داشتن لبخند زیبا برای تمام افراد اتفاقی بسیار جذاب و خوشایند است. این لبخند به عوامل مختلفی ازجمله شرایط دندانها بستگی دارد. ارتودنسی فک بالا و پایین میتواند دندانهایی بسیار مرتب و لبخندی زیبا برای شما به همراه بیاورد.
گاهی اوقات افراد در فک پایین خود دندانهای مرتبی دارند و تنها فک بالا به ارتودنسی دندان نیاز دارد. در چنین شرایطی آیا میشود فقط فک بالا را ارتودنسی کرد؟ در ادامه با ما همراه باشید تا در این زمینه اطلاعات و نکات لازم را برایتان شرح دهیم.
ارتودنسی فک بالا (تک فک) چیست؟
در شرایطی که مشکلاتی مانند کراس بایت (قرار گرفتن دندانهای یک فک پشت دندانهای فک دیگر)، اورجت (جلو بودن فک بالا)، فاصله بین دندانها، آندربایت (جلو بودن فک پایین)، اوپن بایت (وجود فاصله بین دندانهای بالا و پایین) و یا ازدحام و شلوغی دندانها وجود داشته باشد، با بررسی کامل پزشک و در صورت نبودن ناهنجاری های شدیدتر امکان ارتودنسی تک فک وجود دارد؛ که ما در این محتوا میخواهیم ارتودنسی فک بالا را بررسی کنیم.
ارتودنسی فک بالا یکی از پرتقاضاترین درمانهای ارتودنسی است که با هدف عقب کشیدن دندانها یا فک بالا برای تثبیت و اصلاح ساختار فک و دندانها انجام میشود.
آیا میشود فقط فک بالا را ارتودنسی کرد؟
به طور معمول براکتهای ارتودنسی بر روی تمام دندانها نصب میشوند. اما اگر دندانهای فک بالا یا پایین فرد کاملا صاف و بدون نقص باشند، نیازی به نصب براکت برای آنها نیست و ارتودنسی فقط فک بالا یا پایین به تنهایی به روش ارتودنسی متحرک قابل انجام است. بنابراین ارتودنسی فک بالا به تنهایی انجام شده و این کار هزینه کمتری نسبت به ارتودنسی تمام دندانها به همراه دارد.
نکتهای که در این زمینه وجود دارد این است که اگر نحوه قرار گیری دندانها روی یکدیگر مشکل داشته باشد، نمیتوانید ارتودنسی فقط فک بالا یا پایین را به تنهایی انجام دهید. زیرا این کار باعث شدیدتر شدن مشکل دندانها شده و حرکت دندانها را با اختلال همراه میسازد.
گاهی اوقات نیز افراد به دلیل ظاهر ناخوشایندی که براکتها برای دهان ایجاد میکنند، از ارتودنسی هر دو فک به صورت همزمان دوری میکنند. اما باید بدانید امروزه با وجود انواع مختلف براکتها ازجمله براکت رنگ دندان، براکتهای پشت دندانی، شفاف و … میتوانید درمان ارتودنسی زیبایی را تجربه کنید.
ارتودنسی دندان فک بالا به چه افرادی توصیه میشود؟
همانطور که میدانیم یکی از بهترین روشها برای از بین بردن به همریختگی دندانهای فک بالا، مراجعه به متخصص ارتودنسی است. اما فقط در برخی از موقعیتها، ارتودنتیست اجرای ارتودنسی دندان فک بالا را تجویز میکند.
بر این اساس لازم است درباره افرادی که معمولا میتوانند از انواع ارتودنسی مانند ارتودنسی ثابت یا متحرک برای درمان بینظمیهای دندانهای خود استفاده کنند، اطلاعات لازم را به دست آورید:
- آسیبهای شدید و جدی در فک بالا
- ناهنجاری در ساختار فک بالا به صورت اکتسابی یا ژنتیکی
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
- وجود پوسیدگیهای خفیف یا جدی در دندانها
- جلو بودن بیش از حد دندانهای فک بالا
- پوشش دندانهای فک پایین توسط فک بالا
مزایای ارتودنسی دندان فک بالا
ارتودنسی فک بالا مزایای زیادی دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهبود ظاهر دندانها و نظم آنها
- ارتقای سطح سلامت دهان و دندان
- جلوگیری از آسیبهای آتی با بهبود شرایط فک و دندان
- سادهتر شدن نظافت دندانها
- افزایش طول عمر و دوام دندانها
- سادهتر شدن جویدن و صحبت کردن
- ایجاد لبخند زیبا و جذاب
- افزایش سطح اعتماد به نفس
نحوه ارتودنسی فک بالا
دندانها به کمک الیافی مخصوص به استخوان پیوند داده شدهاند. این الیاف شامل فیبرهایی است که از کلاژن ساخته شدهاند. به کمک این فیبرها دندانها در استخوان معلق میمانند. در واقع به کمک ماده سمنتوم به سطح دندان متصل میشوند. تمام این الیاف مانند یک حائل است که باعث جابجایی دندانها درون حفره میشود.
این الیاف کاملا پویا بوده و به طور مرتب در حال تغییر شکل هستند و دندان را در جای خود سالم نگه میدارد. زمانی که فرد از ارتودنسی استفاده میکند، براکتهای قرار گرفته بر روی دندانها فشاری را به دندان وارد میکنند، در یک سمت دندان استخوان از بین رفته و در سمت دیگر استخوان جدید شکل میگیرد.
در واقع دندانپزشک، در تمام مراحل ارتودنسی فک بالا به کمک براکتها فشاری کاملا طبیعی و در جهت مشخص وارد میکند تا این جابه جایی در جهت پیش بینی شده انجام شود. براکتها به دندانها چسبیده و به کمک سیمی که از درون آن عبور میکند فشار موردنظر اعمال میشود. به این صورت هرگونه ناهنجاری در دندانها قابل برطرف شدن است.
امروزه به دلیل تقاضای زیاد اجرای این تکنیک درمانی، تجهیزات و بریسهای مختلفی برای آن ارائه شده که برخی از رایجترین آنها عبارتند از:
بریس فلزی
یکی از معروفترین و کاربردیترین انواع بریسها در ارتودنسی فک بالا، مدلهای فلزی هستند. این مدل برای افراد در رنجهای سنی مختلف کاربردی بوده و کمک ویژهای به منظم کردن دندانها میکند. هزینه ارتودنسی فک بالا با استفاده از بریس فلزی بسیار مقرون به صرفه بوده و پایداری بسیار زیادی دارد. همچنین امروزه میتوان از بریس فلزی رنگی هم استفاده کرد که برای کودکان بسیار جذاب است و قدرت درمان ناهنجاریهای زیادی را دارد.
بریس سرامیکی
یکی دیگر از انواع بریسهای کاربردی برای اجرای مراحل ارتودنسی، بریسهای سرامیکی بوده که با عنوان بریس نامرئی هم شناخته میشوند. جلوه ظاهری این بریسها بهتر بوده و همین موضوع باعث شده تا هزینه ارتودنسی فک بالا با بریس سرامیکی نسبت به مدلهای دیگر بیشتر باشد. این مدل اغلب توسط افراد بزرگسال انتخاب میشود.
بریس پشت دندانی یا لینگوال
بریس پشت دندانی، به عنوان لینگوال نیز شناخته شده و به دلیل اینکه در ظاهر مشخص نیست، کاربردهای زیادی دارد. اصلیترین تفاوت این محصول نسبت به سایر موارد، نصب آنها در پشت دندانهاست. نصب و همچنین نگهداری از این تکنیک ارتودنسی عموما با سختیهای زیادی همراه بوده و همین باعث شده تا در برخی از مواقع و برای بعضی از ناهنجاریها، گزینه خوبی محسوب نشود. با این وجود به دلیل جلوه بهتر، برخی از افراد این تکنیک را ترجیح میدهند.
بریس دیمون یا شفاف
یکی دیگر از انواع بریسهای کاربردی برای ارتودنسی فک بالا، بریس دیمون بوده که به عنوان بریس خود تنظیم هم شناخته میشود. بریس دیمون یا شفاف شباهت زیادی به بریس فلزی دارد و از همان سیمها برای نصب آن استفاده میشود.
براکت های به کار برده شده در این سیستم خودتنظیم هستند؛ به این معنا که حالت اسلایدی و لغزنده دارند و بیمار نیازی به مراجعه مداوم به مطب ارتودنتیست نخواهد داشت. از این رو روش دیمون یکی از محبوبترین روشهای اجرای ارتودنسی فک بالا محسوب میشود.
بریس متحرک
از دیگر انواع بریس که برای ارتودنسی فک بالا استفاده میشود، میتوان به مدلهای متحرک اشاره کرد. دقت داشته باشید که از این روش نمیتوان برای درمان ناهنجاریهای شدید استفاده کرد و تنها بیماریهای خفیف یا متوسط برای این کار مورد استفاده قرار میگیرند.
درد ارتودنسی فک بالا چقدر است؟
درد ارتودنسی فک بالا هم، مانند درد ارتودنسی هر دو فک است، زیرا دندانها همان میزان فشار را باید تحمل کنند. در نتیجه در روزهای اول ارتودنسی، شما درد خواهید داشت و ممکن است جویدن غذا برایتان مشکل باشد، اما به مرور زمان و با گذشت چند روز، درد ارام میشود.
کارهایی که میتوانید در این زمان انجام دهید این است که، از کیسه آب یخ برای التیام درد استفاده کنید یا لثه فک بالا را ماساژ دهید. همچنین میتوانید چند روز اول از مسکن استفاده کنید، آنهم با تجویز پزشک!
مدت زمان ارتودنسی فک بالا
یکی از مهمترین سوالاتی که معمولا برای افراد در ارتباط با اجرای ارتودنسی فک بالا پیش میآید، مدت زمان درمان است. به صورت کلی ارتودنسی یکی از روشهای درمانی زمانبر محسوب میشود؛ زیرا شما به زمان زیادی نیاز خواهید داشت تا دندانهای نامنظم، از طریق فشار واردشده از طرف براکتها، جابجا شده و در موقعیت بهتری قرار بگیرند.
در صورتی که ارتودنسی را فقط برای فک بالا انجام دهید، حدود ۶ تا ۳۶ ماه طول میکشد تا بتوانید به نتیجه مطلوبی که در نظر دارید، دست پیدا کنید. به صورت کلی عوامل مختلفی وجود دارند که میتوانند بر روی مدت زمان ارتودنسی فک بالا اثرگذار باشند. از جمله این عوامل موثر، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- سن فرد مراجعه کننده
- میزان ناهنجاریهای موجود در دندانها
- رعایت توصیههای پزشک
- رعایت بهداشت دهان و دندان
هزینه ارتودنسی فک بالا
هزینه ارتودنسی با توجه به شرایط دندانهای بیمار کاملا متفاوت است و نمیتوان عدد دقیقی برای آن بیان کرد. همچنین وضعیت دندانها و طول درمان نیز بر میزان هزینه تأثیرگذار است. مهمترین عواملی که بر هزینه ارتودنسی فک بالا و پایین تأثیر میگذارد به صورت زیر هستند:
- شدت ناهنجاری دندانها
- سن بیمار
- مدت زمان درمان
- میزان مهارت و تجربه پزشک
- نوع ارتودنسی انتخاب شده توسط بیمار
میزان هزینه ارتودنسی فک بالا نیز با توجه به موارد گفته شده تعیین میشود. این میزان قطعا از هزینه ارتودنسی کل دندانها کمتر است و اگر از نظر هزینه توانایی ارتودنسی تمام دندانها را ندارید، میتوانید با تشخیص متخصص ارتودنسی تنها برای فک بالا اقدام نمایید.
مراقبتهای لازم بعد از ارتودنسی فک بالا
حال که با نحوه ارتودنسی فک بالا و همچنین هزینه ارتودنسی فک بالا آشنا شدیم، لازم است تا به بررسی مراقبتهای لازم بعد از این درمان بپردازیم. برای اینکه بتوانید نتیجه مطلوبی از ارتودنسی دندانهای فک بالا دریافت کنید، لازم است به مراقبتها و نکات بعد از ارتودنسی، توجه ویژهای داشته باشید.
از جمله مراقبتهای ارتودنسی، باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- برای تسکین درد ارتودنسی فک بالا از مسکن استفاده کنید
- بعد از هر وعده غذایی از نخ دندان استفاده کنید
- بعد از هر وعده غذایی حتما مسواک بزنید
- براکت ها را دستکاری نکنید
- استفاده از نگهدارنده ارتودنسی بعد از دوره درمان الزامی است
- از خوردن نوشیدنیهای رنگ دار مانند قهوه و … پرهیز کنید
- از خوردن خوراکیهای سفت و گاز زدن برخی از موادغذایی، خودداری کنید
- ویزیت ماهانه و مداوم به مطب ارتودنتیست را در برنامه خود داشته باشید
- خوراکیهای چسبناک مانند آدامس مصرف نکنید
- آب زیادی مصرف کنید
بهترین متخصص برای ارتودنسی فک بالا
انتخاب کلینیک و پزشک متخصص از مهمترین مراحل انجام ارتودنسی است. دندانپزشکی که به آن مراجعه میکنید باید تخصص لازم را داشته و چندین سال در زمینه رشد فک، صورت، دندان و جابجایی درست دندانها مطالعه کرده باشد. در غیر اینصورت نمیتواند بر اساس استانداردهای لازم کار ارتودنسی فک بالا را برای شما انجام دهد.
دکتر سعید قریشی یکی از دندانپزشکان متخصص و با تجربه بسیار بالا است که کار ارتودنسی را با کیفیتی عالی و بدون نقص برای شما انجام میدهد. دکتر قریشی ابتدا با معاینه دقیق مشکلات دندانها و فک شما را بررسی و متناسب با نیاز شما کار ارتودنسی را برای فک بالا یا پایین یا هر دو فک انجام میدهد. فراموش نکنید که تخصص بالای پزشک باعث دریافت نتیجه عالی، کاهش طول درمان و هزینه انجام ارتودنسی میشود.