درمان دندان نیش نهفته چگونه است؟

درمان دندان نیش نهفته

درمان دندان نیش نهفته نیاز به انجام ارتودنسی جهت ایجاد فضای بیشتری برای رشد دندان دارد. نیش نهفته از رایج‌ترین نهفتگی‌های دندانی می‌باشد. این دندان به گونه‌های متفاوتی در لثه گیر می‌کند و متخصص ارتودنسی برای شروع درمان، روند آن را متناسب با وضعیت لثه، سن بیمار و زاویه نهفتگی تعیین خواهد کرد.

یکی از متداول‌ترین راه‌های درمان دندان نیش نهفته با مراجعه به ارتودنتیست برای ارتودنسی نیش نهفته می‌باشد؛ که در ادامه به توضیح آن و سایر روش‌های درمانی می‌پردازیم.

دندان نیش نهفته چیست و به چه علت ایجاد میشود؟

دندان‌های نیش با داشتن بلندترین ریشه، مقاومت بسیاری را نسبت به سایر دندان‌ها از خود نشان می‌دهند و در کنار آن نقش زیادی در زیبایی چهره بر عهده دارند. دندان‌های نیش جز آخرین دندان‌هایی هستند که در حدود ۱۱ تا ۱۳ سالگی در فک پدیدار می‌شوند و نقش مهمی در هدایت سایر دندان‌ها در شکل بایت بر عهده دارند. دندان نیش نهفته زمانی به وجود می‌آید که دندان نیش در لثه قرار دارد اما به دلایل مختلفی توانایی خروج از لثه را ندارد.

از دو علت متداول ایجاد نیش نهفته می توان به لیبیال و پلاتال اشاره کرد. در نهفتگی نیش به دلیل لیبیال، نیش به سمت گونه رشد می‌کند. در نهفتگی پلاتال نیش نهفته با رشد به سمت دهان از مسیر اصلی رشد خود منحرف می‌شود. در هر مدل متخصص ارتودنسی با بررسی شرایط دندان نیش نهفته را با روش خاصی به مسیر و جایگاه اصلی خود باز می‌گرداند.

از دیگر دلایل رایج ایجاد این مشکل می‌توان به ژنتیک، از دست دادن زودتر از موعد دندان‌های شیری، نبودن فضای کافی برای رشد دندان، ناتوانی در رشد مسیر رشد در مجاورت سایر دندان‌ها و ردیف نشدن آن‌ها با دیگر دندان‌ها نام برد.

نشانه‌های وجود نیش نهفته

  • ایجاد فاصله بین دندان‌های آسیاب کوچک و دندان‌های جلویی
  • باریک و کوتاه به نظر رسیدن دندان نیش
  • زاویه یا مکان نادرست دندان نیش
  • رشد دندان نیش در پشت دندان‌های شیری

 

علت ایجاد و تشخیص دندان نیش نهفته

 

بهترین روش های درمان نیش نهفته

در درمان دندان نیش نهفته مهمترین گام تشخیص زودهنگام برای درمان می‌باشد؛ این مشکل عمدتا در سن ۱۰ تا ۱۴ سالگی تشخص داده می‌شود. در مداوای نیش نهفته برخلاف نهفتگی دندان عقل، دندان‌ها کشیده نمی‌شوند؛ بلکه ارتودنتیست با توجه به سن بیمار، نوع نهفتگی و زاویه نهفتگی دندان نیش، درمان را انجام می‌دهد.

امروزه بهترین روش درمان، انجام ارتودنسی دندان نیش نهفته می‌باشد، که در آن به وسیله ارتودنسی فضای کافی برای بیرون آمدن دندان نیش از لثه فراهم می‌شود. در برخی مواقع به تشخیص پزشک معالج به وسیله جراحی بخش کوچک از بافت لثه برای بیرون آمدن دندان نیش برداشته می‌شود؛ که به این روش “ژینژیوکتومی” یا “آشکار سازی” می‌گویند. اگر دلیل نیش نهفته وجود دندان شیری باشد؛ پزشک با کشیدن آن، فضای لازم جهت رشد دندان نیش نهفته را ایجاد می‌کند.

در صورتی که موقعیت دندان به گونه‌ای باشد که ارتودنسی برای آن جواب ندهد؛ متخصص با روش “پیوند” یا “بازکاشت” به درمان نیش نهفته می پردازد در این روش پس از کشیدن دندان نیش شیری دندان نیش نهفته با دقت از درون لثه خارج می‌شود و در جایگاه اصلی خود پیوند خواهد شد. میزان موفقیت این روش درمانی، به شرایط بیمار بستگی دارد.

ارتودنسی دندان نیش نهفته

سیم ارتودنسی در دهان بیمار به گونه‌ای قرار داده می‌شود که سقف دهان را وسیع‌تر کند و در پی آن فضای بیشتری را در اختیار دندان‌ها برای رویش خود قرار دهد. در این مرحله متخصص ارتودنسی دندان‌هایی را که در زیر بینی قرار دارند را مورد بررسی قرار می‌دهد و در صورت نیاز از جراحی لثه برای هدایت مسیر رشد نیش نهفته استفاده می‌کند.

در ارتودنسی نیش نهفته می‌توان برای اکثر دندان‌های نهفته، فضایی باز کرد و دندان‌ها را با سیم و کش ارتودنسی در جای مناسب خود قرار داد. در هدایت مسیر رشد دندان با ارتودنسی  لازم است نیش نهفته در موقعیت مناسبی قرار داشته باشد و بیمار توانایی استفاده از براکت را به مدت حداقل ۲ سال در دهان خود داشته باشد . 

برای گرفتن حداکثر نتیجه از ارتودنسی نیش نهفته، لازم است فرد به توصیه‌های متخصص ارتودنسی به خوبی گوش فرا دهند و با ویزیت‌های به موقه و منظم با او جهت چک کردن شرایط دندان‌ها، ارتودنسی و براکت‌ها بپردازد.

 

ارتودنسی دندان نیش نهفته

جراحی دندان نیش نهفته

جراحی لازم برای باز کردن مسیر دندان نیش نهفته یک روش جراحی بسیار سر راست است که در مطب جراح دهان و دندان انجام می‌شود. برای اکثر بیماران، این عمل با استفاده از گاز خنده‌آور و بی‌حسی موضعی انجام می‌شود. در موارد انتخاب شده در صورتی که بیمار مایل به بیهوشی کامل باشد، عمل تحت بیهوشی با آرام بخش صورت می‌گیرد، اما به طور کلی برای این فرآیند ضروری نیست. در صورتی که این روش نیاز به برداشتن پوشش روی دندان نیش بدون براکت گذاشتن داشته باشد، زمان لازم به نصف کاهش می‌یابد. این مسائل به طور دقیق در مشاوره قبل از جراحی دندان نیش نهفته با پزشک‌تان مورد بحث قرار خواهد گرفت.

 

عوارض عدم درمان دندان نیش نهفته

  • در صورت بالا بودن سن بیمار، امکان ایجاد کیست و تومور در ناحیه دندان نیش نهفته بسیار بالا می‌رود؛ چرا که با افزایش سن انعطاف پذیری آرواره‌ها به شدت کمتر می‌شود.
  • دندان نیش نهفته علاوه بر تاثیری که بر سلامتی فرد به جای می‌گذارد، فرد را از داشتن لبخندی زیبا نیز محروم می‌کند که ممکن است در پی آن کاهش روحیه و کاهش اعتماد به نفس فرد را در معاشرت‌ها ارتباطات اجتماعی به دنبال داشته باشد.
  • نیش نهفته با رشد به سمت دندان‌های دیگر، به آن‌ها نیز آسیب می‌رساند.
  • احتمال سایش و پوسیدگی سایر دندان‌ها، در عدم وجود نیش بر روی لثه به شدت زیاد خواهد شد.
  • نیش نهفته ممکن است منجر به پیامد‌هایی مانند عفونت، بیماری‌های لثه، دهان و دندان شود.
  • از مهم‌ترین عوارض وجود نیش نهفته می‌توان به تحلیل رفتن استخوان فک و دندان‌های اطراف آن در کنار کاهش مقاومت آن‌ها اشاره کرد.
  • در صورت تشخیص ندادن و یا عدم اقدام به درمان ممکن است در انجام بریج یا روکش نیز مشکل ایجاد شود.
  • خارج شدن سایر دندان‌ها از نظم و نامرتب شدن آن‌ها از دیگر عوارض آن می‌باشد.
  • بسیاری از افرادی که این مشکل را دارند، درد را در ناحیه صورت خود تجربه کرده‌اند.
  • اشکال در جویدن صحیح نیز ممکن است به دلیل نبودن دندان نیش در جایگاه درست خود ایجاد شود.

سخن پایانی

 اصلا نگران درمان دندان نیش نهفته نباشید؛ چرا که امروزه با ساده‌ترین روش‌ها درمان انجام می‌گیرد. زمانی که نیش نهفته در درون لثه به وجود می‌آید، در بعضی شرایط پزشک معالج ممکن است با انجام جراحی کوچکی یا کشیدن دندان شیری به رفع دندان نیش نهفته بپردازد .

 در بهترین حالت شما با تشخیص زودهنگام و مراجعه به بهترین متخصص ارتودنسی، می‌توانید جهت ارتودنسی دندان نیش نهفته خود اقدام کرده و از بروز مشکلات و بیماری‌های لثه، دهان و دندان جلوگیری کنید.

۵/۵ - (۳ امتیاز)
ارتودنسی چیست؟

  1. با سلام حضور محترم اقای دکتر.
    یک دندان نیش نهفته دارم که تقریبا مایل هست. من ۲۵ یال سن دارم و هموز دندان شیری به جای ان هست. می توانم‌نظر شما را بدانم که ایا راه حل دارد . ضمنا من خارج از کشور هستم .
    با تشکر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *