لق شدن دندان در ارتودنسی

پزشک تایید کننده: دکتر سعید قریشی

لق شدن دندان در ارتودنسی

لق شدن دندان در ارتودنسی از جمله مشکلاتی است که بیماران در روزهای اول بعد از نصب بریس‌ها ممکن است با آن مواجه شده و موجب نگرانی آن‌ها شود. لذا در این مقاله از سایت دکتر سعید قریشی تصمیم داریم به بررسی لق شدن دندان در درمان ارتودنسی پرداخته و دلایل آن را بررسی کنیم.

اگر سوالاتی مانند آیا بعد از ارتودنسی دندان لق می شود؟ و آیا لق شدن دندان در ارتودنسی طبیعی است؟ ذهن‌ان را مشغول کرده است تا پایان با ما همراه باشید.

 

آیا ارتودنسی باعث لق شدن دندان می‌شود؟

ممکن است چند روز پس از ارتودنسی احساس کنید که دندان‌هایتان لق شده است اما نگران نباشید، زیرا این مشکل و این حس طبیعی است. علت لق شدن دندان در ارتودنسی، حرکت دندان‌ها است. هنگامی که براکت‌ها روی دندان‌ها قرار می‌گیرد نیروی زیادی به دندان وارد می‌کنند. این فشار برای جابجایی و قرار گرفتن دندان در موقعیت صحیح خود ضروری است.

در واقع میزان بسیار جزئی لق یا شل شدن دندان نشان دهنده موفقیت آمیز بودن روال درمان و هدایت دندان‌ها است. بنابراین نمی‌توان لق شدن دندان را به عنوان یکی از عوارض ارتودنسی به شمار آورد.

البته در صورتی که احساس کردید دندان شما بیش از حد لق شده است، حتما این موضوع را به ارتودنتیست خود اطلاع دهید.

 

شل شدن دندان در ارتودنسی و درد آن

 

آیا احتمال لق شدن و افتادن دندان در طول درمان ارتودنسی وجود دارد؟

در طول درمان ارتودنسی، روند حرکت دندان‌ها به میزان ناهنجاری آن‌ها، سن و جنسیت بیمار بستگی دارد. به طور متوسط در طول هر ماه از درمان ارتودنسی دندان حدود ۱ میلی‌متر حرکت می‌کند تا در نهایت در جایگاه و وضعیت درست خود قرار بگیرد.

همین حرکت تدریجی باعث می‌شود دندان‌ها اندکی لق و شل شوند که کاملا طبیعی و رایج است. اما امکان ندارد در روند درمان ارتودنسی، دندانی آنقدر لق و شل شود که منجر به افتادن و از دست دادن آن دندان شود.

بنابراین این ادعا که درمان ارتودنسی موجب لق شدن و افتادن دندان می‌شود، کاملا نادرست است و رد می‌شود.

 

احساس لق شدن دندان در ارتودنسی تا چه زمانی ادامه دارد؟

احساس لق شدن دندان در ارتودنسی دائمی نیست. معمولا در طول دوره درمان، بعد از هر جلسه ویزیت و تنظیم دستگاه ارتودنسی ممکن است تا چند روز احساس کنید که دندان‌هایتان لق شده است. این حس موقت بوده و بعد از چند روز از بین می‌رود.

همچنین در پایان روند درمان که براکت‌ها از دندان‌ها جدا می‌شود، فرآیند تخریب و بازسازی استخوان فک برای جابجایی دندان‌ها نیز متوقف می‌شود. در نتیجه با اتمام دوره درمان و برداشتن براکت‌ها از روی دندان‌ها، حس لق شدن کاملا برطرف خواهد شد.

البته برای تثبیت دندان‌ها در موقعیت جدید، استفاده از نگهدارنده الزامی است.

 

تنظیم براکت‌های ارتودنسی

 

فشار ناشی از براکت‌ها به چه بخشی از دندان وارد می‌شود؟

پروسه ارتودنسی با فشار ناشی از براکت‌ها بر فضای فک و دندان باعث حرکت دندان‌ها و قرار گرفتن آن‌ها در جای خود می‌شود. به طور کلی این فشار به تاج دندان‌ها، ریشه دندان‌ها، استخوان‌های نگهدارنده اطراف دهان و لیگامان پریودنتال وارد می‌شود.

 

عوامل موثر بر لق شدن دندان در طول دوره ارتودنسی

در این بخش به بررسی عوامل و علت لق شدن دندان‌ در ارتودنسی می‌پردازیم:

  • درد مداوم در دندان: درد دندان در روزهای اولیه ارتودنسی طبیعی است ولی اگر درد به صورت ممتد باشد و باید حتما به پزشک خود مراجعه کنید تا فشار وارده به دندان‌های شما را کمتر کند.
  • بیماری‌های لثه: اگر بیمار قبل از ارتودنسی دچار عفونت، تورم و بیماری لثه باشد، حتما قبل از شروع ارتودنسی باید برای درمان مشکلات لثه اقدام کند. اگر فرد با وجود التهاب، عفونت و تحلیل لثه، درمان ارتودنسی را شروع کند، با عوارضی مانند لق شدن دندان مواجه شده و وضعیت دندان‌های او بدتر خواهد شد.
  • شلوغی زیاد دندان‌ها: شلوغی و ازدحام بیش از حد دندان‌ها، موجب کند شدن سرعت حرکت و جابجایی آن‌ها، افزایش مدت درمان ارتودنسی و لق شدن بیشتر دندان‌ها می‌شود.
  • دندان قروچه: عادت دندان قروچه، با وارد کردن فشار زیاد به دندان‌ها و رباط‌های پریودنتال می‌تواند موجب لق شدن دندان‌ها و حتی آسیب به استخوان فک و از دست دادن دندان شود. ترک این عادت قبل از شروع ارتودنسی یا استفاده از محافظ دهان در طول درمان از نکات مهم برای جلوگیری از آسیب به دندان‌ها است.

 

روش‌های جلوگیری از شل شدن دندان در ارتودنسی

همانطور که گفته شد لق شدن جزئی دندان در درمان ارتودنسی متداول و طبیعی است. با این حال روش‌هایی برای جلوگیری ار شل شدن دندان در ارتودنسی وجود دارد:

 

توجه به توصیه‌های ارتودنتیست

بهترین راه برای جلوگیری از عوارض درمان ارتودنسی توجه به دستورالعمل‌های است که متخصص ارتودنسی به شما ارائه می‌دهد. با رعایت این نکات و توصیه‌ها، در طول دوره درمان مشکل خاصی برای شما پیش نمی‌آید و در زمان کوتاهی نتایج مثبت ارتودنسی را در مشاهده خواهید کرد.

 

رعایت بهداشت دهان و دندان

یکی از دلایل اصلی لق شدن دندان در ارتودنسی عفونت و بیماری‌های لثه است. برای جلوگیری از بروز این مشکلات، بهداشت دهان و دندان در طول درمان را جدی بگیرید. روزانه دو بار مسواک زدن و استفاده از نخ دندان را فراموش نکنید. دندان‌ها و دستگاه ارتودنسی را به خوبی تمیز کنید.

 

مسواک زدن در زمان ارتودنسی

 

استفاده از نایت گارد

اگر فعالیت‌های ورزشی سنگین انجام می‌دهید که احتمال آسیب به دندان‌ها در آن زیاد است یا اگر دندان قروچه دارید، حتما با مشورت ارتودنتیست خود از نایت گارد یا محافظ دندان مناسب استفاده کنید.

 

رژیم غذایی مناسب

حتما می‌دانید که در درمان ارتودنسی رژیم غذایی اهمیت زیادی دارد. برای جلوگیری از شل شدن دندان در ارتودنسی، پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها و سالم ماندن تجهیزات مورد استفاده، در مدتی که بریس‌ها روی دندان‌هایتان قرار دارد مصرف خوراکی‌های سفت، چسبناک و خیلی شیرین مانند ته‌دیگ، آدامس، چیپس، پفک، شکلات، آبنبات و نوشابه‌های گازدار را تا حد امکان محدود کنید.

 

آیا بعد از اتمام درمان ارتودنسی ممکن است دندان‌ها شل شده باشند؟

اگر در طول دوره درمان ارتودنسی، شل شدن دندان‌ها را تجربه کرده باشید، احتمالا نگران هستید که این موضوع بعد از اتمام درمان باقی بماند و دندان‌هایتان برای همیشه لق بماند. ما به شما اطمینان می‌دهیم که بعد از اتمام دروه درمان و جدا کردن براکت‌ها، زمانی که فشار از روی دندان‌ها برداشته شده و جابجایی دندان‌ها پایان می‌یابد، مشکل شل یا لق بودن آن‌ها نیز رفع می‌شود.

لق شدن دندان بعد از ارتودنسی نهایتا ظرف چند هفته از بین رفته و شما از داشتن دندان‌هایی که و به صورت صاف و هماهنگ در قوس فک کنار هم قرار گرفته‌اند، لذت خواهید برد.

 

دندان‌های مرتب شده بعد از ارتودنسی

 

در این مطلب، شل دندان در ارتودنسی و دلایل لق شدن دندان در ارتودنسی را با یکدیگر بررسی کردیم و به موضوع آیا ارتودنسی باعث لق شدن دندان می‌شود؟ پرداختیم.

توجه داشته باشید که اگر قصد ارتودنسی دارید در قدم اول به یک متخصص ارتودنسی حرفه‌ای مراجعه کنید و رضایت و کارهای بیمارهای قبلی را حتما بررسی کنید. زیرا ارتودنسی کار بسیار حساسی است که باید توسط متخصصین این امر انجام شود.

۴.۵/۵ - (۲۳ امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Tahora
Tahora
1 سال قبل

دوتا از دندونای جلوم لق شده
یه استرس بدی ام به ادم‌میده
از وقتی که ارتودنسی کردم اینجوری شده
فقط دوتا دندونای جلوم