شکاف کام چقدر است؟ در این مقاله ضمن پرداختن به شایع ترین عوارض شکاف کام و لب، به این سوالات نیز پاسخ خواهیم داد. با ما همراه باشید.
فهرست عناوین
عوارض شکاف کام و لب چیست؟
تمام نوزادانی که با این مشکل متولد میشوند، به یک میزان از عوارض شکاف کام و لب رنج نمیبرند. چرا که این مسئله به طور مستقیم با محل شکاف و شدت آن ارتباط دارد. در هر صورت، عوارض شکاف کام و لب همه بیماران را به نوعی درگیر میکند که در ادامه به بیان آنها خواهیم پرداخت:
عوارض شکاف کام و لب برای نوزادان
۱. مشکلات تغذیه ای: یکی از اولین عوارض شکاف کام و لب برای نوزادان که انجام عمل شکاف کام نرم در نوزادان را ضروری میکند، بروز مشکل هنگام مکیدن شیر است. در واقع آنها به دلیل ورود هوا قادر نیستند عمل مکیدن را به خوبی انجام دهند. برای رفع این معضل از عوارض شکاف کام و لب، مادر برای شیر دادن باید در حالتهای خاصی این کار را انجام دهد تا فرزند او اذیت نشود. همچنین مادر میتواند تا پیش از عمل شکاف کام نرم در نوزادان، از شیشه شیر شکاف کام مخصوص نوزادان استفاده کند.
۲. مشکلات تنفسی: بروز مشکلات تنفسی یکی دیگر عوارض شکاف کام و لب است. این مشکل مخصوصا در هنگام غذا خوردن بیش از سایر مواقع آنها را اذیت خواهد کرد. در بسیاری از موارد مشاهده شده که در نوزادان شیرخوار، شیر از شکاف کام به گلو وارد شده است، ولی به جای عبور کردن از مری از بینی او خارج میشود. این مورد از عوارض شکاف کام و لب متاسفانه موجب ایجاد مشکلات ریوی در آنها نیز خواهد شد. بنابراین مادر هنگام تغذیه نوزاد و پیش از عمل شکاف کام نرم در نوزادان باید بسیار محتاط باشد، یا از شیشه شیر شکاف کام استفاده کنند.
۳. مشکلات گوارشی: یکی دیگر از عوارض شکاف کام و لب در نوزادان، ورود هوای بیشتر به دستگاه گوارش هنگام تغذیه و شیر خوردن است. این امر باعث میشود تا نوزادانی که این مشکل را دارند، به آروغ گیری بیشتری نسبت به سایرین احتیاج داشته باشند. برای کمک به رفع این عارضه، مادران میتوانند در حالت نشسته به کودک شیر بدهند، تا میزان بلع هوا به حداقل ممکن برسد؛ یا استفاده از شیشه شیر شکاف کام را مد نظر قرار دهند. این عارضه نیز یکی دیگر از مواردی است که اهمیت عمل شکاف کام نرم در نوزادان را بالا میبرد.
۴. ضعف جسمانی: خستگی در کودکان با شکاف کام یا لب شکری بیشتر از کودکان عادی است. چرا که آنها هنگام تغذیه باید تلاش بیشتری برای مکیدن بکنند و این برای یک نوزاد خسته کننده است. در نتیجه این مورد از عوارض شکاف کام و لب، ممکن است نوزاد وزن زیادی اضافه نکند. بهتر است والدین برای حل این مشکل (عمل شکاف کام نرم در نوزادان و برآورد هزینه عمل شکاف کام) حتما با پزشک متخصص مشورت کنند.
۵. عفونتهای گوش: عوارض شکاف کام و لب در نوزادان به این موارد ختم نمی شود. متاسفانه کودکان درگیر با این مشکل به میزان بیشتری در معرض ابتلا به عفونت گوش هستند. این امر به علت عملکرد نادرست شیپور استاش که برقرار کننده ارتباط بین گوش و گلو است، اتفاق میافتد.
عوارض شکاف کام در بزرگسالی
۱. مشکلات گفتاری: یکی از موارد مهم عوارض شکاف کام در بزرگسالی، مواجه شدن با مشکلات گفتاری است. باز بودن سقف دهان و لبها و ضعف عضلات این اندامها، به آنها اجازه نمیدهد تا تمامی کلمات را به درستی تلفظ و مانند افراد طبیعی صحبت کنند. عمل شکاف کام در بزرگسالی در چنین شرایطی بسیار حائز اهمیت خواهد بود. چرا که در اثر این مورد از عوارض شکاف کام در بزرگسالی، نوع صحبت کردن آنها از ابتدا و از دوران خردسالی تو دماغی خواهد بود و اطرافیان اصوات و کلمات خارج شده از دهان آنها را بسیار نامفهوم خواهند شنید.
۲. مشکلات فک و دندان: انجام عمل شکاف کام در بزرگسالی و تقبل هزینه عمل شکاف کام فرد را از مشکلات دهان و دندان نیز رها خواهد کرد. یکی از شایعترین عوارض شکاف کام در بزرگسالی، بروز مشکلات دندانی است، چرا که نحوه شکل گیری دندانها در این افراد عادی نخواهد بود.
۳. مشکلات ظاهری: تا اینجا تمام عوارض شکاف کام و لب در دوران نوزادی، عوارض شکاف کام در بزرگسالی و دلایل انجام عمل شکاف کام نرم در نوزادان، عمل شکاف کام در بزرگسالی و تقبل هزینه عمل شکاف کام ناشی از مشکلات فیزیکی بود. اما عوارض شکاف کام و لب موارد روانی را نیز دربر میگیرد. کاهش اعتماد بنفس از ابتدای شناخت محیط اطراف و دوستان از ابتدا در آنها مشاهده خواهد شد. خجالت، سرخوردگی، تنهایی و تنش با کودکان دیگر از جمله عوارض شکاف کام در بزرگسالی و حتی سنین کمتر است که در افراد مبتلا مشاهده میشود.
عمل شکاف کام نرم در نوزادان
شکاف لب و کام قابل درمان است. این درمان از زمان تولد نوزاد آغاز شده و تا نوجوانی طول میکشد و با توجه به شدت مشکل بررسی و پیگیری میشود. عمل شکاف کام نرم در نوزادان و همچنین عمل شکاف کام در بزرگسالی معمولترین روش درمان شکاف کام است. با بزرگتر شدن کودک (و تعویق درمان تا زمان انجام عمل شکاف کام در بزرگسالی) ممکن است نیاز به جراحیهای بیشتری نیز وجود داشته باشد. اما معمولا در همان دوران نوزادی این مشکل و عوارض شکاف کام و لب برطرف میشود.
همچنین بد نیست بدانید که درمان کودکان درگیر با این معضل (مانند عمل شکاف کام نرم در نوزادان) به صورت تیمی انجام میشود. این تیم می تواند شامل جراح پلاستیک، ارتودنتیست، متخصص گوش و حلق و بینی، گفتار درمانگر، متخصص اطفال، متخصص گفتاری و روانشناس باشد.
تشخیص شکاف کام در سونوگرافی
بسیاری از افراد میپرسند: آیا شکاف کام جنین در سونوگرافی مشخص میشود؟ متاسفانه تشخیص شکاف کام در سونوگرافی تقریبا امکان پذیر نبوده و پاسخ سوال آیا شکاف کام جنین در سونوگرافی مشخص میشود، منفی است. اگرچه شکاف لب در اسکن آنومالی اغلب قابل تشخیص است، اما تشخیص شکاف کام در سونوگرافی داخل دهان جنین دشوار بوده و اغلب مشاهده نمیشود.