مشکلات واقعاً فوریتی براکت ارتودنسی به ندرت اتفاق میافتد اما در هر صورت باید بدانید در چنین شرایطی چه کاری انجام دهید. در صورتی که درد شدیدی را تجربه میکنید یا مشکلی در وسیله ارتودنسی ایجاد شده است که نمیتوانید آن را در خانه برطرف کنید، با مطب متخصص ارتودنسی تماس بگیرید تا بهترین اقدام لازم هر چه سریع تر انجام شود.
بسیاری از مشکلاتی که به نظر اورژانسی میرسند را در واقع میتوان به صورت موقتی در خانه حل کرد تا زمان چک شدن ارتودنسی توسط دکتر ارتودنسی، فرا برسد.
اگر یک قطعه وسیله ارتودنسی تان، جدا شده است آن را دربیاورید و در یک کیسه پلاستیکی بگذارید و زمانی که نوبت مراجعه به ارتودنتیست فرا رسید، آن را همراه خود ببرید.
در صورتی که بخشی از سیم ارتودنسی، بافتهای نرم دهانتان را زخم کرده و درد ایجاد میکند، میتوانید کمی موم دندانپزشکی بر روی آن بمالید تا موقتاً مشکل حل شود.
در صورتی که قطعه بزرگی از سیم ارتودنسی دهانتان را اذیت میکند میتوانید با ناخن گیر تمیزی آن را قطع کنید و سپس کمی موم بر روی آن بمالید.
در صورتی که سیم ارتودنسی شل شده و از جای خود خارج میشود، با استفاده از سیم چین ضد عفونی شده با ملایمت سیم را در جای خود در نگین براکت مربوطه قرار دهید.
اگر چه مشکلات فوریتی کوچک را میتوانید خودتان حل کنید اما در هر صورت باید هر چه سریع تر به ارتودنتیست مراجعه کنید. درمان بستگی به مشکل ایجاد شده و عملکرد وسیله ارتودنسی دارد.
در صورتی که وسیله ارتودنسی عملکرد درستی نداشته باشد و مدتی به همین منوال ادامه دهید ممکن است نتایج درمان به مخاطره بیفتد.
فهرست عناوین
درد براکت
هنگامی که برای اولین بار براکت در دهان تان قرار میگیرد ممکن است کمی احساس درد و حساسیت تجربه کنید که تا چند روز طول میکشد. این وضعیت خود به خود ظرف سه تا پنج روز بهبود مییابد اما میتوانید با اقداماتی مانند رعایت رژیم غذایی نرم، مشکل را کاهش دهید.
در صورتی که لثه تحریک شده است، دهان خود را با محلول آب نمک گرم شست و شو دهید. این کار به کاهش درد و التهاب کمک میکند. در صورتی که بافتهای دهان به شدت حساس شده اند، میتوانید مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن مصرف کنید. توصیه میشود مسکن هایی مانند آسپیرین، ایبوپروفن و ناپروکسن مصرف نکنید چرا که این داروها حرکت دندان را کندتر میکند. تحریک زبان و سطح داخلی لبها و گونه ممکن است تا چند هفته طول بکشد تا زمانی که به براکت عادت کنند.
هدگیر
در صورتی که از هدگیر استفاده میکنید، باید آن را دقیقاً طبق دستور ارتودنتیست استفاده نمایید. در صورتی که استفاده از آن برایتان ناراحت کننده و آزار دهنده است به دستورالعمل ارائه شده توسط ارتودنتیست، مراجعه کنید. هرگز به علت درد و ناراحتی، استفاده از هدگیر را متوقف نکنید. درد خفیف تا چند روز طول میکشد اما پس از آن به هدگیر عادت میکنید.
شل شدن وسیله ارتودنسی
اگر بخشی از وسیله ارتودنسی که استفاده میکنید، شل شده است کمی موم بر روی بخشی از آن که شل شده و دهانتان را تحریک میکند قرار دهید.
شل شدن براکت
گاهی اوقات ممکن است نگین براکت شل شده یا از دندان جدا شود. در چنین شرایطی ابتدا ببینید آیا نگین براکت هنوز به سیم ارتودنسی وصل است یا خیر. اگر وصل باشد باید آن را رها کنید و برای جلوگیری از تحریک دهان، کمی موم بر روی آن قرار دهید. اما در صورتی که نگین براکت کاملاً از دندان جدا شده است، میتوانید آن را بردارید و در کیسه پلاستیکی نگه دارید تا زمانی که به ارتودنتیست و خود مراجعه میکنید آن را همراه ببرید.
شل شدن سیم ارتودنسی
اگر سیم ارتودنسی آن شده است، با استفاده از موچین یا سیم چین ضد عفونی شده با ملایمت آن را به جای اصلی خود برگردانید. اگر سیم هنوز شل است، میتوانید آن را با مقداری نخ به براکت گره بزنید. اگر نمیتوانید سیم ارتودنسی را در جای درست خود قرار دهید و موم ارتودنسی نمیتواند جلوی تحریک و زخم شدن دهان را بگیرد، با ناخن گیر تمیزی، سیم را از پشت آخرین دندانی که سیم محکم به آن وصل شده است بچینید. کمی موم بر روی نواحی تیز بمالید.
بیرون زدن سیم و زخمی کردن دهان
اگر بخشی از سیم ارتودنسی بیرون زده و دهان را زخم میکند با استفاده از سر پاک کن مداد، سیم را به حالتی دربیاورید که دهانتان را اذیت نکند.