اکثر افراد با ترک خوردن گوشه لبهایشان و یا التهابهایی سرخ رنگ کنار لب روبرو شده اند. جالب است بدانید که این نوع التهابهای خاص، مختص به یک عارضه دهانی به نام انگولار چیلایتیس بوده که به طور عمومی به آن ترک گوشه لب هم میگفته میشود.
عوامل فراوانی در بروز این نوع التهاب و زخم گوشه لب تاثیرگذار بوده که در این مقاله مفصلاً بیان کردهایم. همچنین اگر به دنبال درمان ترک گوشه لب هستید، در ادامه مطلب با ما همراه باشید و با روشهای درمانی این بیماری و پماد و روغن مناسب آن آشنا شوید.
ترک خوردن گوشه لب چیست؟
قبل از پرداختن به علل و درمان ترک خوردن گوشه لب، بد نیست که آشنایی کوتاهی با این نوع عارضه دهانی داشته باشیم. ترک گوشه لب نوعی عارضه دهانی به شمار رفته که در محل تلاقی لبها التهابهایی بروز آمده و با عوارضی مانند درد و سوزش همراه است. این نوع التهاب میتواند در یک یا هر دو طرف لب نمایان شده و شرایط سختی را برای شما رقم بزند.
عواملی مانند وجود باکتری، کاهش دما، حساسیت و عادتها نامناسب میتواند در بروز این بیماری تاثیرگذار بوده و احتمال آن را افزایش دهد. از آنجایی که انگولار چیلایتیس نوعی باکتری به شمار میرود، این عارضه از طریق ارتباط پوستی و استفاده از وسایل یکسان قابل انتقال است. همچنین در خصوص این بیماری باید گفت که بیشتر در افراد مسن و کودکان به چشم میخورد.
اگر درد ناشی از این عارضه خندیدن و حرف زدن را برای شما دشوار کرده، استفاده از داروهای آنتی بیوتیک و ضد قارچ میتوانند موثر عمل کنند. البته در بخشهای بعدی گستردهتر به درمان ترک گوشه لب میپردازیم. پس با ما همراه باشید و از دست التهابها زجرآور راحت شوید.
علت ترک گوشه لب چیست؟
حال پس از آشنایی کلی با این عارضه دهانی، وقت آن رسیده که با علت ترک گوشه لب آشنا شویم. باید بدانید که بروز ترک در کنار لب، معمولا به یک دلیل ثابت منتهی نشده و عوامل فراوانی در بروز آن نقش داشتهاند؛ حال این دلیل میتواند، قرارگیری بزاق بیش از حد دهان در گوشههای لب همراه با کمبود ویتامینهای مورد نیاز بدن باشد. در ادامه به برخی از مهمترین عواملی که در بروز این عارضه تاثیرگذار هستند، اشاره شده است:
- آلرژی و حساسیت
- کمبود آب بدن
- قرار گرفتن در مجاورت هوای سرد و باد
- تماس فراوان با نور خورشید
- شستشوی بیش از حد صورت
- استفاده مداوم از آنتیبیوتیک و کورتون
- استعمال دخانیات یا در معرض دود و هوای آلوده قرار گرفتن
- استفاده از داروهای خوراکی مانند رتینوئید
- ابتلا به بیماریهای التهابی مانند کرون
- ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت، کمخونی و سرطان
- کمبود ویتامینهای ضروری بدن مانند B-9 ، B-6 ، B-2، B-3 و ماده معدنی روی
- برخورداری از شرایط پزشکی خاص مانند روزاسه، اگزما و پسوریازیس
ترک گوشه لب از چه علائمی برخوردار است؟
حال ممکن است با وجود آشنایی نسبی با علت ترک گوشه لب، همچنان از مبتلا شدن به آن آگاه نباشید؛ از همین رو، خالی از لطف نیست که نگاهی به علائم این عارضه داشته و در صورت وجود علائم، از ابتلا آن اطمینان کسب کنید.
در ابتدا ابتلا به عارضه ترک گوشه دهان، معمولا علائم خفیفی ظاهر شده و پس از مدتی التهابها پیشرفت کرده و با علائم شدید و دردناکتری همراه میشوند. از قرمزی خفیف گرفته تا تاولهای باز و همراه با خونریزی را میتوان علائم این عارضه دهانی دانست. از همین رو در بخش زیر، علائم ترک گوشه دهان در دو دسته متفاوت بررسی شده است:
علائم ترک گوشه لب خفیف
- تجمع پوست در گوشه دهان و پوسته پوسته شدن ناحیه التهاب
- احساس درد و ناراحتی در هنگام باز کردن دهان
- قرمز شدن ناحیه التهاب
- تورم و پف کردن کنارههای دهان
- خشک شدن گوشه لبها
- بوی بد دهان
علائم ترک گوشه لب شدید
- تاولهای شدید و دردناک
- شکافته شدن عمیق گوشه دهان
- خونریزی
- خارش در کناره دهان
- احساس سوزش در ناحیه تلاقی لبها
تفاوت زخم گوشه لب و تبخال
بسیاری از افراد نگران این هستند که آیا زخم گوشه لب همان تبخال است؟ و باید به همان میزان نگران آن باشند؟ پاسخ این است که ترک گوشه لب تفاوتهای زیادی با تبخال دارد.
اولین تفاوت این است که تبخال توسط ویروس هرپس سیمپلکس ایجاد میشود. این در حالی است که ترک گوشه لب توسط هیچ ویروسی ایجاد نمیشود. علاوه بر این مورد، زخم گوشه لب و تبخال تفاوتهای دیگری دارند:
- تبخال مسری است، اما ترک یا زخم گوشه لب به دیگران سرایت نمیکند.
- تبخال به شکل تاول دردناک روی صورت ایجاد میشود اما زخم دهان شکل تاولی ندارد.
- ترک گوشه لب را میتوان در عرض یک یا دو روز درمان کرد اما تبخال دوره درمان تقریبا یک هفتهای دارد.
علت خشکی لب
اگر پوست نسبتا چربی داشته باشید، هر روز صبح که از خواب بیدار میشوید لایهای چربی را احساس میکنید. این در حالی است که در چربترین حالت پوست هرگز لبها به خودی خود چرب نمیشوند. دلیل آن نداشتن غدد چربی روی پوست لب است. به همین دلیل اگر به خوبی از آن مراقبت نکنید، خیلی زود خشک میشود.
دلایل مختلفی برای ترک و خشکی لب وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
زبان زدن لبها
اگر از آن دست افرادی هستید که عادت دارید مدام روی لبهای خود زبان بکشید، باید بگوییم که بیشتر از همه در معرض خشکی لب هستید. بنابراین باید این عادت را از خود دور کنید. یکی از راهکارهای مناسب این است که لبهای خود را چرب کنید تا کمتر این کار را انجام دهید.
هوای خشک و سرد
دلیل دیگری که باعث خشک شدن لبها میشود این است که در هوای خشک و سرد قرار بگیرید. در چنین مواقعی حتما از قبل از آبرسان و مرطوب کننده استفاده کنید. به ازای هر یک ساعتی که در معرض هوای سرد قرار میگیرید باید صورت را مجددا مرطوب کنید.
عدم مصرف آب کافی
عدم مصرف آب کافی نه تنها به ارگانهای داخلی بدن آسیب میرساند، باعث خشکی پوست میشود. برای جبران چنین مشکلی لازم است تا به میزان کافی در طول روز آب بنوشید. اگر نوشیدن آب به تنهایی را دوست ندارید میتوانید از عصاره میوهها داخل آب استفاده کنید.
استفاده از داروهای خاص
استفاده از برخی داروهای خاص به خصوص داروهایی مانند راکوتان که برای از بین بردن جوش صورت پیشنهاد میشود، میتوانند خطرناک باشند. این داروها آب بدن را از بین میبرند و در طولانی مدت میتوانند به کلیهها آسیب برسانند. یکی از عوارض و نشانههای استفاده از این داروها، خشک شدن لبها و پوست اطراف آن است.
آشنایی با درمان ترک گوشه لب
اگر ترکهای گوشه لب طاقت شما را به سر آورده و به دنبال راهی برای درمان آن هستید، جالب است بدانید که دو روش درمانی، مراجعه به پزشک و روش خانگی برای بهبود این عارضه وجود دارد. در ادامه محتوا نگاهی به هر دو روش درمانی خواهیم داشت:
مراجعه به پزشک متخصص
همواره مراجعه به پزشک متخصص با بهترین نتیجهها همراه است. شما با کمکگیری از فرد متخصص در این زمینه، علاوه بر تشخیص دقیق عارضه و میزان وخامت آن، میتوانید با استفاده از ضدعفونیکنندههای موضعی، پمادهای استروئیدی و آنتیبیوتیکها، ترک گوشه لب را با مطمئنترین حالت پشت سر بگذارید.
پماد برای ترک گوشه لب
برای از بین بردن ترک گوشه لب، میتوانید از پماد استفاده کنید. پمادهایی مانند ویتامین A+D یک گزینه کم هزینه و کاربردی است. همچنین ویتامین E میتواند برای ترک گوشه لب مناسب باشد. اگر با این مشکل روبرو شدید، میتوانید از پزشک داروخانه درباره پمادهای مناسب دیگری که برای رفع ترک و خشکی گوشه لب استفاده میشوند، راهنمایی بگیرید.
استفاده از روشهای خانگی
در صورتی که علاقهای به مراجعه به پزشک نداشتید، میتوانید با استفاده از روشهای خانگی التهابهای گوشه لب را درمان کنید. در این روش درمانی خانگی، با رعایت یکسری از نکات به صورت روزانه مانند تمیز کردن ناحیه ترک خورده، استفاده از آبرسان قوی، چرب کردن گوشه لب با وازلین میتوانید میزان التهابات خود را تا حد ممکن بهبود داده و از دردسرهای این عارضه خلاص شوید.
[مطلب پیشنهادی: درمان خانگی ورم لثه]
روغن درخت چای
روغن درخت چای دارای خصوصیات ضد ویروس و قارچ است. بنابراین میتواند برای رفع مشکل ترکهای گوشه لب مورد استفاده قرار بگیرد. برای استفاده از روغن چای باید مقدار کمی از آن را روی گوش پاک کن زده و چند بار پشت سر هم روی ترکها بکشید. بهتر است قبل از خواب نیز این کار را تکرار کنید تا در طول شب، لبها ترمیم شوند.
روغن اسطوخدوس
روغن اسطوخدوس علاوه بر روغن درخت چای ویژگی ضد التهابی دارد. دو تا سه قطره از این روغن را با همین مقدار روغن نارگیل ترکیب کنید. سپس با یک پنبه یا گوش پاک کن آن را به ناحیه ترک خورده بزنید. میتوانید در طول روز ۳ تا ۴ بار این کار را تکرار کنید.
روغن زیتون
روغن زیتون یک گزینه مناسب برای درمان خانگی خشکی و ترک گوشه لب است. چند قطره روغن زیتون را روی سطح لبها به خصوص گوشههای آن پخش کنید. سپس به مدت یک ساعت از خوردن و نوشیدن اجتناب کنید تا چربی آن جذب پوست شود. این کار را چند روز پشت سر هم انجام دهید تا ترکها به کلی محو شوند.
درمان زخم کنار لب با لیمو
لیمو به تنهایی خاصیت اسیدی زیادی دارد اما اگر آن را با کمی عسل ترکیب کنید، به یک نوشیدنی مناسب برای ترک گوشه لبها تبدیل میشود. نصف یک لیمو ترش را با مقداری عسل و یک لیوان آب ترکیب کنید.
مقدار عسل به علاقه شما به میزان شیرینی این نوشیدنی بستگی دارد. در طول روز میتوانید چهار بار این نوشیدنی را میل کنید تا سیستم ایمنی بدن تقویت شود. با این کار خود به خود ترکها برطرف میشوند.
درمان ترک خوردن گوشه لب با سیر
یکی از درمانهای خانگی ترک خوردن گوشه لب، مصرف سیر است. این ماده غذایی با آنزیمهای خود میتواند التهاب و درد ترک گوشه لب را از بین ببرد. فقط بهتر است برای خاصیت درمانی آن را به صورت سرخ شده مصرف نکنید.
دو حبه سیر خام را له کنید و آن را به مدت ۱۰ دقیقه روی ترک لبها بمالید. ممکن است کمی بوی تند آن آزاردهنده باشد اما تحمل کنید زیرا نتیجه فوق العاده خواهد بود. بعد از مدت ۱۰ دقیقه لبها را بشویید و از یک بالم لب یا پماد استفاده کنید.
اگر در طول روز سه تا چهار بار این کار را تکرار کنید، احتمالا به سرعت مشکل ترک گوشه لب شما برطرف میشود.
خیار؛ موثر در درمان ترک لب
اگر پس از پشت سر گذاشتن پروسه درمانی که در بخش قبل اشاره شد، به نتیجهای نرسید، برای کاهش درد ترک گوشه لب میتوانید از خیار استفاده کنید. در این روش تنها کافیست که خیار را بر روی التهابها قرار داده و به آرامی آن ناحیه را مالش دهید.
عسل با خواص ضد باکتری
استفاده از عسل هم در درمان ترک گوشه لب بیتاثیر نبوده و به رفع آن کمک میکند. خواص درمانی فوقالعاده عسل باعث شده که میکروارگانیسمهای عفونتزا را از بین ببرد و التهابهای شما را کاهش دهد. برای انجام این روش، تنها عسل را بر روی ترکهای لب خود بمالید و ۱۵ دقیقه به آن زمان دهید.
آب؛ مایع شفا بخش ترک گوشه لب
شاید برایتان عجیب به نظر برسد، اما یکی از بهترین روشهای درمانی ترک گوشه لب، آب است. شما با نوشیدن آب به میزان کافی میتوانید از خشکی و لک شدن لبهایتان جلوگیری کرده و باعث از بین رفتن ترکها شوید. نوشیدن روزانه ۱۰-۱۲ لیوان آب، میتواند در برای این روش درمانی موثر باشد و لبهای ترکخورده را بهبود بخشد.
استفاده از برگ چریش
روش دیگری که برای بهبود ترک گوشه لب استفاده میشود، استفاده از برگ چریش است. چریش نوعی گیاه کوهستانی به شمار میرود که از خواص درمانی گوناگونی برخوردار است. شما میتوانید با خرد کردن برگهای این گیاه و قرار دادن آن بر روی ناحیه آسیب دیده، میکروارگانیسمهای عامل عفونت را از بین برده و ترک گوشه دهان را درمان کنید.
پیشگیری از زخم شدن گوشه لب
مهمترین مساله در خصوص جلوگیری از ترک گوشه لب این است که به شکل مداوم آن را مرطوب نگهداشته و در بازههای زمانی ثابت از روشهای لایه برداری پوست استفاده کنید تا همیشه نشاط خود را حفظ کند.
از آنجا که تابش مستقیم خورشید میتواند این مشکل را حادتر کند، بهتر است مدت زمان طولانی در معرض اشعه خورشید نبوده و ترجیحا از ضد آفتابهای قوی استفاده کنید.
لوازم آرایشی، مانند روژلب، میتواند پوست آن ناحیه را تحریک کرده و در صورتی که از انواع بیکیفیت آن استفاده کنید، میتواند در دراز مدت باعث ترک گوشه لب شود. میتوانید از کرمهای ویتامینه و یا دیگر محصولات بهداشتی مفید برای لبهای خود استفاده کنید تا هم آنها را زیباتر نشان داده و هم رطوبت کافی را به بافت لبها منتقل کند.
در نهایت مصرف آب آشامیدنی کافی، خواب مناسب، تغذیه مفید و سالم و رعایت بهداشت دهان و دندانها میتواند از ترک گوشه لب جلوگیری کند. برخورد هرگونه آلودگی، مواد مضر و التهابآور، مانند ادویههای بسیار تند و یا مواد شیمیایی غیرخوراکی، میتواند احتمال بروز ترکهای جدید در گوشههای لب را افزایش دهد.
سوالات متداول:
- بهترین پماد برای ترک گوشه لب چیست؟
برای دریافت پماد مناسب بهتر است به وزشک مراجعه کنید اما خانواده پمادهای آستروئیدی میتوانند بسیار کمک کننده باشند.
- کمبود کدام ویتامین باعث ترک گوشه لب میشود؟
معمولا کمبود ویتامین B در بدن باعث ایجاد ترک گوشه لب میشود.
- دلیل زخم شدن گوشه لب چیست؟
کمبود آب بدن، نور شدید آفتاب، آلرژی و حساسیت از جمله مرسومترین دلایل زخم شدن گوشه لب هستند.
- درمان زخم گوشه لب در طب سنتی چگونه است؟
میتوان به واسطه موادی مانند آلوئه ورا، ماست، موم عسل، خیار و سیر در خانه این مشکل را برطرف کرد.
- علت سفیدک زدن گوشه لب چیست؟
تجمع آب دهان، قارچهای پوستی و حساسیت باعث سفیدک زدن گوشه لب میشوند.
به عنوان نتیجهگیری، باید اشاره کنیم که در ابتدا این مطلب با عارضه ترک خوردن گوشه دهان آشنا شدیم و علت بروز آن را بررسی کردیم. همچنین در ادامه با بررسی علائم آن، در خصوص روشهای درمانی این عارضه هم اطلاعات کسب کردیم. با وجود روشهای درمانی فراوان، به شما پیشنهاد میکنیم که به جای درمان، پیشگیری را پیش بگیرید و با ترک عادتها غلط و نامناسب از بروز این نوع التهابها جلوگیری کنید. امیدواریم که مطالب مفید واقع شده باشد و به میزان مناسبی، آگاهی شما را در خصوص این عارضه دهانی افزایش داده باشد.
ممنون همه نوشته های شما درست و مطلوب بوده دمتون گرم خدا قوت
ممنون از مطالب مفید منم عسل گذاشتم داره سوزشش میفتہ خیلےاذیت بودم
ممنون وخداقوت،
نظریه هاونسخه های خانگیه زیادی را خواندم،اما آنکه مفید به معنی واقعی درمان خانگی باشد نیافتم،بیشتر ازسرباز کردن بود،ولی دراین راه درمانی که شما ارائه دادید،هم ابتدا به نتیجه عقلانی رسیدم،ودرادامه نتیجه درمانی حاصل شد،تبریک میگم بهتون،که باعلم ودانایی مفیدی که دارید امروز خدمات مفیدوکارآمدی رابه صورا رایگان دراختیاربنده قراردادید،ومن راازاین درد وبیماری طاقت فرسانجات دادید،دعای خیر بنده همیشه بدرقه راهتان خواهدبود،
واقعا ممنون وسپاسگذارم،
من سالی یه بار با این مشکل مواجه میشم
خیلی چیزا رو امتحان کردم ولی جواب ندادن فقط به کپسول فلوکونازول خوب جواب میده شبی یکی میخورم شب سوم معمولا لبم خوب میشه ولی باید دوره درمان رو کامل کرد .
سلام
بنده پروتزیست دندان هستم ، مطالبتون جامع و کاربردیست ممنون از زحمات شما عزیزان ، خدمت همه دوستان عارضم که بعضی افراد که دندانهای طبیعی خود را از دست دادهاند با مراجعه به دندان سازهای کم تجربه جهت ساخت پروتز دندان در اکثر مواقع بعضی از دندانسازان ارتفاع دندان های مصنوعی را درست اجرا نمیکنند لذا با کوتاه شدن دندانها فک ها بیشتر از حد معمول روی هم میخوابند و همین علت باعث زخم شدن کناره لبها میشود
موُید و تندرست باشید 🌹