آیا ارتودنسی درد دارد؟ این اولین سوالیست که هر فرد پس از تجویز درمان ارتودنسی از پزشک خود میپرسد. همچنین بیمار در تلاش است که عوامل بیرونی موثر در درد ارتودنسی را کم کند. آیا تنها راه کاهش درد ارتودنسی دندان بی حسی است؟ آیا کندن براکت ارتودنسی پس از درمان هم درد دارد؟
بعضی از والدین نگران مسیر درمان ارتودنسی کودکان خود هستند که چگونه میتوانند دردهای ناشی از ارتودنسی دندان را در آنها به حداقل برسانند. آیا کودک تحمل درد فشارهای ناشی از کشهای ارتودنسی را دارد؟ در این مطلب به طور مفصل به سوال “آیا ارتودنسی درد دارد؟” میپردازیم تا ایده بهتری به شما درباره دشواریهای احتمالی درمان ارتودنسی بدهیم.
قبل از مطالعه این مقاله میتوانید فیلم زیر را برای آگاهی بیشتر مشاهده کنید. این فیلم صحبت کوتاهی با دکتر قریشی یکی از بهترین متخصصین ارتودنسی است که در ارتباط با درد ارتودنسی صحبت میکنند.
آیا ارتودنسی درد دارد؟
مسلما به طور قطعی نمیتوان پاسخ سوال آیا ارتودنسی درد دارد را منفی دانست. میدانید که در ارتودنسی با اعمال نیرو و کشش روی دندانها، آنها را وادار به حرکت میکنند. بنابراین پاسخ آیا ارتودنسی درد دارد مثبت است.
تجربه ناراحتی خفیف و تحمل درد ارتودنسی موردی رایج است. این درد پاسخی ذهنی به محرکها در درمان ارتودنسی است. جالب است بدانید عدم تحمل درد ارتودنسی یکی از دلایل اصلی خروج بیماران از این درمان است.
به نقل از منبع معتبر healthline، زمانی که برای اولین بار بریسهای ارتودنسی را نصب میکنید، یا زمانی که براکتها و سیمها را سفت میکنید، احساس درد یا ناراحتی کاملاً طبیعی خواهد بود. بیشتر این درد و ناراحتی، ناشی از فشار مورد نیاز برای ایجاد حرکت کافی دندان برای بریسها و رسیدن به هدف نهایی یعنی مرتب شدن دندانها است.
در ادامه درد داشتن یا نداشتن ارتودنسی در مراحل مختلف درمان را بررسی می کنیم:
قبل از نصب بریسها | در این زمان درد خاصی نخواهید داشت. |
هنگام نصب بریسها | این مرحله با درد خفیفی مواجه است که ناشی از قرار گرفتن بریس روی دندان خواهد بود. |
بعد از نصب بریس | تا چند روز بعد از نصب بریس، کمی احساس درد و ناراحتی خواهید داشت. |
هنگام کندن براکتها | این مرحله بسیار سریع انجام شده و دردی نخواهد داشت. |
درد ارتودنسی قبل از نصب بریس روی دندانها
قبل از نصب بریس، درد خاصی را احساس نمیکنید؛ چرا که این روش نیازی به آمپول و بی حسی ندارد و دندان ها هم تراش نمیخورند. البته اگر پزشک تشخیص دهد که نیاز به کشیدن دندان در ارتودنسی دارید، ممکن است درد کمی بابت آن احساس کنید.
درد ارتودنسی هنگام نصب بریس
نصب براکتها در درمان ارتودنسی یکی از مراحل اصلی این درمان است. برخی افراد هنگامی که میپرسند آیا ارتودنسی درد دارد، به مرحله نصب براکتها توجه میکنند.
باید گفت قرار دادن براکتها و سیم بر روی دندان در این درمان، جایگذاری دستگاههای ارتودنسی ثابت و قابل جابجایی و همچنین برداشتن آنها نیز باعث بروز دردی خفیف برای بیمار میشوند. بنابراین پاسخ آیا نصب ارتودنسی درد دارد نیز به طور مطلق منفی نخواهد بود. اما نگران نباشید، در بخشهای بعدی عواملی که تحمل درد ارتودنسی را افزایش یا کاهش میدهند را بررسی خواهیم کرد.
آیا ارتودنسی نیاز به بی حسی دارد؟
درد ارتودنسی آنقدری غیرقابل تحمل و شدید نیست که نیاز به بیحسی داشته باشد. از همین رو پزشکان متخصص از هیچگونه بیحسی استفاده نخواهند کرد.
آیا ارتودنسی آمپول دارد؟
تا اینجا بررسی کردیم که آیا ارتودنسی درد دارد، آیا نصب ارتودنسی درد دارد، بهترین راه برای تحمل درد ارتودنسی چیست، درد ارتودنسی چقدر است و… . اما علاوه بر اینها بسیاری نیز قبل از درمان ارتودنسی میپرسند که آیا ارتودنسی آمپول دارد، آیا ارتودنسی نیاز به بی حسی دارد و آیا در ارتودنسی آمپول میزنن یا خیر.
همان طور که احتمالا میدانید، درمان ارتودنسی شامل مراحل مختلفی است، از جمله مشاوره، عکسبرداری، قالب گیری، باندیگ، تنظیمات، جدا کردن براکتها و… . اما بهتر است بدانید که درمان ادتودنسی نیازمند بی حسی و هیچگونه تزریق و آمپولی نیست و جای نگرانی ندارد. بنابراین پاسخ سوالات آیا ارتودنسی امپول دارد، آیا ارتودنسی نیاز به بیحسی دارد و آیا در ارتودنسی آمپول میزنن، منفی است.
درد ارتودنسی بعد از نصب بریسها
بعد از نصب بریسها، به دلیل فشاری که روی دندانهایتان وارد میشود، تا چندین روز درد خواهید داشت. برای کاهش این درد میتوانید از راهکارهای مختلفی استفاده کنید که در بخشهای بعدی به آن خواهیم پرداخت و جای نگرانی وجود ندارد.
درد ارتودنسی تا کی ادامه دارد
اکنون که ایده بهتری از اینکه آیا نصب ارتودنسی درد دارد و اینکه درد ارتودنسی چقدر است دارید، بد نیست بدانید که درد ارتودنسی در عرض چند ساعت شروع شده، در ۲۴ ساعت بعدی افزایش و در عرض ۷ روز کاهش مییابد. اگر بیش از چند روز در حال تحمل درد ارتودنسی هستید و سوالی دارید، به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
مطمئن شوید که او ناراحتی شما را درک کرده و برای رفع آن تلاش میکند. در صورت نیاز، حتی میتوان با عکسبرداری متوجه شد که آیا نگرانی به جاست یا خیر. اما استراتژی مناسب برای تحمل درد ارتودنسی چیست؟ در صورت ایجاد زخم روی لثه یا لب در روزهای نخست، داروهای مسکن از بهترین گزینهها برای تسهیل تحمل درد ارتودنسی است (مطالعه راهنمای دارو را برای جلوگیری از عوارض فراموش نکنید).
برخی نیز جویدن آدامس و خوردن خوراکی با قوام متوسط را به خوردن مسکن برای تحمل درد ارتودنسی ترجیح میدهند. این کار باعث خونرسانی بیشتر به ریشه دندان و کاهش درد میشود. پس به بهانه احساس درد تماما از جویدن اجتناب نکنید. حتما از مسواک ارتودنسی برای تمیز کردن بین دندان ها استفاده نمایید. توجه کنید بهداشت دهان و دندان را نیز دست کم نگیرید، اینکار ممکن است منجر به التهاب یا ورم لثه شود. عفونت و بیماریهای لثه و به دنبال آن بوی بد دهان، دندان درد، درد ارتودنسی را افزایش خواهد داد.
درد ارتودنسی هنگام کندن براکتها
پس از انجام ارتودنسی و منظم شدن دندانها بسیاری از افراد در فکر پاکسازی دهان خود هستند. که قرار است چگونه این ابزارها از دهانشان خارج شود. آیا کندن براکت ارتودنسی درد دارد؟ باید گفت که قرار دادن براکت در دهان سختی هایی دارد که کندن و جداسازی براکتها ندارد.
بنابراین همانطور که گذاشتن براکت در دهان را به خوبی پشت سر گذاشته اید نگران درآوردن براکتهای ارتودنسی نباشید. مراحل کندن براکتها برعکس گذاشتن آن است. اول کشها و الاستیکهای کوچک جدا میشوند و سپس سیمها با سیم چین قیچی میشوند. چسبهای به جا مانده بر روی دندان نیز پاکسازی و پولیش میشوند.
در نهایت ممکن است افرادی که ارتودنسی میکنند تا به حالت جدید عادت کنند کمی دچار حساسیت شوند. بنابراین در پاسخ به سوال آیا کندن براکت ارتودنسی درد دارد باید گفت که جداسازی براکتها امری نسبتا سریع و بدون درد است.
درنهایت باید گفت که استرسی که بیمار برای ارتونسی دندان خود دارد از درد ناشی از ارتودنسی بیشتر است. نمونه کارهای ارتودنسی قبل و بعد متخصص ارتودنسی را مشاهده کنید. بهترین متخصص ارتودنسی در تهران را پیدا کرده و درمان ارتودنسی دندان خود را به را به او بسپارید. نگران درد ارتودنسی دندان خود نباشید. یک دکتر متخصص ارتودنسی برای کاهش درد ارتودنسی دندان بهترین اقدامات لازم را در نظر میگیرد.
روشهای کاهش درد بعد از ارتودنسی
پس از این که شخصی استفاده از بریسها را آغاز میکند، در ابتدا مقداری درد و ناراحتی را تجربه خواهد کرد، اما این اتفاق کاملاً طبیعی و قابل درک است. بریسهای دندانی فشار زیادی را بر روی دندانها وارد میآورند و از این رو احساس درد به خصوص در روزهای اول، ناگزیر و اجتناب ناپذیر است. اما نکته مثبت آن است که درد ناشی از بریس، موقتی است و میتواند کاهش پیدا کند. بنابراین میتوانید از این راهکارها برای کاهش درد ناشی از بریس استفاده کنید.
۱- کم کردن درد بعد از ارتودنسی با کمپرس یخ
در موارد درد براکت نیز درست همانند هر جراحت و آسیب دیگری میتوانید قطعات یخ را داخل یک دستمال تمیز بپیچید و بر روی ناحیه دردناک قرار دهید. یخ را باید بر روی سطح خارجی دهان بگذارید. از تماس مستقیم یخ با پوست خودداری نمایید. یخ به کاهش التهاب و تورم کمک کرده و درد و ناراحتی را آرام میکند.
۲- آب سرد بنوشید
آب سرد (مخلوط آب و یخ) روشی ارزان و مناسب برای کاهش درد پس از تنظیم براکت است. دمای سرد آن باعث میشود بافتها بی حس شده و التهاب و درد کاهش پیدا کند.
۳- غذاهای نرم مصرف کنید
در روزهای اول و مدت زمان ارتودنسی که دندانها بسیار حساس هستند غذاهای نرم مصرف کنید و از خوردن و جویدن غذاهای سفت و ترد پرهیز نمایید. پوره سیب زمینی، فرنی، حلوا، اسموتی، پودینگ، سوپ و از این قبیل غذاها برای این مدت مناسب هستند چرا که نیازی به جویدن زیاد و درگیری دندانها ندارند.
۴- از موم ارتودنسی استفاده کنید
واکس ارتودنسی برای التیام بخشیدن به لثههای آسیب دیده و کمک به کاهش درد بسیار مفید است. یک لایه کوچک از واکس را بر روی ناحیه تحریک شده قرار دهید و میتوان مطمئن بود که پس از مدتی آغاز تغییرات را تجربه خواهید کرد.
۵- بیحسی
اگر درد ناشی از درمان ارتودنسی غیر قابل تحمل شد و از نواحی خاصی در دهان گسترش پیدا کرد، میتوانید از بیحس کنندههای موضعی استفاده کنید. بی حس کنندههایی مانند اورابیس برای بی حس کردن لثهها بسیار مفید هستند و میتوانند به شما کمک کنند تا قدری از درد دور شوید و بتوانید اندکی استراحت کنید. البته این موارد نباید به صورت دائمی استفاده شوند چرا که دارای عوارض جانبی میباشند.
۶- مسکنهای ساده
اگر میتوانید از بیحس کنندههای موضعی استفاده کنید، مسکنهایی که بدون نسخه پزشک به فروش میرسند نیز گزینهی دیگری برای تسکین درد به شمار میآیند. مسکنهای به سرعت عمل میکنند و قول معروف یک دقیقه پس از مصرف، درد را تسکین میدهند. از پانادول یا ایبوپروفن برای کاهش درد ناشی از بریس و بازگرداندن آرامش استفاده کنید.
۷- کیسه آب گرم برای کاهش درد ارتودنسی
به همان طریقی که کمپرس سرد درد را تسکین میدهد، کیسه آب گرم نیز این کار را انجام میدهد. در بهترین حالت توصیه میشود که از یک پد داغ بر روی فکهای خود استفاده کنید اما اگر نمیتوانید پیاپی این کار را انجام دهید، کیسه آب گرم این کار را برای شما انجام میدهد. گرما لثههای دردناک را التیام میدهد و درد ناشی از درمان ارتودنسی کاهش مییابد.
۸- لثههای خود را به آرامی ماساژ دهید
همان طور که هر بخش دیگری از بدن خود را در هنگام درد ناشی از درمان ارتودنسی مالش میدهید، لثههای خود را نیز ماساژ دهید. مشخص شده است که ماساژ دادن میتواند خواص درمانی داشته باشد و با آرام کردن بافتها باعث کاهش درد شود. این کار باعث میشود استفاده از بریسها راحتتر باشد و درد کمتری نیز احساس شود.
۹- آب نمک غرغره کنید
شاید به نظر مسخره برسد که برای کاهش درد ناشی از درمان ارتودنسی، از آب نمک استفاده کنید اما این کار واقعاً جواب میدهد. آب نمک گرم برای کاهش درد و ناراحتی ناشی از زخمها استفاده میشود و همین عملکرد را هم در مورد دردناک بودن بریسها خواهد داشت. فقط مراقب باشید هنگامی که میخواهید محلول مناسب را تهیه کنید از نمک بسیار زیاد استفاده نکنید و از آب گرم نیز استفاده کنید.
رژیم غذایی مناسب برای کاهش درد ارتودنسی
توجه به رژیم غذایی در ارتودنسی اهمیت بسیاری دارد. حتی برای کاهش درد ارتودنسی هم باید رژیم غذایی مناسبی داشته باشید. برای انتخاب رژیم غذایی خود، حتما به نکات زیر توجه کنید:
- به هیچ عنوان به سراغ غذاهایی با بافت سفت و سخت نروید.
- غذاهای نرم و ترجیحا غذاهایی که بافت مایع دارند مثل سوپ مصرف کنید.
- غذاهای دریایی مثل ماهی مصرف کنید.
- لبنیاتی مثل ماست، بستنی و پنیر بخورید.
- میوه هایی با بافت نرم مثل موز را امتحان کنید.
- سبزیجات آبپز مثل اسفناج و کلم بروکلی بخورید.
- و…
ایا ارتودنسی برای کودکان درد دارد؟
کودکان به خاطر ظرافتها و تواناییهای کمی که دارند باید بیشتر از بزرگسالان به بهداشت و سلامتی آنها توجه شود. هم قبل از پیدایش دندانهای دائمی و هم پس از آن باید دندانهای کودک به طور دائم بررسی شود. رشد مناسب و داشتن دندانهای شیری سالم، تاثیر زیادی در داشتن دندانهای دائمی خوب دارد.
پس از سن ۷ سالگی مراقبتها توسط متخصص ارتودنسی باید بیشتر شود. هرچه سریعتر رویش و نحوه قرارگیری دندانها بررسی شود سریعتر میتوان دندانها را به رشد صحیح و مرتب هدایت کرد. در سنین رشد درمان راحتتر و کمهزینه تر خواهد بود. اگر کودک مشکلاتی در رویش دندان، اختلاف در کام و فک و… داشته باشد نیاز به ارتودنسی پیدا خواهد کرد.
ارتودنسی با نصب بریس در کودکان همانند بزرگسالان ممکن است با ناراحتی همراه باشد. خوردن استامینوفن و استفاده از موم مخصوص ارتودنسی، باعث تحمل درد ارتودنسی میشود. بنابراین در پاسخ به سوال ایا ارتودنسی در کودکان درد دارد گفته میشود بسته به شرایط کودک میتواند متوجه درد و حساسیتهایی شود اما همه دردها قابل کنترل و رفع شدن هستند. و تحمل درد ارتودنسی کودکان را راحتتر میکند.
سوالات متداول
آیا ارتودنسی درد دارد؟
بله در زمان نصب ارتودنسی و مدتی بعد از آن، احساس درد و ناراحتی خواهید داشت. شدت این درد برای هرکسی متفاوت است، اما به طور کلی زیاد نخواهد بود.
آیا ارتودنسی آمپول دارد؟
خیر در زمان انجام ارتودنسی از هیچ آمپولی استفاده نمی شود.
آیا ارتودنسی نیاز به بیحسی دارد؟
خیر، این کار بدون بی حسی انجام خواهد شد و درد آن کاملا قابل تحمل است.
جمع بندی
اتفاق خوب در مورد درد ناشی از سیم کشی دندان این است که این درد به صورت طبیعی تا مدتها به طول نمیانجامد. هنگامی که لثههای شما به فشار عادت کنند، شما دیگر دردی تجربه نخواهید کرد، مگر در مواقعی که دندانپزشک بریسها را محکم میکند. اما در پایان درمان، نتیجه به دست آمده ارزش همه دردها، ناراحتیها و رنجها را خواهد داشت زیرا دندانهای شما مرتب و بسیار زیبا خواهند شد.
اگر بعد از اولین جلسه ی ارتودنسی دندان، درد زیادی احساس میکنید، از روش های گفته شده برای کاهش درد ارتودنسی استفاده کنید. ممکن است بعد از جلساتی که سیم ها محکم میشوند، باز هم درد را حس کنید، اما هر چه به پایان دوره درمان نزدیک می شوید این دردها کمتر خواهد شد.