در این مقاله مراحل ارتودنسی با عکس توضیح داده شده است. همچنین توضیحات روند کلی مراحل انجام ارتودنسی در یک فیلم کوتاه توسط دکتر سعید قریشی ارائه شده است. دقت کنید که مراحل ارتودنسی دندان کاملاً وابسته به نحوه انجام ارتودنسی و روشی است که متخصص ارتودنسی انتخاب می کند. البته مراحل اولیه ارتودنسی، که معاینه، قالب گیری و تصویربردایست، در همه شیوههای ارتودنسی دندان (برای دو فک یا فک بالا به روش ثابت یا متحرک) مشترک است.
ارتودنسی یکی از روشهای زیبا سازی و ترتیب دهی به دندانهاست که بسیاری از ناهنجاریهای موجود در این زمینه را از بین خواهد برد. ارتودنسی ثابت اثرات خود را طی مدت یک و نیم تا دو سال و گاهاً حتی سه سال بر روی دندانها میگذارد. هر چه میزان ناهنجاریها بیشتر باشد مسلما زمان بیشتری برای طی کردن مراحل ارتودنسی جهت به وجود آمدن نظم مورد نظر در قرارگیری دندانهای دو فک یا فک بالا سپری میشود.
با ما همراه باشید تا با توضیحات متخصص ارتودنسی “دکتر سعید قریشی” با مراحل انجام ارتودنسی دندان بیشتر آشنا شوید.
فهرست عناوین
فیلم ارتودنسی دندان
قبل از اینکه بطور مفصل به شرح مراحل انجام ارتودنسی بپردازیم، توصیه می کنیم فیلم کوتاه توضیحات دکتر سعید قریشی درباره مرحله اول ارتودنسی و روند درمان ارتودنسی دندان را ببینید.
در ادامه، حین بیان مراحل انجام ارتودنسی، فیلم مرحله گذاشتن براکت ها در ارتودنسی و فیلم مراحل پایانی ارتودنسی، یعنی برداشتن براکت ها، را نیز گذاشتهایم.
مراحل ارتودنسی به ترتیب
مراحل ارتودنسی را میتوان با در نظر گرفتن خواسته مراجعین به دو دسته تقسیم کرد. دسته اول مراجعینی که جهت زیبایی اقدام به انجام عمل ارتودنسی میکنند. دسته دوم بیمارانی که به سلامت دندانها و راحتی در رعایت بهداشت دهان و دندان فکر میکنند را شامل میشود.
در این جا، تمام ۷ مرحله ارتودنسی دندان را با عکس و فیلم توضیح دادهایم.
[مطالب مرتبط: ارتودنسی نامرئی – هزینه ارتودنسی ]
۱- مرحله اول ارتودنسی؛ مشاوره، معاینه و ارزیابی دندان
از اولین مراحل ارتودنسی جلسه مشاوره است که با متخصص ارتودنسی برگزار میشود. طی این مشاوره معمولا بیمار دغدغههای خود را بیان کرده و در مورد مزایا و معایب روش انتخابی با ارتودنسی بحث و گفتگو میکنند.
معاینه و ارزیابی متخصص ارتودنسی طی مراحل ارتودنسی توسط بررسی ناهنجاری موجود در ترتیب دندانها و ناهنجاریهای احتمالی فک و صورت انجام خواهد شد. معاینه شامل عکس برداری از دندانها و ارائه یک طرح درمانی دقیق برای بیمار میباشد.
برای اینکه متخصص ارتودنسی بتواند طی مراحل ارتودنسی به صورت دقیق در مورد نحوه درمان تصمیم گیری نماید با استفاده از عکسهای OPG قرار گیری ریشههای دندان و موقعیت آنها را مورد سنجش قرار میدهد. هنگامی که یک برنامه درمانی دقیق ارائه داده میشود هزینه ارتودنسی ثابت نیز مشخص خواهد شد.
۲- مرحله دوم ارتودنسی؛ قالب گیری برای ارتودنسی دندان
اولین مرحله ارتودنسی دندان، مرحله قالب گیری دندان است که در این مرحله متخصص ارتودنسی پس از معاینات دقیق دندان بیمار، قالب گیری دندان را انجام میدهد. تا وضعیت دندانها را در ابتدای مراحل ارتودنسی ثبت نماید.
۳- مرحله سوم ارتودنسی؛ تصویربرداری در ارتودنسی دندان
در این مرحله ارتودنسی دندان باید طبق تشخیص متخصص ارتودنسی مراحل زیر را انجام شود:
عکس رادیولوژی
OPG یکی از رادیوگرافیهای ضروری جهت شروع درمان ارتودنسی است. به وسیله عکس OPG، متخصص ارتودنسی قادر به دیدن دقیق ریشه دندان است. میتواند کلیه دندانها را از لحاظ سلامت کلی مورد ارزیابی قرار دهد.
فتوگرافی(عکس رنگی)
این تصاویر در مراحل ارتودنسی انجام میشود جهت بررسی وضعیت بافت سخت و نرم داخل دهان و ارزیابی شاخصهای زیبایی صورت در ابتدای درمان ارتودنسی تجویز میشود.
۴- معاینه بیمار ارتودنسی دندان
در این مرحله از مراحل ارتودنسی دندان، فک بیمار مجدد توسط متخصص ارتودنسی مورد بررسی قرار میگیرد. پزشک متخصص با درنظر گرفتن هزینه ارتودنسی به صورت تقریبی و همچنین زمان بندی احتمالی را برای بیمار توضیح میدهد.
۵- قرار دادن بریس (براکت) بر روی دندان بیمار
در صورتی که فرد ارتودنسی نامرئی را انتخاب کند، پس از قالب گیری و انجام عکس برداری لازم، علی رغم پرداخت هزینه ارتودنسی میتواند تنها در ۲۰ الی ۳۰ دقیقه حضور در مطب، ارتودنسی دندان را انجام دهد.
در غیر اینصورت جلسه مربوط به چسباندن بریس (براکتها) در دهان حدود ۲ ساعت زمان میبرد. متخصص ارتودنسی دقت و زمان زیادی را در این مرحله ارتودنسی دندان، برای قرار دادن براکت روی هر یک از دندانها میگذارد.
فیلم ارتودنسی دندان – گذاشتن براکت ها
برای آشنایی شما با درمان ارتودنسی، فیلم ارتودنسی دندان (فیلم مراحل ارتودنسی دندان) که نحوه گذاشتن براکت ها و اقدامات قبل از آن را نشان می دهد، گذاشته ایم.
۶- تنظیم جلسات بعدی برای مراحل ارتودنسی دندان
متخصص ارتودنسی پس از قرار دادن براکت بر روی دندان بیمار جلساتی را طبق برنامه زمان بندی برای مراجعه بیمار تنظیم میکند. این جلسات برای مشاهده روند پیشرفت درمان بیمار و تنظیم حرکات دندانی است (که گاها با درد همراه است). در طول هر یک از جلسات متخصص ارتودنسی مجدد نیروی لازم برای حرکت دندانها را تنظیم میکند.
۷- استفاده از نگه دارنده و خارج کردن براکت از دهان
در طول مراحل درمان ارتودنسی دندان، مراجعات منظم و دقیق به متخصص ارتودنسی جهت کسب نتایج ایده آل و دستیابی به لبخندی زیبا اهمیت زیادی دارد. پس از پایان مراحل ارتودنسی دندان و پرداخت هزینه ارتودنسی، براکت از دهان خارج شده و پس از آن استفاده از نگه دارنده دندان جهت ثابت نگه داشتن وضعیت دندان و فک بیمار شروع میشود. پس از انجام کلیه مراحل ارتودنسی دندان توسط متخصص ارتودنسی، بیمار میتواند از زیبایی دندانها و لبخند خود لذت ببرد.
فیلم ارتودنسی دندان – برداشتن براکت ها
در ادامه، فیلم مرحله پایانی ارتودنسی دندان را می توانید ببینید که شامل برداشتن براکت، پاک کردن چسب و پولیش دندان هاست.
مراحل ارتودنسی به منظور زیبایی
- بطور معمول متخصص ارتودنسی اولین جلسه را به معاینه و بررسی مشکلات دندان شما اختصاص میدهد.
- رادیوگرافی از تک تک دندانهای شما سبب میشود تا متخصص ارتودنسی بتواند هر گونه مشکل را از دندانها قبل از قرار دادن براکتهای ارتودنسی بر طرف نماید.
- پس از دیدن عکسهای رادیوگرافی متخصص ارتودنسی میتواند نظر قطعی و برنامه درمانی شما را به اطلاعتان برساند.
- متخصص ارتودنسی شما ابتدا از سلامت لثههای شما اطمینان حاصل میکند.
- اگر مورد مشکوکی در لثههای شما پیدا کرد، برای تشخیص بیماری لثه شما را به یک پریودنتیست معرفی میکند.
- سپس به سراغ پر کردن پوسیدگیها و جرم گیری دندانها میرود.
- پس از رفع همه مشکلات در صورتی که نیاز به درمان ارتودنسی متحرک وجود داشته باشد.
- این بار نوبت به قالب گیری از فک بالا، پایین و دندانهای شما میرسد.
مراحل ارتودنسی ثابت
- استفاده از دستگاه برای درمان ناهنجاری پیچیده و پس از رویش تمام دندانهای دائمی مورد استفاده قرار میگیرد.
- استفاده از ارتودنسی ثابت هیچ محدودیتی ندارد. همچنین کارایی بالایی که دارد باعث شده ارتودنسی ثابت طرفداران زیادی پیدا کند.
- در مراحل ارتودنسی ثابت؛ دندانهای شما را به وسیله سیمها و کشهای مخصوص به سمت مورد نظر حرکت داده و دندانها را در سر جای اصلی خود قرار میدهد.
- انجام این کار هیچ آسیبی به دندانها و ریشه آنها وارد نمیآورد.
- پس از برداشتن براکتها در پایان کار بهداشت دهان و دندانها نیز بسیار آسان تر میشوند.
مراحل ارتودنسی متحرک
- این نوع ارتودنسی برای سنین پایین و ناهنجاری فکی در سنین قبل از بلوغ استفاده میشود.
- در ارتودنسی متحرک ابتدا از فک بالا و پایین بیمار قالب گیری میشود و پلاک بالا و پلاک پایین ساخته میشود.
- پس از آماده شدن قالب ارتودنسی، بیمار باید در همه زمانها حتی در خواب از قالب ارتودنسی متحرک استفاده نماید.
- قالب ارتودنسی متحرک را میتوان فقط در زمان خوردن و آشامیدن از دهان خارج نمود.
- پس از استفاده از مسواک و نخ دندان قالب ارتودنسی را دوباره در دهان قرار دهد.
- استفاده از روش ارتودنسی متحرک برای افرادی که سن کمتری دارند بسیار مفید است. زیرا باعث میشود که علاوه بر مشکلات دندان ناهنجاری کوچک فکی آنها نیز بر طرف شود.
- همچنین استفاده از ارتودنسی متحرک ممکن است سبب محدودیت حرکات دندانی شود.
- برای درمان ارتودنسی به وسیله قالب متحرک متخصص ارتودنسی به همکاری بیمار نیز نیازمند است.
- مدت زمان استفاده از دستگاه ارتودنسی متحرک بسته به سن بیمار بین ۶ ماه الی یک سال متغیر است.
امیدواریم توضیحاتی که درباره مراحل ارتودنسی بیان شد، برایتان مفید باشد. اگر دوست دارید بدانید ارتودنسی دندان چگونه انجام میشود، میتوانید دو فیلم ارتودنسی دندان که مربوط به مرحله اول ارتودنسی ثابت (گذاشتن براکت ها) و مرحله پایانی ارتودنسی است را ببینید.