همه چیز در مورد قالب ‌گیری ارتودنسی

پزشک تایید کننده: دکتر سعید قریشی

قالب گیری ارتودنسی

قالب ‌گیری ارتودنسی یکی از مراحل ارتودنسی است که به منظور ثبت دقیق فرم دندان‌ها و ساختار فک‌های بیمار انجام می‌شود. قالب‌ گیری برای ارتودنسی پیش از درمان انجام می‌گیرد، و هدف آن مشخص کردن شرایط بیمار به‌طور دقیق است. بیشتر بیماران سوالات مشترکی در مورد قالب ‌گیری ارتودنسی دارند؛ مثلا اینکه مرحله بعد از قالب گیری ارتودنسی چیست، ارتودنسی بدون قالب گیری امکان‌پذیر هست یا خیر، قالب متحرک ارتودنسی چیست، قیمت قالب گیری دندان چقدر است و غیره.

در این مطلب، دکتر سعید قریشی متخصص ارتودنسی به تمامی سوالات شما در مورد قالب دندان ارتودنسی پاسخ دهیم.

 

قالب ‌گیری ارتودنسی برای چیست؟

قالب ‌گیری ارتودنسی در مهم‌ترین مراحل ارتودنسی پیش از قرار دادن براکت‌ها روی دندان انجام می‌شود. بعد از معاینه دهان و دندان بیمار توسط پزشک و دادن مشاوره‌های لازم، از دندان‌های بیمار عکس رادیوگرافی گرفته می‌شود. قالب‌ گیری برای ارتودنسی بعد از آن انجام می‌شود تا وضعیت دندان‌ها قبل از آغاز درمان ثبت شود.

 

قیمت نگهدارنده دندان بعد از ارتودنسی

 

البته قالب ‌گیری ارتودنسی برای ساخت دندان مصنوعی، بریج دندان، ونیرهای کامپوزیت و… نیز کاربرد دارد. برخی افراد (چه کودک و چه بزرگسال) برای قالب ‌گیری ارتودنسی کمی استرس دارند. اما قالب‌ گیری برای ارتودنسی بسیار سریع و راحت انجام شده و جای نگرانی وجود ندارد. همچنین قالب‌گیری برای ارتودنسی نامرئی معمولاً از طریق اسکن‌های دقیق دیجیتالی انجام می‌شود تا بریس‌های شفاف و سفارشی مناسب با نیاز فردی هر بیمار تولید شوند

 

نحوه قالب‌ گیری برای ارتودنسی

قالب‌ گیری دندان برای ارتودنسی با استفاده از دو تری (tray) انجام می‌شود. این تری‌ها روی دندان‌ها قرار گرفته، و با ماده مخصوصی پر می‌شود. رایج‌ترین ماده برای قالب ‌گیری دندان ارتودنسی نمک اسید آلژینیک یا آلژینات است. پودر آلژینات با آب ترکیب می‌شود تا خمیر آن به دست بیاید. برخی پزشکان برای بهتر کردن پروسه قالب ‌گیری ارتودنسی، مزه‌های مختلفی به آلژینات اضافه می‌کنند.

این خمیر بلافاصله داخل دو تری، و سپس تری‌ها روی دندان‌های فک بالا و پایین قرار می‌گیرند. برخی افراد ممکن است در این مرحله از قالب‌ گیری برای ارتودنسی احساس ناراحتی کنند. آنها فکر می‌کنند خمیر آلژینات وارد گلوی‌شان شده که اینطور نیست. بعد از سفت شدن آلژینات، طرح لثه و دندان‌ها روی آن می‌ماند.

در مرحله بعد از قالب گیری ارتودنسی، متخصص گچ مخصوصی را داخل قالب ارتودنسی می‌ریزد تا لابراتوار از آن برای ساخت تجهیزات ارتودنسی استفاده کند.

 

قالب گیری برای ارتودنسی و تهوع

 

قیمت قالب گیری دندان

در قالب ‌گیری ارتودنسی، قیمت قالب گیری دندان نیز جزوی از هزینه ارتودنسی بوده و جدا از آن نیست. با این وجود، در اکثر موارد قیمت نگهدارنده دندان بعد از ارتودنسی و پلاک ارتودنسی جداگانه محاسبه می‌شود.

 

ارتودنسی بدون قالب گیری

قالب ‌گیری ارتودنسی یکی از مراحل ضروری برای داشتن لبخندی زیباست. با این وجود، ارتودنسی بدون قالب گیری نیز برای برخی بیماران با شرایط خاص امکان‌پذیر است:

  1. اگر دندان‌های در نتیجه فشردگی به میزان کمی کج و نامرتب هستند، می‌توان مشکل را با ارتودنسی بدون قالب گیری و ریتینرها برطرف کرد.
  2. مشکلات عدم رشد کامل کام (سقف دهان) یا باریک بودن فک بالا را نیز می‌توان با ارتودنسی بدون قالب گیری رفع کرد.
  3. اصلاح بایت و صاف کردن آن نیز در مواردی با ارتودنسی بدون قالب گیری قابل انجام است.

قالب گیری ارتودنسی چقدر طول میکشد؟

یکی از مهم‌ترین سوالاتی که در اغلب مواقع برای افراد در زمان ارتودنسی پیش می‌آید، این است که قالب گیری ارتودنسی چقدر طول می‌کشد؟ می‌دانیم که برای درمان ارتودنسی، شما باید چندین جلسه برای مشاوره و معاینات مختلف به مطب ارتودنتیست مراجعه کنید.

یکی از این جلسات به قالب گیری دندان‌ها اختصاص دارد. قالب گیری در یک جلسه و به صورت کلی در عرض ۳ تا ۵ دقیقه انجام می‌شود. اگر بخواهیم مواردی از جمله نوع مواد قالب گیری و همچنین معاینات انجام شده در این فرایند را به صورت کامل در نظر بگیریم، می‌توانیم بگوییم که کل این فرایند در ۱۵ دقیقه اجرا شده و به اتمام می‌رسد. از این رو جای هیچ نگرانی برای فرایند قالب گیری وجود نداشته و به سادگی پشت سر گذاشته می‌شود.

 

قالب دندان ارتودنسی

پس از قالب‌ گیری دندان برای ارتودنسی، قرار دادن براکت ارتودنسی روی دندان‌ها و بالاخره پایان دوران ارتودنسی، باید از قالب دندا ارتودنسی استفاده کنید. استفاده از قالب دندان ارتودنسی اهمیت زیادی داشته، و راهی بسیار عالی برای حفظ لبخندی زیباست.

 

نکات مهم قالب گیری دندان برای ارتودنسی

 

نقش قالب دندان بعد از ارتودنسی

شاید استفاده از پلاک ثابت بعد از ارتودنسی کمی آزاردهنده باشد، اما نباید آن را حذف کرد. انواع قالب دندان ارتودنسی باعث تثبیت نتایج درمان می‌شوند. اگر از قالب دندان بعد از ارتودنسی (قالب متحرک ارتودنسی یا ثابت) استفاده نکنید، ممکن است دندان‌ها به جای قبلی خود بازگردند و زمان و هزینه صرف شده را هدر دهند.

مدت زمان استفاده از پلاک ثابت بعد از ارتودنسی یا مدل‌های متحرک آن بستگی به نظر متخصص ارتودنسی دارد. به طور کلی، مدت استفاده از پلاکت دندان در ارتودنسی ۳ تا ۶ ماه است. در این بازه حداقل باید ۲۲ ساعت در روز از پلاک ارتودنسی و قالب متحرک ارتودنسی استفاده کنید. انواع قالب دندان ارتودنسی عبارت‌اند از:

  1. سیم‌های پشت دندان بعد از ارتودنسی که معمولا پشت شش دندان قرار می‌گیرد
  2. پلاک شفاف که شکستن پلاک ارتودنسی برای آنها بسیار رایج است
  3. پلاک باند که شامل سیم فلزی و یک قسمت نرم هست

 

هزینه قالب گیری دندان برای ارتودنسی

همانطور که گفتیم، قیمت نگهدارنده دندان بعد از ارتودنسی مانند قیمت قالب ‌گیری ارتودنسی جز درمان حساب نمی‌شود. قیمت نگهدارنده دندان بعد از ارتودنسی با توجه به فاکتورهای مختلفی مانند نوع پلاک و حتی شهری که در آن ساکن هستید بستگی دارد (درست مانند خود درمان ارتودنسی). بهترین کار برای تخمین دقیق قیمت قالب دندان ارتودنسی، پلاک ثابت بعد از ارتودنسی یا قالب متحرک ارتودنسی تماس با مطب یا کلینیک موردنظرتان است.

 

قالب گیری ارتودنسی چقدر طول میکشد

 

قالب‌ گیری برای ارتودنسی و رفلکس تهوع

پس از قالب متحرک ارتودنسی، دوباره به مبحث قالب ‌گیری ارتودنسی برمی‌گردیم. رفلکس تهوع در هنگام قالب ‌گیری ارتودنسی از نگرانی‌های جدی افراد است. رفلکس تهوع قسمتی از دهان در عقب سقف دهان است. با لمس این قسمت، فرد حالت تهوع می‌گیرد.

در برخی افراد، رفلکس تهوع کمی جلوتر از حد طبیعی واقع شده است. این افراد حین قالب‌ گیری برای ارتودنسی احساس بدتری را تجربه می‌کنند. گاهی اوقات متخصص برای کاهش حالت تهوع حین قالب‌ گیری دندان برای ارتودنسی، از اسپری بی‌حسی موضعی استفاده می‌کند.

 

نکات مهم قالب‌ گیری دندان برای ارتودنسی

  1. اگر می‌دانید که منطقه رفلکس تهوع شما جلوتر از حد معمول واقع شده است، این موضوع را با متخصص خود و پیش از قالب ‌گیری دندان ارتودنسی درمیان بگذارید. همچنین، اگر شدیدا احساس رفلکس شدید داشتید، آن را نیز با متخصص در میان بگذارید.
  2. سعی کنید هنگام قالب ‌گیری ارتودنسی به موضوع دیگری فکر کنید و کمتر آب دهان خود را قورت دهید. چرا که عمل بلعیدن در پروسه قالب‌ گیری دندان برای ارتودنسی می‌تواند باعث ایجاد احساس تهوع شود.
  3. هنگام قالب ‌گیری دندان ارتودنسی از راه بینی نفس بکشید و آرامش خود را حفظ کنید. اصلا سعی نکنید که تری قالب ارتودنسی را از دهان‌تان خارج کنید. اگر در حین قالب‌ گیری ارتودنسی تری پیش از سفت شدن کامل خمیر از دهان خارج شود، قالب ارتودنسی دندان خراب خواهد شد. در این شرایط باید دوباره قالب‌ گیری برای ارتودنسی را انجام داد.
۳.۱/۵ - (۷۶ امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مریم
مریم
3 سال قبل

سلام ، من سه سال درمان ارتدونسی برایم طول کشید ، بعد از یک سال و نیم براکت های فک بالا رو برداشتن اما قالب گیری نکردن و پلاک هم ندادن حالا که براکت های فک پایین رو برداشتن فقط از فک بالا قالب گرفتن ، درحالی که یک و نیم سال گذشته از بازکردن براکت ها و فرم دندان من عوض شده مثل اول که آرتدنسی رو باز کرد نیست تقریبا مثل قبل ارتدنسی شده ، الان استفاده از پلاک چه فایده ای داره؟ ممنون راهنمایی کنید

زارا
زارا
2 سال قبل

ببخشید من دندونامو ارتودنسی کردم ولی قالب گیری نگردن میخاسنم ببینم مشکلی پیش میاد؟
واینکه جواب و از کجا ببینم
ممنون میشم حتما جواب بدین