معرفی انواع دندان مصنوعی + مزایا و معایب آنها

انواع دندان مصنوعی

دندان مصنوعی معمولا به عنوان آخرین راه برای داشتن دندان های سالم شناخته می شود. اما این اصلا به معنای عملکرد نامطلوب انواع دندان مصنوعی از جمله دندان مصنوعی تکی چسبی، دندان مصنوعی تکه ای ثابت، دندان مصنوعی ژله ای و… نیست.

اگر تا به حال از دندان مصنوعی استفاده نکرده اید و به دنبال قیمت دندان مصنوعی هستید، یا می خواهید مدل های مختلف آن را بهتر بشناسید؛ مطلب پیش رو از دکتر سعید قریشی را از دست ندهید.

 

قیمت دندان مصنوعی

پیشنهاد می کنیم هنگام بررسی لیست قیمت به دنبال دندان مصنوعی ارزان نباشید. در جدول قیمت دندان مصنوعی، قیمت دندان مصنوعی تکه ای، لیست قیمت دندان مصنوعی ژله ای و… هر کدام با توجه به فاکتورهای مختلفی مشخص شده اند (از جمله جنس، تعداد و…).

دندان مصنوعی ارزان و بی کیفیت ممکن است حتی برای شما گران تر تمام شود. بنابراین در زمان بررسی جدول قیمت دندان مصنوعی، در وهله اول به کیفیت و کارایی مناسب دندان های برساخته توجه کنید.

 

جدول قیمت دندان مصنوعی و سایر هزینه های مرتبط

دست  دندان مصنوعی متحرک شروع از ۱۲،۰۰۰،۰۰۰ تومان – برای هر فک
دندان مصنوعی ژله ای متحرک شروع از ۴،۰۰۰،۰۰۰ تومان – برای هر فک
دندان مصنوعی تکه ای متحرک شروع از ۱،۰۰۰،۰۰۰ تومان (بسته به اندازه)
کشیدن دندان اصلی – هر دندان شروع از ۵۰۰،۰۰۰ تومان
کشیدن دندان عقل (که روی عصب نباشد) شروع از ۵۰۰،۰۰۰ تومان
جراحی دندان عقل (که روی عصب نباشد) شروع از ۱،۲۰۰،۰۰۰ تومان
ترمیم دندان ۱،۰۰۰،۰۰۰ تا ۱،۳۰۰،۰۰۰ تومان
پُست لابراتواری ۱،۰۰۰،۰۰ تا ۱،۲۰۰،۰۰۰ تومان
روکش زیرکونیا ۳،۰۰۰،۰۰۰ تومان
روکش PFM ۲،۵۰۰،۰۰۰ تومان
ونیر کامپوزیت ۳،۰۰۰،۰۰۰ تا ۳،۵۰۰،۰۰۰ تومان
لمینت ۶،۰۰۰،۰۰۰ تومان
ایمپلنت ۸،۵۰۰،۰۰۰ ، ۹،۵۰۰،۰۰۰ و ۱۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان

انواع دندان مصنوعی

دندان‌های مصنوعی در انواع و مدل‌های مختلفی ساخته می‌شوند. برخی از این مدل‌ها کامل هستند و کل فک بالا یا پایین را پوشش می‌دهند؛ اما برخی دیگر، به صورت تکی برای جایگزین شدن با دندان‌های کشیده شده و از دست رفته مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اما به طور کلی می‌توان آن‌ها را از نظر ثابت یا متحرک بودن به دو دسته کلی تقسیم کرد. هر کدام از این دو دسته هم خود به انواع مختلفی تقسیم خواهند شد که در این قسمت به معرفی آنها میپردازیم.

انواع دندان متحرک:

  • دندان مصنوعی کامل متحرک
  • پروتز متحرک بر پایه ایمپلنت
  • پروتز دندان مصنوعی تکه ای یا پارسیل
  • دندان مصنوعی فوری

انواع دندان ثابت:

  • دندان مصنوعی جدید و ثابت (با پایه های ایمپلنت)
  • ایمپلنت تکی
  • بریج دندانی

در بخش‌های بعدی به معرفی کامل این دندان‌های مصنوعی خواهیم پرداخت.

 

انواع دندان مصنوعی


انواع دندان مصنوعی متحرک

دندان‌های مصنوعی متحرک، به نوعی از دندان‌ها می‌گویند که در جای خود کاشته نمی‌شوند. شما می‌توانید به راحتی این نوع دندان‌ها را از لثه جدا کنید؛ به همین دلیل نظافت دندان‌های مصنوعی بسیار آسان است.

این نوع دندان‌های مصنوعی در مدل‌های مختلفی تولید می‌شوند و هر کدام از آن‌ها، کارایی و عملکرد متفاوتی نسبت به همدیگر دارند. در ادامه انواع دندان مصنوعی متحرک را نام می‌بریم و اطلاعاتی در مورد آن‌ها به شما می‌دهیم تا بتوانید مدل مناسب را با توجه به نیاز خود انتخاب کنید:

 

دندان مصنوعی کامل متحرک

اگر تمام دندان‌های بالا و پایین شما آسیب دیده باشند، دندان مصنوعی کامل متحرک برای شما بهترین انتخاب است. این نوع پروتز بعد از ۸ الی ۱۲ هفته آماده می‌شود و قیمت نسبتا مناسبی دارد.

با وجود اینکه دندان مصنوعی کامل متحرک باعث می‌شود تا راحت‌تر بتوانید غذا بخورید و حرف بزنید، اما استفاده از آن برای برخی از افراد نسبتا سخت است؛ چرا که بعد از گذشت چند هفته، فرد به آن عادت می‌کند و احتمال دارد که باعث تحریک لثه شود.

به خاطر داشته باشید که این نوع دندان مصنوعی به تمیز کردن دوره‌ای نیاز دارد؛ در غیر این صورت ممکن است باعث عفونت لثه و ایجاد بوی بد در دهان بیمار شود.

 

دندان مصنوعی کامل متحرک

 

پروتز متحرک بر پایه ایمپلنت

پروتزهای متحرکی که پایه ایمپلنت دارند را می توانید به صورت تکی یا کامل استفاده کنید. مهم‌ترین مزیت این نوع پروتز نسبت به انواع دیگر دندان‌های مصنوعی متحرک این است که هیچ گونه آسیبی به لثه وارد نخواهد کرد. به عبارتی دیگر، پروتز متحرک بر پایه ایمپلنت از تحلیل استخوان فک و آسیب دیدن بافت لثه جلوگیری می‌کند.

این نوع پروتزها ظاهر زیبا، عمر بالا و عملکرد عالی داشته و به ترمیم نیازی ندارند. تمامی این موارد با هم، باعث بالا رفتن قیمت آن شده‌اند؛ با این حال مزایای بسیار پروتز متحرک بر پایه ایمپلنت موجب گردیده تا بسیاری از افراد، این نوع را انتخاب کنند.

 

پروتز متحرک بر پایه ایمپلنت

 

پروتز دندان مصنوعی تکه‌ای یا پارسیل

پارسیل در اصطلاح به معنای ناکامل است؛ از همین رو به پروتز دندان مصنوعی تکه‌ای، پارسیل نیز گفته می‌شود. اگر هنوز در فک بالا یا پایین دندان‌های سالمی داشته باشید، نیازی نیست که از دندان مصنوعی کامل متحرک استفاده کنید؛ بلکه با پروتز دندان مصنوعی پارسیل، می‌توانید جای خالی ۲۰ عدد از دندان‌هایتان را پر نمایید.

این نوع دندان مصنوعی در مدل‌های مختلف پارسیل آکریلیکی، فلکسی یا ژله ای و پایه فلزی تولید می‌شود.

یکی از مهم‌ترین مزایای پروتز دندان مصنوعی پارسیل این است که فشاری به دندان‌هایتان وارد نمی‌کند؛ اما متاسفانه باید مدت زیادی روی لثه شما باشد تا به آن عادت کنید. دندان مصنوعی تکه‌ای نسبت به دندان مصنوعی کامل متحرک و پایه‌ای ایمپلنت، عمر کوتاه‌تری دارد.

 

پروتز دندان مصنوعی تکه‌ای یا پارسیل

 

دندان مصنوعی فوری

به دندان مصنوعی فوری، دندان‌های مصنوعی یک روزه نیز گفته می شود؛ چرا که به محض کشیدن دندان‌هایتان می‌توانید این نوع دندان‌ها را جایگزین کنید.

بعد از اینکه دندان‌هایتان را کشیدید و خواستید دندان‌های مصنوعی ثابت یا متحرک را جایگزین کنید، باید یک ماه تا ۴۵ روز منتظر بمانید. در این زمان لثه‌های شما برای جایگزینی پروتزها آماده می‌شوند و برای اینکه دهانتان خالی نماند، می‌توانید از دندان مصنوعی فوری استفاده کنید.


انواع دندان مصنوعی ثابت

دندان مصنوعی ثابت، یکی دیگر از انواع پروتزهای دندان است که می‌توانید از آن به جای دندان‌های کشیده شده استفاده نمایید. این نوع دندان‌ها برخلاف دندان‌های مصنوعی متحرک، روی لثه نصب می‌شوند و به راحتی نمی‌توان آن را در آورد. پایه این نوع دندان‌ها را با استفاده از پایه‌های ایمپلنتی روی لثه افراد نصب می کنند.

برای استفاده از دندان‌های مصنوعی ثابت، در ابتدا باید توسط دندان پزشک معاینه شوید تا بافت لثه شما را بررسی کند. در صورت آمادگی، دندان پزشک از این نوع پروتزها برای شما استفاده خواهد کرد.

مهم‌ترین ویژگی دندان‌های مصنوعی ثابت نسبت به دندان‌های مصنوعی متحرک این است که خوردن و آشامیدن با آن بسیار آسان خواهد بود؛ همچنین این پروتز به هیچ عنوان لق نمی‌شود و در کوتاه‌ترین زمان به آن عادت می‌کنید.

 

دندان مصنوعی جدید و ثابت (با پایه‌های ایمپلنت)

اگر دندان‌های مصنوعی متحرک شما را آزار می‌دهند، دندان مصنوعی ثابت با پایه‌های ایمپلنت برای شما گزینه بهتری هستند. برای استفاده از این پروتز، در ابتدا باید پایه‌های ایمپلنت را داخل لثه‌تان نصب کنید؛ پس از اینکه پایه‌های دندان مصنوعی کاملا جوش خوردند و داخل لثه‌تان جای گرفتند، نوبت به این می‌رسد که روکش ایمپلنت را روی پایه‌ها قرار دهید.

یکی از نکات مهم در خصوص دندان مصنوعی ثابت با پایه‌های ایمپلنت این است که در ابتدا باید لثه‌تان کاملا سالم شود و زخم نباشد؛ در غیر این صورت، قرار دادن روکش روی پایه‌ها باعث می‌شود تا درد زیادی را احساس کنید.

با وجود اینکه دندان‌های مصنوعی جدید و ثابت قیمت بالایی دارند، اما بسیار محبوب هستند و طول عمر بالایی خواهند داشت. این نوع ایمپلنت در انواع مدل‌های ساب پریو استیل، اندواستیل، یک مرحله‌ای و دو مراحله‌ای وجود دارد.

 

دندان مصنوعی جدید و ثابت (با پایه‌های ایمپلنت)

 

ایمپلنت تکی

در برخی از موارد، تنها یکی از دندان‌های بیمار آسیب دیده اما جای خالی آن بیمار را آزار می‌دهد. در چنین شرایطی ایمپلنت تکی برای شما گزینه بهتری به شمار می‌رود؛ چرا که هم جای خالی را پر می‌کنید هم اجازه نمی‌دهید که استخوان فکتان تحلیل برود.

در این روش نیز ابتدا ریشه دندانتان را با استفاده از پیچ تیتانیومی پر می‌کنند؛ سپس روکش‌های ایمپلنتی را روی آن قرار می‌دهند. برای استفاده از ایمپلنت تکی باید هزینه بالایی را بپردازید و به جراحی نیاز دارید؛ با وجود تمامی این‌ها با استفاده از ایمپلنت تکی، دندان‌های دیگر و لثه شما آسیبی نمی‌بیند.

 

ایمپلنت تکی

 

بریج دندانی

به بریج دندان، پل دندان نیز گفته می‌شود که می‌توانید یک عدد یا یک ردیف دندان را با استفاده از آن پر کنید. زمانی می توانید این نوع پروتز را به کار ببرید که در دو طرف دندان‌های از دست رفته، دندان‌های سالم داشته باشید؛ برای مثال اگر بخواهید جای یکی از دندان‌هایتان را پر کنید، باید دو دندان را در دو طرف آن تراش بزنید و در نهایت سه پروتز را روی لثه قرار دهید.

بریج دندانی در مدل‌ها معمولی یا سنتی، مری لند، کانتی لور و بریج بر پایه ایمپلنت وجود دارد. تمامی این مدل‌ها، مقاومت قابل قبولی خواهند داشت و درصورتی‌که از آن به درستی استفاده کنید، تا سال‌های طولانی سالم می‌ماند. بریج دندانی هزینه کم‌تری نسبت به دندان مصنوعی پایه ایمپلنت و ایمپلنت تکی دارد.

 

بریج دندانی

 

عوامل تاثیرگذار بر قیمت دندان مصنوعی

یکی از مهم‌ترین نکاتی که در زمان استفاده از دندان‌های مصنوعی اهمیت دارد، قیمت آن است. نمی‌توان قیمت ثابتی را برای آن تعیین کرد و عوامل مختلفی روی هزینه اثر می‌گذارد. در این بخش مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار روی قیمت دندان مصنوعی را نام می‌بریم:

  • نوع دندان مصنوعی
  • کیفیت مواد استفاده شده
  • تعداد دندان‌های مصنوعی
  • میزان سلامت دهان فرد
  • تخصص پزشک
  • درمان‌های جانبی
  • محل کلینیک و تجهیزات استفاده شده در آن
  • نوع بیمه
  • محل نصب دندان مصنوعی
  • سطح پیچیدگی دندان‌ها
  • مشکلات فنی
  • جنس دندان

 

هزینه تعمیر دندان مصنوعی

ممکن است به هر دلیلی دندان‌های مصنوعی در داخل دهانتان آسیب ببینند؛ خوشبختانه در این شرایط، به احتمال بالا نیازی نیست که دندان‌هایتان را تعویض کنید و امکان تعمیر آن‌ها وجود دارد. برخی از مهم‌ترین آسیب‌های دندان مصنوعی شامل ترک خوردگی، شکستگی‌های بزرگ، کنده شدن دندان و شکستن لثه مصنوعی می‌شوند.

هزینه تعمیر دندان مصنوعی مانند ساخت آن‌ها متفاوت است، اما به طور کلی تعمیر دندان‌ها نسبت به ساخت آن‌ها هزینه کم‌تری دارد. عوامل مختلفی روی هزینه تعمیر دندان مصنوعی تاثیر می‌گذارند که عبارتند از:

  • میزان آسیب دیدگی دندان مصنوعی
  • نوع دندان مصنوعی
  • مقدار کار و سختی

 

هزینه تعمیر دندان مصنوعی

 

دندان مصنوعی از چه ساخته می‌شود؟

برای ساخت دندان‌های مصنوعی از رزین آکریلیک و پروتز فلزی یا کروم استفاده می‌کنند. هر کدام از این مواد دارای ویژگی‌های مختلفی هستند و قبل از انتخاب نوع دندان مصنوعی، باید آن‌ها را به خوبی بشناسید.

دندان مصنوعی اکریلیک قیمت مناسب‌تری نسبت به پروتز کروم دارد؛ در مقابل، پروتز فلزی یا کروم، دارای مقاومت بالاتر، نازک‌تر و سبک‌تر است. علاوه بر این‌ها، پروتز کروم به آسانی در داخل دهان جای می‌گیرد و در دهان جلوه طبیعی‌تری دارد؛ از همین رو بسیاری از افراد آن را به دندان مصنوعی اکریلیک ترجیح می‌دهند.

 

مراحل ساخت دندان مصنوعی

ساخت دندان مصنوعی یک پروسه نسبتا ثابت دارد که انجام هر کدام از آن‌ها ضروری است:

  1. در ابتدا به پزشک متخصص مراجعه کنید تا وضعیت دندان‌هایتان را بررسی کرده و بهترین نوع دندان مصنوعی را برایتان انتخاب کند.
  2. پزشکتان در مرحله دوم قسمت‌های خالی دهانتان را قالب گیری خواهد کرد.
  3. با کمک پزشک، نوع دندان مصنوعی، برند، جنس و ویژگی‌های دیگر آن را انتخاب کنید.
  4. دندان‌های مصنوعی، مانند دندان‌های طبیعی انسان نیستند و نباید انتظار داشته باشید مانند دندان‌های خودتان عمل کند؛ از همین رو باید دندان‌های مصنوعی مومی را در دهان قرار دهید و امتحان کنید.
  5. زمانی‌که تمام جوانب را بررسی کردید و فهمیدید که پروتز مومی در دهانتان راحت است، می‌توانید دندان مصنوعی را داخل دهان قرار دهید.

 

مراحل ساخت دندان مصنوعی

 

سوالات متداول

در این بخش چند سوال پرتکرار مراجعین مطب را به همراه پاسخ آنها، آورده ایم:

 

قیمت تقریبی دندان مصنوعی چقدر است؟

پیشنهاد می کنیم هنگام بررسی لیست قیمت دندان مصنوعی به دنبال دندان مصنوعی ارزان نباشید. قیمت دندان مصنوعی تکه ای، لیست قیمت دندان مصنوعی ژله ای و قیمت یک دست دندان مصنوعی متحرک بسته به فاکتورهای مختلفی مشخص می شوند و شرایط بیمار در هزینه نهایی بسیار تاثیرگذار است.

 

چه مدت بعد از کشیدن دندان، دندان مصنوعی کامل در دهان قرار می گیرد؟

دندان های مصنوعی کامل پس از کشیدن دندان ها و التیام لثه ها (تقریبا ۸ تا ۱۲ هفته) در دهان قرار داده می شود.

 

آیا هزینه دندان مصنوعی توسط بیمه پرداخت می شود؟

بله، بیشتر بیمه ها پس از تایید بخشی از هزینه های مربوط به ساخت دندان مصنوعی و پروتز متحرک را به بیمار بازمی گردانند.

دندان مصنوعی ژله‌ای از چه ساخته می‌شود؟

در ابتدا برای ساخت دندان مصنوعی ژله‌ای از والپلاست و متریال‌های نایلونی استفاده می‌کردند؛ اما امروزه برای بالا بردن استحکام، ظرافت و دوام این پروتز‌ها، از تروموپلاستیک‌هایی همچون پلی پروپیلن، پلی کربنات‌ها، اکریلیک، نایلون (پلی آمیدها) و رزین استال استفاده می‌کنند.

 

بهترین نوع دندان مصنوعی کدام است؟

به طور کلی دندان‌های مصنوعی ثابت محبوبیت بالایی نسبت به دندان‌های مصنوعی متحرک دارند؛ چرا که دندان‌های مصنوعی ثابت دارای ظاهر زیباتر و طول عمر بالاتری هستند و اجازه نمی‌دهند که لثه‌هایتان تحلیل بروند.

 

دندان‌های مصنوعی بهتر است یا ایمپلنت؟ کدام یک ارزان‌تر است؟

دندان‌های مصنوعی، طول درمان و هزینه کم‌تری نسبت به ایمپلنت دارند؛ در عین حال استحکام، طول عمر و زیبایی ایمپلنت بیشتر است و اجازه نمی‌دهد که لثه شما تحلیل برود؛ از همین رو می‌توان گفت که ایمپلنت نسبت به دندان مصنوعی مزایای بیشتری دارد و بهتر است.


امیدواریم مطالبی که بیان شد، به شما کمک کند تا دندان یا دندان‌های از دست رفته‌تان را یک گزینه ی خوب از انواع دندان مصنوعی جایگزین کنید. اگر قیمت دندان مصنوعی برایتان چالش برانگیز نیست، توصیه‌ی ما به شما استفاده از دندان مصنوعی جدید (یا همان ایمپلنت) است.

۳.۴/۵ - (۳۵۶ امتیاز)
بهترین متخصص ارتودنسی
اشتراک در
اطلاع از
guest

10 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Maryam
Maryam
3 سال قبل

سلام،وقت بخیر، ببخشید یه عدد دندان جلو فک پایین ،غیر ثابت،تکه ای باشه، چند تومن میشه، متوسط قیمت

Hadis
Hadis
3 سال قبل

سلام وقت بخیر
هزینه دندان مصنوعی ثابت برای هرواحد دندان چقدره؟

محمدسرخوش
محمدسرخوش
3 سال قبل

باسلام وخسته نباشیدخدمت شما
میخواستم بدانم قیمت داندان مصنوعی وجنس دندان چه دندانی باشد.

ماجد
ماجد
2 سال قبل

سلام ببخشید من ۳۰سالمه دندانهایم کامل خرابن ولی بعضیا تکه تکه مونده و جلوی ۴تا بالا و۲تا پایین دارم ایا دندانهایم کاملا عوض کنم جلویی یا را بکشم یا بزارم لطفلا راهنماییم کنید

محمدپرهام
محمدپرهام
2 سال قبل

سلام وقت بخیر دکتر…!
آیا دندان مصنوعی سایز داره!؟مثلا درشت بخوایم ک طبیعی جلوه کنه;آیا هست!؟
والا من هردندون مصنوعی‌رو ک دیدم کوچیک بوده!

علی کلاردشت
علی کلاردشت
2 سال قبل

سلام مندندان بالا رو کامل ندارم وپایین هم دوتا دارم میخوام کامل مصنوعی متحرک بزارم چقدر میشود

رسول
رسول
2 سال قبل

بیمه تکمیلی آتیه ساز پول بابت دندان مصنوعی پرداخت نمی کند.

خلیل زاده
خلیل زاده
2 سال قبل

سلام مادر عیال من چون لاغر شده‌اند دندان های مصنوعی ایشان لغ شده آیا دندان مصنوعی برای هر فک مجزای و فیت هست ؟ قیمت چقدر؟

صمدی
صمدی
پاسخ به  خلیل زاده
1 سال قبل

سلام لقی دندان بامراجعه به دندانساز وریلاین ان برطرف میشود وخرجی نداد

داود
داود
پاسخ به  خلیل زاده
8 ماه قبل

مشکل لق شدن دندان مصنوعی قابل حل است و توسط لابراتورهای دندان سازی انجام می‌شود و نیازی به ساخت دندان جدید نیست و هزینه ان زیر یک میلیون تومان است