نامرتب بودن دندان ها و کجی دندان پیآمدهای متعددی دارد که فراتر از جنبه زیبایی میرود و فرد را گوشهگیر و منزوی میسازد؛ هراس از انگشتنما شدن نیز مانع از شرکت در فعالیتهای مورد علاقه میشود. به همین خاطر است که کمتر چهرهی خندانی را به یاد میآوریم که دندانهای کج و نامرتب را به نمایش گذاشته باشد.اگر کجی دندان فقط یک مسئله زیبایی بود، شاید میشد بگذاریم دندانها همانطور باقی بماند و این حالت را هم جزئی از خصوصیات ویژه چهره خود به شمار بیاوریم. اما دندانهای کج و نامرتب نه تنها بر سلامت دهان و دندان که بر سلامت جسم و روح نیز اثر میگذارد.
در کلینیک تخصصی ارتودنسی دکتر سعید قریشی ما با استفاده از روش های ارتودنسی متناسب با مشکل کجی دندان به شما در رفع این مشکل کمک خواهیم کرد.
جهت دریافت مشاوره و اطلاع از ساعات کار پزشک با شماره های ۲۲۰۶۸۶۴۶-۰۲۱ و ۲۲۰ ۷۳۷۸۵-۰۲۱ تماس حاصل فرمایید
فهرست عناوین
دلایل کجی دندان
کج شدن و همپوشانی غیرطبیعی دندانها دلایل مختلفی دارد که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- وراثت و ژنتیک: شایعترین دلیل ناهنجاریهای فکی و دندانی و مشکلات مرتبط با نحوه کنار هم و روی هم قرار گرفتن دندانها مانند اوربایت، آندربایت و کجی دندان ژنتیک است.
- استفاده از پستانک پس از سه سالگی یا استفاده طولانی مدت از شیشه شیر منجر به کجی دندانها میشود.
- از دست دادن زودهنگام دندانهای شیری یا دائمی باعث کج شدن دندانها میشود.
- روی هم قرار گرفتن دندانها پس از ترمیم و پرکردگی مهم است.
- بیماریهای لثه و فشار روی لثه و دندان
- اختلالهای فکی پس از سوانح
- تومورهای دهان یا فک
- مشکلات رایج مرتبط با دهان و دندان، مانند زبان زدن و مکیدن انگشت شست
- شکل دهان و فک: دلیل اصلی کجی دندانها شکل دهان و فک است. هرگاه دهان کوچک باشد، مشکل بههم فشردگی دندانها پیش میآید و دندانها در جستجوی فضای کافی جابجا میشوند. گاهی نیز فک بالا و پایین هماندازه نیست یا به شکل مناسب روی هم قرار نمیگیرد.
مشکلات ناشی از کجی دندان
- مشکل ایجاد شدن در جویدن
- مشکل در تمیز کردن دندانها و افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای لثه (لینک به علت و درمان بیماری های لثه ) و پوسیدگی دندان
- تحت کشش بودن عضلهها و تغییر شکل آنها احتمال شکستگی دندان را افزایش میدهد.
- دندانهای کج با ایجاد ظاهری نازیبا اعتماد به نفس را تحت الشعاع قرار میدهد.
تعیین کجی دندان یا مشکلات مرتبط با بایت
فقط متخصص ارتودنسی میتواند لزوم شروع درمان را برای رفع مشکلات بایت و کجی دندان تشخیص دهد. متخصص ارتودنسی نشانههای زیر را در نظر میگیرد:
- کج و نامرتب بودن غیرطبیعی دندانها
- دشواری و همراه با ناراحتی بودن جویدن یا گاز زدن
- بروز مشکلات گفتاری از جمله نوک زبانی صحبت کردن
دندانپزشک بیمار را در چنین مواردی به متخصص ارتودنسی معرفی میکند. اختلالهای فکی نیز قابل درمان است.
درمان
ما در مطب تخصصی ارتودنسی دکتر قریشی بهترین و پیشرفتهترین درمانهای ارتودنسی را در محیطی حرفهای، آرام و دوستانه ارائه میدهیم. برآورده کردن اهداف و خواستههای شما مهمترین دغدغه ما است.
تشخیص مشکل نخستین گام است. متخصص ارتودنسی بهترین دوره درمان را برای رفع مشکل کجی دندان یا اختلالهای بایت پیشنهاد میدهد. در بعضی موارد با استفاده از ارتودنسی متحرک میتوان مشکل را اصلاح کرد، اکثر بیماران نیز باید از بریس استفاده کنند. در صورت وخیم بودن وضعیت، برای مثال اوربایت یا آندربایت شدید، اصلاحهای گستردهتری مانند جراحی باید انجام شود.
جلوگیری از کج شدن دندانها
افرادی که خود سالها با دندانهای کج کنار آمدهاند، مسلماً نمیخواهند فرزندانشان نیز با این مشکل روبرو شوند. برای کمک به این والدین در ادامه فهرست مختصری از روشهای پیشگیری از کجی دندان کودکان و داشتن دندانهای مرتب، محکم و سالم و روش های صاف کردن دندان ها را ارائه میدهیم.
مکیدن شست را متوقف کنید
جلوگیری از وارد شدن فشار غیرطبیعی روی لثه در حال رشد بهترین روش پیشگیری از کج شدن دندانها است. مکیدن انگشت شست یا پستانک، زبان زدن، تغذیه با شیشه شیر به مدت طولانی و دیگر مشکلات مرتبط با دهان و دندان منجر به کجی دندان و تغییر شکل فک میشود.اجازه ندهید کودک اشیاء مختلف را مک بزند تا احتمال کجی دندانها کاهش یابد و فک به شکل طبیعی و بدون وجود فشار رشد کند.
نهادینه کردن عادتهای مراقبت از دندان
جلوگیری از کجی دندان تنها یکی از دلایل اهمیت داشتن نهادینه کردن عادتهای بهداشتی سلامت دهان و دندان در دوران کودکی است. مسواک زدن ملایم لثه نقطه شروع عادت دادن کودک به رعایت بهداشت دهان و دندان و برخورداری از نعمت داشتن دندانهای سالم و مرتب است.
افتادن زودهنگام دندان
اگر دندان کودک زودتر از موعد طبیعی میافتد، حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک وضعیت دندانهای مجاور را به دقت در جستجوی نشانههای آسیب یا کج شدن به سمت فضای خالی بررسی میکند.
ارثی بودن کجی دندان
کجی دندان گاهی ارثی است. اگر فردی با مشکل بایت یا کجی دندان ها مواجه باشد، احتمال دارد فرزندش نیز، علیرغم مراقبت بسیار، دچار این مشکل شود. بااین حال تاکید بر رعایت عادتهای بهداشتی و سلامت دهان و دندان همچنان مهم است، چون از بروز ناراحتیهای ناشی از کجی دندان جلوگیری میکند.
درمان زودهنگام
اگر سریع متوجه نشانههای کجی دندان شوید و به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید، با شروع زودهنگام درمان میتوان مشکلات دندان را به موازات رشد آنها اصلاح کرد. چنانچه درمان قبل از ده سالگی شروع شود، برای اصلاح بایت حتی نیازی به بریس نیز نخواهد بود. اما پس از ۱۲ سالگی به احتمال زیاد باید از بریس استفاده شود.