رعایت مراقبت های بعد از ارتودنسی به صورت دقیق و طبق دستور متخصص باعث میشود تا بعد از رفع ناهنجاریهای دندان، مشکل حاد دیگری نداشته باشید. عدم رعایت مراقبت های ارتودنسی باعث میشود تا در طول درمان و بعد از آن با مشکلات مختلفی از جمله خرابی دندانها و عفونت لثه مواجه شوید.
مراقب ارتودنسی شامل چند مرحله؛ از قبل درمان تا بعد از اتمام دوره درمانی ادامه پیدا میکند. همراه ما باشید تا با این مراقبتها به طور کامل آشنا شوید.
انواع مراقبت های بعد از ارتودنسی
در طول دوره درمان ارتودنسی باید از دندانها و بریس مراقبت کنید. مراقبت ارتودنسی به این منظور است که در طول درمان به دندانها و لثه کمترین آسیب وارد شود.
انواع مراقبت های ارتودنسی | نوع مراقبتها |
مراقبت های قبل ارتودنسی | ۱. ویزیت متخصص ارتودنسی
۲. درمان مشکلات دندانها و لثه ۳. جرمگیری دندانها ۴. تمرین روتین صحیح |
مراقبت های روزانه | ۱. رعایت اصول بهداشتی
۲. استفاده از بریس ارتودنسی ۳. رعایت رژیم غذایی ۴. به همراه داشتن کیت ارتودنسی |
مراقبت های دوره ای ارتودنسی | ۱. ویزیت دورهای متخصص ارتودنسی
۲. تعویض ابزارهای بریس |
مراقبت های بعد از ارتودنسی | استفاده از ریتینر طبق دستور متخصص |
مراقبت های قبل ارتودنسی
بخش اول مراقبت های ارتودنسی کمی قبل از نصب براکتها شروع میشود. در گام نخست باید به دنبال بهترین متخصص ارتودنسی در شهر خود باشید تا برای معاینات اولیه به او مراجعه کنید. به صورت کلی مراقبت های قبل از ارتودنسی شامل این موارد میشود:
- ویزیت متخصص ارتودنسی: هنگامی که متخصص ارتودنسی موردنظر خود را پیدا کردید، باید برای معاینات اولیه مراجعه کنید. بعد از ویزیت، میزان ناهنجاری دندانها، مدت زمان درمان و نوع ارتودنسی مشخص میشود.
- درمان مشکلات دندانها و لثه: قبل از اینکه ارتودنسی را شروع کنید، توصیه میکنیم تا اگر دندان خرابی در دهان دارید آن را درمان کنید. همچنین دندانهای عقل را کشیده و مشکلات التهاب لثه را برطرف کنید. انجام هریک از این درمانها همزمان با ارتودنسی برای شما سخت خواهد بود.
- جرمگیری دندانها: یک مراقبت ارتودنسی این است که قبل از نصب براکتها و شروع درمان، دندانهای خود را جرمگیری کنید. این کار باعث میشود تا در پایان دوران درمان دندانهای شما همچنان سفیدی و شفافیت خود را حفظ کرده باشد.
- تمرین روتین صحیح: بعد از ویزیت متخصص، شروع کنید به داشتن یک روتین صحیح بهداشتی که شامل استفاده از مسواک ارتودنسی و نخ دندان کشیدن است.
مراقبت های روزانه
بعد از اینکه ارتودنسی نصب شد و درمان را شروع کردید، باید بیشتر از همیشه به رعایت مراقبتهای روزانه متعهد باشید. در زول درمان ارتودنسی ثابت، دسترسی به دندانهای عقبی کمی سخت است. بنابراین باید زمان بیشتری را به مسواک زدن اختصاص دهید.
- رعایت اصول بهداشتی: بعد از خوردن هر وعده یا میانوعده دندانهای خود را مسواک بزنید. همچنین اگر متخصص استفاده از دهانشویه را توصیه کرده، حتما طبق دستور آن را مصرف کنید. اگر زمانی دهانشویه در اختیار نداشتید، به جای آن به صورت موقت میتوانید از محلول آب و نمک استفاده کنید.
- استفاده از بریس ارتودنسی: از مهمترین مراقبت های بعد ارتودنسی پایبندی به استفاده صحیح از بریسها است. در صورتی که از ارتودنسی متحرک استفاده میکنید، نباید آن را بیش از زمان مورد نیاز از دهان خارج کنید.
- رعایت رژیم غذایی: رژیم غذایی خود را به خصوص در هفته اول به خوبی رعایت کنید. مصرف کردن غذاهای سفت و چسبنده مانند تافی، شکلات و پنیر پیتزا میتواند مشکلات جدی را برای شما ایجاد کند.
- به همراه داشتن کیت ارتودنسی: همیشه و در هر زمانی کیت ارتودنسی خود را به همراه داشته باشید. این باعث میشود در صورت لازم برای کاهش درد ارتودنسی همیشه لوازم اولیه مانند موم ارتودنسی را در دسترس داشته باشید.
مراقبت های دوره ای حین ارتودنسی
در تمام مدت یک تا دو سالی که تحت درمان ارتودنسی هستند، باید از آنها مراقبت کنید. شاید به نظر برسد که مراقبت های ارتودنسی دائمی خسته کننده بوده اما در صورت توقف، آسیبهای جدی به دندانها وارد میشود. بنابراین خود را موظف کنید تا همه این اصول را مانند یک روتین دائم، تکرار کنید.
- ویزیت دورهای متخصص ارتودنسی: ویزیت دورهای متخصص خود را هرگز فراموش نکنید. مراجعه منظم باعث میشود تا روند درمان شما به خوبی پیش برود. همچنین میتوانید سوالاتی مانند بعد از ارتودنسی چه بخوریم را از متخصص خود بپرسید.
- تعویض ابزارهای بریس: در مدت درمان ارتودنسی نیاز به تعویض قطعاتی مانند سیم ارتودنسی و کشها است. البته بیشتر این موارد توسط متخصص ارتودنسی انجام میشود اما شاید لازم باشد تا شما کشهای بین فک را روزانه تعویض کنید. همچنین در طول درمان احتمالا نیاز به استفاده از نخ دندان یا مسواک خاصی باشد.
مراقبت های بعد از اتمام دوره ارتودنسی
شاید بپرسید که بعد از ارتودنسی چه باید کرد؟ آیا بعد از اتمام دوره درمان، باز هم نیاز به مراقبتهای ویژه وجود دارد؟ در پاسخ باید بگوییم بله، مراقبت های بعد از ارتودنسی به شکلی سادهتر همچنان ادامه دارند. مواردی مانند رعایت بهداشت دهان و دندان تنها برای ارتودنسی نیست و بعد از آن نیز باید ادامه دهید.
همچنین در مواردی متخصص استفاه از نگهدارنده ارتودنسی را برای شما تجویز میکند. نگهدارنده معمولا یک بریس متحرک فلزی یا شفاف بوده که برای تثبیت روند درمان مورد استفاده قرار میگیرد. در این دوره نیز باید در زمانهای مشخص شده ریتینر را داخل دهان قرار دهید.
نگهداری از ارتودنسی شفاف متحرک
یکی دیگر از روش های ارتودنسی، پلاک های متحرک شفاف است که به اینویزیلاین معروف هستند. از آنجایی که در اینویزیلاین از هیچ قطعه فلزی استفاده نشده، باید در مراقبت و نگهداری از آن بیشتر تلاش کنید.
- شستشوی مناسب: بعد از اینکه هربار ارتودنسی را از دهان خارج میکنید، آن را با آب ولرم بشویید. برای شستشوی بهتر، از یک مسواک نرم و کمی خمیر دندان مخصوص استفاده کنید تا باکتری در آن جمع نشود.
- نگهداری صحیح: هر زمان که از ارتودنسی استفاده نمیکنید، آن را داخل کیس مخصوص قرار دهید. با این کار هم از گم شدن آن جلوگیری کرده و هم مانع شکستن و کثیف شدن آن، میشوید.
- عدم تماس با نوشیدنی رنگی: هنگام نوشیدن قهوه یا چای بهتر است آن را از دهان خارج کنید. در غیر این صورت در طول زمان رنگ آن عوض میشود.
- رعایت دوره درمان: در زمان مشخص شده به دندانپزشک مراجعه کنید تا اینویزیلاین دیگری به شما بدهد.
اگر از ارتودنسی شفاف متحرک به همان دقت همیشه نگهداری کنید، این دوره به سرعت سپری شده و دندانهایی بدون مشکل خواهید داشت.
سوالات متداول
در این بخش به سوالات پرتکرار شما در مورد مراقبت های ارتودنسی پاسخ میدهیم.
چطور حین ورزش از ارتودنسی مراقبت کنیم؟
در ورزشهایی که برخورد فیزیکی در آنها زیاد بوده، مانند فوتبال و بسکتبال بهتر از گاردهای مخصوص استفاده کنید. در صورتی که ارتودنسی متحرک دارید نیز در زمان ورزش آن را از دهان خارج کنید.
چطور از نگهدارنده های ارتودنسی مراقبت کنیم؟
شستشوی روزانه با آب ولرم و مسواک، نگه داشتن آن در کیس مخصوص و ضدعفونی کردن میتوانید به خوبی از نگهدارنده های ارتودنسی مراقبت کنید.
مدت زمان استفاده از ریتینر چقدر است؟
مدت زمان استفاده از ریتینر بستگی به نوع درمان و نظر متخصص دارد اما به طور معمول روزانه باید ۱۸ تا ۲۰ ساعت برای چند هفته تا چند ماه استفاده کنید.
در این بخش به بررسی کامل مراقبت های ارتودنسی به صورت دوره ای و روزانه پرداختیم. توجه داشته باشید که پاینبدی دائمی به مراقبت های بعد از ارتودنسی شرط سلامت دندان و لثه های شما در طول این درمان است.
دکتر قریشی متخصص ارتودنسی برای ویزیتهای دورهای در کلینیکهای شرق، غرب و مرکز تهران همچنین قم در هفته بیماران خود را پذیرش میکند. شما نیز میتوانید بعد از شروع درمان با توجه به موقعیت جغرافیایی خود، نزدیکترین کلینیک را انتخاب کرده و از درمان تخصصی بهرهمند شوید.