زردی زبان در بیشتر مواقع یک عارضه بی خطر به حساب میآید و گاها با رعایت بهتر بهداشت دهان و دندان برطرف میگردد. زردی روی زبان با استفاده مناسب از مسواک و دهان شویههای مخصوص در صورتی که منشاء دیگری نداشته باشد، از بین میرود. این عارضه در بعضی افراد با زردی و تلخی زبان نیز همراه است که در این صورت میتواند، از علائم بیماریهای جدیتری مثل یرقان باشد، که بهتر است برای رفع و رسیدگی به آن به پزشک متخصص مراجعه شود.
زردی زبان در افراد مختلف ممکن است دلایل متفاوتی داشته باشد، در صورت تداوم قرار گرفتن تحت نظر پزشک متخصص در این زمینه بهترین پیشنهاد برای رفع آن به حساب میآید.
- علت زردی روی زبان چیست؟
- علت زردی سقف دهان چیست؟
- استرس و زردی زبان با هم مرتبط است؟
- علت لکههای قرمز روی زبان چیست؟
- اقدامات پیشگیرانه برای زردی روی زبان
سوالات گوناگونی پیرامون علت زردی روی زبان مطرح است، اینکه “زردی زبان” تا چه اندازه نشانگر یک بیماری خاص میباشد، آیا می توان از عارضه زردی روی زبان به سادگی گذشت؟ علت زردی سقف دهان با زردی زبان ارتباط دارد؟ و در نهایت زردی زبان ایدز یا بیماریهای عفونی هپاتیت را به دنبال دارد؟ در این مطلب از وبسایت “دکتر سعید قریشی” به تفصیل درباره علت زردی زبان بحث شده است، تا انتهای این متن با ما همراه باشید.
فهرست عناوین
علت زردی زبان چیست؟
زردی زبان میتواند تحت تاثیر عواملی مانند، عادات بد غذایی، حساسیت به یک سری از داروها و لوازم بهداشتی، و مواردی مشابه باشد. زردی روی زبان که در بیشتر افراد با زردی سقف دهان نیز همراه است، بعنوان هشداری بر بررسی سلامت دهان و سیستم داخلی بدن به شمار میآید، بنابراین داشتن اطلاعات کافی درباره علت این عارضه و موارد بوجود آورنده آن از اهمیت بالایی برخوردار است. در این قسمت به یک سری از دلایل تاثیر گذار در این خصوص اشاره شده است.
محصولات بهداشتی دهان نامناسب
در بیشتر مواقع استفاده از دهان شویههای نامناسب، خمیر دندانها و محصولات بهداشتی دهان که حاوی مواد خشک کننده دهان هستند، زردی روی زبان را بوجود میآورد. مواد تشکیل دهنده این محصولات نامبرده با آسیبی که به سلولهای سطحی زبان وارد کرده باعث تحریک بیش از حد لایه سطح بیرونی زبان شده و تغییر رنگ آن را به دنبال دارد. از جمله این مواد میتوان به پراکسیدها، اکالیپتوس، تیمول، مِنتول، الکل و… اشاره داشت.
نداشتن بهداشت مناسب دهان
با مسواک زدن مداوم و شستن مکرر دهان مانع رشد باکتریها در محیط دهان و در نتیجه از بروز عارضه زردی روی زبان به راحتی جلوگیری نمایید.
دخانیات و اثر مستقیم آن بهداشت دهان
مصرف روزانه دخانیات از بین رفتن سلولهای دهان و زبان را به دنبال دارد. تنباکوی موجود در سیگار، قلیان و مواردی از این قبیل منجر به متورم شدن سلولهای زبانی، و باقی ماندن ذرات غذا و فاسد شدن این مواد غذایی را به دنبال دارد؛ این موارد همگی در زردی روی زبان تاثیر گذار میباشند.
بیماری یا عارضه زبان سیاه
گاهی علت زردی روی زبان عوارض ناشی از بیماری زبان سیاه میباشد، این بیماری ناشی از رشد قارچ و باکتری در دهان میباشد، که زبری و خشکی دهان و زبان را به دنبال دارند. سبزی روی زبان نیز از علائم این بیماری به شمار میآید.
خوراکی حاوی مواد چسبنده و رنگهای خوراکی
مواد چسبنده موجود در غذا و یا خوراکیها تا مدتها روی زبان باقی میمانند که در صورت عدم رعایت بهداشت دهان به مرور منجر به زردی روی زبان میشود. علاوه بر این رنگهای طبیعی و مصنوعی بکار رفته در مواد غذایی نیز زردی زبان و دندان را به دنبال دارد.
تاثیر مواد غذایی چسبنده بر زردی روی زبان
همان طور که گفته شد، موارد مختلفی میتواند عامل زردی شود. از جمله مواد غذایی که در ادامه ۲ مورد را مشاهده خواهید کرد.
عوارض ناشی از مصرف داروها و مواد مخدر
تعدادی از داروها هستند که در عوارض ناشی از مصرف آنها میتوان به زردی روی زبان اشاره داشت، مواد تشکیل دهندهی داروهای دیابت، رقیق کننده خون، لانسوپرازوال، کلرهگزیدین موجود در برخی دهان شویهها، نمک آهن و آنتی بیوتیک، بیسموت، و همین طور داروهای مربوط به بیماریهای خاص مثل سرطان و روان در کنار مواد مخدرهایی مثل کوکائین و … بر زردی روی زبان اثر مستقیم دارند.
برفک دهان، یرقان، حساسیت و اگزما
برفک دهان که ناشی از رشد بیش از حد باکتری در دهان است به مرور زمان زردی روی زبان را به دنبال دارد. این علائم در بیشتر مواقع نیز میتواند، نشانگر بیماری یرقان با به اصلاح عامیانه زردی باشد. در بیماری یرقان با نفوذ ماده بیلی روبین که در اثر مرگ گلبولهای قرمز خون در بدن ایجاد میشود در چشم و دهان و زبان منجر به زردی در این قسمتهای بدن میشود.
در موارد کمیاب تر دیگر ضعف سیستم دفاعی بدن در صورتی که منجر به اگزما شود، با رشد بی رویه باکتریها در دهان زردی روی زبان را به دنبال دارد.
عفونت های معده
عفونت موجود در معده که منجر به ورم معده شده گاهی دلیل زردی روی زبان است، تورم جداره معده و فعالیت هلیکوباکتر پیلوری عامل اصلی این عارضه است.
علت زردی سقف دهان چیست؟
زردی زبان و موارد به وجود آورندهی آن میتوانند ارتباط مستقیم با علت زردی سقف دهان افراد داشته باشند، در قدم اول رعایت اصول بهداشتی و تغذیهای از مهم ترین عوامل در پیشگیری از این عارضه است.
استرس و زردی با هم مرتبط است؟
داشتن استرس زیاد منجر به خشکی دهان و در عضی مواقع زردی روی زبان میشود، اما این عارضه ممکن است، بیشتر در افرادی که برای کنترل استرس خود دارو مصرف میکنند دیده شود.
علت لکههای قرمز روی زبان چیست؟
بیماری هایی مثل زبان جغرافیایی که بیشتر در کودکان ۴ تا ۵ سال دیده میشود، بیشتر مواقع با علائمی مثل لکههای قرمز روی زبان که اصولا با سوزش همراه است، قابل تشخیص می باشد. در این نوع بیماری زردی روی زبان در حاشیه این لکهها دیده میشود.
اقدامات پیشگیرانه
رعایت بهداشت دهان از پر رنگ ترین اقدامات در پیشگیری از عارضه زردی زبان و موارد ناشی از آن مثل تلخی زبان میباشد، در این قسمت به یک سری از نکات بهداشتی موثر اشاره میکنیم:
- بطور صحیح و در دفعات بیشتری مسواک بزنید.
- دهان خود را بعد از هر وعده غذایی با آب و یا دهان شویههای مخصوص بشویید.
- سطح زبان خود را با یک مسواک نرم تمیز نمایید.
- قبل از شستن دهان خود با آب آن را به مدت یک دقیقه با آب اکسیژنه تمیز نمایید.
- از موادی مثل جوش شیرین برای ضدعفونی دهان بهره برید.
- به فکر درمان بیماریهای سینوسی خود باشید.
- دخانیات را هر چه سریعتر ترک نمایید.
- برنامه غذایی خود را بررسی و مواد غذایی چسبناک و شیرین را از آن حذف کنید.
- مواد غذایی فیبر دار را مصرف کنید و از خورد مواد غذایی پر نشاسته خودداری کنید.
- مواد غذایی خیلی داغ و اسیدی را مصرف نکنید و از خوردن کافئین یا الکل پرهیز نمایید.
- مصرف مواد مخدر را ترک نمایید.
- لبنیات و آب کافی را در سبد غذایی خود قرار دهید.
با رعایت اصول بهداشتی و داشتن یک برنامه غذایی منسجم و موثر میتوانید تا حد زیادی عارضهی زردی روی زبان را کاهش دهید، در صورت داشتن تداوم زردی و تلخی زبان و یا سفیدی بیش از حد روی زبان حتما با پزشک معالج مشورت کنید.
در صورتی که تمایل به مطالعه مقالات دیگر وبسایت دکتر سعید قریشی دارید، به صفحه «تمامی مقالات» رجوع کنید.