تاثیر ارتودنسی بر بینی

همه چیز درمورد انجام ارتودنسی و عمل بینی

برای کسانی که به ارتودنسی و عمل بینی فکر می‌کنند، همزمان کردن این درمان‌ها یا حداقل کاهش فاصله‌شان یک وسوسه کاملاً جدی‌ست. اما آیا از تاثیر ارتودنسی بر بینی آگاه هستید؟ می‌دانید ارتودنسی بعد از عمل بینی بهتر است یا قبل از آن؟ یا اینکه چند ماه بعد یا قبل از عمل بینی می‌شود ارتودنسی کرد؟

با ما همراه باشید تا ضمن پاسخ به این سوال‌ها، ببینیم این درمان‌ها را چطور باید برنامه‌ریزی کرد و انجام‌شان به‌طور همزمان (یا با ترتیب اشتباه) چه عوارضی را به‌دنبال خواهد داشت.

آیا انجام ارتودنسی بر بینی تاثیر می‌گذارد؟

شاید ارتودنسی به‌تنهایی بینی را تحت‌تاثیر قرار ندهد، اما چون دندان‌ها را مرتب و فک‌ها را هم‌تراز می‌کند، به‌شکل غیرمستقیم روی لب بالا و زاویه بین لب و بینی تاثیر می‌گذارد. ضمن اینکه ارتودنسی با اصلاح مال اکلوژن فک پایین و چانه می‌تواند باعث شود که اندازه بینی بزرگ‌تر یا کوچک‌تر به نظر برسد.

این را هم باید مدنظر داشت که برخی از مشکلات بینی فرد را مجبور به تنفس از راه دهان می‌کند؛ شرایطی که تنگی فک بالا، بهم ریختگی دندان‌ها و نهایتاً نیاز به انجام ارتودنسی را به دنبال دارد. ( ما در مقاله ارتودنسی دندان چیست، هر آنچه که باید درباره این درمان بدانید، در اختیارتان قرار داده‌ایم.)

بنابراین، هدف از انجام عمل بینی با ارتودنسی بهبود چهره با متناسب‌سازی اجزای دهان (لب، فک، دندان‌ها) است و روابط پیچیده‌ای که میان آن‌ها وجود دارد، اصلاٌ قابل چشم‌پوشی نیست.

 

بهترین زمان انجام ارتودنسی و عمل بینی

سریع‌ترین و بهترین نتیجه ارتودنسی را در سنین کودکی شاهد هستیم، چون استخوان‌بندی‍شان انعطاف‌پذیرتر است. اگر هم بخواهند در بزرگسالی برای عمل بینی (راینوپلاستی) اقدام کنند، فرم فک‌ها و لب مشخص است و نگران تاثیر ارتودنسی بر بینی نخواهند بود.

انجام همزمان ارتودنسی و عمل بینی هم پیشنهاد نمی‌شود. بهتر است ابتدا درمان ارتودنسی تمام شود؛ موقعیت فک‌ها، دندان‌ها و لب‌ها تثبیت شود و بعد برای عمل اقدام کرد؛ چون یکی از مهم‌ترین مواردی که جراح زیبایی در نظر می‌گیرد، فرم لب‌ها و فک شماست.

اگر نمی‌توانید تا پایان درمان ارتودنسی متحرک یا ثابت خود صبر کنید، حتماً با یک متخصص ارتودنسی مجرب برای انتخاب بهترین زمان عمل بینی مشورت کنید.

 

انجام ارتودنسی ثابت قبل از عمل بینی

 

آیا بعد از عمل بینی می‌توان ارتودنسی کرد؟

مراجعه‌کنندگان زیادی از ما می‌پرسند که چند ماه بعد عمل بینی میشه ارتودنسی کرد. با گذشت یک‌سال از عمل بینی و اصطلاحاً جا افتادن آن می‌توان آماده‌سازی‌ها (مانند کشیدن دندان در ارتودنسی) و سپس درمان را آغاز کرد.

اگر طبق معاینات انجام‌شده جراحی فک تجویز شود، ممکن است روی فرم بینی شما تأثیر بگذارد. بنابراین اگر ارتودنسی بعد عمل بینی انجام شود، ممکن است بعد از تکمیل درمان ارتودنسی به جراحی ترمیمی بینی (ریویژن رینوپلاستی) نیاز پیدا کنید.

برای همین است که اولویت باید انجام ارتودنسی باشد تا فقط یکبار راینوپلاستی را انجام دهید و متحمل هزینه اضافی نشوید. ارتودنسی قیمت قابل توجهی دارد که این مورد هم باید مدنظر باشد. این درمان پرهزینه است، اما با انجامش پیش از عمل بینی می‌توانید هزینه عمل‌های ترمیمی را حذف کنید و مخارج نهایی را کاهش دهید.

 

وجود همزمان انحراف بینی و ارتودنسی

اگر فرد انحراف و گرفتگی بینی داشته باشد، ارتودنسی همزمان با عمل بینی به‌هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. در این شرایط بهتر است پیش از انجام انواع ارتودنسی ثابت یا متحرک، مشکلات بینی رفع شوند؛ چون احتمال تأثیر منفی روی حرکت فک بسیار بالاست.

علاوه‌بر آن، گرفتگی بینی فرد را به سمت تنفس دهانی سوق می‌دهد؛ که می‌تواند موجب تغییر شکل فک بالا و پایین و در نتیجه نامرتبی دندان‌ها و کج شدن‌شان شود.

در حالت ایدئال، این افراد باید ابتدا جراحی بینی و سپس جراحی فک (همراه با پروتز چانه، در صورت نیاز برای متناسب‌سازی اجزای صورت) را انجام دهند. آخرین گام هم درمان ارتودنسی و اصلاح موقعیت فک و دندان‌ها خواهد بود.

 

عمل بینی پس از ارتودنسی دندان

 

اولویت انجام عمل بینی و ارتودنسی

با توجه به تاثیر ارتودنسی بر بینی، حتماَ می‌پرسید که اولویت با انجام عمل بینی است یا درمان ارتودنسی؟

در پاسخ باید بگوییم که هدف ارتودنسی اصلاح فرم فک و دندان‌هاست. این موضوع بسیار مهم است که بینی عمل‌شده روی فکی با ساختار صحیح قرار بگیرد. ازآنجاکه تغییر فرم فک و دهان مستقیماً روی شکل بینی تأثیر می‌گذارد، بهتر است ابتدا برای ارتودنسی اقدام کنید.

اگر قصد انجام ارتودنسی و عمل بینی را دارید، فراموش نکنید که سلامتی‌تان از همه‌چیز مهمتر است؛ پس حتماً با یک متخصص ارتودنسی و پزشک زیبایی برای اطلاع از تاثیر ارتودنسی بر بینی مشورت کنید.

ارتوسرجری، ارتودنسی و عمل بینی (و زمان مناسبِ آنها) متناسب با شرایط افراد، سن و … توسط متخصصان مجرب تجویز می‌شود. اما توصیه عمومی این است که هرچه سریع‌تر برای ارتودنسی و عمل بینی اقدام کنید تا درمان با هزینه کمتر، طی مدت کوتاه‌تر و با نتیجه پایدارتر انجام شود.

 

انجام عمل بینی و ارتودنسی به صورت همزمان

عمل بینی و ارتودنسی (با یا بدون جراحی فک)، هردو درمان‌هایی سنگین هستند و پیچیدگی‌های مختص خود را دارد. برای همین پیشنهاد می‌شود که هردو در زمان مناسب و جداجدا انجام شوند وگرنه احتمال بروز عوارض زیر بالا می‌رود:

 

افزایش بازه درمان و تشدید خطرات آن

دوره بهبود جراحی بینی طولانی است و مراقبت‌های زیادی دارد. ارتودنسی بعد از عمل بینی (به فاصله کوتاه) می‌تواند خطراتی مانند تورم یا عفونت را افزایش دهد و بیمار را برای مدت بیشتری زمین‌گیر کند.

 

جراحی ناپایدار و پیش‌بینی‌ناپذیر

جراحی ارتوگناتیک، به‌عنوان بخشی از درمان ارتودنسی، می‌تواند پایه اسکلتی بینی را تغییر دهد. این موضوع اجازه نمی‌دهد که جراح نتایج عمل بینی را به‌درستی پیش‌بینی کند.

 

چالش‌های دوران نقاهت

از تاثیر ارتودنسی بر بینی هم که بگذریم، از دشواری‌های دوره نقاهت پس از جراحی نمی‌توان گذشت. توجه داشته باشید که جراحی و ارتودنسی هردو مراقبت‌های خاص خود را دارند. مثلاً پس از عمل بینی، بیمار ورم و درد دارد که می‌تواند روی بهداشت دندان‌ها و مراقبت از بریس‌ها (دست‌کم به‌طور موقت) تاثیر بگذارد.

 

فشار اضافی روی صورت

یکی از نگرانی‌های اصلی عمل بینی با ارتودنسی، احتمال ایجاد فشار اضافی روی صورت طی جراحی است. این  موضوع می‌توانید تراز بریس‌ها را تحت‌تاثیر قرار دهد یا حتی به آنها آسیب برساند. یک جراح حرفه‌ای شاید بتواند این احتمال را به حداقل برساند، اما نگرانی از بابت آن به قوت خود باقی‌ست.

 

افزایش پیچیدگی جراحی

تورم ناشی از جراحی ارتوگناتیک یا تنظیمات ارتودنسی می‌تواند ظاهر واقعی بینی را تغییر دهد، کار جراح زیبایی را دشوارتر کند و دقت او را پایین بیاورد.

 

مشکلات تنفسی

بخاطر تاثیر ارتودنسی بر بینی و به‌طور کلی مجرای تنفسی، ترکیب این درمان‌ها می‌تواند مدیریت راه هوایی در طول جراحی(ها) را چالش‌برانگیز کند و عوارضی را به‌دنبال داشته باشد.

 

تاقیر ارتودنسی ثابت بر بینی

 

بهترین فاصله زمان بین ارتودنسی و عمل بینی چقدر باشد؟

همان‌طور که متوجه شدید، ارتودنسی بعد از عمل بینی پیشنهاد نمی‌شود و بهتر است ابتدا ناهنجاری‌های فک و دندان را نامرتب کرد. فاصله زمانی ایدئال بین ارتودنسی و جراحی بینی نیز ۶ تا ۱۲ ماه (پس از تکمیل درمان ارتودنسی) است.

طی این بازه فک‌ها و دندان‌ها کاملاً در جای درست‌شان تثبیت شده‌اند، هیچگونه ورمی وجود ندارد، موقعیت لب و چانه نسبت به بینی مشخص شده و جراح می‌تواند به‌درستی روند عمل را طراحی و اجرا کند.


آخرین مطالعات موردی نشان داده‌اند که نرخ عوارض جراحی بینی و ارتودنسی به‌طور همزمان از گذشته کمتر شده، اما بسیاری از متخصصان همچنان اینکار را پیشنهاد نمی‌کنند؛ ارتودنسی بعد از عمل بینی هم هنوز به قوت قبل رد می‌شود.

اگر تصمیم دارید هردوی این درمان‌ها را انجام دهید، ارتودنسی‌تان باید بی‌بازگشت، بی‌نقص و با برنامه‌ریزی دقیق انجام شود. همین‌حالا می‌توانید نوبت‌تان را در یکی از کلینیک‌ها دکتر سعید قریشی، بهترین دکتر ارتودنسی در ایران رزرو کنید و اگر پرسشی دارید، برای مشاوره رایگان از طریق واتساپ با ما در ارتباط باشید.

دکتر سعید قریشی
دکتر سعید قریشی

دکتر سعید قریشی، متخصص ارتودنسی با بیش از ۲۰ سال سابقه‌ در درمان ناهنجاری‌های فک و دندان، نفر اول بورد تخصصی کشور، دارای بورد تخصصی ارتودنسی از کانادا و عضو انجمن ارتودنسی آمریکا (AAO) هستند. برای رزرو نوبت و دریافت مشاوره می‌توانید به هر یک از سه مرکز تخصصی ارتودنسی در تهران (واقع در مناطق سعادت‌آباد، تهرانپارس و نواب) و یا مطب ارتودنسی قم تحت مدیریت ایشان، مراجعه فرمایید.

۳.۵/۵ - (۲ امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
محسن ترابی
محسن ترابی
3 سال قبل

از مطلبی که نوشتین خوشم اومد امیدوارم این اینترنت رو از ما نگیرن. من خودم به شخصه همه کاراو اینترنتی انجام میدم. هر چیزی که میخوامو اینجا پیدا می کنم و سایت هایی مثل سایت شما با ارائه مطلبای بدرد بخور دارن بهمون کمک میکنن که کارمون سریع تر راه بیفته. حتی دیدم واسه لوله بازکنی برچسب دیگه نیازی نمیشه و با ۲ تا کلیک ساده میشه چاه بازکن پیدا کرد! دم شما صاحبای سایت گرم که انقدر کارمون رو راحت کردین.