نگین ارتودنسی یا همان براکت با اتصال بر روی دندان برای حرکت سیم ارتودنسی تعبیه شده است. در این مقاله آموزشی با معرفی ارتودنسی نگین دار و کاربرد آن و همین طور انواع نگین ارتودنسی یا براکت با شما همراه خواهیم بود.
نگین ارتودنسی و کاربرد آن در ارتودنسی
نگین های ارتودنسی در بین افراد با واژه براکت ارتودنسی شناخته شده است. این ابزار ارتودنسی ثابت از جنس فلز یا سرامیک است و با چسب مخصوص ارتودنسی بر روی دندانها قرار میگیرند.
در انتهای فرآیند درمان، متخصص ارتودنسی نگین های ارتودنسی را از سطح دندانها جدا کرده و چسب باقیمانده را با مواد مخصوص پاک و دندان را پالیش میکند.
وظیفه نگین های ارتودنسی از اتصال تجهیزات مختلف به دندان گرفته تا شروع هدایت دندان به جایگاه مناسب را در بر میگیرد. در ارتودنسی نگین دار برای هر دندان از براکت یا نگین ارتودنسی بخصوص و متناسب با شرایط هر دندان استفاده میشود.
اجزای تشکیل دهنده ارتودنسی نگین دار یا ثابت
اجزای تشکیل دهنده ارتودنسی نگین دار در دندانهای مختلف شامل اورینگ (O-ring)، الاستیک یا کش ارتودنسی، فنر مارپیچی و در نهایت جداکننده یا Separator هستند.
هر کدام از این تجهیزات وابسته به شرایط هر دندان و نوع نگین های ارتودنسی در کنار هم قرار گرفته و ساختار ارتودنسی نگین دار یا ثابت ایجاد میکنند.
انواع نگین ارتودنسی یا براکت
انواع ارتودنسی نگین دار بر اساس شرایط ناهنجاری دندانی بیمار، تشخیص ارتودنتیست و در آخر تمایل هر فرد در موارد زیر دسته بندی شده است.
نگین های ثابت فلزی
نگیم های ثابت فلزی از ابتدایی ترین نوع نگین ها هستند که با ساختار فولاد ضد زنگ و روش سیم و براکت سنتی روی دندانهای مختلف انجام میشوند. جنسهای استفاده شده در ساخت این نوع نگین، تیتانیوم است. این نگین ها در این حالت بر روی دندانهای آسیا چسبانده میشود.
شکل ظاهری ارتودنسی ثابت از نوع فلزی، مربعهای کوچک به همراه سیم فلزی تشکیل شده است.قابلیت رفع مشکلات پیچیده دندانی با ارتودنسی نگین دار امکان پذیر است.
نگین های سلف لیگت
کاهش درد و طول دوره درمان ارتودنسی و تنطیمات دلخواه و مختصر ارتودنسی نگینی گیره دار یا سلف لگیت، از ویژگیهای کاربردی این مدل براکت ارتودنسی است. کش مورد استفاده با تنظیم حالت مناسب بر روی نگین ها قرار میگیرد.
نگین های لینگوال یا زبانی
در این روش ارتودنسی، نگین لینگوال در پشت دندانها متصل میشود و قابل مشاهده نیستند. از این رو این روش را در دسته ارتودنسی نامرئی با براکتهای پشت دندانی مینامند. از حساسیتهای این روش ارتودنسی نگین دار ایجاد مشکل در تکلم در روزهای ابتدایی چسباندن براکت ارتودنسی است.
براکت سرامیکی
براکت سرامیکی از مدلهای خاص است که در آن افراد تمایل دارند لبخندی بدون نمایش دستگاه ارتودنسی در دهان را تجربه کنند. سرامیک سفید به کار رفته در این نوع نگین، آن را به این نام معروف کرده است.
مینی براکت در انواع نگین ارتودنسی
نگین کوچک استفاده شده در مینی براکتها وجه تمایز آنها با براکت معمولی بوده و در دیگر موارد مشابه این مدل براکت هستند.
نگین دیمون یک مدل جدید در ارتودنسی دندان
براکت دیمون با طراحی مشابه با یک سیم و یا حلقه ی کشی در دور براکت قرار گرفته است و با نیروی بیشتری دندان ها را حرکت می دهد. همین امر ارتودنسی نگین دار در روش دیمون را به یک روش سریع تبدیل کرده است.
شکستن نگین ارتودنسی یا براکت ارتودنسی
با توجه به وظیفه اصلی نگین ارتودنسی در حرکت دادن دندانها و نظم بخشیدن به آنها کاملا قابل درک بوده که شکستن براکت ارتودنسی با اختلال در روند ارتودنسی همراه است. در این هنگام مراجعه به ارتودنتیست متخصص و رفع مشکل بهترین موثر ترین اقدام است.
در صورت عدم رسیدگی به این مشکل روند حرکت دندانهای شکل گیری آنها با مشکلاتی همچون انحراف مجدد و از بین رفتن شرایط درمانی صحیح همراه است. نگین یا براکت ارتودنسی در نگهداری دندانها در جایگاه مناسب تاثیر بسیاری دارد.