روکش دندان که به آن پروتز ثابت دندانی میگویند هنگامی استفاده می شود که دیواره های دندان شکسته یا پوسیدگی حجم بزرگی از آن را از بین برده باشد.
اما مانند هر درمان دیگری، پس از تجویز روکش دندان بعد از عصب کشی، سوالات متفاوتی ذهن افراد را درگیر می کند. بسیاری از افراد با دیدن فیلم روکش دندان سوالات زیادی برایشان پیش میآید، از جمله دانستن عوارض روکش دندان، قیمت بهترین روکش دندان، قیمت روکش دندان ایمکس و اینکه آیا روکش دندان درد دارد یا خیر.
در این مقاله ما به طور کامل به مفهوم روکش دندان چیست، آشنایی با انواع روکش دندان، عوارض روکش دندان و مسائل مرتبط با آنها می پردازیم. پیش از آنکه به دنبال روکش دندان ارزان و پیدا کردن مناسبترین قیمت روکش دندان باشید، بهتر است با این موارد استفاده از آن، آشنا شویم.
فهرست عناوین
روکش دندان چیست؟
روکش دندان (crown- dental cap) یک نوع پوشش و کلاهک است که در جنسها و انواع مختلفی موجود است که روی دندان قرار میگیرد و در واقع یک پوشش محکم برای دندانهایی است که آسیبهای زیادی دیدهاند.
روکش دندان، به طور کامل دندان را میپوشاند و مقاومت دندان را در برابر آسیب های احتمالی حفظ میکند، علاوه بر آن تاثیر زیادی در زیبایی لبخند شما دارد.
موارد استفاده از روکش دندان
معمولا هنگام ساخت، رنگ روکش دندان (چه روکش دندان ارزان، روکش دندان ایمپلنت، بعد از عصب کشی) نزدیک ترین رنگ به دندان شما درنظر گرفته خواهد شد.
از روکش دندان، فقط برای دندانهایی که عصب کشی شدهاند استفاده نمیشود. در واقع موارد استفاده از آن بیشتر است که در زیر به شرح کامل آن پرداختهایم.
- مناسب دندان هایی با دیواره شکسته و یا پوسیدگی گسترده
- مناسب برای دندانهایی که عصب کشی شدهاند (روکش دندان بعد از عصب کشی) برای مقاوم شدن در برابر نیروهایی که به دندان وارد میشود یا به دلیل نازک شدن جداره احتمال شکستن شان وجود دارد.
- روکش دندان جلو برای زیبایی دندانهایی که تغییر رنگ داده اند، دارای شکستگی های مادر زادی هستند یا اندازههای نامتناسب دارند، استفاده میشوند.
- روکش برای دندانهای علامت دار، که تاج دندان آسیب دیده و یا ترکهایی روی سطح دندان است.
تغذیه نامناسب و رعایت نکردن بهداشت می تواند دندان ها را دچار پوسیدگی و تخریب کند. وارد شدن ضربه نیز ممکن است دندان را دچار شکستگی کند.
اگر این تخریب حجم عمده ای از دندان را دربر گیرد، ساختار باقی مانده باید به وسیله روکش حتی یک روکش دندان ارزان، تقویت شود. در ادامه انواع مختلف این روکش ها را بررسی می کنیم.
انواع روکش دندان
روکش های دندان از نظر مواد سارنده به چند دسته تقسیم میشوند در زیر به بررسی این موارد میپردازیم.
روکش استیل رنگ ثابت
یکی از ارزانترین روکشهای دندان، استفاده از روکش با جنس استیل است اما این نوع روکش، موقت بوده و معمولا برای دندانهای آسیابی کودکان استفاده می شود. رنگ روکش دندان استیل از نام آن مشخص است.
روکش دندان تمام فلز
این روکش ها کاملا از جنس فلز هستند که هم به رنگ زرد و هم به رنگ سفید موجود است. از مزایای این روکش میتوان به تراش کم دندان هنگام روکش، مقاومت بالایشان که هنگام جویدن و گاز زدن هیچ ایرادی پیدا نمی کنند و عمر بالای آنها اشاره کرد. اما رنگ روکش تمام فلزی را می توان بزرگ ترین عیب آن دانست.
روکش دندان پی اف ام
روکش دندان پی اف ام ، که از ترکیب سرامیک با فلز ساخته میشود، میتواند بسیار شبیه دندان های شما باشد. این مدل برای روکش دندان جلو برای زیبایی، دندان های عقبی و همچنین بریج های بلند بسیار مناسب و کاربردی هستند.
در این مدل، فلز دور تا دور دندان را پوشش میدهد که به استحکام و مقاومت آن کمک میکند و برای زیبایی دندان از سرامیک استفاده میشود. از مزایای این روکش میتوان به زیبایی آن، استحکام و طول عمر بالای روکش اشاره کرد.
روکش دندان زیرکونیوم
این نوع روکش یکی از انواع روکش های سرامیک است که در بخش مرکزی آن از زیرکونیوم استفاده شده است. در واقع شباهت زیادی به روکش پی اف ام دارد ولی به جای فلز از فریمهای زیرکونیوم استفاده میشود. رنگ زیرکونیومها سفید هستند و از مقاومت بالایی برخوردار میباشند.
از مزایای این روکش دندان، میتوان به زیبایی آن، مقاومت بالا و استحکام و انعطافپذیری آن نسبت به سایر روکشهای دیگر و همچنین کاهش و حتی از بین بردن امکان آلرژی به آن در بیمارانی که به مواد فلز حساس هستند اشاره کرد.
تمام سرامیک
جنس این روکش ها سرامیک است و هیچ نوع فلزی در آنها به کار نرفته است، رنگ روکش های دندان با این جنس می تواند بسیار شبیه به رنگ طبیعی دندان شما باشد که از مزایای آن به حساب میآید. این روکش ها می توانند برای روکش دندان جلو برای زیبایی و روکش دندان بعد از عصب کشی استفاده شوند.
اما باید در نظر داشته باشید که این نوع روکش نسبت به روکش هایی که از آلیاژ فلزی ساخته میشوند ضعیف تر هستند و مقاومت کمتری دارند.
رایج ترین عوارض روکش دندان
از شنیدن عوارض روکش دندان، از جمله روکش دندان ایمپلنت و روکش دندان بعد از عصب کشی تعجب نکنید و نگران نشوید. عوارض روکش دندان بعد از عصب کشی بیشتر زمانی رخ می دهند که عمل نصب آن به درستی و توسط یک متخصص ماهر انجام نشده و یا بیمار مراقبت های لازم را انجام نداده باشد. در ادامه مهم ترین و شایع ترین عوارض روکش دندان را بررسی می کنیم:
احتمال عفونت بعد از روکش دندان
یکی از عوارض روکش دندان، احتمال بروز عفونت پس از نصب روکش دندان است. این احتمال در صورتی قوی خواهد شد که قبل از انجام کار، محیط داخلی دهان به خوبی تمیز و از عدم وجود کوچکترین عفونت در ناحیه دندان مورد نظر اطمینان حاصل نشده باشد.
هر متخصص پروتز پیش از نصب روکش دندان ابتدا باید آن ناحیه را به خوبی تمیز کرده و مطمئن باشد که هیچگونه ذره خارجی در آن ناحیه وجود ندارد تا از بروز عفونت دندانی و سایر عوارض روکش دندان جلوگیری شود.
آلرژی به روکش دندان بعد از عصب کشی
امکان بروز حساسیت و آلرژی به مواد به کار رفته در روکش نیز یکی دیگر از عوارض روکش دندان است. البته این حساسیت زیاد رخ نداده و غالبا در مدت کوتاهی درمان می شود.
در صورت بروز آلرژی، متخصص پروتز از داروهای ضد حساسیت برای بیمار استفاده خواهد کرد. البته با توجه به تفاوت جنس روکش، حساسیت افراد به انواع روکش ها نیز (برای مثال روکش دندان ارزان، روکش دندان ایمپلنت یا روکش دندان جلو برای زیبایی) می تواند متفاوت باشد.
روی هم قرار نگرفتن فک ها به طور کامل
مشکل در تطابق فک ها روی یکدیگر نیز از عوارض روکش دندان به حساب میآید. پس از نصب روکش، اگر ارتفاع روکش دندان از سایر دندان ها کمتر یا بیشتر باشد، مشکل ایجاد می شود. کمتر بودن ارتفاع سبب اعمال فشار بیشتر روی سایر دندان ها می شود، زیرا دندان روکش شده از دسترس خارج است.
بیشتر بودن ارتفاع روکش دندان نیز، به فک ها اجازه نمی دهد تا به درستی روی هم قرار بگیرند. در نتیجه در لثه فرو می روند و به بافت آن آسیب می زنند.
لق شدن روکش دندان ایمپلنت
این مورد از عوارض روکش دندان نیز در صورت نصب اشتباه روکش به وجود خواهد آمد. در صورت لق شدن و افتادن روکش دندان بعد از عصب کشی، بیمار باید مجددا هزینه ای را برای نصب روکش دندان تقبل کند، البته در صورتی که در نتیجه این مشکل آسیبی به دندان وارد نشده باشد.
پوسیدگی دندان یکی از عوارض روکش دندان
پوسیدگی و خراب شدن دندان می تواند یکی از نگران کننده ترین عوارض روکش دندان باشد. اگر روکش دندان به خوبی در جای خود نصب نشود، میکروب ها و مواد غذایی زیر آن نفوذ کرده و موجب پوسیدگی دندان خواهند شد. به همین دلیل توصیه می کنیم این کار را به یک متخصص مجرب بسپارید تا عوارض روکش دندان را به حداقل برسانید. چرا که بعد از قرار دادن روکش، جابجا کردن آن بسیار دشوار خواهد بود.
کدام روکش دندان مناسبتر است؟
حالا که در بخش قبل، با انواع روکش دندان آشنا شدید، برای پاسخ به این سوال باید گفت، نمیتوان پاسخ دقیقی به این سوال داد، چرا که انتخاب روکش با توجه به شرایطی که هر فرد دارد، مزایا و معایب هر کدام، محل دندانی که نیاز به روکش دارد (دندانهای جلویی یا دندانهای پشت)، قیمت روکش دندان و … تعیین میشود.
آیا روکش دندان درد دارد؟
اینکه روکش دندان درد دارد یا خیر نیز برای بسیاری از بیماران جای سوال دارد. در پاسخ آیا روکش دندان درد دارد باید متذکر شد که این درمان نیز مانند سایر درمان های دندانپزشکی نیازمند مراقبت است.به همین دلیل به بیماران توصیه می شود پس از استفاده از روکش در دوره های معین به دندانپزشک برای معاینه مجدد، مراجعه کنند.
در نظر داشته باشید که بعد از روکش دندان، ممکن است کمی درد و حساسیت داشته باشید که موقتی است، اما اگر این درد ادامه دار شد، ممکن اس علت چیز دیگری باشد که باید به پزشک مراجعه کنید تا روکش دندان مجدد بررسی شود.
ولی در پاسخ کلی به اینکه روکش دندان درد دارد یا خیر باید گفت که این روش در صورت رعایت مراقبت های لازم دردی ایجاد نخواهد کرد.
بعد از روکش دندان چه مراقبتهایی لازم است؟
بعد از اینکه روکش دندان بعد از عصب کشی انجام دادید، باید همیشه مواردی را رعایت کنید تا از اتفاقات احتمالی که باعث شکستن و خراب شدن روکش میشو جلوگیری کنید.
- از خوردن غذاهای سفت و سخت که فشار زیادی به دندان میآورد جلوگیری کنید.
- بعد از خوردن هر وعده غذایی سعی کنید دندان هایتان را تمیز کنید.
- از مسواکهای نرم و روان استفاده کنید تا به مرور زمان، آسیبی به روکش دندان وارد نشود.
- حتما از خمیردندان های که حاوی فلوراید هستند استفاده کنید.
در این محتوا به شرح کامل روکش دندان چیست پرداختیم و شما را با انواع روکش های دندان آشنا کردیم، یادتان باشد که بهترین کار برای انتخاب بهترین روکش دندان، مراجعه به یک دندانپزشک و مشورت گرفتن از اوست.