فلوراید تراپی، به عنوان یک روش درمانی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان، از بین بردن لکههای روی دندان و تقویت مینای دندان استفاده میشود. این روش درمانی هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان انجام میشود. در این مقاله ضمن بررسی فلوراید تراپی، مزایا و معایب فلوراید تراپی در کودکان و بزرگسالان را مورد بررسی قرار میدهیم.
فهرست عناوین
فلوراید تراپی چیست؟
فلورایدتراپی (Fluoride Therapy) یک روش درمانی است که در آن از فلوراید برای بهبود سلامت دندانها و پیشگیری از بیماریهای دندانی استفاده میشود. فلوراید یک عنصر شیمیایی است که در طبیعت و در بسیاری از منابع آبی و خوراکی وجود دارد.
با استفاده از این ماده برای دندانها، مقاومت آنها در برابر تخریب اسیدهای موجود در دهان و باکتریها افزایش یافته و مینای دندان تقویت شود. فلوراید به صورت خمیر دندان حاوی فلوراید و یا مصرف آب حاوی فلوراید استفاده میشود. فلوراید تراپی به ویژه در پیشگیری از پوسیدگیهای دندان دائمی، پوسیدگی دندانهای شیری در کودکان، رفع زردی دندان و کاهش خطر تشکیل لکههای سفید روی دندانها (که میتواند به پوسیدگی دندان ختم شود) موثر است. این روش درمانی به صورت معمول توسط دندانپزشکان تجویز میشود و میتواند در حفظ سلامت دندانها و کاهش نیاز به درمانهای دندانی موثر باشد.
فلوراید تراپی چه مزایایی دارد؟
فلوراید تراپی دارای مزایا و کاربردهای متعددی در ارتقاء سلامت دندانها و پیشگیری از بیماریهای دندانی است. در ادامه به برخی از مزایا و فواید اصلی فلوراید تراپی اشاره میکنیم:
۱. تقویت مینای دندان
فلوراید به تقویت مینای دندانها کمک میکند. این ماده به دندانها مقاومت بیشتری در برابر اثر تخریبی اسیدهای موجود در دهان و باکتریها میدهد. به این ترتیب، میتوان با فلوراید تراپی دندانها را مقاوم تر کرد.
۲. پیشگیری از پوسیدگی
فلوراید تراپی به خصوص در کاهش خطر پوسیدگی دندان موثر است. مشکل پوسیدگی دندان به ویژه در کودکان و نوجوانان رخ میدهد و باعث تخریب مینای دندان میشود. البته آموزش روش صحیح مسواک زدن به کودکان نیز میتواند در کاهش پوسیدگی دندان موثر باشد.
۳. کاهش خطر لکههای سفید
فلوراید تراپی میتواند از تشکیل لکههای سفید روی دندانها جلوگیری کند. این لکههای سفید میتوانند نشانه اولیه پوسیدگی باشند. البته در صورت بروز مشکل تغییر رنگ دندان، میتوان از فلوراید تراپی برای سفید کردن دندان نیز استفاده کرد.
۴. پیشگیری از پوسیدگی دندانهای شیری
فلوراید تراپی خطرپوسیدگی دندانهای شیری در کودکان را کاهش میدهد. این موضوع بسیار مهم است، زیرا دندانهای شیری نقش مهمی در رشد دندانهای دائمی دارند. به همین دلیل، استفاده از روش فلوراید تراپی برای کودکان نیز رایج است.
۵. کاهش نیاز به درمانهای دندانی
فلوراید تراپی با تقویت مینای دندان و کاهش خطر پوسیدگی، میتواند باعث کاهش نیاز به درمانهای دندانی پیشرفته و پرهزینه شود. بنابراین با انجام این روش، میتوان هزینهها و مشکلات ناشی از خرابی دندانها را کاهش داد.
۶. سهولت در استفاده
فلوراید تراپی به راحتی در محلولهای خمیر دندان، آبهای آشامیدنی و مواد بهداشتی دیگر در دسترس است و این مزیت امکان را به افراد میدهد که به سادگی از فلوراید بهرهمند شوند.
فلوراید تراپی در کودکان و بزرگسالان
فلوراید تراپی در کودکان و بزرگسالان دارای کاربردها و مزایای متعددی در حفظ و ارتقاء سلامت دندانها است. این روش درمان به دلیل اثرات مثبت فلوراید بر روی مینای دندانها و مقاومت دندانها در برابر پوسیدگی و کاهش اثر اسیدهای موجود در دهان در تخریب دندان مهم است.
در ادامه به برخی از کاربردها و مزایای فلوراید تراپی در کودکان و بزرگسالان اشاره میکنیم:
فلوراید تراپی کودکان
لایه خارجی تاج دندان مینای دندان نام دارد. کریستالهای تشکیلشده از باکتریهای دهان میتواند سبب از بین رفتن مینای دندان در کودکان شوند. فلوراید تراپی در پیشگیری از پوسیدگی دندانی در کودکان کمک میکند. مشکل پوسیدگی دندان معمولا در کودکان و نوجوانان رخ میدهد و طی آن، مینای دندان تخریب میشود. البته استفاده بیش از حد از فلوراید، میتواند مشکل گچی شدن دندان در کودکان را به دنبال داشته باشد.
فلوراید تراپی در بزرگسالان
فلوراید تراپی به بزرگسالان نیز کمک میکند تا از پوسیدگی دندان جلوگیری کنند و درد دندان در اثر پوسیدگی را کاهش دهند. این روش درمانی میتواند دندانهای دائمی را در بزرگسالان تقویت کند. فلوراید تراپی در مقابله با تخریب دندانی (پوسیدگی، لکههای سفید، زرد و سیاه روی دندانها) موثر است. این روش درمانی در بزرگسالان به پیشگیری از مشکلات لثهای مانند خونریزی لثه و عفونتهای دهانی نیز کمک میکند. به این ترتیب، نیاز به درمانهای دندانی پرهزینه نیز کاهش مییابد.
ممکن است فواید و مضرات فلوراید تراپی کودکان با بزرگسالان متفاوت باشند. برای دریافت برنامه مراقبت از دندانها و استفاده بهینه از فلوراید، بهتر است با دندانپزشک مشورت کنید تا برنامه مناسبی برای شما تنظیم شود.
بروز فلوروز دندان در اثر فلوراید تراپی
مصرف بیش از حد فلوراید ممکن است به مشکلاتی منجر شود که با عنوان فلوروز دندان شناخته میشوند. فلوروز دندان، وضعیتی است که به تغییر رنگ دندانها و تخریب مینای دندانی منتهی میشود، اما معمولا در اثر مصرف بیش از حد فلوراید به شکل نوشیدن آب آشامیدنی به وجود نمیآید.
بلکه بروز فلوروز، در اثر مصرف بیش از حد فلوراید به صورت مستقیم روی دندانها رخ میدهد. این مشکل علاوه بر دندانهای بزرگسالان، در دندانهای شیری کودکان نیز رخ میدهد.
عوارض مصرف بیش از حد فلوراید، معمولا شامل موارد زیر است:
- تغییر رنگ دندانها: مصرف بیش از حد فلوراید به ویژه در دوران کودکی ممکن است منجر به تغییر رنگ دندانها شود. این تغییرات رنگ ممکن است شامل لکههای سفید، قهوهای، زرد یا حتی سیاه روی دندانها باشد.
- ترک در لبه دندانها: مصرف بیش از حد فلوراید منجر به ایجاد ترکهایی در لبههای دندانها میشود. این مشکلات به طور خاص در دندانهای شیری کودکان مشاهده میشوند.
- مشکلات مینای دندان: مصرف بیش از حد فلوراید میتواند به تخریب مینای دندانی منتهی شود و در نتیجه، منجر به پوسیدگی دندانها شود.
- تغییرات بافت لثه: استفاده زیاد فلوراید ممکن است به تحریک لثهها منجر شود و باعث تورم یا قرمزی لثهها شود.
برای پیشگیری از عوارض ناشی از مصرف بیش از حد فلوراید مانند فلوروز، لازم است که دندانپزشک مقدار فلوراید مصرفی را کنترل کند. اگر مشکلاتی درباره مصرف فلوراید دارید یا نگران عوارض آن هستید، بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید تا راهکارهای مناسبی را به شما ارائه دهد.
مدت زمان انجام فلوراید تراپی
مدت زمان انجام فلوراید تراپی متغیر است و به نوع درمان، سن، نیازهای دندانی و توصیههای دندانپزشک بستگی دارد. در ادامه چند مثال از مدتزمانهای معمول برای انجام فلوراید تراپی را ذکر میکنیم.
- فلوراید تراپی با خمیر دندان: معمولا مدت زمان مورد نیاز برای فلوراید تراپی با خمیر دندان حاوی فلوراید حدود ۲ دقیقه است. این ۲ دقیقه، مدت زمان پیشنهادی دندانپزشکها برای مسواک زدن و استفاده از خمیر دندان است.
- فلوراید تراپی با ژل فلوراید: مدت زمان معمول برای انجام فلوراید تراپی با ژل فلوراید ممکن است متفاوت باشد، اما اغلب توصیه میشود که ژل را در دهان نگه دارید و بعد از یک مدت زمان مشخص (مثلا یک تا دو دقیقه) آن را بشوید.
- فلوراید تراپی در دندانپزشکی: وقتی که دندانپزشک فلوراید تراپی انجام میدهد، معمولا از ژل فلوراید یا لاک فلوراید استفاده میکند. مدت زمان انجام تراپی در دندانپزشکی ممکن است بر اساس نیازهای دندانی شما تعیین شود. این مدت زمان معمولا در حدی کوتاهتر از چند دقیقه تا چند ساعت است.
مدت زمان دقیق برای فلوراید تراپی باید توسط دندانپزشک شما تعیین شود. او به اطلاعات دقیق در مورد وضعیت دندانی و نیازهای شما دسترسی دارد و میتواند برنامه مناسبی برای فلوراید تراپی شما ارائه دهد. از مهمترین نکات این است که مرتب و منظم از فلوراید تراپی استفاده کنید، همانطور که دندانپزشک شما توصیه میکند.
وارنیش فلوراید و نحوه استفاده از آن
وارنیش فلوراید (Fluoride Varnish) یک نوع ماده مورد استفاده فلوراید تراپی است که توسط دندانپزشکان در مطب استفاده میشود. این وارنیش به تقویت مینای دندانها، کاهش حساسیت دندان و پیشگیری از پوسیدگی دندانی کمک میکند.
در ادامه نحوه استفاده از وارنیش فلوراید توسط دندانپزشک را توضیح میدهیم.
- آمادهسازی دندانها: قبل از اعمال وارنیش فلوراید، دندانها باید تمیز شوند. دندانپزشک از ابزارهایی مانند ابزارهای دندانپزشکی یا وسایل معمولی تمیزی دندان (مثل نخ دندان) برای این کار استفاده میکند.
- خشک کردن دندانها: پس از تمیز کردن دندانها، باید کاملا خشک شوند. دندانپزشک معمولا از هوای گرم یا هوای پرفشار برای خشک کردن دندانها استفاده میکند.
- اعمال وارنیش فلوراید: وارنیش فلوراید به صورت مایع روی دندانها اعمال میشود. دندانپزشک از یک اپلیکاتور خاص برای این کار استفاده میکند. وارنیش به طور یکنواخت سطح دندانها، به خصوص سطوحی که نیاز به تقویت دارند را میپوشاند.
- تمیز کردن لکههای اضافی: پس از اعمال وارنیش، اگر وارنیش اضافی بر روی لثهها یا سطوح دهانی وجود داشته باشد، دندانپزشک آن را تمیز میکند.
- راهنمایی برای مراقبت از دندانها: دندانپزشک پس از درمان توصیه میکند که حداقل چند ساعت پس از اعمال وارنیش فلوراید از خوردن و آشامیدن پرهیز کنید تا وارنیش به دندانها جذب شود. همچنین، ممکن است به شما توصیه شود که در روزهای بعد از اعمال وارنیش، از مسواک زدن و مصرف غذاهای و نوشیدنیهای گرم خودداری کنید.
وارنیش فلوراید معمولا به صورت دورهای یا به توصیه دندانپزشک اعمال میشود. برای کسانی که دچار مشکلات دندانی خاصی هستند، ممکن است تعداد جلسات انجام فلوراید تراپی بیشتر باشد.
عوارض وارنیش فلوراید
وارنیش فلوراید مادهای بی خطر است و برای پیشگیری از بیماریهای دندانی و تقویت سلامت دندانها به کار میرود. اما ممکن است در برخی موارد عوارض یا اثرات جانبی کمی نیز داشته باشد.
در ادامه برخی از عوارض و اثرات جانبی محتمل وارنیش فلوراید را بررسی میکنیم:
- تغییر در رنگ دندانها: در برخی موارد، مصرف طولانیمدت و با مقادیر بسیار زیاد فلوراید ممکن است منجر به تغییر رنگ دندانها شود. این تغییرات معمولا به صورت لکههای سفید یا سیاه روی دندانها ظاهر میشوند. گچی شدن دندان نیز میتواند یکی از عوارض رایج استفاده بیش از حد از وارنیش فلوراید باشد.
- حساسیت دهان: برخی افراد پس از استفاده از وارنیش فلوراید ممکن است دچار حساسیت در دهان و دندانها شوند. این حساسیت معمولا موقت و کوتاه مدت است و پس از مدتی از بین میرود.
- تحریک لثه: ممکن است برخی از افراد بعد از اعمال وارنیش فلوراید تحریک لثه یا التهاب لثه را احساس کنند. این تحریک معمولا کوتاهمدت است و به خودی خود از بین میرود.
- تاریخچه آلرژی: افرادی که به فلوراید یا مواد دیگری که در وارنیش فلوراید وجود دارد، آلرژی دارند، ممکن است به عوارض آلرژیک مثل خارش، قرمزی و واکنشهای پوستی دچار شوند. در صورت داشتن سابقه آلرژی، به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
- ابتلا به بیماریهای خاص: وارنیش فلوراید برای افراد دارای بیماریهای خاص مانند نارسایی کلیه باید با احتیاط مصرف شود. زیرا دندانپزشک حتما باید این مشکلات را در نظر بگیرد.
امروزه وارنیش فلوراید به عنوان یک ماده بی خطر و موثر برای پیشگیری از بیماریهای دندانی شناخته میشود. با این حال، بهتر است از دندانپزشک خود درباره اثرات آن سوال کنید و او را از سابقه درمان، نیازهای خاص و احتمال بروز عوارض جانبی مطلع کنید. دندانپزشک میتواند شما را در مورد مزایا و معایب استفاده از وارنیش فلوراید به طور دقیقتر راهنمایی کند.
هزینه فلوراید تراپی
به طور کلی هزینه فلوراید تراپی نسبت به سایر روشهای درمانی دندانپزشکی مثل پرکردن و ارتودنسی کمتر است. هزینه فلوراید تراپی با درنظر گرفتن مواردی مانند وضعیت دهان و دندان شخص، میزان تخصص و شهرت پزشک، دستگاهها و تجهیزات مورد استفاده پزشک در مطب و شهر یا منطقه شهری تعیین میشود. برای اطلاع از هزینه فلوراید تراپی میتوانید به مطب دکتر قریشی مراجعه فرمایید.
جمع بندی
در این مقاله شما را با فلوراید تراپی، وارنیش فلوراید، مزایا و عوارض هر کدام آشنا کردیم. اگر قصد انجام فلوراید تراپی را دارید، میتوانید با مراجعه به مطب دکتر قریشی، درباره شرایط انجام این روش درمانی، مدت زمان و هزینه آن اطلاعات کاملی را کسب کنید.