تغییر فرم لب بعد از ارتودنسی یکی از مشکلاتی است که باعث ناراحتی افرادی شده است که این درمان دندانپزشکی زیبایی و ترمیمی را انجام دادهاند. در حقیقت تاثیر ارتودنسی بر لب امری گریزناپذیر است.
اما جای نگرانی نیست چون تاثیر ارتودنسی بر فرم لب صرفا تا زمانی است که سیم و بریس های آن در دهان فرد بیمار هستند؛ بعد از خارج شدن این ابزارآلات، مشکل تغییر شکل لب هم تا حد زیادی برطرف میشود. البته در برخی ناهنجاریها که لب بسیار فرورفته یا جلوزده است، پس از ارتودنسی فرم لبها زیباتر میشود. در این مطلب به صورت کامل به بررسی این موضوعات میپردازیم.
آیا ارتودنسی فقط روی دندانها تاثیر می گذارد؟
خانمها و مدلها به شدت نگران تاثیر ارتودنسی بر فرم لب خود هستند و اغلب میپرسند: «چه اتفاقی برای فرم لبهای ما بعد از ارتودنسی خواهد افتاد؟» برای همه افرادی که ارتودنسی انجام میدهند، تغییر در فرم لب رخ میدهد. نگرانی اصلی در این است که تغییر فرم لب بعد از ارتودنسی چه تاثیر در طرح لبخند و زیبایی چهره آنها دارد.
فواید ارتودنسی محدود به تراز دندانها نیست بلکه میتواند بهطور قابل توجهی بر روی صورت و فرم لبها تاثیر بگذارد. نامتناسب بودن ظاهر لبها به دلیل اختلالات دندانی و به خصوص فکها از طریق درمان ارتودنسی قابل اصلاح است. اما برای اینکه تاثیر ارتودنسی بر لب را به طور دقیق تر درک کنید، در این بررسی به سوالات شما پاسخ میدهیم.
تغییر فرم لب بعد از ارتودنسی
به نقل از OrthodonticsAustralia: «پس از قرار گرفتن بریسهای ارتودنسی روی دندانها ممکن است متوجه شوید که لبهایتان پرتر از قبل به نظر میرسند. دلیل این است که برجستگی یا پری لبها به طور مستقیم تحت تاثیر موقعیت رو به جلو و همترازی دندانهای جلو قرار میگیرد. همانطور که دندان های جلویی در موقعیت بهتری قرار میگیرند، شکل لبهای شما نیز تا حدودی تغییر میکند.»
«ارتودنتیستها به دقت لبها و صورت را ارزیابی میکنند و هر گونه تغییر مورد انتظار را هنگام برنامهریزی درمان، در ارزیابی اولیه در نظر میگیرند. این بدان معنی است که میتوانید مطمئن باشید که نتیجه نهایی این روش، لبخند، لبها و صورت شما را تا حد امکان زیبا و متعادل میکند.»
بنابراین اگرچه تاثیر ارتودنسی بر چهره اجتناب ناپذیر است اما باید بدانید این وضعیت موقت است. بعد از اتمام دوره درمان و خارج کردن ابزارآلات ارتودنسی، فرم لبها و صورت بهتر و متناسبتر و حتی جوانتر و شادابتر میشود.
علت تاثیر ارتودنسی بر لب
دندانها و لبهای شما توسط یک شیار کوچک به نام شیار ماگزیلاری لب به هم متصل میشوند. این شیار در واقع قسمت داخلی لب شما را به لثهها متصل میکند. همانطور که میدانیم بریسها با اعمال نیرو به دندانهای جلویی بقیه دندانها را تنظیم میکنند. اما در برخی موارد، دندانهای جلویی در موقعیت مناسبی قرار ندارند و ابتدا باید دندانهای جلو به درستی تراز شوند.
وقتی دندانهای جلو به سمت عقب میروند، به دلیل وجود این شیار بین دندانها و لثهها، لبها نیز به سمت عقب رفته و روی دندانها را میپوشانند. در واقع، چون بعد از ارتودنسی، دندانها دچار تغییر شده و به سمت جایگاه صحیح خود هدایت میشوند این شیار از حالت نرمال خود خارج میشود.
با هدایت دندانها تا رسیدن به هدف و رفع مشکل ناهنجاری فکها یا دندانها، فرم لب در فرد دچار تغییر میشود. بسته به موقعیت نهایی دندانهای شما و مدت زمان درمان با ارتودنسی، لبها با برگشتن دندانها بیشتر برجسته میشوند.
آیا میتوان از تغییر فرم لب بعد از ارتودنسی جلوگیری کرد؟
متخصص ارتودنسی میتواند با روشهای مختلف تا حد زیادی تاثیر ارتودنسی بر لب یا لبهای فرد را کاهش دهد. برای این هدف، ارتودنتیست بر روی بریسها از نوارهای خاصی استفاده میکند و به کمک این نوارها از جابهجایی بیش از حد لبها و یا از تغییر فرم آنها جلوگیری میکند.
گاهی اوقات ارتودنتیست از سیمهای نامرئی هم استفاده میکند تا در طول دوران ارتودنسی، فرم لبهای فرد کمترین تغییر را داشته باشند.
تاثیر انواع ارتودنسی دندان بر فرم لبها به چه صورت است؟
باید در نظر داشته باشید که شکل دندانها و فک شما نیز نوع درمان ارتودنسی را مشخص میکند. هر درمان ارتودنسی بر فرم لب تاثیر میگذارد. به طور کلی، انواع ارتودنسی دندان به شرح زیر هستند:
- آندربایت: این حالت زمانی رخ میدهد که دندانهای پایین روی دندانهای بالایی قرار میگیرند. در واقع آندربایت بر تناسب صورت شما تاثیر بگذارد و صورت شما را بسیار بزرگتر نشان دهد. درمان ارتودنسی میتواند با حرکت دادن فک به موقعیت مناسب، ویژگیهای صورت شما را بهبود بخشد.
- اوربایت: اوربایت یک مشکل رایج دندانی است که به دلیل بیرون زدگی دندانهای بالا روی دندانهای پایین ایجاد میشود. این وضعیت ممکن است باعث شود که لب بالایی برجستهتر و فک پایین ضعیف و فرورفته به نظر برسد. اصلاح ارتودنسی این برجستگی را بهبود میبخشد و ظاهر فک و صورت را یکدست و متعادلتر میکند.
- اپن بایت: اپن بایت نقصی در جفت شدن و بسته شدن دندانها است که در این صورت دندانها همیشه کمی باز میمانند. این حالت باعث میشود دهان کشیده شده و لب بالا یا پایین کمی بیرون زده به نظر برسد که تعادل صورت را به هم میزند. در ناهنجاری اپنبایت، دندانهای فرد ارتودنسی شده به صورت کامل روی هم قرار نمیگیرند. یعنی در طول دوران ارتودنسی همیشه بین دندانها کمی باز است که باعث برهمخوردن توازن لبها میشود.
- دندانهای کج: دندانهای کج میتوانند باعث عدم تقارن صورت شوند، به خصوص اگر یک طرف دهان دندانهای کجی بیشتری نسبت به طرف دیگر داشته باشد. بریسهای دندانی میتوانند این مشکل را برطرف کنند و فک و لبخند را صاف کرده و دندانها را تراز نمایند.
در همه موارد گفته شده، بعد از برداشتن سیمها و بریسها و سایر دستگاهها از دهان بیمار، لبها نرمال ترین حالت ممکن را خواهند داشت و اگر نامتعادلی هم وجود داشته است با عمل ارتودنسی برطرف میشود.
تاثیر ارتودنسی بر لبهای فرورفته فک بالا
در بیمارانی که فک بالا و فک پایین آنها به صورت بیرون زده قرار گرفتهاند، لبها ناهموار و بیهمتا هستند. متخصص ارتودنسی این اختلال را در زیبایی و چهره بیمار و در طول فرآیند درمان در نظر میگیرد.
لبها و دهان این بیماران در نمای نیمرخ فرو رفته و لبهای آنها نامتناسب است. اما پس از انجام ارتودنسی روی دندانها و جابجایی فک بالا به جلو و فک پایین به عقب، صورت متناسب و زیباتر میشود. در این حالت تغییر فرم لب بعد از ارتودنسی آشکار است.
لبها کاملاً روی هم قرار میگیرند و حجم آنها تغییر میکند. در نتیجه توصیه میشود قبل از انجام هر گونه عمل زیبایی روی لبها مانند پروتز لب یا تزریق ژل، چربی یا فیلر به لبها، ناهنجاریهای مربوط به دهان، دندانها و فک را اصلاح کنید.
لبخند زیباتر با ارتودنسی
در واقع بافت دهان در طول ارتودنسی دستخوش تغییرات زیادی میشود و میتوان نتیجه گرفت که اثرات ارتودنسی فقط به دندان محدود نمیشوند. در عوض، فکها حرکت داده شده و در نتیجه لبها تغییر شکل میدهند و بیمار زیبایی جدید و لبخندی بینظیر را تجربه میکند.
لبها ممکن است در برخی بیماران به شدت بیرون زده باشند. در این حالت ممکن است متخصص ارتودنسی تصمیم به کشیدن تعدادی دندان یا عقب بردن دندانهای شلوغ از طریق ارتودنسی بگیرد. بنابراین طرح درمان ارتودنسی با توجه به تنوع بیماران بسیار متفاوت است.
به یاد داشته باشید که بهترین زمان برای تشخیص ارتودنسی قبل از بلوغ است. ارتودنسی بهترین تاثیر را بر روی فک، لبها و سایر قسمتهای صورت قبل از پایان بلوغ دارد. مدت زمان درمان ارتودنسی نیز بسیار کوتاهتر و در نتیجه هزینه ارتودنسی کمتر خواهد بود.
جلوگیری از تغییر فرم لب بعد از ارتودنسی
اگرچه بسیاری از افراد به تغییرات لبهای خود پس از نصب بریسها عادت دارند اما برخی از افراد هستند که به صورت و لبهای خود حساسند و پس از درمان، نمیتوانند تغییرات لبهای خود را تحمل کنند. در واقع شما حق دارید روی ظاهرتان حساس باشید و در این مورد از متخصص ارتودنسی خود سوال کنید اما باید بدانید که راههای مختلفی برای حل این مشکل وجود دارند و جای نگرانی نیست.
ارتودنتیست شما میتواند از نوارهای کشنده بر روی بریسهای شما استفاده کند که روند تغییر موقعیت دندانهای شما را کند میکند و از تغییر شکل لبهای شما جلوگیری مینماید. همچنین میتوانید از بریسهای نامرئی برای کاهش مشکلات زیبایی دندانهای خود استفاده کنید.
در اغلب موارد، دندانپزشکان سعی میکنند قبل از انجام ارتودنسی متحرک یا ثابت و قرار دادن بریسهای دندانی، تغییراتی که ممکن است در لبها ایجاد شوند را به بیماران اطلاع دهند و در صورت لزوم میتوان از روشهای خاصی برای درمان این فرآیند استفاده کرد. تغییرات اصلی در لبها بر شکل کلی صورت بیمار تاثیری نمیگذارند.
سوالات متداول
- آیا بعد از ارتودنسی فرم لب تغییر میکند؟
در طول مدتی که بریسها و ابزارهای ارتودنسی روی دندانها قرار دارند، فرم لبها تغییر میکند. در واقع وجود دستگاه ارتودنسی در دهان باعث میشود لب بالایی یا هر دو لب اندکی حالت جلو زدگی پیدا کنند. گاهی نیز لبها پُرتر و بزرگتر از حالت عادی به نظر میرسند. اما با خارج کردن بریسها بعد از ارتودنسی فرم لب و حالت گونهها به حالت نرمال برمیگردد.
- آیا ارتودنسی، فرم لبها را زیباتر میکند؟
بعد از اتمام درمان ارتودنسی و رسیدن به نتیجه مطلوب، فرم لبها متعادلتر و ظاهر فرد زیباتر میشود. زیرا ارتودنسی دندان، ناهنجاری فک و دندانها را موجب حالت نامتوازن لبها میشود را برطرف میکند.
- دلیل تغییر فرم لب بعد از ارتودنسی چیست؟
دلیل تغییر فرم لب بعد از ارتودنسی به تاثیر مستقیم وضعیت قرارگیری دندانها روی فرم لبها و چهره فرد مربوط است. بعد از ارتودنسی که دندان ها در موقعیت و مکان مناسب به طور منظم قرار می گیرند و ناهنجاری و عدم تقارن فک ها درمان می شود، فرم لب ها نیز تغییر کرده و حالت بهتری پیدا می کند.
- آیا میتوان از تغییر فرم لب بعد از ارتودنسی جلوگیری کرد؟
متخصص ارتودنسی میتواند چند راهکار را برای جلوگیری از تغییر فرم لب بعد از قرارگیری دستگاه ارتودنسی در دهان به کار ببرد. اولین روش استفاده از نوارهای خاص بر روی بریسها است که مانع از جابجایی بیش از حد لب و تغییر فرم آن میشود. راهکار دیگر بکار بردن از بریسهای ارتودنسی نامرئی است که باعث میشود فرم لبها در طول مدت ارتودنسی تغییر خاصی نداشته باشد.
سخن آخر
در این مطلب به بررسی مشکل تغییر فرم لب بعد از ارتودنسی پرداختیم و به ذکر انواع مشکلات ناشی از آن برای لب هم اشاره کردیم. به صورت خلاصه این مشکل بعد از اتمام دوره ارتودنسی، برطرف خواهد شد.
بریسهایی که به عنوان ارتودنسی یا بریسهای دندانی نیز شناخته میشوند، میتوانند چهره شما را تغییر دهند. تنها کاری که باید انجام دهید این است که یک سال یا بیشتر آنها را تحمل کرده و استفاده کنید. بریسهای دندانی ممکن است نگرانیهایی را در مورد میزان تغییر شکل لب پس از ارتودنسی ایجاد کنند.
امروزه به بسیاری از بیماران خود توضیح داده میشود که بسیاری از ستارههای هالیوود تنها با استفاده از این بریس یا سیم دندان میتوانند لبخند خود را زیباتر کنند. در حقیقت، تغییر فرم لب بعد از ارتودنسی رخ میدهد و اینکه شکل دندانها، فک و ترجیحات شما نسبت به ظاهر لبهایتان چیست، همگی با مشورت متخصص ارتودنسی قابل حل هستند.