مدت زمان ارتودنسی دندان و طول درمان آن از رایجترین و مهمترین سوالات مراجعه کنندگان میباشد. زمان ارتودنسی، متناسب با میزان مشکلات دندان، لثه و سن متغیر است. بهترین پاسخ به این سوال که ارتودنسی چقدر طول می کشد این است که، زمان درمان آن حدودا ۶ الی ۳۶ ماه میباشد، اما زمان دقیق طول درمان باید توسط دکتر متخصص ارتودنسی تعیین شود؛ حتی مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی، از فردی تا فرد دیگر متفاوت است.
به طور کلی مهمترین عامل تعیین کننده مدت زمان ارتودنسی سن میباشد. بنابراین هنگامی که برنامه درمان ارتودنسی بیمار مشخص شود، می توان درباره طول مدت مورد انتظار درمان اظهار نظر کرد و از قبل برای این سوال هیچ پاسخ قطعی و تعیین شده وجود ندارد.
آیا ارتودنسی در زمان کوتاه امکان پذیر است؟ عوارض ارتودنسی در زمان کوتاه چیست؟ ارتودنسی چقدر طول می کشد؟ مدت زمان استفاده از کش ارتودنسی چقدر است؟ در این محتوا به طور کامل به این سوال ها پاسخ خواهیم داد.
فهرست عناوین
مدت زمان ارتودنسی چقدر طول میکشد؟
برای دانستن اینکه ارتودنسی چقدر طول میکشد، باید بگوییم که زمان دقیق استفاده از بریسها در درمان ارتودنسی مشخص نیست؛ در حقیقت فاکتورهای متعدد بر حرکت دندان ها در دهان در طول مدت درمان ارتودنسی تاثیر میگذارند و حتی با تجربهترین و متخصصترین دکتر ارتودنسی نیز نمیتواند بطور دقیق درباره واکنش دندان ها نسبت به اصلاحات انجام شده قبل از شروع درمان اظهار نظر کند.
به هر حال پزشک میتواند چارچوب زمانی درباره طول مدت درمان مورد انتظار را در اختیار بیمار قرار دهد، اما تا پیش از شروع درمان و بررسیهای لازم به هیچ وجه نمیتوان درباره طول مدت دقیق استفاده از بریس ها در دهان اظهار نظر کرد.
به عنوان یک دستور العمل کلی، اکثر برنامه های درمانی ارتودنسی به ۶ الی ۳۶ ماه زمان نیاز دارد و میانگین طول مدت درمان در این حالت در حدود سه سال است. علاوه بر این لازم است توجه داشته باشید استفاده از خدمات دندان پزشکان و متخصصان ارتودنسی که ادعا می کنند از طول مدت دقیق استفاده از بریس ها مطلع هستند، مشکوک بوده و به بیماران توصیه نمی شود.
فاکتورهای موثر بر تعیین مدت زمان ارتودنسی دندان
ویژگی دندان ها و شرایط قرار گرفتن آنها بر روی یکدیگر برای افراد مختلف منحصر به فرد می باشد و به همین خاطر شرایط درمان هر بیمار هنگام استفاده از خدمات ارتودنسی متفاوت است. عاملها و فاکتورهای متعددی میتوانند بر روی زمان ارتودنسی موثر باشند، که بعضی از آنها تحت کنترل بوده و بعضی دیگر تحت کنترل نیستند.
مدت زمان ارتودنسی دندان به عوامل مختلفی که در زیر شرح دادهایم بستگی دارد که در ادامه به توضیح کامل هر کدام میپردازیم.
- سن ارتودنسی کننده
- نوع درمان
- نحوه مراقبت و همکاری فرد
- نوع دستگاه ارتودنسی
- شدت و میزان مشکل
- سلامت و بهداشت دهان
تأثیر سن در زمان ارتودنسی
در هر سنی میتوان درمان ارتودنسی را شروع کرد. اما مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی، مستقیما با سن فرد مرتبط است. کودکان و نوجوانان معمولا سریعتر نتیجه میگیرند و مدت زمان ارتودنسی دندان در سنین پایینتر، کوتاهتر خواهد بود.
به این دلیل سن پایین برای ارتودنسی بهتر است که فک درحال شکلگیری و رشد است. مثلا ۸ یا ۹ سالگی بهترین سن ارتودنسی دندان است. زیرا در این مرحله، دندانهای دائمی کودک درحال رشد هستند و ارتودنسی کودکان سریعتر به نتیجه میرسد. البته این به این معنا نیست که ارتودنسی در بزرگسالی ۲ سال به طول بینجامد. بلکه باتوجه به میزان مشکلات دندانها و فک، میتواند کمتر هم باشد.
نوع ارتودنسی انتخابی برای صاف شدن دندانها
امروزه انواع ارتودنسی برای مراجعه کنندگان وجود دارد:
- بریسهای فلزی سنتی
- بریسهای سرامیکی
- بریسهای شفاف (نامرئی)
بریسهای فلزی از بریسهای سرامیکی و شفاف، شما را سریعتر به نتیجه مطلوب میرسانند. اما بیشتر بزرگسالان از انواع سرامیکی و شفاف آن بیشتر استقبال میکنند. اما ممکن است مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی با روشهای فوق بیشتر باشد.
برخی شواهد نشان میدهد استفاده از روشهای ارتودنسی ثابت مثل براکتهای فلزی یا ارتودنسی سرامیکی باعث میشود مدت زمان ارتودنسی دندان کمتر از مدت زمان لازم در هنگام استفاده از روشهای ارتودنسی نامرئی باشد.
به هر حال گاهی اوقات این شرایط میتواند به خاطر این حقیقت باشد که بیمار در هنگام استفاده از روشهای ارتودنسی نامرئی ابزارهای تجویز شده را برای تمام طول مدت ۲۲ ساعت تجویز شده توسط پزشک در هر روز مورد استفاده قرار نمیدهد. به عبارت دیگر تجربه ما در این حوزه نشان میدهد در صورت استفاده صحیح، طول درمان ارتودنسی هنگام استفاده از روش های ارتودنسی نامرئی، حتی سریع تر از روش های ارتودنسی سنتی میباشد.
طول درمان ارتودنسی با توجه به نوع مشکل
یکی دیگر از عوامل مهم در مدت زمان ارتودنسی دندان، نوع مشکلات دندانها است. گاهی اوقات دندانها فقط از هم فاصله دارند، فاصله جزیی دندانها، شلوغی جزیی و بهم ریختگی فرم دندانها در مدت کمتر از یک سال رفع میشوند. اما گاهی اوقات به غیر از فاصله، دندانها کج هستند و یا نیاز به جابهجایی دارند، پس در نتیجه برای اصلاح آن به مدت زمان بیشتری نیاز است؛ در واقع این مورد متغیر اصلی تاثیرگذار بر طول مدت زمان ارتودنسی دندان میباشد.
به این ترتیب صاف کردن دندانهای جلوی دهان در زمانی که قرار گرفتن دندانها بر روی یکدیگر دچار مشکل خاص نیست، احتمالاً فقط به چند ماه زمان نیاز دارد. از طرف دیگر، اصلاح مشکلات قرار گرفتن نامتناسب دندانها بر روی یکدیگر و اصلاح مشکلات جدی مربوط به ازدحام دندانها در دهان یا درمان جلو آمدگی آنها به مدت طولانی تر زمان نیاز دارد.
مدت زمان ارتودنسی بر اساس شدت مشکل
مورد مهم بعدی شدت مشکل دندان است، گاهی اوقات فاصله بین دندانها در بیمار فاصله کمی است و در عرض چندماه به راحتی دندانها حرکت کرده و به هم نزدیک میشوند، اما اگر فاصله بین دندانی بیشتر باشد، فکر می کنید ارتودنسی چقدر طول میکشد؟
بله درست است، وقتی فاصله بین دندانها زیاد شود، در نتیجه مدت زمان ارتودنسی دندان هم افزایش مییابد زیرا دندانها باید پروسه بیشتری را برای درمان طی کنند. گاهی اوقات شدت مشکلات آنقدر زیاد است که برای صاف شدن دندانها نیاز به ارتودنسی در دو مرحله میباشد، مثلا یک بار در کودکی و بار دیگر در بزرگسالی یا حتی گاهی اوقات علاوه بر ارتودنسی نیاز به عمل جراحی می باشد.
تعهد و پیگیری بیمار
در مدت زمان ارتودنسی، همکاری و مراقبت مراجعه کننده با دکتر خود، منجر به نتیجه بهتر خواهد شد. رعایت بهداشت دندانهای ارتودنسی شده، حضور منظم در جلسات تعیین شده از سوی ارتودنتیست و استفاده از بریسهای ارتودنسی طبق دستورالعمل دکتر، میتواند طول مدت زمان ارتودنسی دندان را کاهش دهد. به عنوان مثال؛ اگر به جای ۲۰ ساعت در روز، تنها ۱۰ ساعت از ارتودنسی خود استفاده کند، مدت درمان ارتودنسی ممکن است بیشتر از مدت زمان تخمینی متخصص باشد.
در هنگام شروع درمان ارتودنسی، ممکن است استفاده از ابزارهای ارتودنسی برای شما ناراحت کننده و دشوار باشد؛ اما در صورتی که بطور منظم و طبق برنامه از قبل تعیین شده از این ابزارها استفاده شود، ناراحتی شما به تدریج کاهش پیدا کرده و به این ابزارها عادت خواهید کرد.
هدف ما اطمینان از درک مناسب شما از تمام جنبه های با اهمیت مراقبتی در این حوزه است. به همین خاطر در صورت داشتن هر گونه سوال در این زمینه، با متخصصان ما تماس گرفته و سوالات خود را به راحتی با آنها در میان گذارید.
دو یا سه سال ممکن است مدت زمان طولانی برای استفاده از بریسها به نظر برسد. به هر حال این مدت به سرعت سپری شده و به تدریج نتایج مثبت ناشی از درمان ظاهر خواهد شد. دستیابی به یک دهان کامل و بدون نقص از نظر ظاهر و عملکرد به زمان و مراقبت خاصی نیاز دارد. به این ترتیب با استفاده از خدمات ارتودنسی و صبر و شکیبایی در مدت زمان ارتودنسی، میتوانید از سلامت دهان و دندان و یک لبخند زیبا لذت ببرید.
بهداشت دهان
در هنگام استفاده از بریس مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به نحو صحیح اهمیت زیادی دارد؛ چرا که مشکلات دندانی کثل پوسیدگر، تارتار دندان و.. پروسه و مدت زمان درمان ارتودنسی را افزایش میدهد.
همچنین گاهی اوقات به دلیل رعایت نشدن بهداشت دهان و دندان، در همان ابتدای کار، متخصص متوجه مشکلات دندان و لثه میشود، که درمان آنها خود بخشی از پروسه ارتودنسی به حساب میآید که باعث افزایش مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی میشود.
آیا کشیدن دندان روی مدت زمان ارتودنسی موثر است؟
اگر بعد از بررسی دکتر متخصص، به منظور درمان، لازم باشد یک یا چند تا از دندانهای فرد کشیده شود، طول درمان ارتودنسی کاهش مییابد و نیاز به زمان برای اصلاح آن دندانها نیست، البته تمامی این موارد باید با بررسی کامل پزشک انجام شود و تا حد امکان دندانهای سالم حفظ شوند.
شاید فکر کنید که پروسه کشیدن دندانها و بعد نصب ارتودنسی چقدر طول میکشد؟ آیا زمانبر است؟ در پاسخ باید گفت که کشیدن دندانها در یک یا دو جلسه تمام می شود و نصب ارتودنسی هم در یک جلسه چند ساعته به پایان میرسد.
بهترین سن برای درمان ارتودنسی
درمان ارتودنسی ارتباطی به سن بیمار ندارد و در این رابطه فقط لازم است دندان های فرد هنوز در حال رشد نباشند. در حقیقت استفاده از بریس ها در تمام سنین موثر می باشند؛ البته بهترین زمان ارتودنسی، سنین ۱۰ تا ۱۴ سالگی است، درست در زمانی که سر و دهان در حال رشد بوده و میتوان به شکل آسانتری دندانها را مرتب کرد.
درمان های ارتودنسی در سنین پایین تر و حدود ۱۶ سالگی یا تا زمانی که فرد تمام دندانهای شیری خود را از دست میدهد، سریعتر از مواقع دیگر جواب میدهد. در مواردی که نیاز به اصلاح وضعیت قرار گرفتن دندانها بر روی یکدیگر وجود داشته باشد، روش درمان در سنین کم سادهتر است.
به طور کلی افزایش سن محدودیتی برای انجام ارتودنسی ایجاد نمیکند، ولی انجام آن در سنین کمتر، مدت زمان ارتودنسی را کاهش میدهد. اگر شخصی ناهنجاری فکی داشته باشد ولی به دلیل پایان سن بلوغ و اتمام رشد، امکان اصلاح رشد فک وجود نداشته باشد دو راهکار برای درمان ارتودنسی او وجود خواهد داشت:
۱- ارتودنسی بدون جراحی (جبرانی یا کاموفلاژ)
۲- ارتودنسی همراه با جراحی فک
آیا تشخیص متخصص روی مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی موثر است؟
در کنار هزینه ارتودنسی و نتیجه مطلوب از ارتودنسی، مدت زمان ارتودنسی دندان یکی از مواردی است که برای مراجعه کنندگان اهمیت دارد.قطعا مهارت و روش تشخیصی متخصص ارتودنسی و امتخاب مناسبترین و بهترین شیوه، روی کاهش مدت زمان صاف شدن دندانها تاثیر دارد.
مدت زمان استفاده از کش ارتودنسی چقدر است؟
کشهای ارتودنسی، یک ابزار کاربردی برای کاهش طول درمان ارتودنسی میباشد و پزشک متخصص بعد از معاینه، عکسبرداری و تشخیص صحیح نوع درمان و مشکل، مناسب ترین نوع کش با تعداد مشخص را برای بیمار تجویز میکند. به همین دلیل مدت زمان استفاده از کش ارتودنسی، به نوع مشکل و شدت آن بستگی دارد و توسط متخصص و طی پروسه ارتودنسی مشخص میشود.
در واقع این کشها با افزایش فشار بیشتر باعث صاف شدن دندانها در مدت زمان کمتری میشوند. تعداد کش های مورد استاده نباید از حد تجویز متخصص بیشتر شود چرا که به مرور زمان باعث مشکلات فک و دهان میشود.
آیا ارتودنسی در زمان کوتاه امکان پذیر است؟
کوتاهترین زمان ارتودنسی، ۶ ماه است. مثلا برای کودکان و کسانی که مشکلات کمتری در دندانهایشان دارند، باتوجه به روش درمانی این زمان ۶ ماه است. در مورد ارتودنسی در زمان کوتاه حتما با دندانپزشک متخصص ارتودنسی خود مشورت کنید. گاهی روشهای سریعتر شما را ممکن است به دردسرهای بزرگتری بیندازد.
عوارض ارتودنسی دندان در زمان کوتاه
شاید کاهش مدت زمان ارتودنسی، از نظر خیلی از افراد یک مزیت حساب شود، اما کیفیت درمان و نتیجه کار، از طول درمان مهمتر است. گاهی اوقات اصرار برای ارتودنسی در زمان کوتاه، باعث عوارض زیر میشود:
- جواب نگرفتن و کامل نشدن درمان ارتودنسی
- آسیب به فک و دندانها
راههای کاهش طول درمان ارتودنسی
بعضی از فعالیت های قابل انجام برای تسریع درمان ارتودنسی به شرح زیر هستند:
- اجتناب از مصرف غذاهای سفت، چسبنده و خرد شونده همچون چیپس، نان خشک، کارامل، شکلات و آب نبات های چسبنده که می توانند باعث شل شدن براکت ها یا شکستن ابزارهای ارتودنسی در دهان شوند. بدیهی است شل شدن مکرر براکت ها یا شکستن ابزارها باعث افزایش مدت زمان ارتودنسی شما میشوند، زیرا در این شرایط به جای کار کردن بر روی مرحله بعدی برنامه درمانی لازم است با متخصص ارتودنسی ملاقات شده و مشکل ایجاد شده بر طرف شود.
- لازم است مطمئن شوید همه فعالیتها طبق دستور العمل متخصص در ارتباط با استفاده از ابزارهای ارتودنسی انجام میشود. علاوه بر این باید داروهای تجویز شده توسط پزشک به درستی توسط شما مصرف شود. به این ترتیب با دنبال کردن دستور العملهای متخصص ارتودنسی دستیابی به نتایج دلخواه امکان پذیر خواهد شد. ما همواره به بیماران خود میگوییم که دنبال کردن دستورات متخصص شبیه به غلتاندن یک سنگ به سمت بالای یک تپه است. در این حالت شما نمیتوانید قبل از رسیدن به نوک تپه توقف کنید، زیرا در صورت انجام این کار مجبور به بازگشت به عقب خواهید شد!
- مطمئن گردید جلسات ملاقات با متخصص ارتودنسی را فراموش نمیکنید و به موقع در این جلسات حاضر میشوید. لازم به یادآوری نیست که حاضر شدن در مطب دندان پزشکی طبق برنامه تعیین شده از بخشهای اصلی و تاثیرگذار در تکمیل برنامه درمانی شما است. علاوه بر این، انعطاف ناپذیری شما درباره زمانها و روزهای ملاقات با متخصص ارتودنسی می تواند باعث ایجاد تاخیر در تکمیل برنامه درمان شما شود.
- سلامت دهان و دندان خود را در سطح مناسب حفظ کنید. عدم رعایت بهداشت مناسب دهان و دندان میتواند علاوه بر ایجاد سایر مشکلات، باعث شود کار کردن متخصص ارتودنسی بر روی بریسها به خاطر ایجاد التهاب در لثه ها یا ورم کردن آنها دشوار شود.
شما خواننده عزیز، اگر برایتان مدت زمان ارتودنسی دندان اهمیت دارد و میخواهید بدانید دقیقا ارتودنسی چقدر طول میکشد، میتوانید با مراجعه به یکی از کلینیکهای دکتر سعید قریشی، متخصص ارتودنسی، از مدت زمان ارتودنسی خود آگاه شوید و مشاوره های لازم برای نوع درمان و هزینه ارتودنسی را دریافت کنید.