گاهی اوقات ممکن است دندان عقل کج، نهفته و یا نیمه نهفته در بیاید که در چنین زمانی، شما شاهد فشار و درد در خود دندان عقل، سایر دندانها و فک هستید.
کج درآمدن دندان عقل باعث میشود که دندان فضای لازم برای بیرون آمدن و رشد کردن را نداشته باشد و موضوع این است که زمانی که سرانجام از لثه بیرون میآید، مشخص میشود که در دهان جای کافی برای آن وجود نداشته.
در این محتوا میخواهیم بررسی کنیم که با دندان عقل کج دراومده چه کار باید کرد؟
آیا دندان عقل کج را باید کشید؟
هنگامی که به خاطر دندان عقل کج دراومده، احساس درد شدید میکنید باید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید و با بررسی پزشک تصمیم نهایی برای کشیدن یا نکشیدن دندان عقل گرفته شود.
دندان عقل کج، میتواند تاثیرهایی روی دندانهای کنار خود داشته باشد، که باعث خرابی آن، ایجاد کیست و یا عفونت آن شود؛ یا در شرایطی فشار دندان عقل به دندانهای دیگر باعث ایجاد درد و ناراحتی شود.
در چنین شرایطی، چارهای جز مراجعه به دندانپزشکی و قبول کردن جراحی و کشیدن دندان عقل وجود ندارد.
اما اگر دندان عقل اگر به صورت کامل و درست در بیاید، نیازی به کشیدن آن نیست، حتی کشیدن دندان عقل نهفته هم ضروری نیست و بعضی دندانهای عقل بدون ایجاد هیچ مشکلی در جای خود باقی میمانند.
اما مشکلاتی نظیر جمع شدن باکتری دور دندان نهفته باعث پوسیدگی دندان، بیماری لثه و حتی عفونت و آبسه دندان میشود، که در چنین شرایطی دندانپزشک پیش از آن که اقدام به کشیدن دندان عقل کج یا نهفته کند.
ابتدا پیشنهاد میکند که برای یک دوره، بهداشت دهان و دندان را بهتر رعایت کنید. چنانچه انجام این اقدامها کمکی به حفظ دندان نکرد، کشیدن دندان عقل کج یا نهفته ضروری است.
تشخیص دندان عقل نهفته چگونه است؟
سادهترین راه برای تشخیص دندان عقل نهفته، توجه به علائم نهفتگی دندان است.
اگرچه نشانههای دندان عقل نهفته در افراد مختلف ممکن است با یکدیگر متفاوت باشد، اما اغلب کسانی که یک یا همه دندانهای عقلشان به صورت نهفته است با تجربه علائم زیر به دندانپزشک مراجعه میکنند:
- خارش، التهاب و قرمزی لثه در ناحیه دندان عقل کج یا نهفته
- درد شدید در قسمت انتهای لثه به ویژه هنگام جویدن غذا
- خارش و التهاب
- مشکل در باز و بسته کردن دهان
- درد گوش و گلو
- درد در استخوان فک و ناحیه مفصل گیجگاهی فکی
- خونریزی لثه
- تورم و التهاب غدد
- احساس طعم و بوی نامطبوع در دهان
- ورم فک و صورت
- سردرد مزمن
- درد فشاری درد دهان و دندان مولر دوم
- بوی بد نفس
- درد چشم و اختلال موقت در بینایی
این نشانهها میتواند ناشی از سایر مشکلات دهان و دندان نیز باشد. بنابراین بهترین روش برای تشخیص دندان عقل کج دراومده یا نهفته مراجعه به دندانپزشک و گرفتن عکس او پی جی دندان (رادیولوژی) است.
علت عارضه دندان عقل نهفته چیست؟
دندان عقل سومین دندان مولر در دو سمت فک بالا و پایین است که در سنین ۱۷ تا ۲۱ سالگی رشد میکند.
در این بازه سنی مععمولا تمامی دندانهای دائمی به طور کامل رشد کرده و در قوس فک در جای خود قرار گرفتهاند و فضای کافی برای رویش و جا گرفتن دندان عقل در کنار سایر دندانها وجود ندارد.
از این رو تلاش دندان عقل به عنوان دندان اضافه برای بیرون زدن از لثه بینتیجه مانده و این دندان به صورت نهفته در لثه یا استخوان فک باقی میماند.
گاهی نیز علت کج شدن دندان عقل و نهفتگی آن، زاویه نامناسب رویش آن است. در این حالت دندان در حین تقلا برای خروج از لثه به دندان جلویی برخورد کرده و دندان عقل نهفته یا نیمه نهفته شکل میگیرد.
در صورتی که قوس فک فرد فضای کافی داشته باشد دندان عقل بدون مشکل رشد کرده و هم راستا و هماهنگ با سایر دندانهای در حفره دهان ظاهر میشود.
نتایج مطالعات نشان میدهد ژنتیک و وراثت در نهفتگی و کج درآمدن دندان عقل تاثیرگذار است.
در تصویر زیر میتوانید عکس دندان عقل کج در رادیولوژی را مشاهده کنید.
آیا دندان عقل باعث کج شدن بقیه دندانها میشود؟
خیر. تصور اشتباهی وجود دارد که دندانهای عقل هنگام درآمدن به بقیه دندانها فشار میآورد، در نتیجه دندانها حرکت میکند، کج و نامرتب میشود و روی هم قرار میگیرد.
این در حالی است که تحقیقات نشان میدهد، دندان عقل کج و یا نهفته، نقش اصلی در بروز بی نظمی دندانها ندارند و به صورت یک فاکتور ثانویه مطرح شدهاند، نه فاکتور اصلی و تاثیر این فاکتور ثانویه هم با توجه به شرایط هر فرد متفاوت است.
پژوهشگران در این تحقیقات نشان دادهاند که فشار دندان عقل آنقدر نیست که باعث نامرتب شدن دندانها بشود.
در این مطالعه فشار روی دندانها، در حضور دندانها عقل و قبل از آن با سنسورهایی اندازهگیری شد و مشخص شد که هیچ تفاوتی بین این دو حالت وجود ندارد.
بهترین زمان برای کشیدن دندان عقل کج چه موقع است؟
واقعیت این است که هیچ زمان دقیق و مشخصی برای کشیدن دندان عقل کج یا نهفته وجود ندارد و این کار برای هر فرد با توجه به شرایط دندانهای او متفاوت است.
اما بهترین راه برای دانستن آن، به خصوص برای افرادی که در دوره درمان ارتودنسی هستند و یا قصد آن را دارند، مراجعه به یک متخصص خوب است.
در این پروسه، متخصص با کمک عکسبرداری اشعه ایکس در بازههای زمانی منظم، مرتب دندان را زیر نظر دارد.
اگر دکتر با مشاهده عکسها، تشخیص دهد که مشکلی وجود دارد در آن زمان اقدام به کشیدن دندان عقل نهفته یا کج میکند.
مراقبت های بعد از حراجی دندان عقل کج
کشیدن و جراحی دندان عقل یک عمل کم ریسک است. یعنی عوارض جدی برای فرد ایجاد نمیکند.
اندکی تورم بعد از خارج کردن دندان عقل و و خونریزی از محل جراحی طبیعی است و به تدریج از بین میرود.
برای قطع خونریزی بهتر است یک تکه گاز استریل را روی محل زخم قرار داده و تا یک ساعت فشار دهید.
همچنین برخی مراقبت های بعد از کشیدن دندون عقل کج به شما کمک میکند در مدت زمان کوتاهتری بهبود یافته و دچار مشکلات بعدی از قبیل عفونت و حفره خشک نشوید. از جمله:
- رعایت نکات و دستورالعملهای ذکر شده توسط دندانپزشک
- مصرف مسکن و داروهای تجویز شده
- اجتناب از تف کردن آب دهان به مدت ۲۴ ساعت بعد از جراحی
- تغییر ندادن پانسمان روی زخم (لخته خون ایجاد شده روی زخم برای تسریع روند بهبودی آن لازم است)
- شسشوی دهان با محلول آب نمک رقیق
- پرهیز از انجام فعالیتهای ورزشی سنگین
- خوردن غذاهای نرم
- عدم استفاده از نی برای نوشیدن مایعات
- خودداری از کشیدن سیگار
- دست نزدن به محل جراحی و پرهیز از تحریک زخم با دست یا وسایل دیگر
- مراجعه به دندانپزشک در صورت بروز عوارضی مانند تداوم خونریزی، احساس درد مزمن و بروز عفونتر
اهمیت مراجعه به متخصص برای کشیدن دندان عقل کج
از آن جهت مراجعه به یک متخصص ارتودنسی پیش از کشیدن دندان عقل کج یا نهقته ضرورت دارد که، افراد دارای ویژگی و شرایط متفاوتی هستند و روش درمان و دوره درمان هر فرد، با توجه به شرایط دهانی و دندانی با فرد دیگر متفاوت است.
یک متخصص ارتودنسی خوب، دندانهای شما و موقعیت دندان عقل کج شما را با سایر دندانها بررسی میکند و بعد پیشنهاد دوره درمان را میدهد.
به خصوص کسانی که در دوره در مان ارتودنسی هستند، بهتر است کشیدن دندان عقل را به پایان دوره ارتودنسی موکول کنند.
زیرا ممکن است در دوره درمان با ردیف شدن دندانها و یا حتی در صورت لزوم با کشیدن دندانهای دیگر، فضای کافی برای دندان عقل کج یا نهفته بوجود آید.
مشاوره ارتودنسی بعد از کشیدن دندان عقل کج
یکی از دلایل جراحی کشیدن دندان عقلی که کج دراومده، انجام ارتودنسی دندان است.
زیرا نهفتگی و کج درآمدن دندان عقل از جمله عوامل موثر بر اعمال فشار اضافه به سایر دندانها و مشکل دندان نامرتب و بهم ریختگی به حساب میآید.
همچنین در صورتی که فضای کافی در قوس فک برای جابجایی و اصلاح وضعیت قرارگیری دندانها توسط بریس ارتودنسی وجود نداشته باشد، کشیدن دندان عقل گزینهای مناسب برای ایجاد فضای لازم است.
حتی اگر دندان عقل به صورت نهفته یا نیمه نهفته (همانند دندان نیش نهفته) باشد نیز باید قبل از شروع ارتودنسی آن را خارج کرد. زیرا رویش این دندان در حین درمان ارتودنسی یا بعد از آن، موجب بهم ریختگی مجدد دندانها خواهد شد.
بنابراین توصیه میشود بعد از کشیدن دندان عقل به منظور بررسی وضعیت بهم ریختگی دندانها و برنامهریزی یک طرح درمان مناسب برای صاف کردن دندان کج و اصلاح طرح لبخند به ارتودنتیست مراجعه نمایید.
دلیل داشتن دندان عقل چیست؟
انسانشناسان معتقدند که دندان عقل در دوران گذشته به کار میآمد و جایگزین دندانهایی میشد که به دلیل پوسیدگی یا آسیب دیدن از دست میرفت یا در اثر خوردن مواد غذایی سفت و خام ساییده میشد.
اما امروزه دندانهای عقل اغلب کابرد چندانی ندارند. زیرا به لطف در دسترس بودن غذاهای پخته و نرم و ارتقاء سطح بهداشت دهان و دندان، دندانهای آسیاب سالم میمانند و حتی در سنین بالا میتوان این دندانها را حفظ کرد.
از طرفی با کوچک شدن اندازه فک در انسانهای نسل جدید، فضای کافی برای دندان عقل در دهان وجود ندارد و ممکن است دندان عقلی که تلاش میکند تا از لثه بیرون بزند، گیر بیفتد و مشکل کج شدن دندان عقل یا نهفتگی پیش آید.
دندان عقل کاملاً نهفته، دندانی است که اصلاً در دهان مشاهده نمیشود و تمام آن زیر لثه قرار دارد. دندان عقل نهفته جزئی تا حدی از لثه بیرون میزند و اگر دهان را کامل باز کنید، میتوانید آن را انتهای دهان ببینید.
به طور کلی به یاد داشته باشید که اگر، دندانهای عقل شما تمیز، ردیف و مرتب هستند آنها را نگه داری. اما در صورت بروز مشکل دندان عقل کج یا نهفته بهتر است به دندانپزشک مراجعه کرده و طبق بررسیهای متخصص کارهای لازم را برای دندان عقل کج دراومده انجام دهید.
سلام آقای دکتر من اومدم پیشتون معاینه برای ارتودنسی من قبلا دکتر رفتم گفتن که فکم کوچیکه بخاطر همین دندونام کج دراومده میخواستم ببینم الان ارتودنسی کنم وقتی دندون عقلم دربیاد ممکنه دوباره باعث بشه که دندونام کج بشه؟!
۱۶ سالم هست
سلام اقای دکتر من رفتم عکس گرفتم ۴تا دندون عقلمم کج زیره لثه اس دوتا پایینی که اصلا یه ذره فضا هم نیست که دندون عقلام در بیاد بنظرتون باید دندون اسیابامو باید بکشم تا در بیاد دندون عقلام فکم کوچیکه دندونامم روی هم کج ۲۸ سالمه
سلام دندون عقلم کج به سمت هم دیگه هستن یعنی مثه اهن ربا به سمت همن میتونه تاثیری روی صحبت کردن بزاره؟ نیاز به کشیدن داره؟