ارتودنسی دندان یکی از راههای تضمینشده در حفظ و بهبود سلامت دهان و دندان و زیبایی آنها است. زنان باردار زیادی خواسته یا ناخواسته، در دوران بارداری خود ارتودنسی میکنند. سوال اصلی این است که با وجود تغییرات دوران حاملگی، این کار امکانپذیر است یا خیر؟
در این مقاله به بررسی ارتودنسی در بارداری میپردازیم و نکات لازم در این زمینه را برای شما توضیح خواهیم داد.
آیا ارتودنسی در بارداری امکانپذیر است؟
بله؛ شما میتوانید در زمان بارداری، ارتودنسی کنید و به شرط مشورت با متخصص ارتودنسی، این کار مشکلی برای شما به وجود نمیآورد. البته اگر در حین حاملگی تصمیم به انجام این روش درمانی گرفتهاید، شاید بهتر باشد که آن را به بعد از دوران شیردهی موکول کنید؛ زیرا پشت سر گذاشتن همزمان چالشهای ارتودنسی و بارداری، ممکن است برایتان دشوار باشد.
آیا ارتودنسی در بارداری ضرر دارد؟
سوال اصلی بسیاریی از مادران باردار این است که آیا ارتودنسی در بارداری ضرر دارد؟ بر اساس نظر متخصصان دندانپزشکی و ارتودنسی، این کار ضرری ندارد و شما میتوانید با خیال راحت به سراغ درمان دندانهای خود بروید.
با توجه به تنشپذیری بیشتر زنان در بارداری، لازم است که برای ارتودنسی به یک متخصص خوب مراجعه کنید و قبل از شروع فرایند درمان، نگرانیها و خواستههای خود را به او بگویید.
بهترین دوره ارتودنسی برای زنان باردار
همانطور که گفتیم، ارتودنسی در بارداری خطری ندارد و میتوانید با انتخاب یک متخصص عالی، تجربه درمان خوب و درستی را داشته باشید. اما کدام یک از دورههای بارداری، برای ارتودنسی بهتر است؟ برای اینکه با مشکلات تداخل بارداری با ارتودنسی مواجه نشوید، در ادامه درباره هر سه دوره توضیح میدهیم.
ارتودنسی قبل از بارداری
مهمترین مزیت ارتودنسی قبل از بارداری، زمان و ذهن آزادتر زنان است. در این دوره احتمالا دغدغه کمتری دارید و راحتتر میتوانید از چالشهای این روش درمانی عبور کنید. ایدهآلترین شکل این است که پیش از بارداری، درمان خود را تمام کنید، اما در غیر این صورت نیز، نیازی به هیچگونه نگرانی نیست.
همزمانی بارداری و ارتودنسی
اگر بنابر شرایط در حین درمان ارتودنسی باردار شدید یا در حین بارداری تصمیم به انجام ارتودنسی گرفتید، نگران نباشید چراکه تداخل بارداری و ارتودنسی خطری ایجاد نمیکند و مشکلی برای شما یا نوزادتان پیش نمیآید.
بنابراین در صورت تایید پزشک متخصص، میتوانید ارتودنسی دندانهایتان را شروع کنید. البته از آنجایی که بارداری و ارتودنسی، چالشهای مخصوص به خود را دارند، ممکن است تحمل هر دوی آنها برای برخی از زنان سخت باشد. در این شرایط بهتر است درمان را به بعد از دوران شیردهی موکول کنید.
ارتودنسی بعد از بارداری
استفاده از این روش درمانی بعد از زایمان مشکلی به وجود نمیآورد، اما نیاز به مراجعه منظم به دندانپزشکی دارد. بنابراین، اگر کودک شما پرستاری ندارد یا نمیتوانید او را برای چند ساعت به کسی بسپارید، بهتر است در ماههای اول بعد از بارداری، اقدام به ارتودنسی نکنید.
احتیاطهای لازم در مورد داشتن ارتودنسی در بارداری
با وجود اینکه ارتودنسی خطری برای بارداری ندارد، اما لازم است که تمام مراحل را زیر نظر متخصص و در صورت تایید او انجام دهید. مهمترین چالشهایی که در ارتودنسی در بارداری با آن مواجه میشوید، عبارتاند از:
عکسهای رادیولوژی برای شروع درمان
عکسهای رادیولوژی به خاطر داشتن اشعه ایکس میتوانند برای مادر و جنین خطرناک باشند، اما بدون آنها نیز نمیتوان روند درمان را شروع کرد. شرایط خود را با متخصص در میان بگذارید و از او بخواهید تا جای ممکن از تماس اشعه ایکس با قسمتهای دیگر بدن شما جلوگیری کند.
با وجود تمام این مراقبتها، بهتر است در ماههای اولیه بارداری از گرفتن عکس رادیولوژی خودداری کرده و آن را به ماههای بعد موکول کنید.
التهاب و عفونت لثهها
یکی از مشکلاتی که ممکن است در بارداری با آن مواجه شوید، التهاب لثهها است، که توجه این موضوع پس از ارتودنسی اهمیت بیشتری پیدا میکند. برای جلوگیری از این مشکل باید نکات بهداشتی دهان و دندان را رعایت کنید. همچنین لازم است اقدامات لازم را برای مراقبتهای ارتودنسی نیز انجام دهید.
رژیم غذایی متناسب با بارداری و ارتودنسی
هم بارداری و هم ارتودنسی، رژیمهای غذایی خاصی دارند که به سلامت شما کمک میکنند. اگر تصمیم به ارتودنسی در دوران بارداری گرفتید، باید رژیم غذایی خود را متناسب با هر دوی آنها تنظیم کنید.
بهترین روش ارتودنسی در بارداری چیست؟
بهترین روش ارتودنسی در بارداری، برای همه یکسان نیست. متخصص باید با توجه به وضعیت دهان و دندان، شرایط جسمی و روانی و خواستههای شما، بهترین روش را انتخاب کند. پیشنهاد ما به شما این است که علاوه بر تحقیق در مورد روشهای ارتودنسی در زمان بارداری، به یک متخصص خوب مراجعه کنید.
ارتودنسی ثابت
یکی از روشهای رایج در ارتودنسی، استفاده از بریسهای فلزی ثابت است که به عنوان ارتودنسی ثابت شناخته میشود. این بریسها به وسیله سیمهای قوسدار به دندانها متصل شده و به صورت ثابت بر روی دندانها قرار میگیرند.
ارتودنسی متحرک
اگر به هر دلیلی مایل به استفاده از ارتودنسی ثابت نیستید، در صورت تایید ارتودنتیست متخصص میتوانید از ارتودنسی متحرک استفاده کنید. این نوع ارتودنسی برخلاف روش ثابت، قابلیت جابهجایی دارد.
همچنین بعضی از دستگاههای ارتودنسی متحرک شفاف هستند؛ به همین دلیل به آنها ارتودنسی نامرئی نیز میگویند. اگر دوست ندارید ظاهر شما در طول دوره درمان تغییر کند، میتوانید این روش را انتخاب کنید.
استفاده از ریتینرها
اگر مشکلات دندانهای شما جزئی باشد، ممکن است نیازی به ارتودنسی کامل نداشته باشید. در این شرایط میتوانید برای درمان دندانهایتان، از ریتینر یا نگهدارنده ارتودنسی استفاده کنید. البته فراموش نکنید که تشخیص سطح مشکلات دندان شما با متخصص است.
برای درمان ارتودنسی در بارداری باید دارو مصرف کنیم؟
احتمالا در دوران بارداریتان، حساسیت بیشتری روی مصرف داروها دارید. این حساسیت و نگرانی کاملا بهجا و لازم است و میتواند از مشکلات زیادی جلوگیری کند. خوشبختانه برای ارتودنسی، نیازی به مصرف داروهای ممنوعه در بارداری ندارید.
معمولا قرصهایی که برای ارتودنسی تجویز میشوند، مسکنهایی هستند که در صورت احساس درد، میتوانید از آنها استفاده کنید.
آیا با ارتودنسی میشه زایمان کرد؟
یکی از سوالات مهم در مورد ارتودنسی در بارداری، مربوط به زایمان میشود. به طور کلی بله با ارتودنسی میشه زایمان کرد و ارتودنسی و زایمان، تاثیر مستقیمی بر همدیگر ندارند.
ارتودنسی و زایمان طبیعی
زایمان طبیعی با وجود ارتودنسی دندان، ایمن و بیخطر است. فقط باید در نظر داشته باشید که ارتودنسی باعث دردهای جزئی میشود و ممکن است تحمل آن همراه با درد زایمان، برای شما دشوارتر باشد.
ارتودنسی و سزارین
تداخل ارتودنسی و سزارین، هیچ مشکلی ایجاد نمیکند. با این حال لازم است با پزشک زنان و متخصص ارتودنسی خود در اینباره مشورت کنید.
تاثیر استفراغ بر دندان و ارتودنسی
بسیاری از زنان در دوران بارداری خود، حالت تهوع زیادی دارند و برخی از آنها، بعد از خوردن غذا و خوراکی بالا میآورند. باید بدانید که اسید معدهای که همراه با استفراغ بالا میآید، اگر در دهانتان بماند، ممکن است باعث پوسیدگی دندانهای شما شود. بنابراین، چه ارتودنسی انجام دادهاید یا نه، باید بلافاصله بعد از هر استفراغ، دهان و دندان خود را بشویید و مسواک بزنید.
هزینه ارتودنسی دندانها
هزینه ارتودنسی برای همه ثابت نیست و به عوامل زیادی بستگی دارد. برای مثال هزینه ارتودنسی با روش متحرک از ثابت بیشتر است. برخی از این عوامل عبارتاند از:
- نوع درمان
- میزان ناهنجاری فک و دندان
- مدت زمان درمان
- میزان تخصص و مهارت دندانپزشک
- نوع بریس استفادهشده
- مکان و امکانات کلینیک
- میزان پوشش بیمه
سوالات متداول
در ادامه به پرتکرارترین سوالات شما در مورد ارتودنسی و بارداری میپردازیم.
آیا اشعه ایکس عکس رادیوگرافی برای ارتودنسی در بارداری خطرناک است؟
توصیه میشود که مادران باردار به خصوص در ۳ ماهه اول بارداری از گرفتن عکس های رادیوگرافی پرهیز کنند هرچند که پرتو های رادیوگرافی دندان ضعیف هستند. با این حال در صورتی که گرفتن این تصاویر برای پزشک ضروری بود، میتوانید از پوشش سربی روش شکم خود، هنگام تصویربرداری استفاده کنید.
آیا بریس های فلزی برای جنین عوارض دارند؟
خیر؛ هیچ مدرکی مبنی بر مضرات بریس های فلزی برای جنین وجود ندارد.
آیا میتوان برای درد ارتودنسی در بارداری مسکن مصرف کرد؟
در صورتی که داروهای مسکن به طور مستقیم توسط پزشک تجویز شده باشند، میتوان طبق دوز تجویزی برای تسکین درد ارتودنسی از آنها استفاده کرد.
اگر در دوره ارتودنسی بارداری شدیم چکار کنیم؟
همانطور که بالاتر به این موضوع اشاره کردیم؛ در صورتی که حین درمان ارتودنسی، بارداری رخ دهد جای هیچگونه نگرانی برای سلامت جنین وجود ندارد چراکه ارتودنسی و بارداری تداخلی ندارند.
در این مقاله ارتودنسی در بارداری را به طور کامل بررسی کردیم و نکات لازم را درباره بهترین روش ارتودنسی در بارداری، احتیاطهای لازم و هزینه ارتودنسی توضیح دادیم.
از آنجایی که بارداری یکی از حساسترین دورههای زندگی زنان است، لازم است تمام شرایط خود را به پزشک زنان و متخصص ارتودنسی خود توضیح دهید. اما به طور کلی باید بدانید که ارتودنسی در بارداری کاملا ایمن است و خطری برای شما و فرزندتان ایجاد نمیکند.