همه چیز درباره اورجت یا جلو بودن فک بالا

پزشک تایید کننده: دکتر سعید قریشی

اورجت یا جلو بودن فک بالا

بر اساس گفته وبسایت معتبر HealthLine، جلو بودن فک بالا یا اورجت (overjet) به شرایطی گفته می‌شود که دندان‌های بالایی به سمت بیرون از دهان متمایل شده باشند و جلوتر از مرز عادی تماس‌ با دندان‌های پایین قرار بگیرند. این مشکل هنگامی رخ می‌دهد که فک و دندان‌های بالا بر فک و دندان‌های پایین، شدیداً همپوشانی دارند.

جلو بودن دندان‌های بالایی همچنین می‌تواند نشان دهنده مشکلات دیگر در دهان باشد. این وضعیت اغلب نشان دهنده‌ی انطباق نامناسب دندان‌های آسیاب (دندان‌های عقبی) است که بر جویدن مواد غذایی تاثیر گذاشته و موجب نابرابری در رشد فک می‌گردد. اورجت فقط یک نوع نامرتبی و مال‌اکلوژن دندان‌هاست که در صورت تشخیص زودهنگام به طور مؤثری قابل درمان است.

خوشبختانه عقب بردن دندان های جلو و درمان جلو بودن فک بالا توسط متخصص ارتودنسی در سنین مختلف قابل انجام است.

 

عوامل ایجاد اورجت و جلو زدن فک بالا

عوامل بسیاری وجود دارد که می‌تواند باعث اورجت شود، اما شایع‌ترین علل آن این است که فک زیرین بیمار، نسبت به فک بالا کوتاه است و یا در مقایسه با فک بالا رشد کمتری یافته است.

عادات دوران کودکی مانند مکیدن انگشت که تا زمان ظهور دندان‌های دائمی کودک ادامه یابد، در ایجاد اورجت و جلو آمدن دندان‌های بالا موثر است.

علل دیگر اورجت عبارتند از:

  • از دست رفتن زودهنگام دندان شیری یا دائمی
  • ترمیم و بازسازی نادرست دندان (برای مثال، پر کردن و یا روکش)
  • التهاب لثه (بیماری‌ لثه)
  • فشار بیش از حد بر روی دندانها و لثه‌ها
  • انحراف فک پس از یک وارد شدن یک ضربه
  • تومورهای دهان یا فک
  • عقب بودن فک پایین

 

 

عوارض اورجت و مشکلاتی که عدم درمان آن ایجاد می‌کند

اورجت یکی از عارضه‌های دندانی بوده که حتما نیاز به درمان در سریع‌ترین زمان ممکن دارد. در این وضعیت دندان‌های فک بالا به سمت بیرون متمایل شده‌اند و از حالت طبیعی، در وضعیت جلوتری قرار گرفته‌اند.

به عبارتی می‌توانیم بگوییم که اورجت باعث هم‌پوشانی دندان‌های فک پایین خواهد شد. از این رو باید برای درمان این حالت حتما اقدام کرده تا بتوانید از عوارض و مشکلات آتی، جلوگیری کنید.

معمولا از ارتودنسی دو مرحله ای برای رفع این مشکل استفاده می‌شود. اما اگر به موقع برای درمان اقدام نشود، ممکن است عوارض زیر را برای شما به دنبال داشته باشد:

  • اختلال ظاهری و کاهش اعتماد به نفس
  • آسیب‌پذیری بیش از حد دندان‌ها و افزایش حساسیت آن‌ها
  • بروز اختلال در زمان بلع غذا
  • مشکل در ادای برخی از کلمات
  • مشکل در تنفس از دهان
  • مشکلات در لثه

 

انواع اورجت

به صورت کلی، اورجت، از نظر متخصصین سه حالت مختلف دارد که در ادامه به بررسی هر سه نوع و نحوه درمان آنها خواهیم پرداخت:

 

۱. جلو بودن فک بالا

در این حالت، فک هم به سمت جلو و هم به سمت پایین رشد می‌کند و در موارد نادری هم فقط فک به سمت جلو حرکت می‌کند. در این شرایط درمان با توجه به سن فرد کاملا متفاوت است، که در ادامه مطلب بیشتر درباره آن صحبت می‌کنیم.

 

۲. جلو بودن لثه ها

جلو بودن لثه ها که اصطلاحا به آنها لبخند لثه‌ای هم گفته می‌شود، زمانی رخ می‌دهد که در واقع فک هم به صورت افقی و هم به صورت عمودی رشد کرده و به جلو امده است. در این شرایط، روش‌های مختلفی از جمله بوتاکس لثه، جراحی فک بالا، جراحی با لیزر و استفاده از ارتودنسی برای درمان وجود دارد، که بعد از مراجعه به متخصص و بررسی وضعیت و شدت ناهنجاری، بهترین درمان به افراد پیشنهاد می‌شود.

 

۳. جلو بودن دندان های فک بالا

گاهی اوقات مشکل بیمار فقط جلو بودن دندانهای فک بالا است نه خود فک، که در چنین شرایطی میزان مشکل کمتر است و متخصص با کشیدن دندان از فک بالا، فضا را برای جابه جایی دندان‌ها آماده می‌کند و سپس از طریق درمان ارتودنسی، باعث ایجاد نظم در دندان‌ها می‌شود.

 

بهترین سن برای درمان جلو زدگی فک بالا

درمان کودکان به دلیل اینکه در سن رشد هستند، بسیار راحت‌تر و ساده‌تر است. در این سنین برای رفع این ناهنجاری از دستگاه خارج دهانی به اسم هدگیر استفاده می‌شود. بنابراین ۱۰ الی ۱۴ سالگی را می‌توان بهترین سن برای درمان جلوزدگی فک بالا دانست.

اما بعد از دوران بلوغ و کامل شدن رشد افراد، دیگر امکان درمان جلوزدگی فک بالا با هدگیر نیست؛ در چنین شرایطی متخصصین تا ۱۷ الی ۱۸ سالگی صبر می‌کنند و بعد اقدام به جراحی فک می کنند و در نهایت به کمک ارتودنسی دندان درمان را تکمیل می‌کنند.

در واقع در کوکی می‌توان دندان‌های کودک را هدایت کرد و از روند رشد طبیعی آن‌ها، برای اصلاح اورجت استفاده کرد. اما اگر شما در دوران بزرگسالی به دنبال درمان اورجت هستید، ناامید نشوید. درمان ارتودنسی می‌تواند در هر سنی اورجت را بهبود بخشد.

 

انواع روش‌های درمان اورجت

آیا شما و یا فرزندتان دارای مشکل اورجت هستید و به دنبال یافتن بهترین گزینه‌ی درمانی برای اصلاح آن هستید؟ در کلینیک دکتر قریشی، ما با انجام یک ارزیابی کامل شامل یک مجموعه کامل از عکس و تصاویر دیجیتال اشعه X ، یک برنامه درمانی مناسب برای رفع نیازهای فردی شما تهیه می‌کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت مشاوره با ما تماس بگیرید.

سن و نیازهای منحصر به‌فرد ارتودنسی بیمار، روش درمان را تعیین می‌کند. روش‌های درمان می‌تواند شامل ابزار اصلاح نامرتبی دندان‌ها، بریس ثابت و دستگاه‌های متحرک، کشیدن دندان و یا حتی عمل جراحی باشد.

در ادامه اطلاعات بیشتری در مورد انواع مختلف درمان که برای اصلاح این وضعیت استفاده می‌شود، به شما ارائه می‌کنیم:

 

ابزار Herbst

این یک ابزار ثابت است، به این معنی که بیماران نمی‌توانند آن را از دهان خود خارج کنند. ارتودنتیست برای جلو راندن فک پایین که اغلب در موارد اورجت لازم است، از ابزار Herbst به عنوان یک ابزار قدرتمند استفاده می‌کند. جلو آوردن فک زیرین، فاصله‌‌ای را که دندان‌های جلویی فک بالا با فک زیرین دارند را کاهش می‌دهد.

ابزار Herbst برای کودکانی که نیاز به تغییرات دندانی و اسکلتی برای بهبود اورجت دارند، استفاده می‌شود. این ابزار همچنین می‌تواند به ابزارهای اضافی مانند پیچ اتساع اورتودنسی برای گسترش قوس دندان مجهز شود.

 

ابزار درمان اورجت

 

هدگیر

هدگیر شاید ظاهری مضحک داشته باشد، اما شکی نیست که در بهبود اورجت در بیمارانی که با آن سازگار هستند و برای مدت معینی استفاده می‌کنند، مؤثر است.

نتایج استفاده از هدگیر مشابه با نتایج ابزار Herbst است. در بیمارانی که از ابزار Herbst و سپس از بریس استفاده می‌کنند و کسانی که تحت درمان با هدگیر، بریس و کش قرار می‌گیرند، میزان موفقیت نزدیک به ۹۳ درصد است.

 

ابزار هدگیر

 

کش‌های ارتودنسی

این کش‌ها در رنگ‌های مختلف و طبق سلیقه بیماران استفاده می‌شوند، اما این کش‌های لاستیکی کوچک در خدمت هدفی بزرگتر از اعمال سلیقه هستند. این کش‌ها در طول‌های مختلف و برای اعمال نیروهای اضافی به دندان و جابجایی دندان‌های مورد نظر استفاده می‌شود.

ما از کش‌های اورتودنسی برای اتصال براکت‌های ویژه با قلاب به برخی از دندان‌ها استفاده می‌کنیم. این کش‌ها باید بر روی قلاب‌ها ثابت شوند. به عنوان مثال: بهبود اورجت گاهی اوقات توسط اتصال کش از دندان‌های پیشین بالایی به دندان‌های آسیاب پایین حاصل می‌شود.

این روند به کاهش سرعت رشد فک بالا کمک می‌کند و در عین حال با تقویت رشد فک در بخش پایینی به سمت جلو، موجب کاهش فاصله بین دندان‌های جلویی فک بالا و پایین می‌گردد.

 

درمان اورجت با کش‌های ارتودنسی

 

ابزار Twin Block

برای درمان مشکل جلو بودن فک بالا، بعضا از این ابزار به مدت ۹ تا ۱۲ ماه استفاده می‌شود تا فک پایین رشد کند. ابزار Twin Block متشکل از پلیت‌ آرواره‌های بالا و پایین است و معمولاً برای کودکانی که هنوز در حال رشد هستند، استفاده می‌شود.

این ابزار همچنین دارای یک پیچ است که به صورت هفتگی برای اصلاح موقعیت فک جلو تنظیم می‌شود. این ابزار ممکن است به عنوان مرحله‌ی اول درمان استفاده ‌شود، یعنی قبل از آنکه شما یا فرزندتان از بریس استفاده کنید.

 

بهترین راه برای درمان جلو بودن فک

 

بریس‌های ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی نامرئی با بریس‌های متحرک (شفاف) مورد علاقه بیمارانی است که به دنبال گزینه‌های درمان زیبایی هستند. اما پیشرفت‌های فن‌آوری آن را به یک ابزار قدرتمند در درمان نامرتبی دندان‌ها و انواع مشکلات و ناهنجاری‌های دندان در نوجوانان و بزرگسالان تبدیل کرده است.

این سیستم با استفاده از یک اورتودنسی متحرک از جنس پلاستیک شفاف و با استفاده از اعمال نیروی مناسب به دندان‌های خاص، اورجت جزئی را درمان می‌کند.

 

روش‌های درمان اورجت

 

کشیدن دندان

در برخی از موارد، کشیدن برخی از دندان‌ها گزینه‌ی مناسبی برای اصلاح اورجت است. این راه‌حل برای بزرگسالان متداول‌تر است. مثال‌هایی از کاربرد این روش درمان عبارتند از:

  • فک بالای بیمار برای جا دادن به تمام دندان‌های دائمی، به اندازه کافی بزرگ نیست.
  • فک زیرین بیمار به دلیل یک دندان از دست رفته و یا عدم رشد کافی، دارای قوس کوتاه‌تری است.

در این حالت ممکن است برای کشیدن دندان به دندانپزشک و یا یک جراح دهان و دندان ارجاع داده شوید. سپس از فضای اضافی ایجاد شده برای عقب راندن دندان‌هایی جلوی فک بالا به منظور کاهش میزان اورجت استفاده می‌شود.

 

جراحی ارتودنسی

ناهماهنگی رشد فک در برخی از بیماران نمی‌تواند با درمان ارتودنسی فک بالا یا پایین به تنهایی اصلاح شود. در مواردی که فک پایین یک بیمار بزرگسال به اندازه کافی رو به جلو رشد نکرده باشد، جراحی فک یا جراحی ارتوگناتیک برای رسیدن به نتیجه مورد نظر ممکن است لازم باشد. این جراحی همچنین برای کودکانی که دارای مشکلات رشد فک هستند، ممکن است لازم باشد.

 

ارتودنسی کاموفلاژ

ارتودنسی جبرانی یا کامفولاژ یکی از دیگر روش‌های موجود برای درمان اورجت است. کاموفلاژ واژه کلی است که به استفاده از بریس‌های ارتودنسی و دیگر مدل‌های درمانی به منظور حرکت دادن دندان‌ها و رفع مشکلات استخوانی فک اشاره دارد.

 

هزینه درمان اورجت

از دیگر فاکتورهایی که در این زمینه و درمان جلو بودن فک بالا، نیاز به بررسی بیشتر و اصولی‌تر دارد، هزینه درمان اورجت است. به صورت کلی هزینه این فرایند درمان، به فاکتورهای مختلفی وابسته است، از این رو نمی‌توانیم پیش از بررسی دندان‌ها و شرایط مختلف، مبلغ دقیقی را به عنوان هزینه درمان جلو بودن فک بالا یا همان اورجت عنوان کنیم.

از جمله فاکتورهای مؤثر در این زمینه، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • میزان جلو بودن فک بالا و ناهنجاری
  • انتخاب روش درمانی مؤثر برای از بین بردن ناهنجاری
  • انتخاب ارتودنتیست
  • مدت‌زمان طول درمان

در نهایت پیشنهاد می‌کنیم برای طلاع از هزینه ارتودنسی کلیک کنید.

سؤالات متداول

  • بهترین سن برای درمان اورجت چه موقعیت است؟

به صورت کلی در بهترین حالت ممکن توصیه می‌کنیم در سنین پایین (۱۰ الی ۱۴ سالگی) برای درمان این عارضه اقدام کنید تا نتیجه بهتری کسب کرده و طول درمان کوتاه‌تر شود.

  • علل ایجاد اورجت در افراد کدام است؟

عوامل زیادی وجود دارند که در بروز این عارضه دخیل هستند، از میان آن‌ها می‌توانیم به مواردی مانند مکیدن طولانی‌مدت انگشت در کودکی، کوتاه بودن فک پایین نسبت به فک بالا، التهاب لثه، فشار بیش از حد بر روی دندان‌ها و لثه‌ها، انحراف فک بعد از ضربه، عقب بودن فک پایین، ترمیم و بازسازی دندان‌ها و … اشاره کنیم.

  • عواقب عدم درمان جلو زدگی فک بالا یا اورجت و اوربایت کدم‌اند؟

در صورتی که به هر دلیل اورجت و اوربایت در زمان مناسب درمان نشوند، می‌توانند مشکلاتی مانند اختلال ظاهری، مشکل در تنفس، مشکل در بلع غذا، مشکل در ادای برخی کلمات و صحبت کردن، حساسیت بیش از حد دندان‌ها و … را ایجاد کند.

  • تفاوت اورجت و اوربایت چیست؟

اورجت در واقع مربوط به فاصله افقی در میان دندان‌های جلویی ردیف بالا و پایین گفته می‌شود؛ به عبارت بهتر؛ زمانی که فک بسته باشد، دندان‌های جلویی ردیف بالا قدری جلوتر از دندان‌های جلویی ردیف پایین قرار می‌گیرند. اما اوربایت در واقع فاصله عمودی میان دندان‌های در ردیف بالایی و پایین است که باعث شده دندان‌های بالایی در زمان بسته بودن فک، بر روی دندان‌های پایینی قرار بگیرند.

 

سخن آخر

در این محتوا سعی کردیم تا ارتودنسی فک بالا یا اورجت را به طور کامل برای شما شرح دهیم و شما را با انواع آن و روش‌های درمان هر کدام آشنا کنیم. اگر شما هم برای درمان جلو بودن فک بالا نیاز به یک متخصص ارتودنسی هستید، می‌توانید به مطب دکتر سعید قریشی مراجعه کنید.

۲.۹/۵ - (۲۱۳ امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

11 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
بهار
بهار
3 سال قبل

سلام من ۱۵ سالمه و فک بالم جلو هستش میخواستم بدونم بهترین زمان برای ارتودنسی در چه سنی هستش؟؟

دکتر سعید قریشی
پاسخ به  بهار
6 ماه قبل

با سلام
هر زمانی می شود برای اتودنسی اقدام کرد. این مطلب مرتبط به سوال شما:
https://drsaeedghorashi.com/what-is-the-best-age-to-get-braces/

نازنین زهرا زمانی
نازنین زهرا زمانی
2 سال قبل

سلام من وقتی دهانم را می بندم دندان های بالا و پایین روه هم نیستند یعنی روز هم قرار نمی گیرند باید چکار کنم و چند هزینه کنم

فاطمه
فاطمه
2 سال قبل

سلام وقت بخیر من ۳۶ سالمه و مشکل اورجت دارم البته زمانیکه ۲۰ ساله بودم ارتودنسی انجام دادم ولی بازم فک میکنم فک بالا جلوتره.چه راهکاری پیشنهاد میدید آیا با ارتودنسی درست میشه?

مجتبی
مجتبی
پاسخ به  فاطمه
1 سال قبل

خیر ۳۶ سال باهاش ساختی ۳۶ سال دیگه هم باهاش بساز

سمیرا
سمیرا
1 سال قبل

سلام خسته نباشید
من در طول ارتودنسی متوجه شدم که فک بالام جلوزدگی پیداکرده قبل ارتودنسی اینجوری نبود
ب نظرتون الان بایدچیکارکنم دکترمم قبول نمیکنن

مائده
مائده
1 سال قبل

سلام من وقتی کودک بود با دهان روی زمین افتادم و دو دندان جلو در فک بالا شکست و وقتی دندان های ثابت رشد کردند ، به طرف جلو بودن و فک بالا هم به طرف جلو آمد
آیا جراحی فک لازمه یا با ارتودنسی درست میشه ؟
۱۸ ساله هستم

امیررضا
امیررضا
1 سال قبل

سلام خوب هستید لطفا اگر امکان داره به سوال من جواب بدید.
من الان تقریبا ۱۵ سالمه و مشکل جلو بودن فک بالا دارم خواستم سوال کنم آیا من باید جراحی کنم یا با ارتودنسی درست میشه ؟ اگر میشه هزینه اش رو هم بگید

میثم شادمانی
میثم شادمانی
پاسخ به  امیررضا
1 سال قبل

سلام و درود. ترجیحا با ارتودنسی این مشکل رو برطرف کنید بهتره چون عوارض جراحی رو به همراه نداره اما برای بررسی دقیق به کلینیک مراجعه کنید.

زهره
زهره
11 ماه قبل

سلام‌من ۴۲ سالمه مشکل جلو بودن فک بالا دارم ایا روشی هست برا درمان و هزینه اش چقدره

پیمان
پیمان
5 ماه قبل

سلام من۲۷ سالمه. فک بالام جلو تر از فک پایینه دندان های بالا هم جلو تر از پایینه ب همین دلیل هیچوقت نمیتونم لبخند بزنم چون کلا دندان ها و لثه های بالاییم معلومه..شبا هم موقع خاب اذیت میشم چون هم زبونم اذیت میشه هم دهنم کامل بسته نمیشه..باید چکار کنم و هزینش حدودا چقدره؟؟