پلاک ارتودنسی و پلاک دندان متحرک چیست؟

پلاک ارتودنسی دندان، یکی از وسایل و تجهیزاتی است که در دوره درمان به صلاح دید متخصص ارتودنسی و بررسی وضعیت بیمار برای تکمیل درمان و اصلاح فک و دهان استفاده می‌شود. همچنین یکی دیگر از کاربردهای پلاک متحرک دندان این است که مانع برگشت مجدد دندانها به جای اولیه خود شود و آنها را در جای مورد نظر ثابت نگه دارد.

پلاک دندان ارتودنسی در انواع مختلفی از جمله نامرئی، فانکشنال و… وجود دارد که هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند و باید با توجه به شرایط بیمار تجویز و مورد استفاده قرار بگیرند؛ توجه داشته باشید که عدم استفاده درست و اصولی از پلاک ارتودنسی دندان باعث بروز مشکلات دهانی و دندان و همچنین افزایش قیمت پلاک دندان و در مان آن می شود.

در این محتوا با ما همراه باشید تا شما را با انواع پلاک متحرک ارتودنسی آشنا و کاربرد و موارد استفاده از ان را بررسی کنیم.

 

پلاک ارتودنسی

 

در این محتوا به مواردی می‌پردازیم که شما می توانید مطمئن باشید که در پایان مقاله جواب سوالات زیر را دریافت می‌کنید:

  • پلاک ارتودنسی چیست و موارد استفاده از آن کدام است؟
  • انواع پلاک ارتودنسی متحرک کدام است؟
  • آیا پلاک نگهدارنده بعد از ارتودنسی همان پلاک دندان متحرک است؟
  • نحوه گذاشتن پلاک در دندان به چه صورت است؟
  • قیمت پلاک دندان چگونه حساب می‌شود؟

 

پلاک ارتودنسی چیست؟

همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، پلاک ارتودنسی یکی از ابزارهای مصرفی در ارتودنسی متحرک دندان است، به همین دلیل به آن پلاک دندان متحرک هم گفته می‌شود.

پلاک دندان متحرک دارای بدنه پلاستیکی ضخیمی است که از سیم هایی با اندازه دندان ساخته شده است. از پلاک های ارتودنسی برای ثبات و حفظ جایگاه دندان ها بعد از اتمام دوره درمان ارتودنسی ثابت استفاده می‌شود. اگر پلاک ارتودنسی در سقف دهان قرار داشته باشد برای مرتب بودن دندان های فک بالا است اما در صورتی که بین دندان های پایین و زبان قرار داشته باشد جهت برقراری نظم در دندان‌های فک پایین است.

پلاک دندان ارتودنسی

 

مدت زمان استفاده از پلاک ارتودنسی توسط متخصص ارتودنسی شما مشخص می شود. بعد از اینکه ارتودنسی ثابت از دهان بیمار خارج شد و مرحله درمان با موفقیت به پایان رسید مرحله ثبات موقعیت دندان ها به کمک پلاک متحرک دندان  آغاز می شود.

 

پلاک دندان ارتودنسی مناسب چه افرادی است؟

تمامی افرادی که از ارتودنسی ثابت استفاده می کنند و طول دوره درمان آنها به پایان رسیده است برای ثبات جایگاه دندان نیاز به استفاده از یک ابزار دیگر دارند که یکی از این ابزارها، پلاک ارتودنسی می‌باشد. اگر متخصص پلاک های ارتودنسی متحرک را تجویز کرده باشد و استفاده نشود، دندانها دوباره نامرتب شده و به حالت اولیه خود برمی گردنند.

 

کاربرد و علت استفاده از پلاک متحرک ارتودنسی چیست؟

حالا که فهمیدیم پلاک ارتودنسی چیست بهتر است با کاربردهای مختلف و دلایل استفاده از آن آشنا شوید. ۳ علت عمده و اصلی وجود دارد که به ترتیب به توضیح آنها می پردازیم.

 

حفظ جایگاه دندانها بعد از ارتودنسی ثابت

همانطور که گفتیم افراد بعد از پایان دوره درمان خود، نیاز به یک ابزار دیگر دارند. در این مرحله برای حفظ جایگاه دندانها و عدم برگشت آنها به حالت اولیه، متخصص ارتودنسی از پلاک دندان متحرک استفاده می کند. مدت زمان استفاده از پلاک دندان را جلوتر توضیح داده ایم.

 

حفظ و ایجاد فضا برای رویش دندان های دائمی

یکی دیگر از کاربردهای پلاک متحرک دندان، استفاده برای ایجاد فضا جهت رشد دندان های دائمی و عقل می باشد. زمانی که در لثه ها فضای لازم برای بیرون آمدن دندان نیست و ممکن است فشار باعث به هم ریختگی کل دندانها شود، متخصص ارتودنسی از این پلاک ها استفاده می‌کند.

 

تراز شدن استخوان‌ها و لثه

بعد از اینکه دندانها با کمک ارتودنسی ثابت در جای خود قرارگرفتند، حالا نیاز به ترمیم و بازسازی برای رشد استخوان های اطراف و نزدیک دندان است. با کمک پلاک ارتودنسی استخوان‌ها و لثه ها هم تراز شده و همین امر مانع از برگشت مجدد دندانها به حالت اولیه می‌شود.

 

آشنایی با انواع پلاک ارتودنسی متحرک

بسته به وضعیت بیمار، مدت زمان ارتودنسی و همچنین میزان نامرتبی دندانهای بیمار، از انواع مختلف پلاک ارتودنسی استفاده می شود که در این قسمت به انواع پلاک ارتودنسی متحرک پرداخته ایم، پس با ما همراه باشید تا شما را با انواع پلاک متحرک دندان آشنا کنیم.

 

پلاک دندان نامرئی

نوعی از ارتودنسی متحرک از طریق پلاک های نامرئی انجام می‌شود که جنس این نوع پلاک مثل پلاستیک شفاف است. اگر متخصص ارتودنسی از این نوع پلاک برای بیمار استفاده نماید، لازم است که هر دو هفته یکبار نسبت به تعویض پلاک متحرک فک بالا و پایین و استفاده از نوع دیگری از پلاک ارتودنسی نامرئی اقدام نماید.

پلاک متحرک دندان

 

پلاک ارتودنسی z شکل

اگر یک یا چند دندان از دندان‌های شما عقب باشد، جهت جلو کشیدن و همچنین هم ردیف کردن آنها با دندان های کناری، باید از پلاک متحرک با فنر z شکل استفاده شود.

 

پلاک فانکشنال

پلاک فانکشنال در مواردی مورد استفاده قرار می گیرد که فک پایین بیمار عقب باشد، یا فک بالای بیمار جلو باشد. در واقع از این نوع پلاک با عنوان پلاک متحرک فک بالا و پایین یاد می‌شود، زیرا جهت به عقب کشیدن فک بالا و جلو آوردن فک پایین مورد استفاده قرار می‌گیرد. لازم به ذکر است در هنگام استفاده از پلاک فانکشنال صحبت کردن برای بیمار کمی دشوار می شود.

 

پلاک نگهدارنده یا پلاک ریتینر

پلاک ارتودنسی ریتینز همان پلاکی است که بعد از اتمام دوره ارتودنسی دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد. متخصصان ارتودنسی در هنگام درمان بیمار تاکید می‌کنند که بعد از مرتب شدن دندان‌ها باید مراقبت‌های بعد از ارتودنسی دندان را بسیار جدی بگیرند، زیرا دندان‌ها بعد از اتمام ارتودنسی تمایل دارند به حالت قبل خود بازگردند. به همین دلیل باید از پلاک نگهدارنده یا پلاک ریتینر استفاده شود تا بعد از اتمام درمان ارتودنسی، دندان ها نظم خود را از دست ندهند.

 

قیمت پلاک دندان

 

نحوه گذاشتن پلاک در دندان

ارتودنیست‌ها پلاک‌ متحرک ارتودنسی یا همان نگهدارنده‌ها را همان روز که بریس ها برداشته می‌شود، روی دندان بیمار قرار می‌دهند. پلاک ارتودنسی باید به درستی روی دندان‌های بیمار فیت شوند تا نتیجه درمان نتیجه بخش باشد. پس از کار گذاشتن پلاک دندان ارتودنسی، ممکن است ابتدا کمی احساس ناراحتی داشته باشید، اما با گذشت زمان به ان عادت خواهید کرد. اگر نگهدارنده ای در روز کار گذاشتن مناسب شما نباشد، ارتودنیست پلاک دندان شما را بازسازی نموده یا نوع نگهدارنده را تغییر می‌دهد.

برخی از بیماران به طور طبیعی دندان‌های کوتاه یا لثه‌های پف دارند که باعث می‌شود نگهدارنده‌ها در دهان آن‌ها نسبت به بیمارانی که دارای دندان‌های بلندتری هستند، تناسب بیشتری داشته باشد.

 

پلاک دندان متحرک

 

هیچ پلاک دندانی وجود ندارد که بتواند از تمام حرکات دندان‌ها جلوگیری کند. حتی پلاک هایی که به هر دندان چسبیده‌اند، اجازهٔ حرکت به دندان‌ها را می‌دهند. هدف از گذاشتن پلاک ارتودنسی این است که میزان این حرکات را به حداقل برسانند.

 

نکات مهم هنگام استفاده از پلاک متحرک دندان

برای اینکه طول درمان ارتودنسی، حتی بعد از گذاشتن پلاک های ارتودنسی هم نتیجه بخش باشد، نیاز به استمرار و رعایت یک سری اصول می‌باشد که در ادامه آنها را شرح می‌دهیم:

  • پلاک ها را کل روز در دهان قرار دهید، شما فقط زمانی که می‌خواهید غذا بخورید مجاز به در آوردن پلاک های ارتودنسی هستید.
  • اگر هنگام غذا خوردن پلاک در دهانتان است حتما بعد از غذا آنها را مسواک بزنید و بشویید.
  • هنگامی که پلاک دندان را در می آورید، حتما آن را در جعبه مخصوص خود قرار دهید.
  • هنگام شنا باید پلاک دندان ارتودنسی را از دهان خارج کنید.
  • حتما لازم است که روزی یک مرتبه، پلاک ارتودنسی را با آب و مسواک تمیز کنید تا باعث آلودگی و ایجاد بوی بد دهان نشود، توجه داشته باشید که برای شستن آن به هیچ عنوان از آب داغ استفاده نکنید.
  • پلاک را به هیچ عنوان در داشبورد، آب جوش و سایر فضاهایی که هوای داغی دارند نگذارید.
  • هنگام ویزیت دکتر، حتما پلاک متحرک خود را به همراه داشته باشید.

 

چه مدت باید از پلاک دندان متحرک استفاده کرد؟

به طور کلی نیاز است که به مدت ۳ تا ۹ ماه و ۲۲ ساعت در شبانه روز از پلاک دندان ارتودنسی استفاده کنید، اما زمان دقیق آن بستگی به میزان ناهنجاری های دندانی بیمار و بعد از بررسی دکتر متخصص مشخص می ‌شود.

بعد از مشخص شدن این زمان و گذراندن آن، لازم است که به مدت ۱ سال، فقط شب ها هنگام خواب، از پلاک متحرک ارتودنسی استفاده شود تا وضعیت دندانها کاملا ثابت شود.

 

قیمت پلاک دندان متحرک به چه صورت است؟

در رابطه با قیمت پلاک دندان باید گفت که به عوامل مختلفی بستگی دارد و متخصص ارتودنسی بعد از بررسی این موارد قیمت دقیق را مشخص می کند، این عوامل شامل موارد زیر می باشند، شما برای دانستن قیمت خدمات، می‌توانید به صفحه “هزینه ارتودنسی” مراجعه کنید.

  • نوع و جنس پلاک های ارتودنسی دندان
  • تعداد جلسات بازسازی پلاک ها
  • میزان کارهای آزمایشگاهی که نیاز است
  • طول دوره درمان ارتودنسی

در این محتوا شما را با پلاک ارتودنسی و کاربرد و موارد استفاده از آن آشنا کردیم و به بررسی انواع پلاک و همچنین قیمت پلاک دندان پرداختیم. اگر برای انجام آن نیاز به یک متخصص ارتودنسی دارید، می‌توانید از کلینیک دکتر قریشی، متخصص ارتودنسی کمک بگیرید.

۴.۴/۵ - (۴۳ امتیاز)
قیمت و هزینه ارتودنسی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.