همه چیز درباره پر کردن دندان

پزشک تایید کننده: دکتر سعید قریشی

پر کردن دندان

پر کردن دندان یکی از اقداماتی است که معمولا برای جلوگیری از کشیدن دندان انجام خواهد شد؛ این کار برای بازیابی و احیای دندان انجام می‌شود تا در نهایت بتوانیم دندان‌ها را برای بازه زمانی بیشتری در دهان نگه داریم.

پر کردن دندان باعث می‌شود تا ظاهر دندان و همچنین عملکرد آن به بهترین نحو ممکن حفظ شود. قبل از اینکه برای پر کردن دندان‌های خود اقدام کنید، باید اطلاعاتتان را درباره مواد استفاده شده برای ترمیم و همچنین دیگر نکات مرتبط با این تکنیک ارتقا دهید. در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات مورد نیاز در این زمینه در اختیار شما قرار دهیم.

 

منظور از پر کردن دندان چیست؟

امروزه علم دندانپزشکی پیشرفت فوق العاده چشمگیری داشته و شاهد روش‌های مختلفی هستیم که به حفظ و نگهداری دندان یا زیباسازی آن‌ها مانند ارتودنسی می‌شوند. پر کردن دندان یا همان ترمیم دندان در واقع عملیاتی بوده که به بازگرداندن شکل ظاهری و عملکرد دندان می‌پردازد.

در این روش از مواد ترمیم‌کننده دندان استفاده می‌شود تا استحکام مورد نیاز را به دندان ببخشد. در برخی از مواقع ترمیم دندان برای اصلاح بدفرمی و بدشکلی دندان‌ها نیز به جای روش‌های مختلف ارتودنسی مانند ارتودنسی لیزری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

بهترین زمان پر کردن دندان

یکی از مهم‌ترین سوالاتی که معمولا برای افراد در این زمینه پیش می‌آید، مربوط به بهترین زمان برای پر کردن دندان است. علائم و نشانه‌های مختلفی وجود دارند که مشخص می‌کنند دندان شما نیاز به ترمیم و پر کردن دارد. با بررسی و شناخت این علائم، شما می‌توانید بهترین زمان برای این کار را تشخیص دهید.

از جمله مهم‌ترین موارد در این زمینه می‌توانیم به گزینه‌های زیر اشاره کنیم:

  • وجود هرگونه سوراخ و یا حفره در دندان
  • وجود لکه‌های تیره روی دندان
  • شکستگی و یا ترک در دندان
  • گیر کردن غذا بین نواحی خاصی از دندان
  • سایش سطح دندان
  • افزایش حساسیت به غذا و همچنین نوشیدنی‌های سرد و گرم
  • پوسیدگی در دندان

 

بهترین زمان پر کردن دندان

 

در صورتی که با هر یک از این علائم مواجه شدید، لازم است تا حتما برای پر کردن دندان مربوطه اقدام کنید تا نیازی به کشیدن دندان پیدا نکنید. در صورتی که دیرتر از زمان مورد نیاز برای ترمیم و پر کردن دندان اقدام کنید، ممکن است دندان به درمان جواب نداده و نیاز به روش‌های پیچیده‌تر مانند عصب‌کشی دندان داشته باشد.

 

انواع مواد پرکننده دندان

امروزه مواد مختلفی برای پر کردن دندان وجود دارند که می‌توان از آن‌ها استفاده نمود. به هر کدام از مواد پرکننده دندان ویژگی‌ها و مشخصه‌های متفاوتی دارند و می‌توانند بر روی قیمت پر کردن دندان تا حد زیادی اثرگذار باشند. در این بخش به معرفی چند نمونه از کاربردی‌ترین گزینه‌ها در این زمینه می‌پردازیم:

 

مواد پرکننده دندان

 

۱. پر کردن دندان با آمالگام

یکی از کاربردی‌ترین مواد پر کننده دندان، آمالگام است. آمالگام ماده‌ای ترکیبی و ساخته شده از جیوه با آلیاژ نقره قلع پودری است. می‌دانیم که فلز جیوه در دمای اتاق به شکل مایع درمی‌آید؛ اما بعد از ترکیب با این آلیاژ تبدیل به یک ماده قابل کار شده که برای استفاده به عنوان مواد پرکننده دندان، یک گزینه مناسب محسوب می‌شود.

 

مزایای آمالگام

این ماده نسبت به دیگر گزینه‌های در دسترس ارزان‌تر بوده و دوام بیشتری دارد. طول عمر آمالگام در دندان پرشده می‌تواند بین ۱۰ تا ۱۵ سال باشد. این ماده کاملا بی‌خطر بوده و هیچ‌گونه جای نگرانی برای سمی بودن جیوه وجود ندارد. پرکردگی‌هایی که با آمالگام تکمیل شده‌اند عموما بسیار قوی بوده و می‌توانند فشار بسیار بالایی را تحمل کنند.

 

معایب استفاده از آمالگام

از جمله اصلی‌ترین معایب این ماده می‌توانیم به رنگ متضاد آن با رنگ طبیعی دندان اشاره کنیم. از این رو انتخاب خوبی برای دندان‌های جلویی محسوب نمی‌شوند. در برخی از مواقع افراد از تغییر رنگ دندان مجاور و یا فرسایش پرشدگی با آمالگام شکایت دارند که این موضوع هم می‌تواند یکی از معایب این ماده محسوب شود.

 

۲. کامپوزیت

یکی دیگر از مواد پرکننده دندان که این روزها مورد استفاده قرار می‌گیرد، کامپوزیت است. کامپوزیت از دو جزء اصلی رزین و پرکننده تشکیل شده که هر کدام از آن‌ها ساختار متفاوتی با یکدیگر دارند. استحکام بالا و کاهش ضریب انبساط حرارتی از جمله ویژگی‌های اصلی این ماده محسوب می‌شوند.

 

پر کردن دندان با ماده سفید

 

مزایای کامپوزیت

اصلی‌ترین مزیت کامپوزیت مربوط به رنگ آن بوده که تطابق بالایی با رنگ طبیعی دندان‌های شما دارد. پرکننده کامپوزیت را می‌توان با مواد دیگر ترکیب کرده و برای ترمیم دندان‌های شکسته و یا سابیده شده مورد استفاده قرار داد. برای پر کردن دندان با این مواد، نیاز به سوراخ‌کاری و شکل‌دهی کمتری است.

 

معایب کامپوزیت

کامپوزیت به اندازه پرکننده‌های تشکیل شده از آلیاژهای فلزی با دوام نیستند و توصیه می‌کنیم برای حفره‌های عمیق مورد استفاده قرار نگیرند. فرایند پر کردن دندان با استفاده از این مواد بیشتر طول کشیده و قیمت آن به نسبت بالاتر خواهد بود.

 

انواع پر کردن دندان

 

۳. استفاده از طلا

از دیگر گزینه‌های کاربردی برای پر کردن دندان می‌توانیم به فلز طلا اشاره کنیم که دوام بالایی دارد. اگر به دنبال ماده‌ای هستید که به زودی کدر نشده و دچار تغییر رنگ نشود، طلا گزینه خوبی محسوب می‌شود.

طلا به عنوان ماده پرکننده دندان بیشتر از ۱۵ سال دوام داشته و یکی از بهترین گزینه‌ها محسوب می‌شود. اصلی‌ترین تفاوت طلا با سایر مواد پرکننده دندان، این است که باید در آزمایشگاه و توسط تکنسین مجرب ساخته شود.

 

مزایای طلا برای پر کردن دندان

از جمله اصلی‌ترین مزایای طلا می‌توانیم به دوام فوق‌العاده آن اشاره کنیم که به راحتی درگیر خوردگی نمی‌شود. طول عمر بالا و تحمل فشار زیاد نیز از دیگر ویژگی‌های مثبت آن محسوب می‌شوند.

 

معایب طلا

رنگ دندان‌های پرشده با طلا با سایر دندان‌ها تفاوت داشته که این موضوع برای برخی از مراجعین می‌تواند عیب محسوب شود. از دیگر معایب این ماده می‌توانیم به قیمت بسیار بالای آن اشاره کنیم. از آنجایی که فرایند ساخت این ماده باید در آزمایشگاه سپری شود، می‌توانیم به طولانی بودن این زمآن‌هم در این زمینه اشاره کنیم.

 

بهترین مواد پر کننده دندان

 

۴. گلاس آینومر

از دیگر مواد کاربردی در این زمینه، می‌توانیم به گلاس آینومر اشاره کنیم که چسبندگی بسیار بالا و رنگ طبیعی دارند. این ماده از اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی در دسترس قرار گرفته است. گلاس آینومر از سمان‌های سیلیکات و سمان های پلی کربوکسیلات تشکیل شده است. این ماده برای حفره‌های دندانی کم عمق معمولا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

مزایای گلاس آینومر

از جمله مزایای این ماده می‌توانیم به رنگ طبیعی آن اشاره کنیم که تا حد زیادی به رنگ دندان‌ها شباهت دارد. چسبندگی بالای آن‌هم باعث می‌شود تا به خوبی در موقعیت مناسب قرار بگیرد. این ماده می‌تواند فلوراید آزاد کند؛ از این رو از پوسیدگی اضافی دندان‌ها تا حد زیادی جلوگیری خواهد کرد.

 

معایب گلاس آینومر

از جمله اصلی‌ترین معایب این ماده می‌توانیم به شکننده بودن آن اشاره کنیم که باعث شده فقط برای حفره‌های پهن و کم عمق مورد استفاده قرار بگیرد. دوام این ماده پایین بوده و از این رو بیشتر برای دندان‌های شیری و پر کردن‌های موقت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

پر کردن دندان با سرامیک

 

۵. سرامیک

از دیگر مواد کاربردی در این زمینه، می‌توانیم به سرامیک اشاره کنیم که شباهت زیادی به پرکننده‌های سرامیکی دارند. این مواد پرکننده هم‌رنگ با دندان بوده و از پرسلن ساخته می‌شود. برای پر کردن با استفاده از مواد سرامیکی، نیاز به حداقل دو بار مراجعه به دندان‌پزشک خواهید داشت.

 

مزایای سرامیک

از اصلی‌ترین مزایای استفاده از سرامیک به عنوان مواد پرکننده دندان باید به مقاومت بالای آن‌ها در برابر لکه اشاره کنیم. ماندگاری و طول عمر این مواد هم بالا بوده و در حدود ۱۰ سال کارایی خواهند داشت.

 

معایب سرامیک

مواد پرکننده سرامیکی در برابر ضربه و شکستگی مقاومت بالایی نداشته و معمولا دچار آسیب می‌شوند. از این رو نسبت به کامپوزیت ضعیف‌تر خواهند بود. قیمت بالای این مواد و نیاز بیشتر به سوراخ و شکل‌دهی را نیز می‌توانیم از دیگر معایب این مواد در نظر بگیریم.

 

بهترین مواد پرکننده دندان

در نهایت برای اینکه بدانید کدامیک از این مواد برای شما مناسب‌تر، در قالب جدول آن‌ها را مقایسه کردیم:

 

مقایسه ویژگی‌های انواع مواد پرکننده دندان

دوام و ماندگاری قیمت کاربرد مقاومت
آمالگام بین ۱۰ تا ۱۵ سال قیمت به صرفه انواع حفره‌های عمیق، نامناسب برای دندان‌های جلو مقاومت بسیار بالا در برابر فشار و ضربه
کامپوزیت بین ۱۰ تا ۱۵ سال قیمت بالا همه دندان‌ها و انواع حفره‌ها مقاومت کمتر نسبت آمالگام
طلا بیشتر از ۱۵ سال قیمت بسیار بالا انواع دندان‌ها و حفره‌های مختلف مقاومت بسیار بالا در برابر انواع فشارها و ضربه‌ها
سرامیک ۱۰ سال قیمت بالاتر از کامپوزیت حفره‌های کم عمق شکننده در برابر ضربه‌ها
گلاس آینومر محدود و موقت قیمت بالا مناسب دندان‌های شیری و حفره‌های کم عمق و پهن مقاومت پایین‌تر در برابر فشار و ضربه‌ها

 

مراحل پر کردن دندان

از دیگر موضوعاتی که در این زمینه نیاز به بررسی بیشتر و کامل‌تر دارد، مراحل پر کردن دندان و نحوه انجام این کار است. توصیه می‌کنیم پیش از اینکه برای پر کردن دندان خود اقدام کنید، اطلاعات خود را در این باره ارتقا داده تا با آگاهی بیشتری در مطب دندان‌پزشک حاضر شوید.

از جمله مهم‌ترین و اصلی‌ترین مراحلی که باید برای پر شدن دندان پشت سر گذاشته شود باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • دندان‌پزشک در ابتدا برای شروع مراحل پر کردن دندان با تزریق بی‌حس‌کننده موضعی شروع می‌کند تا اطراف دندان به صورت کامل بی‌حس شود.
  • در قدم بعدی باید ناحیه پوسیده به صورت کامل حذف شوند که برای این کار از مته یا لیزر استفاده می‌شود. پر کردن دندان با لیزر هم این روزها کاربردهای بسیار زیادی دارد.
  • بعد از حذف کامل پوسیدگی‌ها، باید حفره دندان از باکتری‌ها و مواد زائد به صورت کامل پاک‌سازی شود.
  • در صورتی که پوسیدگی موجود در دندان نزدیک ریشه باشد، ابتدا یک لاینر از مواد پرکننده دندان ساخته شده و برای محافظت از عصب در حفره قرار می‌گیرد.
  • بعد از پر کردن دندان باید آن را پولیش و تکمیل کرد.
  • در صورتی که نیاز به پر کردن دندان با مواد همرنگ وجود داشته باشد، باید مواد به صورت لایه‌لایه بر روی دندان قرار می‌گیرند.
  • در مرحله بعدی از یک نور مخصوص و یا لیزر برای خشک کردن و سفت شدن مواد استفاده می‌شود.
  • در قدم بعدی دندان‌پزشک باید سرامیک یا سایر مواد پرکننده همرنگ را به بهترین نحو ممکن شکل داده و آن را صیقل دهند.

 

تصویر دندان پر شده

 

آیا پر کردن دندان عوارض دارد؟

کسب اطلاعات درباره عوارض پر کردن دندان ‌هم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و نیاز به کسب اطلاعات دارد. در این بخش به معرفی چند نمونه از اصلی‌ترین عوارض بعد از انواع پر کردن دندان می‌پردازیم:

  • حساسیت دندان: در برخی از مواقع ممکن است بعد از پر کردن دندان، حساسیت آن نسبت به فشار، هوا، تغییرات دما، غذاهای شیرین و … حساس شود. این حساسیت در اغلب مواقع رایج بوده و بعد از چند هفته برطرف می‌شود.
  • احساس درد: در برخی از مواقع ممکن است در زمان جویدن یا گاز گرفتن احساس درد داشته باشید که علت آن باید توسط دندان‌پزشک مشخص شود.
  • آلرژی به مواد پر کننده دندان: برخی از افراد ممکن است به مواد فلزی استفاده شده برای پر کردن دندان حساسیت داشته باشند. این آلرژی شباهت زیادی به آلرژی پوستی دارد؛ از این رو توصیه می‌کنیم افرادی که سابقه پزشکی دارند از پرکننده‌های غیرفلزی استفاده کنند.

 

درد بعد از پر کردن دندان

همان طور که در بخش‌های قبلی به این موضوع اشاره کردیم، یکی از عوارض پر کردن دندان، درد بعد از پر کردن دندان است. در برخی از مواقع می‌توان دلایل مختلف و گوناگونی را برای درد پر کردن دندان در نظر گرفت.

در صورتی که بعد از گاز گرفتن احساس درد کنید، ممکن است پرکردگی مناسب با دندان شما نباشد و نیاز به تعویض آن داشته باشید. اگر در زمان لمس دندان احساس درد می‌کنید، احتمالا به دلیل تماس دو سطح فلزی با یکدیگر است. این نوع درد معمولا در زمان کوتاهی از بین رفته و حالت موقتی است.

 

پر کردن دندان بدون درد

 

در مواقعی که پوسیدگی موجود در دندان شدید و عمیق باشد، ممکن است بعد از پر کردن دندان احساس درد شدیدی داشته باشید که باید برای عصب‌کشی آن اقدام کنید.

در صورتی که یکی از دندان‌ها را پر کرده‌اید ولی در باقی دندان‌ها احساس درد می‌کنید، درد ارتجاعی نام داشته که بعد از گذشت یک تا دو هفته برطرف می‌شود. برای تجربه پر کردن دندان بدون درد، توصیه می‌کنیم به مراقبت‌های بعد از مراحل پر کردن توجه داشته باشید.

 

مراقبت‌های لازم بعد از پر کردن دندان

برای اینکه بتوانید عوارض پر کردن دندان را به حداقل میزان رسانده و بهترین نتیجه را از آن دریافت کنید، توصیه می‌کنیم اطلاعات خود را درباره مراقبت‌های بعد از پر کردن دندان ارتقا دهید. با رعایت این مراقبت‌ها همچنین می‌توانید ماندگاری دندان پرشده را به حداقل میزان خود برسانید.

از جمله مهم‌ترین موارد می‌توانیم به گزینه‌های زیر اشاره کنیم:

  • تا زمانی که اثر بی‌حسی هنوز وجود دارد، از خوردن و آشامیدن مواد غذایی خیلی گرم یا خیلی سرد خودداری کنید.
  • تا چند روز حتما از خوردن غذاهای سفت و چسبناک خودداری کنید.
  • در صورتی که عادت به دندان‌قروچه دارید، توصیه می‌کنیم از محافظ دندان و دهان برای محافظت استفاده کنید.
  • رعایت بهداشت دهان و دندان از اهمیت بالایی برخوردار بوده و باید از مسواک و خمیردندان حاوی فلوراید و نخ دندان مناسب استفاده کنید.
  • استفاده از دهان‌شویه آنتی باکتریال هم یک مرتبه در روز توصیه می‌شود.
  • در صورتی که به هر دلیلی پرکردگی دندان شما ترک‌خورده یا شکافی در آن به وجود آمده توصیه می‌کنیم حتما با دندان‌پزشک خود مشورت کنید.

 

دندان پر شده با مواد غیر سفید

 

قیمت پر کردن دندان

قیمت پر کردن دندان به صورت کلی به فاکتورهای خاصی وابسته است که باید به آن‌ها توجه داشته باشید. از جمله مهم‌ترین عوامل می‌توانیم به مواد پرکننده انتخاب شده اشاره کنیم.

در بخش‌های قبلی به صورت کلی به قیمت این مواد اشاره کردیم. میزان پوسیدگی و حفره ایجادشده، تخصص دندان‌پزشک و میزان مهارت هم از دیگر فاکتورهای اثرگذار در این زمینه هستند که باید در نظر داشته باشید.

 

سؤالات متداول

آیا پر کردن دندان درد دارد؟

در زمان پر کردن دندان به دلیل استفاده از ماده بی‌حسی موضعی، بیمار دردی احساس نمی‌کند، اما بعد از تمام شدن بی‌حسی، ممکن است به دلایل مختلف بیمار درد احساس کند.

بهترین ماده برای پر کردن دندان کدام است؟

بهترین ماده باید بر اساس وضعیت دندان انتخاب شود، آمالگام یکی از مقاوم‌ترین مواد برای پر کردن دندان بوده که قیمت مناسبی دارد.

ماندگاری پر کردن دندان چقدر است؟

میزان ماندگاری پر کردن دندان به فاکتورهای مختلفی وابسته بوده که مهم‌ترین آن‌ها نوع مواد پر کننده دندان است. به صورت میانگین بین ۱۰ تا ۱۵ سال مواد استفاده شده ماندگاری دارند.

 

جمع‌بندی

پر کردن یا به‌طور کلی ترمیم دندان یکی از بهترین روش‌ها برای حفظ و نگهداری از دندان است. در وضعیتی که میزان پوسیدگی دندان زیاد نباشد، می‌توان از این روش برای محافظت از آن استفاده کرد. در بخش‌های قبلی به صورت کامل به معرفی بهترین مواد پرکننده دندان پرداختیم تا شما بتوانید با آگاهی کامل از میان آن‌ها انتخاب کنید.

برای کسب بهترین نتیجه از پر کردن دندان و ماندگاری بیشتر، توصیه می‌کنیم به یک دندان‌پزشک مجرب در این زمینه مراجعه کنید. دکتر سعید قریشی یکی از بهترین و مجرب‌ترین ارتودنتیست‌ها بوده که خدمات کامل مربوط به انواع روش‌های ارتودنسی را به بهترین نحو ممکن ارائه می‌دهد.

۵/۵ - (۷ امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها