یکی از مشکلات رایج در زمینه بهداشت دهان و دندان، زخم زبان است که بسته به شدت زخم و میزان آسیب وارده، باعث درد و ناراحتی شدیدی میشود.
این زخم باعث ایجاد سوزش و تحریک در زبان شده و در صورت نادیده گرفته شدن ممکن است عوارض جدیتری به دنبال داشته باشد.
در این مقاله به بررسی علل ایجاد زخم زبان، روش های گیاهی و دارویی برای درمان زخم زبان در خانه و نیز روشهای پیشگیری از زخم شدن روی زبان و کنار زبان میپردازیم.
برای معرفی درمان زخم کنار زبان تا پایان با ما همراه باشید.
انواع زخم زبان را بشناسید
زخم های زبان ممکن است به دلایل مختلف ایجاد شود و انواع مختلفی داشته باشد. انواع زخم ها بر اساس عوامل درونی و بیرونی هستند.
برخی از زخم ها ناشی از عفونت، حساسیت و سایر مشکلات درونی هستند. ممکن است به دلیل آسیب های بیرونی نیز زخم بر روی یا کنار زبان ایجاد شده باشد.
شاید برای بسیاری از شما سوال باشد که زخم روی زبان نشانه چیست؟ باید بگوییم پنج دسته اصلی از انواع زخم روی زبان وجود دارند که هرکدام در اثر عوامل متفاوتی ایجاد میشوند.
زخمهای تراوشی یا آفتها دهان
این نوع زخمها معمولا اندازه کوچکتری دارند و ناشی از عواملی نظیر عفونتهای قارچی یا ویروسی، تماس مواد شیمیایی یا آسیب از طریق اشیا برنده مثل دندانهای تیز شکل میگیرند.
این نوع زخم گاهی با قرمزی و ورم لثه نیز همراه است. زخم های تراوشی زبان معمولا به سطح زبان آسیب می رساند که عموما یا سوزش و یا کمی درد هنگام غذا خوردن همراه هستند.
زخمهای تروماتیک یا آسیبهای فیزیکی
این نوع زخمها به دلیل آسیب به بافتهای زبان ایجاد میشوند. به عنوان مثال، آسیب ناشی از گازگرفتن زبان، خوردن غذاهای داغ، ضربه به دهان و زبان یا تماس با غذاهای سخت میتواند باعث ایجاد زخمهای تروماتیک شوند.
این زخم ها عمیق تر بوده و به بافت زبان صدمه وارد می کند. برای این نوع مشکلات بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
لکوپلاکیا (Leukoplakia)
زخم لکوپلاکیا به صورت لکههای سفید و خاکستری یا نقرهای در نقاط مختلف دهان ظاهر میشود. ظاهر این زخم ممکن است به صورت صاف و یکدست یا به شکل چرمی و برجسته باشد.
رشد بیش از حد سلولهای بافت پوششی داخل دهان علت این نوع زخم است. این اتفاق به دلایل مختلفی مانند مصرف سیگار، جویدن تنباکو، غذاهای محرک، گاز گرفتن زبان یا گونه و شکستن دندان رخ میدهد.
زخمهای لکوپلاکیا به کندی ایجاده شده و به تدریج پیشرفت کرده و ظاهری خشن پیدا میکند. این زخم حساس و دردناک نیست و عارضه خاصی برای فرد ایجاد نمیکند اما در موارد نادر امکان سرطانی شدن آن وجود دارد.
اگر لکوپلاکیا حساس باشد، دندانپزشک برای اطمینان از اینکه زخم خطر جدی ندارد، نمونه برداری بیوپسی انجام میدهد.
اریتروپلاکیا (Erythroplakia)
زخم دهان اریتروپلاکیا به شکل لکههای قرمز رنگ با حاشیه واضح و مشخص و سطح صاف است که عموما در کف دهان یا روی بافت لثه در قسمت پشت دندانهای عقبی ایجاد میشود.
علت بروز این زخم به طور دقیق معلوم نیست اما تحرک مزمن، تغذیه نامناسب، سیگار کشیدن و نوشیدن الکل آن را تشدید میکند.
اریتروپلاکیا شیوع کمتری نسبت به لکوپلاکیا دارد. با این حال نتایج بافت برداری از این زخم اغلب مراحل پیش سرطانی یا سرطانی را نشان میدهد.
بنابراین توصیه میشود اگر لکههای قرمز رنگ دهانتان بیش از یک تا دو هفته طول کشید، برای تشخیص دقیق و به موقع به دندانپزشک مراجعه نمایید.
لیکن پلان (Lichen Planus)
لیکن پلان یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن علیه بخشهای مختلف مانند پوست، مخاط، ناخن یا موی فرد واکنش نشان داده و زخمها و بثورات التهابی و خارشدار ایجاد میکند.
زخم شدن زبان و دهان که در اثر این بیماری به وجود میآید به شکل لکههای سفید توری مانند است که طرفین زبان، داخل گونه و روی لثه را درگیر میکند. این زخم معمولا حساس و دردناک است.
زخم Lichen Planus در دوران میانسالی و پس از آن شایعتر است. این بیماری دهان مسری نیست و خطر سرطانی شدن ندارد.
تشخیص این نوع زخم زبان، توسط دندانپزشک با معاینات بالینی و نمونه برداری از زخم انجام میشود.
زخم لیکن پلان درمان سریع و فوری ندارد و برای تسکین درد و ناراحتی آن، دندانپزشکان معمولا شستشوی دهان و استفاده از پماد و قرص را تجویز میکنند.
نشانههای زخم روی زبان
علائم زخم روی زبان ممکن است شامل تورم، قرمزی، درد، سوزش و حساسیت در ناحیه زخم باشد.
این زخمها معمولا به صورت تکی یا گروهی ظاهر میشوند. زخم دهان و روی زبان بسیار ناخوشایند است و میتوانند در خوردن، صحبت کردن و حتی تنفس بگذارد. برخی از علائم اصلی عبارتند از:
- تغییر رنگ یا کبودی در بخش های مختلف زبان
- خونریزی از زبان به مقدار کم یا زیاد
- تورم و قرمزی در نواحی کنار و روی زبان
- احساس سوزش یا درد در حالت عادی و هنگام غذا خوردن
- بروز حساسیت و خارش در زبان
علت زخم و سوزش زبان
در برخی موارد پاسخ به این سوال که “زخم روی زبان نشانه چیست؟” نیازمند بررسی توسط پزشک است. اما به طور کلی دلیل زخم شدن و سوزش زبان ممکن است یکی از موارد زیر باشد:
- عفونتهای قارچی یا ویروسی مانند سرخک، هرپس و کاندیدیازیس
- تماس با مواد شیمیایی مثل مواد اسیدی یا قلیایی
- حساسیت غذایی یا آلرژی که بیشتر توسط میوهها، سبزیجات خام و برخی از آجیلها ایجاد شده و اغلب در نوجوانان مبتلا به سندرم آلرژی دهان مشاهده میشود
- آسیب ناشی از غذاهای تیز یا گاز گرفتن که علاوه بر زخم روی زبان، علت زخم شدن گوشه لب نیز هست.
- درمانهای دندانپزشکی
- تماس با مواد محرک مانند دود و الکل
- ناهنجاری در دهان مثل دندانهای مصنوعی
- اختلال نوروپاتیک ناشی از تحریک یا صدمه به عصبها
- خوردن غذاهای داغ
- سندرم سوزش دهان
- لیکن پلان ( نوعی بیماری خود ایمنی که باعث خارش پوستی و ایجاد لکههای سفید یا قرمز و درد در زبان هنگام خوردن یا نوشیدن میشود)
- کمبود ویتامین B12 ، آهن یا فولیک اسید (کم خونی)
- سرطان دهان
- ابتلا به بیماریهایی مثل دیابت
- استرس
- برفک دهان
- ابتلا به عفونتهای ویروسی و باکتریایی دهان
- ابتلا به عفونت هرپس سیمپلکس
درمان زخم زبان بهصورت تخصصی
گاهی اوقات، روشهای درمان زخم زبان در خانه برای افراد موثر نیستند و این زخم روز به روز حادتر و آزاردهندهتر میشود. در چنین شرایطی، باید روشهای تخصصی را برای حل این مشکل امتحان کرد.
منظور از روشهای تخصصی، مصرف برخی از داروهای خاص (که در بخشهای بعد معرفی میکنیم)، و همچنین مراجعه به یک دندانپزشک متخصص است.
نکته: اگر زبان کودکتان زخم شده و مطمئنید از گاز گرفتگی نیست، قبل از امتحان کردن هر روشی، عکس زخم زبان کودک را به یک متخصص نشان دهید؛ چرا که کودکان بسیار حساستر هستند و باید مطمئن شوید که مشکل خاصی ندارند.
داروهای مناسب برای درمان زخم زبان
با توجه به میزان عارضه و نوع زخم ایجاد شده روی زبان، پزشک ممکن است داروهای ضد التهابی، ضدعفونی کننده یا حتی ضد ویروسی تجویز نماید.
علاوهبراین، داروهای کمکی برای کاهش درد و سوزش زخمها نیز می تواند به بهبود علائم کمک کند. موارد زیر به طور معمول به عنوان دارو برای زخم شدن زبان تجویز میشوند:
- داروهای آنتیبیوتیک موضعی: مانند کلیندامایسین و مترونیدازول که در کاهش عفونتهای باکتریایی مؤثر هستند.
- داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs): داروهایی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن که در کاهش درد و التهاب زخمها تاثیرگذار هستند.
- دهانشویههای ضدعفونی کننده: استفاده از دهانشویههایی که حاوی آنتی سپتیکهایی مانند کلروهگزیدین یا هیدروژن پراکسید هستند، میتواند در پاک کردن منطقه زخم و کاهش علائم آن موثر باشد. برای برای انتخاب نوع و نحوه استفاده از دهانشویه بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید.
- داروهای ضد ویروس: در صورتی که زخم ناشی از عفونت ویروسی باشد (مانند هرپس)، داروهای ضد ویروسی مثل آسیکلوویر ممکن است تجویز شوند.
- مسکنها و ضد سوزشها: استفاده از داروهای موضعی حاوی لیدوکائین یا بنزوکائین میتواند به کاهش سوزش و درد زخمها کمک کند.
حتما قبل از مصرف هر گونه دارو، بهتر است با پزشک یا دندانپزشک خود مشورت کنید تا داروهای مناسب با توجه به وضعیت شما تجویز شوند.
بهترین دهانشویه برای زخم زبان
به منظور انتخاب بهترین دهانشویه برای زخم زبان باید بدانیم که استفاده از دهانشویههای ضد التهاب و ضدعفونی کننده به کاهش التهاب و تسریع بهبود انواع زخم روی زبان کمک میکند.
دهانشویههای حاوی آلوئه ورا، کلروهگزیدین یا هیدروکلرید بنزیدامین همگی به عنوان گزینههای موثر در این زمینه شناخته میشوند.
استفاده از دهانشویه مناسب علاوه بر بزرگسالان برای کودکان نیز ضروری است و میتواند به پیشگیری و درمان عفونت لثه کودکان کمک کند.
داروهای گیاهی برای درمان زخم زبان
استفاده از داروهای گیاهی به عنوان یک راه حل طبیعی برای درمان زخم کنار زبان مورد توجه قرار گرفته است. برخی گیاهان دارای ترکیبات ضد التهابی و ضد عفونی کننده هستند که میتوانند در بهبود علائم زخمها تاثیرگذار باشند.
قبل از استفاده از هر داروی گیاهی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا از تداخل با داروهای دیگر یا مشکلات حساسیتی جلوگیری شود.
از جمله موثرترین روشهای طبیعی و داروهای گیاهی برای درمان زخم زبان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جوش شیرین
- مریم گلی
- سماق
- شیرین بیان
- ریحان
- دانه گشنیز
- روغن نارگیل
- روغن میخک
برای نحوه استفاده از هر کدام در ادامه با ما همراه باشید.
جوش شیرین و آب
جوش شیرین به دلیل ترکیبات ضد التهابی میتواند به کاهش درد و التهاب انواع زخم روی زبان کمک کند.
برای درمان زخم زبان در خانه با جوش شیرین، یک قاشق چای از این ماده را با مقداری آب ترکیب کنید تا به صورت خمیری نرم درآید.
خمیر بدست آمده را روی زخم زبان و دهان قرار داده و بعد از ۱۰ دقیقه با آب ولرم بشویید.
مریم گلی
مریم گلی ترکیبات ضدعفونی کننده دارد و در مقابله با باکتریها و عفونتها موثر است. همچنین این گیاه دارویی میتواند التهابات دهان را کاهش دهد.
حدود یک تا دو گرم از برگهای مریم گلی را در یک لیوان آب جوش ریخته و صبر کنید تا دم بکشد و سپس خنک شود.
از این دمنوش به عنوان دهانشویه استفاده کرده و برای درمان زخم زبان در خانه، دهان خود را با آن بشویید.
سماق
سماق که دارای خواص ضد التهابی و ویتامین C است، میتواند در تسریع فرآیند بهبود زخم زبان تاثیرگذار باشد.
مقداری سماق را روی انگشت خود ریخته و برای چند دقیقه در محل زخم نگه دارید.
همچنین میتوانید یک قاشق غذاخوری سماق را در یک لیوان آب جوش دم کرده و پس از سرد شدن، آن را در دهان غرغره کنید.
شیرین بیان
خواص گیاه دارویی شیرین بیان نتایج مثبتی برای تسکین علائم و درمان زخم زبان و دهان دارد.
برای استفاده از این خواص کافی است یک قاشق چایخوری از پودر ریشه شیرین بیان را با آب مخلوط کرده و خمیر نرمی درست کنید.
این خمیر را روی محل زخم قرار داده و بعد از چند دقیقه آن ناحیه را با آب ولرم کاملا بشویید.
ریحان
ریحان نیز یک داروی گیاهی مفید برای درمان زخم روی زبان است. چهار تا پنج برگ ریحان را بجوید و برای چند دقیقه در دهانتان نگه دارید.
سپس مقدار کمی آب بنوشید. این کار را روزی دو بار تکرار کنید تا نتایج مثبت آن را ببینید.
دانه گشنیز
دمنوشی از یک قاشق غذاخوری دانه گشنیز و یک لیوان آب جوش تهیه کنید. دمنوش خود را صاف کرده و صبر کنید تا کاملا سرد شود. این دمنوش را روزی سه تا چهار بار در دهان غرغره کنید.
روغن نارگیل
روغن نارگیل با خواص ضد التهابی و ضد میکروبی خود برای درمان زخم دهان مفید است. روغن نارگیل باعث بهبود زخم و کاهش درد و قرمزی آن میشود.
مقدار کمی روغن نارگیل را به طور مستقیم روی زخم دهان خود بمالید. این کار را چند بار در روز تکرار کنید.
روغن میخک
روغن میخک یک مسکن طبیعی برای ایجاد بی حسی و کاهش درد دندان و زخمهای دهانی است.
برای تسکین زخم زبان، چند قطره روغن میخک را مستقیما روی محل زخم بمالید. تکرار روزانه این کار به کاهش علائم زخم کمک میکند.
درمان زخم زبان در خانه
مقابله با زخم دهان و زبان ممکن است آزاردهنده باشد، اما راههای متعددی وجود دارند که میتوانند به سرعت درد را کاهش داده و فرآیند بهبود را تسریع کنند. مزیت درمان زخم زبان در خانه، بهبود سریع قبل از مراجعه به دکتر است.
اما در صورتی که زخم و مشکلات زبان شما زیاد است، و سابقه درمان زخم کنار زبان را در زمان های مختلف داشتید، حتما به پزشک مراجعه کرده تا از درمان خود مطمئن شوید.
در ادامه، تعدادی از روشهای موثر خانگی برای این منظور بیان شده است.
شستشو با آب نمک
غرغره کردن آب نمک ولرم یک روش مفید درمان زخم زبان در خانه که میتواند به کاهش التهاب و درد کمک کند. نصف قاشق چایخوری نمک را در یک فنجان آب گرم حل کرده و بدون بلعیدن، آب را در دهان خود مدتی نگه دارید.
استفاده از ژل آلوئهورا
ژل آلوئهورا دارای خواص ضد التهابی است و برای کاهش ناراحتی و بهبودی زخمها مفید است. مقداری از ژل آلوئهورا را به طور ملایم بر روی زخم مالیده تا به خوبی جذب شود.
استفاده از عسل
عسل به عنوان یک ضد التهاب طبیعی میتواند برای کاهش ناراحتی و بهبود زخمها مفید باشد. مقدار کمی عسل را به طور مستقیم بر روی زخم مالیده و مدتی اجازه دهید تا جذب شود.
نوشیدن مداوم آب
نوشیدن مقدار زیادی آب دهان را مرطوب نگه داشته و به فرآیند بهبودی زخم زبان کمک میکند. همچنین آب خنک سوزش زبان را کاهش داده و در بهبود طبیعی آن کمک می کند.
استفاده از داروها و دهانشویههای غیرنسخه ای
دهانشویهها و داروهای غیرنسخهای حاوی بنزوکائین میتوانند موقتا ناحیه زخم را بی حس کرده و درد را کاهش دهند.
مکیدن یخ
میکدن یخ با کاهش التهاب و بیحس کردن ناحیه زخم روی زبان باعث میشود درد و ناراحتی کمتری احساس کنید.
تکههای کوچک یخ را در دهان قرار داده و بمکید.
شست و شوی دهان با دمنوش بابونه سرد
دمنوش یا چای بابونه یکی از در دسترسترین موارد برای درمان خانگی التهاب زبان است.
مقداری بابونه را دم کرده و صبر کنید تا خنک شود. از این دمنوش به عنوان دهانشویه استفاده کرده و محیط دهان را با آن بشویید تا زخم و التهاب التیام پیدا کند.
اجتناب از غذاهای تحریک کننده
غذاهای تند و اسیدی زخمها را تحریک میکنند، بنابراین بهتر است تا در طول دوره درمان، از مصرف آنها خودداری کنید.
حفظ بهداشت دهان و دندان
دندانها را به آرامی با مسواک نرم تمیز کرده و از خمیر دندان ملایم استفاده کنید. از دهانشویههای خیلی قوی که ممکن است تحریک کننده باشند، خودداری کنید.
پرهیز از مصرف دخانیات و الکل
مصرف سیگار و الکل زخمها را تحریک کرده و فرآیند بهبودی را تاخیر میاندازد.
اجتناب از لمس زخمها
از لمس زخمها با انگشتانتان خودداری کنید تا از تحریک و احتمال عفونت بیشتر جلوگیری شود.
مدیریت استرس
استرس در تشدید زخمهای دهانی موثر است، بنابراین از تکنیکهای آرامشی مانند مدیتیشن و یوگا برای کاهش استرس کمک بگیرید.
استفاده از آب شلغم
روش دیگری که برای درمان زخم زبان در خانه مورد استفاده قرار میگیرد، آب شلغم است. در صورتی که علت زخم شدن زبان به عفونتهای ویروسی یا باکترایایی مربوط باشد، آب شلغم میتواند این مشکل را حل کند.
شما میتوانید برای استفاده از این ماده، آب شلغم را نوشیده یا آن را در دهان خود بچرخانید و غرغره کنید.
زخم شدن زبان و ارتباط با سرطان
زخم شدن زبان، ممکن است نشانهای از مشکلات متنوع در سلامتی دهان و دندان باشند که برخی از مهمترین آنها را مورد بررسی قرار دادیم.
اگرچه در اکثر موارد زخمهای زبان ارتباط مستقیمی با سرطان ندارند، اما در برخی موارد ممکن است نشانههایی از بیماریهای خطرناکی باشند.
زخمهایی که به صورت مزمن و طولانی مدت ظاهر میشوند و بهبودی نمییابند، باید مورد توجه و بررسی دقیق توسط پزشک قرار گیرند.
در بعضی موارد، زخم زبان ممکن است نشانهای از عوارض بیماریهای جدی مانند سرطان دهان یا گلو باشند.
افرادی که با زخمهای زبان مزمن مواجه هستند و این زخمها به مرور زمان بزرگتر میشوند یا خونریزی دارند، باید به پزشک مراجعه کنند تا تشخیص دقیق و در صورت لزوم مطالعات تکمیلی انجام دهند.
برای حفظ سلامتی و تشخیص به موقع بیماریهای مزمن باید هرگونه تغییرات غیرعادی در زبان را جدی گرفته و برای ارزیابی بیشتر به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
به خاطر داشته باشید زمانی که مشکلات دهان و دندان را نادیده میگیرید، ممکن است به تدریج با عوارض جدیتر و بیماریهای خطرناک مانند سرطان مواجه شوید.
درمان زخم کنار زبان
عواملی مانند برخی از درمانهای دندانپزشکی، گازگرفتن هنگام خوردن غذا، برخورد اجسام تیز و سفت منجر به ایجاد زخم در کنار زبان میشوند.
در صورتی که زخم ایجاد شده به صورت جزئی است میتوانید از کمپرس سرد یا شستشو با آب گرم برای درمان زخم کنار زبان استفاده کنید.
اما چنانچه زخم عفونی است یا توسط عوامل شیمیایی یا خارجی ایجاد شده، بهتر است برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید.
پیشگیری از زخم زبان
بهتر است قبل از اینکه به فکر درمان زخم زبان در خانه بیفتید، به دنبال راهی برای پیشگیری از آن باشید. به این ترتیب از درد و سوزش زبان خود جلوگیری خواهید کرد. برخی از روشهای موثر برای جلوگیری از این مشکل، شامل موارد زیر هستند:
- رعایت بهداشت دهان و دندان: مراقبت مناسب از دهان و دندان شامل تمیز کردن دهان و زبان به طور منظم و مصرف غذاهای سالم میتواند از ایجاد زخمها جلوگیری کند.
- اجتناب از مواد تحریک کننده: اجتناب از مصرف موادی نظیر تنباکو و خوراکیهای ترش و تند میتواند به حفظ سلامت زبان کمک کند.
- مصرف الکل و دخانیات را کاهش دهید.
- در حین غذا خوردن، محتاط باشید و عجله نکنید.
با توجه به آثار ناشی از زخمهای روی زبان، بهتر است همیشه به راهنمایی و توصیههای پزشکی پایبند باشید و در صورت نیاز، تستهای مرتبط را انجام دهید تا منشا زخم های دهانی و روی زبان را یافته و راهکار درمانی مناسب برای درمان آن ها در پیش بگیرید.
سوالات متداول
در ادامه به پرسشهای پرتکرار شما در مورد زخم زبان، پاسخ میدهیم.
آیا برای زخم زبان باید به دکتر مراجعه کرد؟
بهتر است ابتدا روشهای خانگی برای درمان این مشکل را امتحان کنید و اگر نتیجه نگرفتید یا درد و التهاب زخم زیاد بود، به پزشک مراجعه کنید.
آیا زخم زدن زبان نشانه وجود سرطان است؟
در صورتی که زخمهای روی زبان به شکل مزمن و طولانی مدت ظاهر میشوند و به روشهای درمانی هم پاسخ نمیدهند، ممکن است نشانهای از ابتلا به بیماریهای جدی مثل سرطان باشند. اگر به چنین شرایطی دچار شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
بهترین درمان خانگی برای زخم زبان چیست؟
روشهایی مثل استفاده از ژل آلوئه ورا، عسل، جوش شیرین و ریشه شیرین بیان میتوانند به درمان زخم زبان در خانه کمک کنند.
چگونه از زخم شدن زبان جلوگیری کنیم؟
با رعایت بهداشت دهان و دندان، استفاده از مسواک نرم و دهانشویه، عدم مصرف غذاهای خیلی تند یا خیلی ترش، کاهش مصرف الکل و سیگار میتوانید از این مشکل جلوگیری کنید.
زخم زبان دلایل متعددی دارد و میتواند با احساس درد و سوزش در زندگی روزمره افراد اختلال ایجاد کند. در صورتی که زخم شدن زبان به مدت زمان طولانی ادامه داشته یا علائم آن بسیار شدید باشد تا حدی که درمان زخم زبان در خانه جوابگو نباشد، بهتر است هرچه سریعتر به پزشک مراجعه شود.
پزشک با بررسی زخم و سایر علائم میتواند علت بروز آن را تشخیص داده و روش درمان زخم زبان مناسبی را تجویز کند. برای جلوگیری از زخم شدن زبان سعی کنید بهداشت دهان و دندان را به درستی رعایت کرده و از دهانشویههای مناسب استفاده نمایید.
همچنین از تماس زبان با مواد محرک خودداری کرده و غذا را به آرامی بجوید که تیزی دندانها به زبان آسیب نرسانند.
سلام…. ارادت … متاسفانه در گذشته مشکل عصب کشی داندان روی سینوس داشتم.. سالها گذشت چندبار جراح سینوس داشتم . از دندان نیش به داخل از دست دادم . ایمپلند هم کردم . ومرتب با بینی سمت راست درگیر شده . همیشه مریض میشم . اینبار زخم زبان هم با طب و ناراحتی سینوزیت هم اضافه شده …. ممنون میشم راهنمائی بفرمائید…