امروزه داشتن دندانهای مرتب اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده است. روشهای مختلفی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوانید به این خواسته برسید. مینی اسکرو، یکی از بهترین ابزارهایی است که با استفاده از آن میتوانید دندانهای خود را مرتب کنید.
ما در این مطلب قصد داریم به طور جامعتر بگوییم که مینی اسکرو چیست و چه ویژگیهایی دارد. اگر میخواهید برای مرتب کردن دندانهایتان اقدام کنید، تا انتهای با ما همراه شوید.
مینی اسکرو چیست؟
اسکرو در لغت انگلیسی به معنی پیچ است و به پیچ ریز و فلزی، مینی اسکرو گفته میشود. مینی اسکرو از طریق لثه وارد استخوان فک میشود و به عنوان یک لنگر عمل میکند. به عبارت دیگر اگر دندانهای شما در محل نامناسبی قرار دارند یا کج هستند، با استفاده از مینی اسکرو میتوان آنها را در محل خود قرار داد.
معمولا دندان پزشکان در ارتودنسی از دندانهای انتهایی به عنوان تکیهگاه استفاده میکنند تا بتوانند دندانها را مرتب کنند؛ اما در برخی از موارد ممکن است که اتصال سیم ارتودنسی، لیگاتورها یا دیگر اجزاء ارتودنسی به دندان باعث شوند تا دندانهای شما در موقعیت اشتباهی قرار گیرند. در چنین شرایطی، دندان پزشکها استفاده از مینی اسکرو را پیشنهاد میکنند.
مینی اسکرو با اسمهای دیگری همچون دستگاه لنگر موقتی ارتودنسی یا مینی ایمپلنت نیز شناخته میشود. برای ساخت مینی اسکرو از آلیاژ تیتانیوم استفاده میکنند که هیچگونه حساسیتی برای بدن ندارد.
دلایل استفاده از مینی اسکرو در ارتودنسی
بعد از اینکه بررسی کردیم مینی اسکرو چیست، باید به بررسی کاربردهای آن بپردازیم تا بدانید که آیا به آن نیاز دارید یا خیر. به طور کلی پیچ مینی اسکرو در ارتودنسی کاربردهای زیاد دارد، اما اصلیترین هدف استفاده از آن این است که دندانها را در موقعیتهای مناسبی قرار دهد.
همچنین میتوان از این روش برای منظم شدن و هماهنگی بین دندانها استفاده کرد. دیگر دلایل استفاده از مینی اسکرو ارتودنسی شامل موارد زیر میشوند:
از بین بردن فاصله بین دندانها
یکی از بهترین روشها برای تنظیم کردن فاصله بین دندانها استفاده از مینی اسکروها است. مینی اسکروها ابزارهای قدرتمندی هستند که نیروی مناسب را به دندانهای شما وارد میکنند؛ در نتیجه فاصله بین دندانها را از بین میبرند.
آسیبرسانی بسیار کم به دندانها
همانطور که اشاره کردیم، این درمان فشار بسیار کمی به دندانهای شما وارد میکند؛ به همین دلیل کمترین آسیب را برای دندانهای شما دارد.
قدرت بالاتر و تاثیرگذاری بیشتر
ابزارهای مختلفی در ارتودنسی وجود دارد که دندان پزشکها میتوانند از آنها به عنوان لنگر استفاده کنند؛ اما با توجه به اینکه مینی اسکرو در داخل استخوان فک قرار میگیرد، استحکام بیشتری دارد. همین عامل باعث شده تا دندانهای شما سریعتر و دقیقتر در محل اصلی قرار گیرند.
اصلاح فرم دندانهای فک پایین و بالا
مشکلات متعددی همچون بیرونزدگی دندانهای فک بالا (اورجت بزرگ)، همپوشانی زیاد دندانهای فک پایین (دیپ بایت)، عدم تماس صحیح دندانهای جلویی فک پایین با فک بالا و تراز نبود دندانها را میتوان با ارتودنسی حل کرد.
دندان پزشک برای اصلاح عمودی و افقی دندانها، باید از تکیهگاه استفاده کند. در صورتی که بخشی از دندان از دست رفته و تکیهگاهی وجود نداشته باشد، مینی اسکرو میتواند بهترین گزینه باشد.
کنترل تورم لثه
یکی دیگر از کاربردهای مینی اسکروها این است که میتوانند تورم لثه را کنترل کنند؛ همچنین به منظور ایجاد فضای کافی در بخشهای مشکلدار فک بالا و پایین، مورد استفاده قرار میگیرند.
ارتودنسی پیچیده
در برخی از موارد، ناهنجاری فکها و بهم ریختگی دندانها بسیار شدید است؛ در نتیجه درمان ارتودنسی نیز پیچیده میشود. همانطور که اشاره کردیم، مینی اسکرو در ارتودنسی قدرت زیادی دارد و سرعت درمان را بالا میبرد؛ به همین دلیل دندان پزشک برای اینکه بتواند تغییرات دقیق و چندگانهای در دندانها به وجود آورد، از اسکرو ارتودنسی استفاده میکند.
درمانهای خاص
ممکن است برخی از افراد مجبور شوند از درمانهای خاص مانند تصحیح موقعیت دندان ها بعد از جراحی فک، مشکلات مربوط به ناهماهنگی فک و… استفاده کنند. در چنین شرایطی، پیچ مینی اسکرو میتواند بهترین و سریعترین انتخاب باشد.
استفاده در درمانهای اینویزیلاین
اینویزیلاین به ارتودنسی بدون سیم گفته میشود و بسیاری از افراد، این روش را به ارتودنسی با سیم ترجیح میدهند. امروزه از مینی اسکروها به عنوان یک مکانیسم کمکی در این روش استفاده میکنند.
مینی اسکرو برای لبخند لثه ای
تمامی افراد علاقه دارند تا دندانهای زیبا و مرتبی داشته باشند و از روشهای پزشکی مختلفی برای آن استفاده خواهند کرد. مینی اسکرو یکی از بهترین و بدون ضررترین روشها برای درمان لبخند لثهای است.
با استفاده از این ابزار، میتوان دندانهای جلویی فک بالا را به عقب حرکت داد تا دندانها همتراز شوند. این کار در نهایت باعث میشود بتوانید لبخند لثهای خود را درمان کنید.
مزایای استفاده از مینی اسکرو
قبل از اینکه بخواهید از پیچ لثه ارتودنسی استفاده کنید، بهتر است بدانید که این ابزار نسبت به دیگر روشهای ارتودنسی مزایای بیشتری دارد که شامل موارد زیر میشوند:
- با وجود اینکه پیچ در ارتودنسی فشار زیادی به دندانهای شما وارد نمیکند، اما مدت زمان درمان آن کوتاهتر از دیگر روشهای ارتودنسی است.
- همانطور که اشاره کردیم، مینی اسکرو استحکام بالایی دارد؛ به همین دلیل نیازی نیست که بیمار از هدگیر ارتودنسی استفاده کند.
- پیچ لثه ارتودنسی کاملا راحت است و مزاحمتی برای بیمار ایجاد نمیکند.
- زمانیکه از این درمان استفاده میکنید، نیازی به استفاده از کش ارتودنسی ندارید.
- اسکرو ارتودنسی نیروی کنترل شده و دقیقی به دندانهای بیمار وارد میکند؛ از همین رو دندانها را در موقعیت بسیار دقیق و مناسبی قرار میدهد.
- این روش درمانی کمک میکند تا به برخی از جراحیهای دهان نیاز پیدا نکنید.
- پیچ مینی اسکرو، بسیار ظریف و کوچک است و معمولا آن را روی سطح دندانهای بیمار قرار می دهند؛ به همین دلیل بیمار را اذیت نمیکند و بسیار کم دیده میشود.
معایب مینی اسکرو
هر روش درمانی که استفاده میکنید، مزایا و معایب خود را دارد و مینی اسکرو ارتودنسی نیز از این قاعده مستثنی نیست. در این بخش معایب استفاده از مینی اسکرو را نام میبریم تا با آگاهی کامل از این روش استفاده کنید. مهمترین معایب استفاده از مینی اسکروها شامل موارد زیر میشوند:
- هزینه نصب مینی اسکرو نسبت به دیگر روشهای ارتودنسی بیشتر است.
- پزشکی که انتخاب میکنید باید مهارت و تجربه کافی را در مورد نصب و تنظیم مینی اسکروها داشته باشد.
- معمولا پیچ لثه ارتودنسی باعث ایجاد تغییراتی در نحوه صحبت کردن افراد میشود و طعم دهان آنها را تغییر میدهد.
- برای اینکه اسکرو ارتودنسی در دهان باعث به وجود آمدن التهاب لثه نشود، به مراقبتهای ویژه و دقیقی نیاز دارد.
استفاده از پیچ ارتودنسی برای چه افرادی مناسب است و به چه افرادی توصیه نمیشود؟
همانطور که اشاره کردیم، دندان پزشکان از این درمان به عنوان لنگر استفاده خواهند کرد. به طور کلی پزشکان میتوانند در شرایط زیر از پیچ در ارتودنسی استفاده کنند:
- زمان استفاده از ابزارهای ارتودنسی، در برخی از نقاط نیاز به تکیهگاه دارید. اگر در این نقاط دندانی نباشید، میتوان از پیچ لثه ارتودنسی استفاده کرد.
- در برخی از موارد باید دندانهای مناسب برای تکیهگاه را حرکت داد و دیگر نمیتوان از آنها به عنوان تکیه گاه استفاده کرد.
- در شرایطیکه برای حرکت دندانها به نیروی بیشتری نیاز داشته باشید.
- اگر نیاز دارید دندانهایتان را به سمت خارجی دهانتان حرکت دهید، میتوانید به جای هدگیر ارتودنسی از پیچ مینی اسکرو استفاده کنید.
افرادی که دارای یکی از شرایط زیر هستند، نباید از مینی اسکرو استفاده کنند:
- این روش درمانی برای کودکانی که کمتر از ۱۲ سال سن دارند، پیشنهاد نمیشود؛ از همین رو نمیتوان از آن برای ارتودنسی کودکان استفاده کرد.
- اسکرو ارتودنسی برای افرادی که زیاد سیگار میکشند، گزینه مناسبی نیست.
- افرادی که به اختلالات متابولیک استخوان مبتلا هستند.
- بیمارانی که تحت درمانهای طولانی مدت با بیس فسفونات قرار دارند.
- نوجوانانی که رشد اسکلتی آنها به پایان نرسیده است.
نحوه نصب کردن مینی اسکرو ارتودنسی
به طور کلی پزشک متخصص در ابتدا از آمپول بیحسی برای ناحیه تحت درمان و یک دهانشویه ضدباکتری استفاده میکند. نصب مینی اسکروها تنها چند دقیقه طول میکشد و مراحل انجام آن شامل موارد زیر میشود:
- در ابتدا، دندانها و بافتهای اطراف آن را تمیز میکنند تا مینی اسکروها در محل دقیق خود قرار گیرند.
- دندانپزشک میتواند با سوراخ کردن و بدون سوراخ کردن لثه، پیچ را وارد لثه بیمار کند. در هر دو روش، لثه بیمار کاملا بیحس است و دردی را احساس نخواهد کرد.
- اگر دندان پزشک لثه شما را سوراخ کند، پیچ را به آرامی وارد لثه خواهد کرد و تنها در انتها فشار کمی احساس میکنید.
- با توجه به اینکه میزان ناهمواری دندانها در افراد مختلف با هم متفاوت است، پزشک متخصص از نیروی خاصی برای هر فرد استفاده میکند. به طور کلی دندان پزشک برای نصب پیچ در موقعیت مناسب و تنظیم کردن آن، نیاز به دستگاهها و وسایل خاصی دارد.
- در جلسه بعد، بریسها را به اسکرو ارتودنسی وصل میکنند. با این کار، دندانها شروع به جابهجایی کرده و در موقعیت مناسب خود قرار میگیرند.
فراموش نکنید بعد از اینکه مینی اسکرو را نصب کردید، به مراقبت و پیگیری مداوم نیاز دارید؛ پس به موقع در جلسات معاینه خود حاضر شوید.
مراقبت های بعد از نصب مینی اسکرو
به طور کلی مراقبت های بعد از مینی اسکرو زیاد نیست، با این حال بهتر است موارد زیر را به درستی انجام دهید تا دچار عفونت و التهاب لثه نشوید:
- در طول روز، ۲ بار مسواک خود را به محلول ضد میکروبی دهان آغشته کنید و دهان خود را با آن مسواک بزنید.
- مسواکهای برقی به مینی ایمپلنتها آسیب میرسانند؛ به همین دلیل در طول درمان خود از مسواکهای برقی استفاده نکنید.
- در برخی اوقات، بیماران بعد از نصب مینی اسکرو احساس درد دارند. آنها در چنین شرایطی میتوانند مسکنهای بدون نسخه مانند استامینوفن را مصرف کنند.
- بعد از قرار دادن مینی اسکرو ارتودنسی، تا ۲۴ ساعت به هیچ عنوان سیگار نکشید.
مدت زمان استفاده از مینی اسکرو ارتودنسی
نمی توان زمان مشخصی را برای دوره درمان مینی اسکرو تعیین کرد؛ چرا که مدت زمان استفاده از این درمان به شدت مشکل هر فرد بستگی دارد.
با توجه به اینکه مینی اسکرو مدت زمان درمان را کوتاه میکند، احتمالا چند ماه مجبور باشید آن را تحمل کنید. بعد از اینکه دندانهایتان در موقعیت مناسب قرار گرفتند و مشکل دندانهایتان رفع شد، میتوانید مینی اسکروها را از روی دندانهایتان بردارید.
عوارض مینی اسکرو
مینی اسکرو به عنوان یکی از روشهای کم خطر شناخته می شود و به احتمال ۸۰ درصد، هیچگونه عوارضی برای شما ندارد. به همین دلیل نیازی نیست بابت عوارض مینی اسکرو نگرانی داشته باشید. با این حال عوارض احتمالی این روش عبارتند از:
- زمانی که پیچ ارتودنسی را در فک قرار می دهند، ممکن است ریشهدندانهایتان را لمس کند. البته ریشه ها در زمان کوتاهی بهبود پیدا میکنند و آسیب جدی نمیبینند.
- این احتمال وجود دارد که در بین جلسات مراجعه، پیچ شل شود. در چنین شرایطی باید در نوبت بعدی پیچ جدیدی را جایگزین آن کنید.
- عفونت مینی اسکرو، یکی از مهمترین عوارض این روش است. اگر بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نکنید، این مشکل برایتان به وجود میآید.
- معمولا ۱۵ تا ۲۰ درصد از مینی اسکروها قبل از زمان موعود از کار میافتند و مجبور میشوید آنها را تعویض کنید.
- گاهی در زمان قرار دادن مینی اسکرو ارتودنسی در داخل فک، ممکن است پیچ بشکند و قسمت انتهایی آن در استخوان فکتان باقی بماند.
- اگر شما بعد از نصب پیچ مینی اسکرو درد، خونریزی مداوم یا تورم داشتید، باید سریع به دندان پزشک خود مراجعه کنید.
آیا پیچ ارتودنسی درد دارد؟
با وجود اینکه مینی اسکرو یک روش کم تهاجمی و بدون درد است، اما به گفته برخی از افراد، نصب پیچ ارتودنسی درد دارد؛ چرا که دندان پزشک برای وارد کردن پیچ لثه ارتودنسی، فشار کمی به آن وارد میکند.
معمولا بعد از اینکه اثر بیحسی از بین میرود، بیماران تا ۲۴ ساعت درد کمی را احساس میکنند. همانطور که گفتیم استفاده از مسکنهای بدون نسخه هیچ گونه محدودیتی ندارد و میتوانید از آنها استفاده کنید.
بهتر است بدانید بیماران در زمان خارج کردن مینی اسکروها، دردی را احساس نمیکنند؛ به همین دلیل دندان پزشکها از بیحسی استفاده نخواهند کرد. با خروج مینی اسکرو از داخل دهان، سوراخ و زخم ایجاد شده توسط آن، بعد از چند روز کاملا درمان میشود.
مینی اسکرو با ایمپلنت چه تفاوتی دارد؟
همانطور که در بخشهای قبلی اشاره کردیم، به مینی اسکرو، مینی ایمپلنت ارتودنسی نیز میگویند. با این حال تفاوتهایی میان این دو روش درمانی وجود دارد که شامل موارد زیر میشوند:
- هزینه ایمپلنت نسبت به مینی اسکرو بیشتر است.
- در زمان نصب ایمپلنت، بیمار درد بسیار بیشتری را تحمل میکند.
- مراحل نصب و برداشتن پیچ ارتودنسی بسیار آسانتر از ایمپلنت است.
- یکی از مهمترین تفاوتهای این دو روش در نحوه نصب آنها خواهد بود. برای نصب ایمپلنت باید آن را با لثه ادغام کرد، درحالیکه مینی ایمپلنت را با استفاده از نیروی مکانی در محل نصب قرار میدهند.
هزینه مینی اسکرو چقدر است؟
هزینه مینی اسکرو با توجه به شدت مشکلات دندان متفاوت است و نمیتوان هزینه ثابتی را برای آن تعیین کرد. با این حال، هزینه آن میتواند بیش از ۴ میلیون تومان باشد و تاثیر زیادی روی هزینه نهایی ارتودنسی میگذارد.
در این مطلب سعی کردیم به شما بگوییم مینی اسکرو چیست و به تمام سوالات شما در خصوص این روش درمانی پاسخ دهیم. برای اینکه مطمئن شوید آیا به اسکرو نیاز دارید یا نه، بهتر است با یک پزشک متخصص مشورت کنید.