یکی از گزینههای درمانی مطمئن برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته ایمپلنت دندان است. فرقی ندارد شما دندان خود را به دلیل پوسیدگی و بیماری پریودنتال از دست دادهاید یا در یک سانحه و بر اثر برخورد ضربه چند دندان شما افتاده است. در هر صورت ایمپلنت میتواند راه حل مناسبی برای پر کردن جای خالی دندانهایتان باشد.
اگر نمیدانید ایمپلنت دندان چیست، برای چه کسانی مناسب است و چه مزایا و معایبی دارد، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
ایمپلنت دندان
ایمپلنت چیست؟ ایمپلنت دندان یک روش درمانی استاندارد برای پر کردن جای خالی دندانهای از دست رفته است. حتی اگر همه دندانهایتان را به دلیل پوسیدگی دندان یا کشیدن دندان از دست داده باشید، میتوانید با کاشت دندان آنها را جایگزین کنید.
در این روش درمانی یک پایه پیچی از جنس تیتانیوم طی یک عمل جراحی ساده در استخوان فک قرار میگیرد که به عنوان ریشه دندان عمل میکند. این پایه بعد از جوش خوردن به استخوان فک، آماده نگه داشتن روکشی است که جایگزین تاج دندان میشود.
پس از تکمیل مراحل درمان، دندان کاشته شده ظاهر و عملکردی کاملا شبیه به دندان طبیعی دارد. یکی دیگر از رایجترین کاربردهای ایمپلنت، درمان فاصله بین دندان است.
اجزای اصلی ایمپلنت
ایمپلنت دندان به طور کلی از سه بخش تشکیل میشود:
فیکسچر (fixture) یا پایه ایمپلنت دندان
فیکسچر یک پیچ فلزی از جنس تیتانیوم سازگار با بدن انسان است که در استخوان فک کاشته میشود. این پایه بعد از مدتی به استخوان فک پیوند میخورد و بدون آسیب به دندانهای مجاور در جای خود محکم و پایدار میایستد.
پایه ایمپلنت دندان نقش ریشه دندان را ایفا میکند و وظیفه آن نگه داشتن سایر اجزای کاشت است تا دندان کاشته شده عملکرد مناسبی داشته باشد. این قطعه در زیر خط لثه قرار میگیرد و بعد از کاشت، در دهان دیده نمیشود.
اباتمنت (Abutment)
اباتمنت یک پیچ فلزی محکم کوتاه و کوچک است که روی فیکسچر قرار گرفته و از طرف دیگر به تاج دندان متصل میشود. در واقع اباتمنت، رابط بین روکش یا تاج دندان و فیکسچری است که زیر خط لثه قرار گرفته است.
تاج یا روکش ایمپلنت (Crown)
روکش یا پروتز قسمت قابل مشاهده کاشت است که روی اباتمنت قرار میگیرد و جایگزین تاج دندان میشود تا عمل گاز زدن و جویدن را انجام دهد. روکشها برای جایگزینی دندانهای تکی کاربرد دارند.
در صورت نیاز به کارهای گستردهتر، از بریج برای جایگزینی چند دندان و از پروتز برای جایگزین کردن تمام دندانها در قوس فک استفاده میشود. روکش ایمپلنت را از مواد مختلفی مانند فلز، زیرکونیا، PMF یا سرامیک میسازند.
بررسی مزایا و معایب ایمپلنت دندان
مهمترین مزایا و معایب ایمپلنت عبارتند از:
مزایای ایمپلنت | معایب ایمپلنت |
|
|
ایمپلنت کردن دندان برای چه کسانی مناسب است؟
شرایط لازم برای انجام ایمپلنت چیست؟ شرط اصلی برای موفقیت درمان کاشت دندان سلامت عمومی بدن و مهیا بودن شرایط فک برای اینکار است.
به طور کلی افراد زیر کاندیدای مناسبی برای کاشت دندان به حساب میآیند:
- افرادی که به دنبال جایگزین مطمئن و دائمی برای دندانهای از دست رفته خود هستند.
- افرادی که از درمانهای جایگزین مانند دندان مصنوعی خسته شدهاند.
- کسانی که استخوان فک سالم و کافی برای حمایت از پایه ایمپلنت دارند.
- افرادی که به رعایت بهداشت دهان و دندانهای خود اهمیت میدهند.
- کسانی که سلامت عمومی بدنشان مناسب است.
- کسانی که سیگار و دخانیات مصرف نمیکنند.
انجام کاشت دندان به چه افرادی توصیه نمیشود؟
براساس مطالب ارائه شده در وبسایت Delight dental smiles، انجام ایمپلنت برای افراد زیر مناسب نیست:
- کودکان و نوجوانان
- افراد مبتلا به بیماریهای لثه فعال
- افراد سیگاری
- افراد با شرایط بهداشتی و بیماریهای خاص مانند مبتلایان به دیابت کنترل نشده، بیماران سرطانی و تحت درمان شیمی درمانی و پرتو درمانی، افراد مبتلا به HIV یا ایدز
- افراد مبتلا به اختلالات لخته شدن خون
- افراد مبتلا به پوکی استخوان
- زنان در دوره بارداری و شیردهی
- افرادی که استخوان فک ضعیف یا ناکافی دارند
- کسانی که به طور مرتب نوشیدنیهای الکلی مصرف میکنند
ایمپلنت دندان چگونه است؟
بعد از بررسی شرایط سلامت عمومی بدن، وضعیت دندانها، سلامت لثهها و استحکام استخوان فک، در صورتی که دندانپزشک کاشت دندان را برای فرد مناسب تشخیص دهد، مراحل زیر را برای کاشت دندان انجام میدهد:
- جراحی کاشت پایه ایمپلنت: این عمل جراحی ساده با بی حسی موضعی و در کلینیک دندانپزشکی انجام میشود. در این جراحی یک سوراخ کوچک درون لثه و استخوان فک ایجاد شده و فیکسچر ایمپلنت داخل آن قرار میگیرد. پس از آن در صورت نیاز لثه بخیه میشود.
- جوش خوردن پایه به استخوان فک: بعد از عمل جراحی چند هفته زمان لازم است که فیکسچر به استخوان فک جوش خورده و با ایجاد پیوند مستحکم در محل خود ثابت شود.
- قرارگیری اباتمنت: بعد از جوش خوردن فیکسچر و پایدار شدن آن در استخوان فک، به منظور شکل گیری مناسب لثه در اطراف ایمپلنت و مهیا شدن شرایط برای نصب روکش، اباتمنت روی فیکسچر نصب میشود.
- قالب گیری: روکش ایمپلنت باید به صورت سفارشی در لابراتوار ساخته شود. ساخت روکش یا پروتز دندان نیاز به قالبی دارد که از دندان تهیه میشود.
- نصب روکش دندان: آخرین مرحله ایمپلنت دندان نصب تاج دائمی است. بعد از اینکه روکش دندان آماده شد، دندانپزشک با استفاده از چسب یا پیچ مخصوص آن را روی اباتمنت نصب میکند. از این پس بیمار یک دندان با ظاهر و عملکرد طبیعی دارد که با انجام مراقبتهای لازم میتواند برای همیشه از آن استفاده کند.
درصورتی که بیمار در کنار جای خالی دندان از دست رفته، دچار بی نظمی و بهم ریختگی دندانها نیز باشد، میتواند در مورد انجام ایمپلنت و ارتودنسی همزمان با دندانپزشک خود مشورت کند. در این شرایط ممکن است مراحل درمان با حالت معمولی اندکی متفاوت باشد.
مراقبت های لازم بعد از انجام کاشت دندان
کاشت دندان طول عمر و ماندگاری بالایی دارد و در صورت مراقبت صحیح، به صورت مادام العمر در دهان باقی میماند. مراقبتهایی که لازم است فرد بعد از کاشت دندان انجام دهد به این شرح است:
- برای کاهش درد، تورم و کبودی نواحی اطراف ایمپلنت از کمپرس سرد استفاده کنید.
- آنتی بیوتیکهای تجویز شده را مطابق دستور پزشک مصرف کنید.
- برای تسریع روند بهبودی روزانه ۳ الی ۴ بار دهان خود را با دهانشویه ای که دندانپزشک توصیه کرده بشویید.
- برای جلوگیری از تجمع باکتریها و ایجاد التهاب، به طور مرتب مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
- در روزهای اول بعد از کاشت دندان فقط مایعات و غذاهای نرم مصرف کنید که نیاز به جویدن ندارد. مانند اسموتی، ماست، بستنی، پودینگ، پوره سیب زمینی، سوپ خامهای و آبگوشت.
- پس از گذشت یک هفته از جراحی کاشت دندان میتوانید غذاهای دیگری مانند ماکارونی و پنیر، پنکیک، برنج، نان نرم، سبزیجات پخته شده، تخم مرغ و پاستا نیز بخورید.
- از مصرف غذاهای سفت و سخت، اسیدی و تند مانند ذرت بو داده، چیپس، سیب و آجیل، گوجه فرنگی و مرکبات بپرهیزید.
- حداقل به مدت یک هفته بعد از جراحی، از انجام حرکات ورزشی و فعالیتهای جسمانی که ضربان قلب را افزایش میدهد، اجتناب کنید.
- نوشیدن الکل حداقل تا دو هفته بعد از کاشت دندان ممنوع است.
- برای جلوگیری از تغییر رنگ روکش دندان، نوشیدن قهوه و چای و استعمال دخانیات را به حداقل برسانید.
کاشت دندان چقدر طول میکشد؟
کاشت دندان شامل چند جلسه است:
- عمل جراحی کاشت: یک جلسه حدودا ۱ ساعته
- چکاپ کاشت و کشیدن بخیهها: ۲ تا سه هفته بعد از جراحی
- فرآیند جوش خوردن پایه ایمپلنت: ۳ تا ۶ ماه
- نصب اباتمنت: ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت
- بهبودی لثه: ۱ تا ۲ هفته
- قالب گیری تاج دندان: ۱۵ دقیقه تا ۱ ساعت
- ساخت و آماده سازی روکش دندان: ۱ تا ۲ هفته
- نصب روکش دندان: حدود ۱ ساعت
در این مطلب به طور کامل توضیح دادیم که ایمپلنت دندان چیست و چگونه انجام میشود. اگر جای خالی یک یا چند دندان از دست رفته موجب کاهش اعتماد به نفس و مختل شدن نحوه صحبت کردن و غذا خوردن شما شده، بهترین گزینه درمانی برای شما ایمپلنت دندان است.
حالا که میدانید ایمپلنت چیست، شما عزیزان میتوانید به منظور دریافت مشاوره و بررسی مناسب بودن شرایط خود برای انجام ایمپلنت دندان، با رزرو نوبت به مطب دکتر سعید قریشی مراجعه نمایید.