جلو آمدن فک پایین و درمان آن

پزشک تایید کننده: دکتر سعید قریشی

جلو بودن فک پایین

جلو بودن فک پایین زمانی رخ میدهد که دندان های فک بالا و پایین در یک تراز و به صورت اصولی روی یکدیگر قرار نگیرند. در چنین مواقعی لازم است که تحت نظر یک متخصص ارتودنسی اقدام به درمان جلو بودن فک پایین کنید. اگر مشکل شما مادرزادی باشد، دلیل بر آن نیست که این مشکلات غیرقابل درمان هستند.

امروزه متخصصان ارتودنسی قادر هستند روش های مختلفی را جهت درمان جلو آمدن فک پایین در پیش بگیرند تا این مشکل برای همیشه از بین برود. در ادامه با ما همراه باشید تا تمامی نکات لازم جهت درمان و علت جلو آمدن فک پایین را بررسی کنیم.

جلو بودن فک پایین چیست؟

جلو بودن فک پایین و بزرگی آن، که از نظر پزشکی پروگناتیسم (Prognathism) نامیده می‌شود. برخلاف اوربایت، این عارضه زمانی اتفاق می‌افتد که دندان‌های پایین روی دندان‌های بالایی قرار میگیرند.

شدت آن می‌تواند از حالت خفیف که دو ردیف دندان‌ها تقریباً بر روی هم قرار می‌گیرند تا وضعیتی که دندان‌ها به علت زیاد بودن بیش از حد فاصله، به هیچ وجه بر روی هم نمی‌آیند، متغیر باشد.

جلو آمدن فک پایین می‌تواند نشان دهنده‌ی احساسی در صورت فرد باشد که در واقع او قصد بروز آن را ندارید. بنابراین یک مشکل اجتماعی شایع است که بسیاری از افراد می‌خواهند آن را برای همیشه رفع کنند.

درمان خانگی جلو بودن فک پایین امکانپذیر است؟

خیر، این یک باور غلط است که افراد فکر می‌کنند درمان خانگی جلو بودن فک پایین امکان پذیر است. درواقع برای رفع چنین مشکلی لازم است که استخوان فک پایین حدود ۱ تا ۲ سانت جابه جا شود و این تغییر چیزی نیست که با روش خانگی برطرف شود.

 

عکس بیرون آمدن فک پایین

 

در چنین شرایطی لازم است که به یک متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا بعد از بررسی و تشخیص علت جلو بودن فک پایین، بهترین درمان را برای شما با توجه به شدت مشکل شروع کند.

انواع کلاس های جلوزدگی فک پایین

بر اساس تعریف سایت belmarorthodontics جلوزدگی فک پایین یا همان آندربایت، براساس شدت در افراد مختلف به ۲ دسته زیر تقسیم می‌شود که در ادامه هریک را توضیح خواهیم داد:

  1. آندربایت دندانی
  2. آندربایت اسکلتی

آندربایت دندانی

این مدل آندربایت که در دسته بندی مال اکلوژن ها قرار میگیرد، به دلیل ناهمترازی دندان های فک پایینی اتفاق می‌افتد که هنگام بستن بایت، روی دندان های بالایی قرار می‌گیرند.

در این تایپ ناهنجاری، بیرون زدگی مربوط به دندان های پایینی است و مشکل از بیرون زدگی فک نیست.

آندربایت اسکلتی

آندربایت اسکلتی، به دلیل بد فرمی فک پایینی اتفاق می‌افتد و عموما علت وراثتی دارد.

مشکلات مربوط به جلو بودن فک پایین

مشکلات مربوط به جلوآمدگی فک پایین بستگی به شدت آن دارد و می‌تواند بر اساس میزان و شدت ناهنجاری فرد به فرد متفاوت باشد. اما به طور کلی جلو آمدن فک پایین می‌تواند باعث بروز مشکلات زیر شود:

  • مشکل در خوردن غذا
  • مشکل در صحبت کردن
  • درد مزمن فک یا مفصل گیجگاهی – فکی و نیز سردرد و گوش درد
  • پوسیدگی دندان ناشی از سایش مینای دندان
  • مشکل مزمن تنفس از دهان، بوی بد دهان و عفونت‌های باکتریایی
  • وقفه‌ی تنفسی در خواب یا آپنه خواب، خروپف و سایر مشکلات تنفسی در شب

متاسفانه کودکان همیشه مهربان نیستند و زمانی که یک کودک دچار جلوآمدگی فک باشد، ممکن است توسط هم‌کلاسی‌های خود مورد تمسخر قرار بگیرد. تا جایی که می‌توانید درباره‌ی این وضعیت تسلی دهنده باشید و در هنگام رشد فک وی از جستجو برای راه حل دریغ نکنید.

علت جلو آمدن فک پایین چیست؟

موارد مختلفی می‌تواند دلیل و علت جلو بودن فک پایین باشد. برای پیشگیری و همچنین برای انتخاب درمان مناسب لازم است که با انواع دلایل جلو آمدن دندان و فک پایین آشنا شوید:

  • وراثت نقش مهمی را در جلو آمدن دندان‌ها و فک پایین دارد. آیا شما یا یکی از والدینتان دچار جلوآمدگی فک پایین بوده‌اید؟ در این صورت، احتمال اینکه فرزند شما نیز دچار آن شود بیشتر است.
  • مکیدن بیش از حد انگشتان شست.
  • فشار دادن مداوم زبان به دندان‌ها.
  • استفاده‌ی طولانی مدت از پستانک یا بطری شیر.
  • وجود تومور در ناحیه فک پایینی.
  • جلو امدن فک پایین بر اثر ضربه و یا تصادف.

از آنجایی که جلو بودن فک پایینی می‌تواند مانع از جویدن شده و موجب فشار بر دندان‌ها و عضلات فک شود، درمان سریع آن توصیه می‌شود.

روش‌های درمان جلو بودن فک پایین

روش‌های متعددی برای درمان جلو آمدن فک پایین و دندان‌ها وجود دارد که شامل جراحی فک تا انواع روش‌های ارتودنسی می‌باشد.

لازمه درمان جلو بودن فک پایین در بزرگسالان و کودکان، استفاده از خدمات یک متخصص ارتودنسی است. دکتر سعید قریشی، یکی از متخصصین ارتودنسی است که در این مسیر می‌تواند به شما کمک کند.

انواع روش‌های درمان به شرح زیر است:

۱. ارتودنسی فک پایین جلو آمده

متداول‌ترین روش برای اصلاح جلو بودن دندان‌ها و فک، استفاده از انواع براکت ها یا سیم‌کشی دندان می‌باشد. گاهی اوقات میزان ناهنجاری فک پایین جلو، خفیف است و به اندازه‌ای است که با یک درمان ارتودنسی قابل رفع است.

در صورتی که فرزند شما ظاهر بریس‌های فلزی را نپسندد، می‌تواند از ارتودنسی نامرئی استفاده کند که در مقایسه با نمونه‌های تمام فلزی کمتر قابل رویت هستند.

۲. استفاده از اکسپندر کام

اکسپندر یا گسترش‌دهنده‌ی فک بالایی، یک قالب فلزی است که متخصص ارتودنسی در دهان بیمار قرار می‌دهد. هر شب یک کلید مخصوص استفاده می‌شود تا این گسترش‌دهنده را به میزان بسیار کمی گشاد کند.

 

درمان بیرون بودن فک پایین با کام اکسپندر

 

این فرایند به تدریج موجب باز شدن فک بالا می‌شود تا جایی که دندان‌های پایین دیگر جلوتر از دندان‌های بالا بسته نمی‌شوند. بیماران معمولاً از این ابزار به مدت یک سال استفاده کرده و سپس آن را با ریتینر تعویض می‌کنند.

۳. استفاده از فیس ماسک

ماسک صورت Reverse-pull headgear که از نظر ظاهری مانند هدگیر بریس می‌باشد. این وسیله اطراف سر کودک پیچیده شده و فک بالا را با استفاده از نوارهای فلزی که به دندان‌های عقب در بالا بسته شده‌اند به موقعیت صحیح خود می‌کشد.

۴. کشیدن دندان

گاهی اوقات میزان ناهنجاری به قدری خفیف است که با کشیدن یک یا دو دندان در فک پایین و کاهش شلوغی دندان ها حل شود؛ اما به طور کلی، کشیدن دندان در اکثر مواقع برای قرارگیری فک پایین در حالت طبیعی کمک می‌کند.

این کار در مراحل اولیه درمان و پیش از شروع ارتودنسی نامرئی یا ارتودنسی ثابت انجام می‌شود.

۵. جراحی جهت رفع جلو بودن فک پایین

گاهی اوقات ممکن است جلو بودن دندان‌ها به حدی باشد که برای اصلاح آنها انجام جراحی ارتوگناتیک لازم باشد. این گزینه باید به عنوان آخرین راه حل در نظر گرفته شود.

در این جراحی، یک جراح دهان و دندان و فک، استخوان موجود در بخش عقبی فک را از بخش جلویی جدا کرده و آن را اصلاح می‌نماید. این امر سبب می‌شود که بخشی از فک که دندان‌های پایین بر روی آن قرار گرفته‌اند به طرف عقب جابه‌جا شود.

استفاده از روش‌های زیبایی

در موارد معدود، روش جدید دندانپزشکی زیبایی برای تغییر شکل دادن دندان‌های پایین و سپس گذاشتن ونیر بر روی دندان‌های بالایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این امر، امکان بسته شدن دندان‌های پایینی در پشت دندان‌های بالا را فراهم کرده و دیگر نیازی به جراحی یا ارتودنسی نمی‌باشد. تکنولوژی لیفت صورت از لحاظ فیزیکی مشکل را حل نمی‌کند، بلکه آن را کمتر قابل رؤیت کرده و به اندازه‌ی کافی موجب بهبود عملکرد فک می‌شود.

بهترین زمان درمان جلو آمدن فک پایین در کودکان

اگر در زمانی که بیمار همچنان خردسال است قدم‌هایی برداشته شود، ارتودنسی صحیح غالباً برای حل این مشکل کافی است. این امر اهمیت انجام ارتودنسی پیشگیری در کودکان نشان می‌دهد که باید تا سن ۷ سالگی معاینات لازم انجام گیرد.

پس بهتر است در سنین کودکی، فرزندان خود را نزد متخصص جهت چک آپ ببرید، تا در صورت وجود مشکلاتی از قبیل جلو بودن فک پایین، با درمان زودهنگام، به راحتی حل شود.

آیا امکان درمان جلو بودن فک پایین بدون عمل است؟

همانطور که در بالا هم بیان کردیم، پاسخ این سوال به میزان و شدت ناهنجاری هر فرد بستگی دارد. اگر در سنین کم اقدام کنید، احتمال نیاز به ارتوسرجری بسیار کم است و با ارتودنسی قابل رفع است.

 

درمان بیرون زدگی فک پایین با جراحی فک

 

اما اگر در بزرگسالی تصمیم به رفع این مشکل دارید و شدت ناهنجاری فک پایین زیاد است، علاوه بر ارتودنسی امکان نیاز به عمل جراحی است.

پس نمی‌توان یک پاسخ دقیق به این سوال داد، شما باید به یک متخصص مراجعه کنید تا او با بررسی دقیق فک و دندان شما، پیشنهاد لازم برای درمان را به شما بدهد.

پیشگیری از ایجاد عارضه جلوزدگی فک پایین

با توجه به اینکه بیرون زدگی فک پایین علل وراثتی نیز دارد شاید نتوان به طور قطع، از رخ دادن آن پیشگیری کرد. با این حال رعایت موارد زیر زمینه ایجاد این ناهنجاری فکی را کمرنگ می‌کند:

  • معاینه کودکان نزد ارتودنتیست در سن ۷ سالگی
  • ترک کودک از عادت های نادرست مانند مکیدن انگشت شست
  • استفاده از شیشه شیر مناسب برای کودک
  • استفاده از پستانک مناسب در نوزادی
  • رعایت نکات ایمنی هنگام انجام ورزش‌های پر خطر
  • رعایت بهداشت دهان و دندان از سنین کم برای پیشگیری از ایجاد بیماری‌های لثه که خود عامل بروز ناهنجاری هستند.

یکی از دلایلی که افراد به متخصص ارتودنسی مراجعه می کنند جهت درمان جلو بودن فک پایین در بزرگسالی است. اگر از جلو بودن فک پایین رنج می برید، با متخصصین ارتودنسی ما در کلینیک تخصصی ارتودنسی دکتر قریشی جهت انتخاب بهترین گزینه‌ی درمانی مشورت نمایید.

مشاورین ما در این کلینیک همواره آماده ارائه خدمات مشاوره و اطلاع‌رسانی جهت رزرو نوبت و ساعات کار کلینیک به شما عزیزان از طریق شماره تماس‌های ۲۲۰۶۸۶۴۶-۰۲۱ و ۲۲۰۷۳۷۸۵-۰۲۱ می‌باشند.

۴.۸/۵ - (۴۹ امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
علیرضا
علیرضا
3 سال قبل

با درود آیادرسنین بالای چهل سال وطرف دندان مصنوعی دارد ولی فک پائین جلومیباشد میتواند جراحی فک انجام دهد لطفاجواب سوال بنده رابدهیدممنون میشم