اوربایت دندان یکی از مشکلات رایج دهان و فک است که در آن، دندانها و فک بالا نسبت به دندانها و فک پایین جلوتر هستند. عوامل مختلفی وجود دارند که این مشکل را ایجاد میکنند. مشکل اوربایت دندان در حالت شدید میتواند زمینهساز بروز مشکلات زیادی برای افراد مبتلا شود؛ اگر چه امروزه درمان اوربایت به سادگی امکان پذیر است و میتوان با روشهایی مانند ارتودنسی، این مشکل را حل کرد. در ادامه ضمن بررسی مشکل اوربایت دندان، به بررسی روش و هزینه درمان اوربایت دندان میپردازیم.
فهرست عناوین
اوربایت چیست؟
اوربایت (Overbite) به معنای وجود نوعی ناهمترازی بین دندانهای بالا و پایین است. در واقع وقتی دندانها یا فک بالا، جلوتر از دندانها و فک پایین باشند، مشکل اوربایت ایجاد میشود.
این مشکل معمولا به علت ناهمترازی دندانها، ناهمسانی فکها، دندان قروچه یا عوامل دیگری که در تراکم و ترتیب دندانها تاثیر میگذارند، رخ میدهد. اوربایت میتواند مشکلات مختلفی را برای افراد ایجاد کند، اما با درمان آن میتوان اثرات این مشکل را به طور کامل بهبود بخشید.
انواع مشکل اوربایت دندان
مشکلات اوربایت دندان به شکلهای مختلفی رخ میدهند، اما دو نوع رایج از این مشکل، اوربایت افقی و اوربایت عمودی هستند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
۱. اوربایت افقی
در اوربایت افقی، دندانهای بالا جلوتر از دندانهای پایین قرار دارند. این مشکل ممکن است به علت عدم هماهنگی بین فکها، بزرگتر بودن فک بالا یا پیشروی آن نسبت به فک پایین ایجاد شود. این وضعیت میتواند باعث مشکلاتی مانند دشواری در جویدن غذا، فشار زیاد بر دندانهای پایین و افزایش خطر آسیب به دندانها شود. روند درمان اوربایت افقی شامل استفاده از براکتها و تجهیزات ارتودنسی است.
۲. اوربایت عمودی
در اوربایت عمودی، فک بالا بیشتر از حد معمول به سمت پایین میرود، به طوری که دندانهای بالا بخش جلویی دندانهای پایین را میپوشانند. این مشکل ممکن است به علت ابعاد بزرگتر فک بالا، کوتاهی فک پایین یا ترکیبی از این دو رخ دهد. اوربایت عمودی میتواند باعث مشکلاتی مانند ایجاد فشار زیاد بر دندانهای پایین، عدم تماس صحیح بین دندانها، مشکلات جویدن غذا و ناهنجاریهای فکی شود.
برای تشخیص نوع اوربایت دندان و تعیین روش درمان مناسب، بهتر است با یک متخصص ارتودنسی مشورت کنید. متخصص ارتودنسی با ارزیابی دقیق و بررسی موقعیت دندانها و فکها، نوع اوربایت و نیازهای خاص شما به درمان را تعیین خواهد کرد و برنامه درمانی مناسب را به شما ارائه خواهد داد.
اوربایت دندان به چه دلایلی ایجاد میشود؟
مهمترین علت ایجاد مشکل اوربایت دندان، وراثت و ژنتیک است و این مشکل میتواند از نسلی به نسل دیگر منتقل شود.
اما دلایل دیگری نیز وجود دارند که میتوانند سبب ایجاد مشکل اوربایت دندان شوند. در ادامه مهمترین علل ایجاد این مشکل را بررسی میکنیم.
۱. فروبردن انگشت در دهان
فروبردن انگشت در دهان برای نوزادان و کودکان امری معمولی است، اما اگر این عادت تا سه یا چهار سالگی و در حالی که دندانهای دائمی کودک در حال رشد هستند ادامه پیدا کند، فشاری که به وسیله انگشت به دندانها وارد شود، میتواند زمینه ساز مشکل اوربایت دندان شود.
۲. استفاده از پستانک
استفاده از پستانک برای نوزاد ممکن است به همان شکلی که فروبردن انگشت در دهان مشکل اوربایت را ایجاد میکند، در بروز این مشکل نقش داشته باشد. بر اساس مطالعهای که در سال ۲۰۱۶ در مجله انجمن دندانپزشکی آمریکا منتشر شده است، استفاده از پستانک خطر بروز ناهمسانی دندانها را افزایش میدهد.
۳. دندان قروچه
بسیاری از افراد از وجود مشکل دندان قروچه در خود بیاطلاع هستند. این افراد در حالی که خواب هستند دندانهای خود را با شدت روی یکدیگر فشار میدهند. گاهی این حالت به شکل باز و بسته شدن نوسانی دهان و برخورد سریع دندانها به یکدیگر رخ میدهد. مشکل اوربایت دندان میتوان در اثر دندان قروچه در درازمدت نیز ایجاد شود. این مشکل همچنین میتواند منجر به سایش زودرس مینای دندان شود که در زمان بزرگسالی به خرابی سریعتر دندان منجر میشود.
۴. تراکم کم یا زیاد دندانها
وقتی تراکم دندانها بیش از حد زیاد یا کم باشد، دندانهای جلویی ممکن است به جایگاه نادرستی هدایت شوند و از حالت همترازی خارج شوند. اگر یک یا دو دندان را بکشید، ممکن است تعداد زیادی از دندانهای شما در طور زمان شروع به جابهجایی کنند. بنابراین وجود فاصله زیاد بین دندانها ممکن است مشکل اوربایت دندان را تشدید کند.
۵. ژنتیک و وراثت
مهمترین عامل در بروز این مشکل، وراثت است. بعضی افراد با فکهای ناهمتراز یا مشکل فک بالا یا پایین کوچک به دنیا میآیند. بنابراین اگر پدر و مادر، برادران و خواهران یا خویشاوندان شما چنین مشکلی داشته باشند، شما و فرزندانتان نیز ممکن است به این مشکل دچار شوید.
۶. تومورها و کیستهای دهان
تومورها و کیستهای دهان میتوانند باعث ایجاد مشکل ناهمترازی دندان و فک شوند. این اتفاق زمانی رخ میدهد که در ناحیه نرم یا سخت بخش بالایی دهان، تورم مزمن یا رشد تومور وجود داشته باشد که باعث جلو رفتن فک بالا میشود.
اوربایت دندان سبب ایجاد چه مشکلاتی میشود؟
اگرچه بسیاری از افراد اوربایت را به عنوان یک مشکل مهم میشناسند، اما اوربایت و مشکلات مربوط به جلو بودن فک بالا میتوانند زمینهساز مشکلات دیگری نیز باشند.
در ادامه مهمترین مشکلاتی که در اثر اوربایت برای افراد ایجاد میشوند را بررسی میکنیم.
مشکلات ظاهری
مهمترین تاثیر اوربایت دندان در ظاهر افراد دیده میشود. وجود مشکل اوربایت سبب میشود تا دندانهای بالا و پایین در راستای نامناسبی قرار بگیرند و حالت نامطلوبی به چهره افراد بدهند. مشکل ممکن است باعث افتادگی لبها یا تغییر در موقعیت دهان و لبها در زمان خندیدن شود.
مشکلات خوردن و جویدن غذا
اوربایت دندان میتواند مشکلاتی در خوردن و جویدن غذا ایجاد کنند. افرادی که دارای مشکل اوربایت دندان هستند، به دلیل ناهمترازی فکها، نمیتوانند به خوبی غذا را بجوند. به این ترتیب، مشکلاتی در غذاخوردن این افراد ایجاد میشود که خود میتوانند مشکلات دیگری نیز برای افراد ایجاد کند.
خراشیدگی زودرس دندانها در اثر اوربایت
وقتی دندانهای بالا از دندانهای پایین جلوتر باشند و به بخش جلویی آنها برخورد کنند، باعث خراشیدگی و فرسایش زودرس مینای دندانها میشوند. این مشکل میتواند در طولانی مدت به سایر مشکلات دندانی منجر شود.
عفونتهای دهانی
اوربایت سبب میشود تا دندانها در موقعیت درست خود قرار نگیرند و به همین دلیل، فضایی برای رشد عوامل بیماریزا فراهم شود. همچنین این مشکل دسترسی به این قسمتها برای پاکسازی را نیز دشوار میکند. تجمع باقی مانده غذا و باکتریها در فضای بین دندانها سبب افزایش آسیب به دندانها و عفونتهای دهانی میشود.
مشکلات گفتاری
اوربایت دندان میتواند باعث تغییر در تلفظ برخی صداها شود و گفتار افراد را با مشکل مواجه کند. این افراد معمولا در تلفظ صداهای “س” و “ز” خوب عمل نمیکنند. به این ترتیب ممکن است درک و فهم صحبتهای افراد دارای اوربایت برای اطرافیان کمی دشوار باشد.
روش درمان اوربایت با ارتودنسی
بسته به شرایط دندانها و فکها روشهای مختلفی برای درمان اوربایت تعیین میشود. اما یکی از مهمترین روشها، درمان اوربایت با ارتودنسی است. در روش درمان اوربایت با ارتودنسی، میتوان موقعیت نامناسب دندانها و فکها را بهبود داد. در این روش از براکتها و سیمهای ارتودنسی برای بازگرداندن دندانهای بالا به موقعیت مناسب استفاده میشود.
در روش درمان اوربایت با ارتودنسی، ابتدا براکتها به دندانها چسبانده میشوند. سپس سیمهایی از بین آنها عبور داده میشوند و به آنها نیرو اعمال میکنند تا دندانها به موقعیت صحیح منتقل شوند. این فرآیند به مرور زمان با تنظیم سیمها و یا تعویض براکت ها، تغییرات لازم را در موقعیت دندانها ایجاد میکند.
در برخی موارد، تجهیزات ارتودنسی متحرک نیز در روند درمان اوربایت یا پس از اتمام درمان مورد استفاده قرار میگیرد. این وسایل میتوانند شامل اسپیسرها و ریتنرها باشند که به دندانها و فکها اعمال نیرو میکنند و دندانها را در موقعیت مناسب حفظ میکنند.
مدت زمان و هزینه ارتودنسی اوربایت
یکی از سوالات رایج در زمینه اوربایت دندان، این است که برای حل مشکل اوربایت دندان، انجام ارتودنسی چقدر طول میکشد و چقدر هزینه دارد؟
به طور کلی مدت زمان و هزینه ارتودنسی مقدار ثابتی نیست. مثلا هزینه ارتودنسی فک پایین نسبت به فک بالا میتواند تفاوت داشته باشد. معمولا درمان اوربایت با ارتودنسی مدت زمانی طولانیتر نسبت به برخی مشکلات دندانی دیگر میطلبد که بین چند ماه تا چند سال متغیر است.
در مورد هزینه ارتودنسی اوربایت نیز باید گفت که این هزینه بستگی به عواملی مانند شدت مشکل، مکان جغرافیایی، تجربه متخصص ارتودنسی، نوع روش درمانی، مراحل ارتودنسی، نیاز به عمل جراحی و… دارد. بنابراین بهترین راه برای اطلاع از هزینه ارتودنسی اوربایت این است که با یک متخصص ارتودنسی مشورت کنید تا مدت زمان و هزینه درمان اوربایت را بر اساس شرایط شما بررسی و ارائه کند.
جمع بندی
در این مقاله اوربایت دندان و روش درمان آن را از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار دادیم. اگر از مشکل اوربایت رنج میبرید و نیاز به انجام درمان اوربایت با استفاده از ارتودنسی را دارید، میتوانید با مراجعه به کلینیک دکتر قریشی، پس از بررسی شرایط دندانهای خود، بهترین درمان را دریافت کنید و ظاهری زیبا و عملکردی عالی را برای دندانهای خود به ارمغان بیاورید.