ارتودنسی دندان نیش به چه صورت است؟

ارتودنسی دندان نیش، وقتی نیاز می‌شود که به دلایلی مثل کوچک بودن فک، دندان در موقعیت درست رشد نکرده و از جای خود بیرون می‌زند. دندان نیش در گوشه قوس دندانی واقع شده و نقش پررنگی در زیبایی لبخند و متوازن بودن چهره بازی می‌کند. منظم نبودن وضعیت این دندان می‌تواند در اعتماد بنفس افراد، تاثیر منفی بگذارد.

در این مطلب به دلایل نیاز به ارتودنسی دندان نیش و انواع مشکلاتی که یک دندان نیش ممکن است داشته باشد، خواهیم پرداخت. اصلاح دندان نیش با ارتودنسی یا جراحی امکان‌پذیر است. در غیر این صورت، پزشک به عنوان انتخاب آخر مجبور است دندان را بکشد.

 

نحوه ارتودنسی دندان نیش

 

علت ناهماهنگی دندان نیش

در یک کلام می‌توان گفت اصلی‌ترین دلیل ناموزون شدن دندان نیش، کمبود فضا است. کمبود فضا به هر علتی که باشد باعث می‌شود دندان نیش به سمت فک بالا متمایل شده و از لثه بیرون بزند و یا به صورت نهفته باقی بماند. کوچک بودن فک، دیر افتادن دندان نیش شیری و ژنتیک، از دلایلی است که باعث کمبود فضا در قوس دندانی خواهد شد.

از طرفی دندان نیش دائمی معمولا آخرین دندانی است که رشد می‌کند؛ ممکن است پیش از آن، سایر دندان‌ها فضای فک را به طور کامل اشغال کرده باشند و جای کافی برای رشد دندان نیش وجود نداشته باشد. به هرحال همه این دلایل منجر به تشکیل دندان نیش بیرون زده و یا در موارد حادتر، دندان نیش نهفته خواهد شد و باید درمان شود.

 

مشکلات رایج دندان نیش جهت ارتودنسی

بیماران معمولا به چند علت، برای ارتودنسی دندان نیش به دندانپزشک ارتودنتیست مراجعه می‌کنند. این مشکلات را می‌‌توان به چند گروه زیر، تقسیم‌بندی کرد.

ارتودنسی دندان نیش بالا

دندان نیش بالا به یکی از دلایل ذکر شده، ممکن است دچار بیرون‌ زدگی یا نهفتگی شود، اما نکته ای که مهم است این است که این ناهماهنگی تقریبا در همه موارد، فقط برای یک دندان نیش در فک بالا رخ می‌دهد. این دندان معمولا آخرین دندانی است که در فک بالا می‌روید و گاهی بر اثر کمبود جا، ایجاد ناهماهنگی کرده و نیاز به ارتودنسی پیدا می‌کند.

 

ارتودنسی دندان نیش نهفته

گاهی بعد از پوسیدگی دندان نیش و مراجعه به دندانپزشک، متوجه می‌شوید که این دندان پوسیده، شیری است و دندان نیش دائمی به صورت نهفته در فک باقی مانده و اجازه رشد پیدا نکرده است. در این جور مواقع معمولا دندان شیری را می‌کشند و درصورتی که کماکان دندان جدید رشد نکرد، اقدام به ارتودنسی دندان نیش نهفته خواهند کرد.

دندان نیش نهفته، در صورتی که درمان نشود و از جای خود خارج نگردد، به دندان‌های سالم مجاور آسیب می‌زند، ریشه‌های آن‌ها را از بین می‌برد و در نهایت باعث نابودی کامل آن دندان‌ها می‌شود.

 

ارتودنسی دندان نیش بیرون زده

همان طور که بیان شد دندان نیش اگر از فک بیرون بزند، معمولا به دلیل کمبود فضای خالی در فک است. در صورت بروز این مشکل، ابتدا به وسیله ارتودنسی، سایر دندان‌ها جا به جا می‌شود تا فضای کافی برای جاگیری دندان نیش ایجاد شود. در صورتی که کمبود فضا بسیار حاد باشد، ممکن است متخصص ارتودنسی به کشیدن یک دندان آسیا نیز اقدام کند.

پس از ایجاد جای کافی در قوس دندانی، دندان نیش بیرون زده، ارتودنسی می‌شود تا به شکل مطلوب و در نقطه مناسب قرار گیرد. بیرون زدگی دندان نیش، ناهنجاری شدیدی در ظاهر ایجاد می‌کند و بهتر است درمان شود.

 

ارتودنسی دندان نیش بیرون زده

 

آیا ارتودنسی یک دندان نیش به تنهایی امکان‌پذیر است؟

ممکن است احساس کنید ناهنجاری موجود صرفا متعلق به دندان نیش شما است و سایر دندان‌ها مرتب و بدون مشکل هستند. در ظاهر ممکن است این طور باشد؛ ولی بدیهی است که ارتودنسی قرار نیست شعبده بازی کند و تنها با حرکت دادن سایر دندان‌ها است که می‌شود فضای کافی برای اصلاح دندان نیش فراهم کرد.

پس لازم است بدانید که برای اصلاح این ناهنجاری، اورتودنسی یک دندان نیش کافی نیست و حداقل باید یک فک به صورت کامل ارتودنسی ثابت شود.

 

پروسه ارتودنسی دندان نیش

اگر نهفتگی دندان نیش زود هنگام و به موقع (معمولا در خردسالی) تشخیص داده شود، ممکن است با کشیدن دندان نیش شیری و یا هر دندان شیری دیگر که راه آن را سد کرده، مشکل دندان نیش را حل کرد و اصلا نیازی به ارتودنسی آن نباشد.

مرحله بعد، ایجاد فضای لازم برای جایگیری دندان نیش است. این کار به کمک ارتودنسی ثابت فک، انجام خواهد شد. جا‌به‌جایی سایر دندان‌ها از طریق درمان ارتودنسی، مسیر رشد دندان نیش را فراهم می‌سازد.

در مرحله بعد، یک جراحی ساده لثه انجام می‌گیرد. در این جراحی، بخشی از بافت لثه که روی دندان نیش نهفته قرار گرفته است، برداشته می‌شود. این کار فرایند بیرون آمدن دندان را تسریع می‌کند. نمایان شدن دندان نهفته گاهی تا یک سال ممکن است به طول انجامد. پس صبور باشید و به نتیجه مطلوب کار فکر کنید.

در مرحله نهایی، توسط براکت و دیگر ابزارهای مخصوص، دندان نیش ارتودنسی می‌شود تا در مرور زمان از جای نامطلوب فاصله بگیرد و به نقطه صحیح منتقل شود. این دوره به صورت معمول حداقل ده ماه طول می‌کشد.

اگر به هر دلیلی ارتودنتیست تشخیص داد که دندان نیش ناهنجار، با ارتودنسی قابل اصلاح نیست، احتمالا به عنوان راهکار آخر دندان نیش از جای خود خارج شده و کشیده می‌شود. برای اصلاح عدم تقارن دندان‌ها می‌توان از ایمپلنت استفاده کرد. دندان نیش یک دندان قوی با ریشه ای بسیار محکم است؛ پس برای کشیدن آن باید بدانید که نیاز به جراحی خواهید داشت.

 

توصیه‌های لازم برای بعد از ارتودنسی دندان نیش

مراقبت‌های بعد از ارتودنسی دندان نیش، تفاوت چندانی با سایر انواع ارتودنسی ندارد و از این قرار هستند:

  • رعایت دقیق بهداشت دهان و دندان طبق دستورالعمل پزشک.
  • استفاده از کمپرس سرد برای کاهش التهاب و تورم.
  • استفاده از مسکن‌هایی مثل ژلوفن برای کاهش درد.
  • عدم مصرف غذاهای جویدنی و سفت.
  • مراجعه منظم به متخصص طبق زمان بندی تعیین شده، برای چک‌آپ ارتودنسی دندان نیش.

 

اصلاح دندان نیش نهفته

 

جمع بندی

ارتودنسی دندان نیش، یکی از مشکل‌ترین انواع ارتودنسی است. دندان نیش در گوشه‌ قوس دندانی قرار دارد و ناهنجاری آن می‌تواند تاثیر منفی در ظاهر و زیبایی لبخند بگذارد؛ به همین دلیل ارتودنسی دندان نیش اهمیت ویژه ای می‌یابد. در این مطلب سعی شد مباحثی پیرامون اصلاح دندان نیش و دلایل ایجاد ناهماهنگی در این دندان مطرح شود.

۴.۸/۵ - (۵ امتیاز)
قیمت ارتودنسی سرامیکی | هزینه ارتودنسی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *