ارتودنسی بزرگسالان با کودکان و نوجوانان به دلیل نوع روند درمان و مقاومت دندانها متفاوت است، اما غیرممکن نیست. با پیشرفت تکنولوژی، روشهای متنوعی برای ارتودنسی در بزرگسالی به وجود آمده که شانس موفقیت را بسیار افزایش میدهند.
در حال حاضر میتوان گفت هیچکس در هیچ سنی محدودیتی برای انجام ارتودنسی در دندانهای خود نخواهد داشت. در این مقاله قصد داریم به معرفی ناهنجاریهای قابل درمان و مزایای ارتودنسی در بزرگسالان بپردازیم. برای پاسخ به سوالات خود، تا پایان همراه ما باشید.
ارتودنسی بزرگسالان
علاوه بر کودکان، بزرگسالان نیز برای داشتن لبخند زیبا و سلامت دهان و دندان خود ارتودنسی انجام میدهند. مشکلاتی مانند ناهماهنگی دندانها، مال اکلوژن و فک نامناسب نه تنها در ظاهر بلکه در جویدن غذا نیز اثر منفی میگذارد.
ناهماهنگی دندانها باعث تسریع روند پوسیدگی و خراب شدن مینای دندان میشود. در نتیجه ارتودنسی بزرگسالان نیز در مواقعی مانند کودکان الزامی است.
ناهنجاری های قابل درمان در ارتودنسی بزرگسالان
ناهنجاریها و مشکلات زیادی وجود دارند که بزرگسالان برای درمان آنها میتوانند ارتودنسی انجام دهند. شرایط ارتودنسی در بزرگسالان باید ابتدا بررسی شده و توسط متخصص ارتودنسی تایید شود. موارد زیر بعضی از مهمترین ناهنجاریهای قابل درمان در بزرگسالان است:
- جلو یا عقب بودن دندانها و فک: جلو یا عقب بودن فک و دندانها نه تنها زیبایی را از بین میبرد که احتمال بروز صدمه و آسیب به دندانها و فک را زیاد میکند.
- وجود فاصله بین دندانها: وجود فاصله زیاد بین دندانها به خصوص دندان جلویی، زیبایی لبخند را از بین میبرد. همچنین باعث ایجاد عدم تناسب در دندانها و فک بالا و پایین میشود.
- کج بودن دندانها: بینظمی دندانها شایعترین دلیل برای ارتودنسی بوده که فضای کافی برای هر دندان وجود ندارد.
- به هم نرسیدن یا همپوشانی دندانها: این مشکلات، دو روی یک سکه هستند. در یک حالت دندانها به هم نمیرسند و در حالت دیگر، همپوشانی بسیار زیادی با هم دارند که هردو جز شرایط ارتودنسی بزرگسالان است.
- عدم تقارن در دندانها: یکی از دلایل ارتودنسی در بزرگسالی عدم تقارن دندانها است. اگر یک خط فرضی از وسط صورت عبور کند، دندانها با آن متقارن نبوده و به یک طرف تمایل دارند.
- مشکلات عرضی فک: هنگامی که فک مشکل عرضی داشته باشد، دندانهای یک ردیف داخل ردیف دیگر قرار میگیرد. بنابراین ناهنجاریهایی مانند انحراف فک، سایش دندانها و گاز گرفتن گونه رخ میدهد.
ارتودنسی بزرگسالان به چه روشهایی انجام میشود؟
با توجه به تصمیم متخصص ارتودنسی و شرایط دندانهای شخص، روشهای مختلفی برای ارتودنسی وجود دارد. ارتودنسی بزرگسالان معمولا با یکی از روشهای زیر انجام میشود:
- ارتودنسی فلزی
- ارتودنسی سرامیکی
- ارتودنسی لینگوال
- ارتودنسی دیمون
- ارتودنسی ترکیبی
- ارتودنسی نامرئی
در ارتودنسی بزرگسالان، بعضی از افراد ترجیح میدهند که روند درمان آنها پنهان بماند. بنابراین توصیه میشود در جلسه مشاوره با متخصص ارتودنسی این موضوع را بیان کنند زیرا در انتخاب روش درمانی تاثیرگذار است.
مقایسه ارتودنسی در بزرگسالی و ارتودنسی کودکان
ارتودنسی در بزرگسالی با کودکی تفاوت زیادی دارد. از طرفی افراد بزرگسال تابآوری بیشتری در برابر درد دارند اما شرایط دهان و دندان کودکان برای درمان آمادگی بیشتری دارد. برای مقایسه بهتر ارتودنسی در بزرگسالی و کودکی به جدول زیر نگاه کنید:
عوامل موثر در مقایسه |
بزرگسالان |
کودکان |
سن و رشد استخوانی |
|
|
طول درمان |
فرآیند درمان طولانیتر |
درمان و کسب نتیجه سریعتر |
میزان آسیبپذیری ریشه دندانها |
پوسیدگی دندان و تحلیل لثه به چشم میخورد |
کودکان مشکلات جانبی کمتری دارند |
هزینه درمان ارتودنسی |
به دلیل پیچیدگی فرآیند درمان هزینه بیشتری دارد |
اغلب هزینه درمان کودکان کمتر است |
نیاز به عمل جراحی |
معمولا نیاز به عمل جراحی پیدا میکنند |
به دلیل منعطف بودن فک نیازی به جراحی نیست |
روش درمانی |
استفاده از اینویزیلاین یا لینگوال |
استفاده از بریس فلزی |
تعهد و همکاری |
بزرگسالان تعهد و همکاری بیشتری دارند |
کودکان برای همکاری طولانیمدت نیاز به تشویق دارند |
مزایای ارتودنسی بزرگسالان
گفتیم که ارتودنسی کودکان سریعتر و بهتر عمل میکند اما این بدان معنا نیست که ارتودنسی بزرگسالان نیاز به سلامتی ندارند. افراد در هر سن و شرایطی که باشند میتوانند برای سلامتی و زیبایی خود قدم بردارند. با اینکه شرایط ارتودنسی بزرگسالان در مقایسه با کودکان سختتر و پیچیدهتر است اما مزایای بیشتری دارد:
- افزایش اعتماد به نفس: اصلاح لبخند و داشتن دندانهای زیبا در بزرگسالان باعث افزایش اعتماد به نفس در زندگی فردی و محیطهای اجتماعی میشود.
- تعهد به درمان: یکی از مزایای ارتودنسی بزرگسالان این است که تعهد بیشتری به روشهای درمانی دارند.
- تنوع روشهای درمانی: به دلیل اینکه رشد دندانها در بزرگسالان متوقف شده، میتوان از روشهای درمانی بیشتر و متنوعتری استفاده کرد.
- پیشگیری از مشکلات پزشکی: اصلاح ناهنجاریهای دهان و دندان از تحلیل لثه و سایش زودهنگام دندانها جلوگیری میکند. علاوه بر این سلامت کلی بدن تقویت میشود.
برخلاف گذشته ارتودنسی در بزرگسالی محدودیتی نداشته و با مراجعه به دندانپزشک باتجربه در مدت زمان مشخصی میتوانید دندانهای منظم، زیبا و سالمی داشته باشید.
عوارض عدم انجام ارتودنسی در بزرگسالی
عدم انجام ارتودنسی در بزرگسالی عوارض زیاد و پیامدهای طولانی ایجاد میکند. به همین دلیل حتی با افزایش سن و عبور از بلوغ نیز در صورت امکان درمان دندانهای خود را عقب نیندازید. به صورت کلی انجام ندادن ارتودنسی میتواند در بزرگسالی عوارض زیر را داشته باشد:
- خطر پوسیدگی دندان: هنگامی که دندانها کج و نامرتب هستند، به بعضی از نقاط آنها برای مسواک و نخ زدن دسترسی وجود ندارد. بنابراین باقیمانده مواد غذایی در آنها جمع شده و پلاک ایجاد میشود.
- بروز بیماریهای لثه: دندانهای ناهنجار به لثه و بخش داخلی دهان فشار وارد میکنند و ممکن است با صحبت کردن و جوییدن غذا، لثهها خونریزی و عفونت کنند.
- ساییدگی و تحلیل دندانها: هنگامی دندانها به صورت منظم روی هم قرار نگرفته باشند، فشار غیرطبیعی به آنها وارد میشود و در گذر زمان بیشتر از دیگران شاهد ساییدگی خواهید بود.
- بروز مشکلات فک و مفصل: بروز ناهنجاری در دندان و فک باعث ایجاد مشکلاتی در مفصل فک و گیجگاه میشود. در نتیجه آن ممکن است شاهد سردرد، گوشدرد و صدای قفل شدن فک باشید.
- وجود مشکلات گوارشی: داشتن دندانهای نامرتب فرآیند هضم غذا را دچار مشکل کرده و به دنبال آن شاهد مشکلات گوارشی خواهید بود.
- اختلال در تکلم: نامنظم بودن و وجود ناهنجاری در دندانها میتواند روی حرکت زبان و تکلم تاثیر گذاشته و در آن اختلال ایجاد کند.
- افزایش هزینههای درمان: هرچقدر درمان ارتودنسی خود را عقبتر بیندازید روند درمان پیچیدهتری را باید دنبال کنید. همین مساله باعث افزایش هزینه ارتودنسی در آینده میشود.
آیا ارتودنسی در بزرگسالان محدودیت سنی دارد؟
در گذشته شرایط ارتودنسی بزرگسالان به گونهای بود که از یک سن بالاتر امکان درمان وجود نداشت. با این حال در سالهای گذشته به دلیل تنوع روشهای درمانی، این محدودیت برداشته شده است. در نتیجه توجه به سلامت دهان و دندان از سن اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
ارتودنسی در ۳۰ یا ۴۰ سالگی
روشهای درمان ارتودنسی بسیار متنوع هستند و هر فرد با توجه به شرایط خود میتواند یکی از این درمانها را انتخاب کند. بنابراین ارتودنسی در ۳۰ یا ۴۰ سالگی غیرممکن نیست و حتی اگر سن بیشتری داشته باشید نیز میتوانید دندانهای خود را ارتودنسی کنید.
نکته مهم این است که روش درمانی مناسب را انتخاب کنید. به عنوان مثال به جای براکتهای ثابت فلزی به سراغ پلاکهای شفاف و براکت لینگوال بروید.
به دلیل پیچیدگی روند درمان ارتودنسی بزرگسالان، پیشنهاد میشود حتما به یک دندانپزشک و متخصص ارتودنسی باتجربه مراجعه کنید. دکتر قریشی متخصص ارتودنسی بوده و مراجعان زیادی از ردههای سنی مختلف دارد. شما میتوانید بسته به موقعیت جغرافیایی خود به یکی از مطبهای دکتر در تهران مراجعه کنید.