محافظ ارتودنسی – کاربرد، مزایا و شرایط استفاده

پزشک تایید کننده: دکتر سعید قریشی

محافظ ارتودنسی چیست و چرا استفاده می شود؟

محافظ ارتودنسی، یک وسیله کاربردی در دندانپزشکی است که برای اهداف مختلفی ساخته و استفاده می‌شود. نوع و کاربرد محافظ ارتودنسی، بر اساس شرایط دندان‌های افراد متفاوت هستند.

به طور کلی، می‌توان از این وسیله برای محافظت از دندان‌ها یا تجهیزات ارتودنسی استفاده کرد. در ادامه این مقاله ضمن بررسی محافظ دندان ارتودنسی، مزایا، معایب، قیمت و سایر نکات را درباره این وسیله پرکاربرد، توضیح می‌دهیم.

محافظ ارتودنسی چیست؟

محافظ ارتودنسی یک وسیله دندانپزشکی است که برای حفاظت از تجهیزات ارتودنسی حین درمان ارتودنسی استفاده‌‌‌‌‌ می‌شود. نوع دیگر از محافظ دندان وجود دارد که با نام نایت گارد ارتودنسی شناخته می شود.

نایت گارد ارتودنسی، همانطور که از نامش پیداست، از صدمه دیدن دندان‌ها و فک‌ها در هنگام خواب و یا حتی در زمان‌های دیگر (مانند زمان انجام فعالیت‌های ورزشی) جلوگیری می‌کند. این محافظ معمولا از مواد شفاف و انعطاف پذیر ساخته‌‌‌‌‌ می‌شود ودر مدت زمان ارتودنسی بر روی سطح دندان‌ها و براکت‌ها قرار‌‌‌‌‌ می‌گیرد.

 

عکس محافظ ارتودنسی

 

انواع نایت گارد ارتودنسی

به طور کلی نایت گاردهای ارتودنسی به انواع زیر تقسیم می‌شوند:

  1. محافظ های موجود در بازار: این مدل نایت گاردها در فروشگاهای ورزشی و داروخانه ها قابل خریداری هستند. هزینه بالایی ندارند اما محافظت بالایی هم در برابر فشار و ضربه ایجاد نمی‌کنند.
  2. محافظ های ارتودنسی شکل دهان: این مدل محافظ ها ممکن است از جنس ژل آکریلیک باشند که هنگام قرار گرفتن در دهان، شکل دندان‌ها را به خود می‌گیرند. مدل دیگری ازمحافظ های ارتودنسی شکل دهان وجود دارد که باید ابتدا آن‌ها را در آب جوش گذاشت، سپس با کمک دست، دندان و لب‌ها شکل داد.
  3. محافظ های ارتودنسی سفارشی: همانطور که نامش پیداست، برای تهیه این محافظ‌ ها، ارتودنتیست شکل دهان شما را اسکن کرده یا قالب میگیرد و بعد دقیقا محافظی مناسب با فرم و اندازه دهان و دندان‌های شما در لابراتوار ساخته می‌شود.
    محافظ های ارتودنسی سفارشی، هزینه بالاتری نسبت به مابقی محافظ‌های دندان دارند اما بیشتر از بقیه مدل‌ها از سیم کشی دندان شما محافظت می‌کنند.

ویژگی های محافظ دندان ارتودنسی مناسب

اگر قصد دارید بدانید که یک محافظ دندان ارتودنسی خوب چه ویژگی هایی باید داشته باشد، در این بخش با ما همراه باشید:

  • هنگام صحبت کردن، تکلم یا تنفس شما را دچار اختلال نمیکند.
  • اگر در زمان فعالیت های ورزشی از آن استفاده کنید، از جایش تکان نمی‌خورد و ثابت است.
  • سایز محافظ با اندازه دهان شما مطابق بوده و استفاده از آن راحت است.
  • یک محافظ ارتودنسی مناسب، در دهان بدون بو و مزه است و خاصیت ارتجاعی دارد.

مزایای استفاده از محافظ ارتودنسی

استفاده از محافظ ارتودنسی دارای برخی مزایای مهم است. به همین دلیل است که این وسیله امروزه به طور گسترده با اهداف مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مزایای استفاده از محافظ ارتودنسی چیست؟

در ادامه به بررسی مزایای استفاده از محافظ ارتودنسی می‌پردازیم:

  • حفاظت از تجهیزات ارتودنسی: محافظ ارتودنسی‌‌‌‌‌ می‌تواند از آسیب دیدن، صدمه و فشار به تجهیزات ارتودنسی مانند شکستن براکت ارتودنسی جلوگیری کند.
  • محافظت از دندان‌ها: برخی از انواع محافظ های ارتودنسی‌‌‌‌‌ می‌توانند از آسیب به دندان‌ها در برابر مشکلاتی همچون: دندان قروچه در زمان خواب، ضربه، ساییده شدن دندان‌ها روی هم محافظت کنند.
  • سهولت در استفاده: این محافظ به طور کامل به دندان‌ها می‌چسبد و از نظر استفاده بسیار راحت است. همچنین، برخی از مدل‌های محافظ اردتونسی قابل تنظیم هستند و‌‌‌‌‌ می‌توان آن را با توجه به شکل دندان‌ها و اندازه براکت‌ها تنظیم کرد.
  • بهبود بهداشت دهان: این محافظ‌‌‌‌‌ می‌تواند جلوی تجمع و افزایش تراکم مواد غذایی و باکتری‌ها در اطراف براکت‌ها و دندان‌ها را بگیرد و به تمیزی دهان کمک کند. به این‌ ترتیب، بهداشت دهان و دندان نیز بهبود می‌یابد.

معایب استفاده از محافظ دندان ارتودنسی

استفاده از محافظ ارتودنسی نیز مانند هر وسیله دیگری، ممکن است دارای برخی معایب باشد. البته بیشتر این معایب، موقتی هستند و پس از مدتی از بین می‌روند.

معایب محافظ دندان ارتودنسی

در ادامه این معایب را به طور کامل مورد بررسی قرار می‌دهیم:

  • احساس ناراحتی: احساس ناراحتی در استفاده از نایت گارد ارتودنسی ممکن است به دلیل اندازه، شکل یا جنس محافظ باشد. در این صورت‌‌‌‌‌ می‌توان با پزشک ارتودنسی در مورد تنظیمات و تغییرات لازم در محافظ مشورت کرد.
  • محدودیت در خوردن غذاها: غذاهای سفت و چسبنده ممکن است باعث آسیب به دندان‌ها یا تجهیزات ارتودنسی مانند محافظ دندان و لثه ارتودنسی شوند. بنابراین، باید درباره مراقبت های بعد از ارتودنسی در زمینه خوردن انواع غذاها از متخصص ارتودنسی سوال کنید.

قیمت محافظ دندان ارتودنسی

قیمت محافظ دندان ارتودنسی ممکن است به عوامل مختلفی بستگی داشته باشد اما به طور کلی از حدود ۵۰۰.۰۰۰ تومان تا ۳.۰۰۰.۰۰۰ تومان متغیر است.

عوامل موثر بر هزینه محافظ دندان ارتودنسی شامل موارد زیر است:

  • نوع محافظ
  • کیفیت محافظ
  • محل جغرافیایی
  • هزینه‌‌های تعویض

به طور کلی بهتر از برای اطلاع از نوع و قیمت محافظ های ارتودنسی مناسب، با متخصص ارتودنسی مشورت کنید.

نکات مراقبت از نایت گارد ارتودنسی

نگهداری از محافظ های دندانی ارتودنسی پیچیدگی زیادی ندارد، کافی است نکات زیر را رعایت کنید:

  • هر بار بعد از استفاده از محافظ دندان ارتودنسی، آن را با آب و صابون بشویید.
  • بعد از شستن گارد لثه ارتودنسی، آن را درون یک جعبه خشک و تمیز بذارید تا هنگام استفاده در دفعه بعدی آلوده نشود.
  • تقریبا هر ۶ ماه یکبار باید محافظ ارتودنسی خود را نزد متخصص ارتودنسی ببرید تا آن را بررسی و معاینه کند.

مدت زمان استفاده از محافظ ارتودنسی

مدت زمان استفاده از محافظ های دندان ارتودنسی، به شرایط دندان‌ها و روند ارتودنسی شما بستگی دارد. مدت زمان دقیق استفاده ممکن است بین افراد مختلف متفاوت باشد. پزشک ارتودنسی شما ممکن است توصیه کند که محافظ ارتودنسی را در طول روز و شب برای مدت حداقل ۲۲ تا ۲۳ ساعت استفاده کنید.

این توصیه به معنی این است که‌‌‌‌‌ می‌توانید محافظ را فقط برای خوردن غذا و تمیز کردن دهان بیرون بیاورید.

 

استفاده از نایت گارد ارتودنسی

 

محافظ لثه ارتودنسی در چه سنی استفاده‌‌‌‌‌ می‌شود؟

محافظ لثه ارتودنسی معمولا در هر سنی که درمان ارتودنسی در آن‌ها انجام‌‌‌‌‌ می‌شود، به کار می رود. به طور معمول محافظ ارتودنسی برای افرادی که تحت درمان ارتودنسی هستند، توصیه‌‌‌‌‌ می‌شود.

با این حال هر فرد شرایط خاصی دارد و تصیم نهایی در مورد استفاده از محافظ دندان ارتودنسی باید توسط بهترین متخصص ارتودنسی بر اساس بررسی‌‌های کامل و تشخیص وضعیت دندان‌ها و فک‌‌های فرد، گرفته شود.


در این مقاله، به بررسی محافظ ارتودنسی، کاربرد، مزایای و معایب آن و همچنین قیمت محافظ دندان ارتودنسی پرداختیم.

اگر ارتودنسی کرده اید و با توجه به مطالب بالا فکر می‌کنید نیاز به استفاده از محافظ دندان ارتودنسی دارید، می‌توانید برای معاینه و اطلاع از شرایط استفاده از این وسیله به مطب دکتر سعید قریشی مراجعه فرمایید.

۵/۵ - (۸ امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها