شیشه ارتودنسی یکی از شیشه شیرهای مطابق با استاندارد است که متناسب با دهان و دندانهای کودک طراحی میشود. نوع طراحی آنها به صورتی است که با ساختار دهان و کام کودک کاملا هماهنگ بوده و از آسیب دیدن فک و دندان جلوگیری میکند. در ادامه به بررسی شیشه شیر ارتودنسی و نحوه استفاده از سرشیشه ارتودنسی میپردازیم.
شیشه شیر
بطری شیر دهی یا شیشه شیر، بطری است که دارای پستانک مخصوص است و کودک به کمک آن میتواند شیر بنوشد. کودکان در سنین پایین نمیتوانند از لیوان برای نوشیدن استفاده کنند. به همین دلیل کودکانی که از شیر خشک به جای شیر مادر استفاده میکنند و یا شیر کمکی در کنار شیر مادر مصرف میکنند، از این بطریها استفاده میکنند.
شیشه شیر ارتودنسی
سرشیشه ارتودنسی به شیشه شیرهایی گفته میشود که طراحی آنها با توجه به کام و فرم لثههای کودک انجام گرفته است و فضای مناسبی برای حرکت فک و زبان کودک فراهم شده است. نحوه طراحی این شیشهها از آسیب دیدن فک و دندانهای کودک جلوگیری کرده و کودک با آرامش خیال شیر مینوشد.
از آنجا که بسیاری از بیماریهای فک و دندان از همان کودکی و هنگام شیر خوردن آغاز میشود، استفاده از شیشه ارتودنسی میتواند از این مشکلات جلوگیری کند. این نوع شیشهها از جنسهایی مانند لاتکس و سیلیکون ساخته شدهاند. مدلهای سیلیکونی دارای مقاومت بیشتری نسبت به لاتکس هستند.
اهمیت استفاده از شیشه ارتودنسی
بسیاری از مشکلات، اختلالات و ناهنجاریهای فک، دهان و دندان در همان کودکی و به دلیل عادتهای غذایی اشتباه به وجود میآید.
مکیدن یکی از فعالیتهایی است که کودک در بدو تولد انجام داده و در صورت درست انجام ندادن آن مشکلات زیادی برای فک و دندان های کودک به وجود میآید.
سر شیشه ارتودنسی میتواند از مشکلات مختلفی مانند:
- کج شدن دندانها
- جلو زدگی دندانها
- عدم تقارن میان دو فک
جلوگیری میکند. طراحی شیشه شیر ارتودنسی بر اساس اصول علمی انجام شده و هیچ آسیبی برای کودک به همراه ندارند. در قسمت بعدی ویژگی های شیشه و سرشیشه ارتودنسی، که احتمال نیاز به ارتودنسی در بزرگسالی را کاهش می دهد، برمیشماریم.
مهمترین ویژگیهای سرشیشه ارتودنسی
شیشه های ارتودنسی چه تفاوتی با شیشه شیر معمولی دارند؟
این شیشهها به صورتی طراحی شده تا مشکلی برای کودک ایجاد نکرده و چنانچه ایراداتی در فک و ساختار دهان و دندان نوزاد باشد، با مکیدن سر شیشه شیر تشدید نشود و در بزرگسالی با روش های کم هزینه تر و ساده تری درمان شود.
مهمترین ویژگیهای این نوع شیشه شیر در ادامه عنوان شدهاند:
- طراحی شیشه شیر ارتودنسی به صورتی است که نوک سر شیشه زاویه مناسب داشته و فضای لازم برای حرکت زبان و فک وجود داشته باشد.
- فضای اضافه به صورتی ایجاد میشود که امکان ترکیب شدن بزاق دهان با شیر وجود داشته و به هضم بهتر شیر کمک میکند.
- بدنه شیشههای ارتودنسی از جنسهای مختلف پیرکس، پلی پروپلین و … ساخته شده است.
- به دلیل جنس بدنه و ساختار آنها میتوان شیر را با هر دمایی درون آنها ریخت.
- بدنه آنها کاملا شفاف و بسیار مستحکم در برابر ضربه است است.
- گاهی اوقات منفذهایی برای استریل کردن شیشه بر روی آن قرار گرفته است.
- تمام استانداردهای بین المللی برای ساخت شیشه شیر رعایت شده است.
- در این شیشهها برای جلوگیری از سوء هاضمه، درجه بندی و دریچه هوا قرار گرفته است.
مزایای استفاده از شیشه ارتودنسی
مهمترین مزیت این شیشهها جلوگیری از بروز مشکلات در دهان و دندان کودک است که در بالا نیز به آن اشاره شد. علاوه بر آن ویژگیها و مزایای دیگری نیز دارند که در ادامه به آنها اشاره شده است:
- سرشیشههای در جنسها و ساختارهای متنوعی ساخته میشوند.
- مواد اولیه به کار رفته در آنها باعث تغییر رنگ و مزه شیر نمیشود.
- قابلیت شستشو در ماشین ظرفشویی دارند.
- به راحتی میتوانید محتویات آن را در ماکروویو گرم کنید.
- هیچ گونه مواد شیمیایی در آنها وجود ندارد.
- کودک تا ۱۸ ماهگی میتواند از این نوع سرشیشه ارتودنسی استفاده کند.
نحوه استفاده از سرشیشه ارتودنسی
سوال بسیار مهمی که معمولا در هنگام استفاده از این نوع شیشه ارتودنسی پیش میآید این است که، سوراخ سرشیشه ارتودنسی باید بالا باشه یا پایین؟ در هنگام استفاده حتما باید شیشه به صورتی نگه داشته شود که سوراخهای آن به سمت بالا باشد. دلیل این امر نیز این است که هوا به خوبی عبور کرده و محتوای شیشه با سرعت بیشتری وارد دهان کودک شود.
زمانی که سوراخها به سمت بالا نگه داشته میشوند، سر شیشه در قسمت سقف دهان قرار میگیرد. این شرایط مکیدن و شیر خوردن را برای کودک بسیار سادهتر میکند. معمولا نحوه استفاده از سر شیشههای ارتودنسی بر روی جعبههای آنها توضیح داده شده است که با استفاده از آن میتوانید به درستی از آن برای کودک خود استفاده کنید.
چند سوال رایج درباره سرشیشه ارتودنسی
در این بخش به سوالاتی که اغلب مادران از متخصص ارتودنسی و متخصص دندانپزشکی کودکان میپرسند، پاسخ میدهیم:
سرشیشه ارتودنسی خوبه یا معمولی؟
برخی از متخصصین معتقدند که تا قبل از ۲ سالگی چندان مهم نیست که سر شیشه شیر نوزاد چطور باشد. اما اگر از شیشه شیر معمولی استفاده کنید این احتمال وجود دارد که کودک به آن عادت کند و پس از ۲ سالگی شیشه شیر ارتودنسی را نپذیرد. استفاده از سرشیشه ارتودنسی به دلیل اینکه مطابق با فرم طبیعی فک، لثه و دندان های کودک ساخته شده است، آسیبی به ساختار فک و دندان ها وارد نمیکند و از بروز یا افزایش مشکل بهم ریختگی دندان ها جلوگیری می کند.
نحوه قرار گرفتن سرشیشه ارتودنسی در دهان نوزاد چطور است؟
سرشیشه های ارتودنسی براساس آناتومی فک و دهان نوزاد ساخته می شوند و شباهت بسیاری به پستان مادر دارند. از این رو موقع مکیده شدن فشار یکنواختی به لثه ها وارد میشود. سر شیشه ارتودنسی گردن باریکی دارد بنابراین موقع مکیدن شیر لبهای کودک بهتر بسته می شود. صاف بودن نوک سرشیشه و زاویه دار بودن گردنه کمک میکند زبان نوزاد در موقعیت مناسبی قرار بگیرد. بدنه ی پهن نیز بسیار شبیه به سرپستان مادر است.
سوراخ سرشیشه ارتودنسی باید بالا باشه یا پایین؟
اول این را بگوییم که سرشیشه های مناسب تا ۳ ماهگی یک سوراخ دارند و هر چه سن کودک بیشتر می شود، تعداد سوراخ سر شیشه بیشتر میشود چراکه کودک نیاز دارد با هر بار مکیدن شیر بیشتری بنوشد. زمانی که سر شیشه را در دهان نوزاد قرار می دهید، دقت کنید که سوراخ به سمت بالا باشد.
جمعبندی
کودکان از بدو تولد به دلایل مختلفی از شیشه شیر استفاده میکنند. در این شرایط استفاده از شیشه شیرهای غیراستاندارد میتواند آسیبهای جدی برای فک و وضعیت دهان و دندان کودک ایجاد کند. شیشه ارتودنسی نوعی شیشه شیر کودک است که بر اساس استانداردهای کاملا علمی ساخته شده و نه تنها از بروز مشکلات جلوگیری کرده، بلکه شیر خوردن را برای کودک نیز بسیار ساده و لذت بخش میکند.
از معایبش بگو ، یک طرح من درآوردی که باعث مشکلاتی مانند سر زبون حرف زدن بچه میشه ، سرشیشه معمولی فرم سینه مادر را داره و خیلی بهتر است ، بچه من بعد از خوردن مداوم سر شیشه ارتودنسی که باعث شکل گیری بد زبان در دهان را دارد مشکل در گفتار پیدا کرده