تاثیر نوشابه بر ارتودنسی

آیا مصرف نوشابه به دندان و بریس ارتودنسی آسیب می‌زند؟

ارتودنسی دندان تنها به نصب براکت و ویزیت‌های منظم محدود نمی‌شود. سبک زندگی و عادات غذایی بیمار، نقش تعیین‌کننده‌ای در موفقیت این پروسه درمانی دارند. یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در این مسیر، مصرف نوشیدنی‌هایی شیرین، گازدار و اسیدی همانند نوشابه است که اغلب نادیده گرفته می‌شود. این نوشیدنی پرطرفدار، می‌تواند مشکلات پنهان و گاه جبران‌ناپذیر برای دندان‌ها و دستگاه ارتودنسی ایجاد کند.

لذا در این مقاله، به بررسی دقیق تاثیر نوشابه بر ارتودنسی پرداخته و و عوارض زیاده روی در مصرف این نوع نوشیدنی‌ها را بیان می‌کنیم. برای کسب آگاهی بیشتر و مراقبت بهتر از دندان‌ها در دوره ارتودنسی در ادامه با ما همراه باشید.

چرا مصرف نوشابه در ارتودنسی ضرر دارد؟

  • بالا بودن قند
  • اسیدیته بالا
  • تاثیر بر براکت‌ها
  • تغییر رنگ دندان‌ها

درک صحیح تاثیر نوشابه بر ارتودنسی، نیازمند آشنایی با ماهیت و ساختار این درمان است. برای کسب اطلاعات بیشتر، به صفحه ارتودنسی دندان چیست مراجعه نمایید.

تاثیر نوشابه بر ارتودنسی ثابت

تاثیر نوشیدنی‌های گازدار و شیرین بر ارتودنسی ثابت چیست؟ در ارتودنسی ثابت، براکت‌ها و سیم‌ها به‌صورت دائم روی دندان‌ها قرار دارند و همین مسئله، تمیز نگه‌داشتن سطوح دندانی را دشوارتر می‌کند. نوشابه با دارا بودن ترکیبات قندی و اسیدی، شرایط را برای رشد باکتری‌های عامل پوسیدگی دندان فراهم می‌کند و باعث آسیب به مینای دندان در نواحی اطراف براکت‌ها می‌شود. این آسیب‌ها اغلب به‌صورت لکه‌های سفید رنگ یا پوسیدگی‌های نقطه‌ای پس از پایان درمان نمایان می‌شوند.

علاوه‌بر‌این، براکت‌ها و سیم‌های فلزی ارتودنسی ثابت در تماس طولانی مدت با اسید نوشابه، تیره و کدر می‌شوند و استحکام خود را ازدست می‌دهند. اسید فسفریک موجود در نوشابه نیز به مرور زمان چسب براکت‌ها را تضعیف کرده و موجب شل شدن یا جدا شدن آن‌ها از سطح دندان شود. مجموعه این اتفاقات، نه‌تنها درمان را با اختلال مواجه می‌کند، بلکه نیاز به ترمیم مجدد و صرف زمان بیشتر خواهد داشت که نتیجه آن افزایش هزینه ارتودنسی است. به همین دلیل، پرهیز از مصرف نوشابه در طول درمان با ارتودنسی ثابت اهمیت ویژه‌ای دارد.

پوسیدگی دندان در اتودنسی ثابت به دلیل مصرف نوشابه با ارتودنسی

تاثیر نوشابه بر ارتودنسی نامرئی

با وجود اینکه براکت‌های ارتودنسی سرامیکی از مواد ضد لکه ساخته می‌‌شوند، اما نوشیدن مداوم نوشابه در طول دوره درمان می‌تواند آسیب‌زا باشد. اسیدی بودن و وجود قند فراوان در نوشابه موجب تغییر رنگ براکت‌ها و ایجاد لکه‌های دائمی روی دندان‌ها می‌شود که در ظاهر دندان‌ها به ویژه دندان‌های جلویی تاثیر منفی دارد.

در ارتودنسی نامرئی با الاینرهای شفاف نیز نوشیدن نوشابه در حالی که الاینر داخل دهان قرار دارد، باعث تغییر رنگ یا کدر شدن پلاک شفاف نیز شود. متخصصان ارتودنسی توصیه می‌کنند برای جلوگیری از تاثیر نوشابه بر ارتودنسی، مصرف این نوشیدنی را در دوره درمان کنار بگذارید و در صورت مصرف، سریعا مسواک بزنید و پلاک‌ها و براکت‌ها را به خوبی بشویید.

تغییر رنگ الاینرهای شفاف به دلیل مصرف نوشابه در ارتودنسی

عوارض نوشابه روی دندان ها

نوشیدن مداوم نوشابه، به دلیل خاصیت اسیدینه قوی و قند بالا اثرات مخربی بر سلامت دهان و دندان‌ها دارد. مهمترین عوارض نوشابه برای دندان‌ها عبارت است از:

  • فرسایش مینای دندان به دلیل وجود اسید فسفریک و اسید سیتریک در نوشابه
  • رشد سریع باکتری‌های مضر دهان و افزایش احتمال پوسیدگی دندان
  • تغییر رنگ و ایجاد لکه و تیرگی روی سطح دندان‌ها
  • تحریک بافت نرم دهان، افزایش احتمال التهاب و تحلیل لثه
  • فراهم شدن شرایط برای رشد باکتری‌ها با کاهش میزان بزاق و افزایش خشکی دهان
  • تشکیل پلاک و جرم دندانی در نتیجه باقی ماندن قند و اسید نوشابه در دهان

اگر در مورد راه‌های جلوگیری از آسیب به بریس‌ها و دندان‌ها در دوره ارتودنسی سوالی دارید یا می‌خواهید بدانید روز اول ارتودنسی چه باید خورد، حتما در این مورد با ارتودنتیست خود مشورت کنید.

عوارض نوشابه برای دندان

سوالات متداول در مورد تاثیر نوشابه بر ارتودنسی

در ادامه به پرتکرار ترین سوالات شما در مورد تاثیر نوشابه بر ارتودنسی پاسخ می‌دهیم.

آیا نوشیدن نوشابه با نی، جلوی عوارض آن را می‌گیرد؟

نوشیدن نوشابه با نی، اگرچه تماس مستقیم این نوشیدنی با دندان‌ها را کاهش دهد، اما از اثرات اسیدی و قندی آن در دهان به طور کامل جلوگیری نمی‌کند و همچنان خطر پوسیدگی و فرسایش مینای دندان وجود دارد.

چه نوشیدنی هایی در دوران ارتودنسی ممنوع هستند؟

مصرف نوشابه‌های گازدار، نوشیدنی‌های الکی، آبمیوه‌های اسیدی، آبمیوه‌های به رنگ قرمز یا بنفش، نوشیدنی‌های انرژی‌زا، چای پر رنگ، قهوه و سایر نوشیدنی‌های کافئین‌دار، شیرین، گازدار و حاوی رنگ‌دانه که باعث ایجاد لکه و تغییر رنگ دندان‌ها یا پوسیدگی و آسیب به مینای دندان می‌شوند در زمان ارتودنسی و حتی بعد از برداشتن براکت‌ها ممنوع است.

چه نوشیدنی های جایگزینی در ارتودنسی توصیه می‌شود؟

توصیه می‌شود در طول دوره درمان، برای جلوگیری از تاثیر نوشابه بر ارتودنسی نوشیدنی‌هایی مانند آب، آب طعم‌دار طبیعی تهیه شده از آب همراه با برش میوه‌ها یا سبزیجاتی مثل لیمو، خیار یا نعناع (بدون شکر یا شیرین‌کننده مصنوعی)، لبنیات مانند شیر و دوغ، شیرهای گیاهی مانند شیر بادام، دمنوش‌های گیاهی ملایم بدون شکر را جایگزین نوشیدنی‌های مضر و ممنوعه کنید.

ممنوعیت مصرف نوشابه در ارتودنسی

در طول درمان ارتودنسی، توجه به جزئیات تغذیه‌ای و پرهیز از مصرف نوشیدنی‌های آسیب‌زا مانند نوشابه، نقش کلیدی در حفظ سلامت دندان‌ها و موفقیت درمان دارد. انتخاب جایگزین‌های مناسب و رعایت بهداشت دهان، می‌تواند شما را از بسیاری از عوارض شایع ارتودنسی حفظ کند.

اگر در مسیر ارتودنسی هستید یا قصد شروع این درمان را دارید، مشورت با یک متخصص ارتودنسی در تهران به شما کمک می‌کند تا با آگاهی کامل، بهترین نتیجه را از درمان خود بگیرید. برای داشتن لبخندی زیبا و دندان‌هایی سالم به کلینیک دکتر سعید قریشی مراجعه نمایید.

دکتر سعید قریشی
دکتر سعید قریشی

دکتر سعید قریشی، متخصص ارتودنسی با بیش از ۲۰ سال سابقه‌ در درمان ناهنجاری‌های فک و دندان، نفر اول بورد تخصصی کشور، دارای بورد تخصصی ارتودنسی از کانادا و عضو انجمن ارتودنسی آمریکا (AAO) هستند. برای رزرو نوبت و دریافت مشاوره می‌توانید به هر یک از سه مرکز تخصصی ارتودنسی در تهران (واقع در مناطق سعادت‌آباد، تهرانپارس و نواب) و یا مطب ارتودنسی قم تحت مدیریت ایشان، مراجعه فرمایید.

امتیاز نوشته از نظر شما چند است؟
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها