سیم کشی دندان به منظور اصلاح ناهنجاریهای مختلف دندانی (شلوغی یا انحراف دندانها) مورد استفاده قرار میگیرند. سیم کشی دندان نام دیگر ارتودنسی است؛ البته برخی مردم آن را به این نام می شناسند.
اگر شما هم به ناهنجاریهای فک و دندان مبتلا هستید، دندانپزشکان متخصص ارتودنسی در کلینیک ارتودنسی دکتر قریشی میتوانند با استفاده از سیم کشی دندان و سایر درمانهای ارتودنسی، نسبت به درمان این ناهنجاریها اقدام کنند.
سیم کشی دندان چقدر طول میکشد؟ یکی از اولین سوالهایی است که معمولا افراد در هنگام شروع درمان ارتودنسی برایشان به وجود میآید. سن بیمار، نوع و شدت ناهنجاری فک و دندانها از عواملی است که در مدت زمان سیم کشی تاثیرگذار است.
فهرست عناوین
ضرورت سیم کشی دندان چیست؟
هنگامی که دندانها حالت شلوغ، کج و نامرتب داشته باشند، تمیز کردن آنها کار بسیار مشکلی خواهد بود و در صورتی که مسواک زدن و کشیدن نخ دندان به روش صحیح و کامل انجام نشود، احتمال بروز بیماریهای دهان و دندان به طور قابل ملاحظهای بیشتر میشود.
بنابراین عدم درمان ناهنجاریهای فک و دندان میتواند پیامدهای ناگواری از نظر سلامت دهان و دندان داشته باشد که مهمترین آنها شامل موارد زیر است:
- پوسیدگی دندان
- بیماریهای لثه
- از دست رفتن دندانها
- اختلال در قدرت تکلم یا جویدن غذا
- سایش غیر طبیعی و نامنظم مینای دندان
- ناهنجاریهای شکل فک
بنابراین فوایدی که سیم کشی دندان برای شما به همراه دارد، فقط داشتن یک لبخند زیبا نیست. بلکه سیم کشی دندان ها با صاف و مرتب نگه داشتن آنها و فراهم کردن امکان بهداشت بهتر دهان و دندان، در سلامتی و طول عمر بیشتر دندانها، لثهها و حفره دهانی شما تأثیر زیادی دارد.
عوامل موثر بر مدت زمان سیم کشی دندان
طول دوره درمان و سیم کشی وابسته به وضعیت ناهنجاری دندانها برای افراد مختلف متفاوت است، اما به طور کلی این دوره در اغلب افراد بین یک تا سه سال طول میکشد.
بعد از پایان این دوره هم تا مدتی از نگهدارنده استفاده میشود تا دندانها را در وضعیت جدید خود محکم نگه دارد.
سن شروع درمان
از آنجا که ناهنجاریهای دندانی معمولاً از حدود سن ۶ تا ۱۲ سالگی قابل مشاهده و تشخیص میباشد، سیمکشی دندانها نیز اغلب بین سنین ۸ تا ۱۴ سالگی انجام میشود.
اگر سیم کشی دندان از همان زمانی که کودک هنوز در حال رشد است شروع شود، نتایج بهتری را به دنبال خواهد داشت. البته این به معنی آن نیست که بزرگسالان نمیتوانند از سیمکشی دندان استفاده کنند، بلکه از این روش درمانی میتوان در هر سن و سالی برای داشتن دندانهای سالمتر و زیباتر استفاده کرد.
وضعیت سلامت دندانها
قبل از شروع درمان ارتودنسی و سیم کشی دندان، ابتدا متخصص ارتودنسی باید دندانهای بیمار را بررسی کند. اگر دندانها پوسیدگی داشته باشند، قرار دادن سیم دندان روی دندان پوسیده مشکلی بر مشکلات دندان شما به وجود خواهد آورد.
در این صورت باید مشکل پوسیدگی را برطرف کنید و سپس روند سیم کشی دندانها آغاز شود.
نوع ناهنجاری و میزان بهم ریختگی دندانها
شایعترین بیماری دهان و دندان که موجب افزایش روزافزون استفاده از سیم کشی دندان در افراد مختلف میشود، نامرتب بودن دندانها است. این عارضه به علتهای مختلفی میتواند ایجاد شود. متخصص ارتودنسی متناسب با نوع ناهنجاری و میزان بهم ریختگی دندانها بهترین روش سیم کشی را تشخیص میدهد.
هر عارضه و ناهنجاری در مدت زمان مشخصی درمان میشود.
نوع سیم کشی دندان
روش سیم کشیکه برای شما استفاده میشود، به تجربه دندانپزشک و شدت عارضه مورد نظر بستگی دارد.
متخصص ارتودنسی تشخیص میدهد که چه نوع سیمی برای ناهنجاری دندان و فک شما مناسبتر است. از آنجا که هر دستگاه ارتودنسی به روش متفاوتی ممکن است عمل کند، نوع و جنس سیم دندان بر مدت زمان سیم کشی تاثیرگذار است.
انواع روشهای سیم کشی دندان
مرتب کردن دندانهای شما میتواند از روشهای مختلفی انجام شود. نوع روش سیم کشی دندان که برای شما استفاده میشود، به ترجیح خودتان و گزینههای ارائه شده توسط دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی بستگی دارد.
براکتهای ارتودنسی یکی از روشهای سیم کشی دندان هستند که برای اصلاح دندانهای شلوغ، نامرتب، پیشآمده، خارج از ردیف و یا دارای فاصله زیاد، مورد استفاده قرار میگیرد.
این براکت ها با حرکت دادن دندانها به جایگاه درست خود به ایجاد یک لبخند جذابتر و سالمتر چه در کودکان و چه در بزرگسالان کمک میکند. سیم دندان قدیمی با وارد کردن فشار به روی دندانها، آنها را ردیف میکنند.
این نوع از سیم کشی دندان معمولاً شامل براکتهای کوچکی است که به سطح دندانها چسبانده شده و سپس با یک سیم به هم متصل میشوند. این سیم به صورت دورهای توسط دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی، کشیده و محکمتر میشود . در صاف کردن دندان با ارتودنسی به تدریج دندانها و فک شما را به وضعیت صحیح خود برگرداند.
براکتها میتوانند از نوع فلزی و یا از نوع شفاف یا رنگ دندان باشند، در بعضی از روشهای سیم کشی دندان، این براکتها به پشت دندانها چسبانده میشود.
ردیفکنندههای قابل برداشته شدن، یکی دیگر از روشهای موجود برای درمان مشکلات ارتودنسی میباشد.
مراقبتهای حین درمان با ارتودنسی
در طول مدتی که سیم دندان در دهان شما وجود دارد، لازم است یک برنامه غذایی متعادل و مغذی داشته باشید که به سلامت دندانهای شما کمک کند.
البته داشتن یک برنامه غذایی سالم در هر زمانی اهمیت زیاد دارد، اما در طول دوره درمان ارتودنسی اهمیت آن خیلی بیشتر میشود.
- مصرف قند زیاد در زمانی که سیم دندان در دهان شما وجود دارد، میتواند منجر به تشکیل پلاکهای باکتریایی در اطراف براکتها، پیدایش لکههای دائمی بر روی دندانها و آسیبدیدگی آنها شود.
- همچنین در این مدت لازم است که از مصرف پاپ کورن، ذرت کبابی (بلال)، آدامس، سیب درسته و سایر غذاهای چسبنده نیز خودداری شود.
- نکتهای که باید به خاطر داشته باشید آن است که همه ما از هنگام تولد، لبخند زیبا و جذاب نداشتهایم، اما با رعایت بهداشت دهان و دندان و کمک گرفتن از ارتودنسی، شما هم میتوانید لبخند زیبا و سالمی داشته باشید.
سیم کشی دندان در بزرگسالان
استفاده از سیم دندان فقط به کودکان اختصاص ندارد؛ امروزه بزرگسالان هم میتوانند ارتودنسی انجام دهند و از این طریق مشکلاتی از قبیل نامرتب بودن، فاصله زیاد، شلوغی و انحراف دندانها را برطرف کند.
اصول فرایند جابهجا کردن دندانها در هر سنی یکسان است، اما در بزرگسالان ممکن است فقط کمی بیشتر طول بکشد ؛ دلیل آن هم این است که در بزرگسالان رشد استخوانها دیگر متوقف شده است و اصلاح برخی از ناهنجاریها تنها با استفاده از سیم کشی دندان امکانپذیر نخواهد بود. در واقع بسته به نوع و شدت ناهنجاری فک و دهان در شما ممکن است لازم باشد که از کشیدن دندان و یا جراحی فک و دندان هم برای درمان آن استفاده شود.
هزینه سیم کشی دندان
هزینه سیم کشی دندان ها توسط چند عامل مختلف تعیین میشود که مهمترین آنها شامل روش سیم کشی، طول دوره درمان، ویژگیهای دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی، موقعیت جغرافیایی شما، بیمه درمانی شما و سایر اقدامات درمانی که ممکن است قبل از شروع ارتودنسی لازم باشد، میباشد.
بسیاری از متخصصان ارتودنسی، شرایط و تسهیلات مختلفی را برای پرداخت هزینههای سیم کشی دندان در نظر میگیرند تا افرادی که به این درمانها نیاز دارند، بتوانند از عهده هزینههای آن برآمده و نسبت به درمان مشکلات خود اقدام کنند.