بدست آوردن و حفظ زیبایی دهان و دندان درحالیکه فرد دچار مشکلات نامرتبی دندان میباشد و با این مشکلات رشد میکند، امری دشوار خواهد بود. البته اگر مشکل نامرتبی دندانهای شما مادرزادی باشد، دلیل بر آن نیست که این مشکلات غیرقابل درمان هستند. امروزه متخصصان دندانپزشکی و ارتودنسی قادر هستند روندهای درمانی مناسبی را برای بهبودجلو بودن فک پایین این مشکلات در پیش بگیرند و مشکل جلو بودن دندانهای پایینی (under bite) نیز قابل درمان است و دیگر یک مشکل همیشگی برای افراد نخواهد بود.
اصلاح جلو بودن دندانها معمولاً شامل استفاده از خدمات یک متخصص ارتودنسی است. دکتر قریشی متخصص ارتودنسی بعد از معاینهی دهان فرزند شما، ممکن است یکی از درمانهای زیر را تجویز نماید:
- بریس: متداولترین روش برای اصلاح جلو بودن دندانها از طریق بریسها یا سیمکشی دندان میباشد. در صورتی که فرزند شما ظاهر بریسهای فلزی را نپسندد، میتواند از بریسهای شفاف استفاده کند که در مقایسه با نمونههای تمام فلزی کمتر قابل رویت هستند.
- پلاکهای ارتودنسی: پلاکهای ارتودنسی مخصوص میتوانند بصورت سفارشی مطابق با دهان فرزند شما ساخته شوند که شامل فضاباز کنندهای کام، نگهدارندهها و هدگیرها میباشند. از آنجایی که معمولاً راحتی کمتری دارند و قابل رؤیتتر هستند باید تنها در صورتی که کاملاً ضروری باشد مورد استفاده قرار بگیرند.
- جراحی: گاهی اوقات ممکن است جلو بودن دندانها به حدی باشد که برای اصلاح آنها انجام جراحی لازم باشد. این گزینه باید به عنوان آخرین راه حل در نظر گرفته شود.
درمان بیشتر موارد جلو بودن دندانها آسان است. اگر کودک شما دچار این شرایط است، با متخصصین ارتودنسی ما در کلینیک تخصصی ارتودنسی دکتر قریشی جهت انتخاب بهترین گزینهی درمانی مشورت نمایید.
مشاورین ما در این کلینیک همواره آماده ارائه خدمات مشاوره و اطلاعرسانی جهت رزرو نوبت و ساعات کار کلینیک به شما عزیزان از طریق شماره تماسهای ۲۲۰۶۸۶۴۶-۰۲۱ و ۲۲۰۷۳۷۸۵-۰۲۱ میباشند.
فهرست عناوین
جلو بودن دندانها و فک پایین چیست؟
جلو بودن و بزرگی فک پایین که از نظر پزشکی پروگناتیسم (prognathism) نامیده میشود، نامرتبی دندانها است که زمانی اتفاق میافتد که دندانهای پایینی روی دندانهای پایینی میافتند. شدت آن میتواند از حالت خفیف که دو ردیف دندانها تقریباً بر روی هم قرار میگیرند تا وضعیتی که دندانها به علت زیاد بودن بیش از حد فاصله، به هیچ وجه بر روی هم نمیآیند، متغیر باشد. این حالت میتواند نشان دهندهی احساسی باشد که در واقع قصد بروز آن را ندارید، و بنابراین یک مشکل اجتماعی شایع است که بسیاری از افراد میخواهند آن را برای همیشه رفع کنند.
دلایل جلو رفتن فک پایین
وراثت نقش مهمی را در شکلگیری جلو آمدن دندانها و فک پایین دارد. آیا شما یا یکی از والدینتان دچار جلوآمدگی فک پایین بودهاید؟ در این صورت، احتمال اینکه فرزند شما نیز دچار آن شود بیشتر است. علت اصلی این وضعیت ناهمترازی فک پایینی است که معمولاً در بدو تولد قابل مشاهده است. بیماران مبتلا به سندرم کروزون ارثی یا سندرم خال سلول پایهای ممکن است نشانههایی از جلوآمدگی فک پایینی را داشته باشند، و یا احتمال دارد در اثر بیماریهایی چون رشد غیر عادی یا آکرومگالی ایجاد شود. برخی اشخاص با پسزمینههای نژادی خاص در مقایسه با دیگران احتمال بیشتری برای ابتلا به پروگناتیسم دارند.
جدا از ژنتیک، سایر دلایل متداول جلوآمدگی فک در کودکان شامل مکیدن انگشت شست، فشار دادن مداوم زبان به دندانها و استفادهی طولانی مدت از پستانک یا بطری شیر میباشد. از آنجایی که جلو بودن فک پایینی میتواند مانع از جویدن شده و موجب فشار بر دندانها و عضلات فک شود، درمان سریع آنها توصیه میشود.
عوارض
مشکلات مربوط به جلوآمدگی فک پایین بستگی به شدت آن دارد. اگر فاصله زیاد باشد، میتواند موجب این موارد شود:
- مشکل در خوردن
- مشکل در صحبت کردن
- درد مزمن فک یا مفصل گیجگاهی-فکی و نیز سردرد و گوش درد
- پوسیدگی دندان ناشی از سایش مینای دندان
- مشکل مزمن تنفس از دهان، بوی بد دهان و عفونتهای باکتریایی
- وقفهی تنفسی در خواب یا آپنه خواب، خروپف و سایر مشکلات تنفسی در شب
متاسفانه کودکان همیشه مهربان نیستند و زمانی که یک کودک دچار جلوآمدگی فک باشد، ممکن است توسط همکلاسیهای خود مورد تمسخر قرار بگیرد. تا جایی که میتوانید دربارهی این وضعیت تسلی دهنده باشید و در هنگام رشد فک وی از جستجو برای راه حل دریغ نکنید.
روشهای اصلاح جلوآمدگی فک
روشهای متعددی برای اصلا جلو آمدن فک و دندانها وجود دارد که شامل جراحی فک تا انواع روشهای ارتودنسی میباشد. اگر در زمانی که بیمار همچنان خردسال است قدمهایی برداشته شود، ارتودنسی صحیح غالباً برای حل مشکل کافی است. این امر اهمیت انجام زود هنگام ارتودنسی را در کودکان نشان میدهد که باید تا سن هفت سالگی معاینات لازم انجام گیرد.
دو نوع اصلی از ارتودنسیهای اصلاحی برای بیماران کودک عبارتند از:
- گسترشدهندهی فک بالایی- یک قالب فلزی است که متخصص ارتودنسی در کام دهان بیمار قرار میدهد. هر شب یک کلید مخصوص استفاده میشود تا این گسترشدهنده را به میزان بسیار کمی گشاد کند. این فرایند به تدریج موجب باز شدن فک بالا میشود تا جایی که دندانهای پایین دیگر جلوتر از دندانهای بالا بسته نمیشوند. بیماران معمولاً از این ابزار به مدت یک سال استفاده کرده و سپس آن را با نگهدارنده تعویض میکنند.
- ماسک صورت reverse-pull که از نظر ظاهری مانند هدگیر بریس میباشد. این وسیله اطراف سر کودک پیچیده شده و فک بالا را با استفاده از نوارهای فلزی که به دندانهای عقب در بالا بسته شدهاند به موقعیت صحیح خود میکشد.
- در موارد شدید یا بیماران با سن بیشتر، اصلا جلوآمدگی فک ممکن است نیاز به جراحی فک یا ارتوگناتیک باشد. در این جراحی، یک جراح دهان و دندان و فک، استخوان موجود در بخش عقبی فک را از بخش جلویی جدا کرده و آن را اصلاح مینماید. این امر سبب میشود که بخشی از فک که دندانهای پایین بر روی آن قرار گرفتهاند به طرف عقب جابهجا شود.
روش زیبایی
در موارد خفیف، روش جدید دندانپزشکی زیبایی برای تغییر شکل دادن دندانهای پایین و سپس گذاشتن ونیر بر روی دندانهای بالایی مورد استفاده قرار میگیرد. دندانپزشکی جهت لیفت صورت نشان میدهد که این امر امکان بسته شدن دندانهای پایینی در پشت دندانهای بالا را فراهم کرده و دیگر نیازی به جراحی یا ارتودنسی نمیباشد. تکنولوژی لیفت صورت از لحاظ فیزیکی مشکل را حل نمیکند، بلکه آن را کمتر قابل رؤیت کرده و به اندازهی کافی موجب بهبود عملکرد فک میشود.
حفظ بهداشت دهان و دندان
در حین تصمیمگیری برای انتخاب بهترین روش اصلاحی برای درمان جلوآمدگی فک پایین، حفظ بهداشت دهان و دندان ضروری است. یک برنامهی منظم شامل دو بار مسواک زدن در روز، استفاده از نخ دندان و شستن دهان با استفاده از محصولی مانند دهانشویهی ضد باکتری که موجب کشتن میکروبها تا ۱۲ ساعت میشود را رعایت کنید.
ترتیب و همردیفی دندانها بویژه در سنین پایین به ندرت بینقص میباشد، اما درمانهای زیادی برای ایجاد اصلاحات مورد نیاز جهت بازگرداندن لبخندی که در هنگام تولد داشتهاید، وجود دارند. از دندانپزشک خود دربارهی اینکه در ویزیت بعدی چه روشهای درمانی قابل انجام است، بپرسید.
جلو بودن دندانها و فک پایین که نامرتبی درجه سه دندانها یا پروگناتیسم نیز نامیده میشود، وضعیتی است که در آن دندانها و فک پایین در جلوی دندانهای بالا قرار میگیرند. معمولاً دندانهای بالا به میزان کمی روی دندانهای پایین را میپوشانند اما در صورت وجود پروگناتیسم، این وضعیت برعکس است که منجر به این میشود که فرد مبتلا به آن تا حدودی ظاهری غیر طبیعی داشته باشد.