براکت ارتودنسی

براکت ارتودنسی چیست؟ معرفی انواع براکت‌­های ارتودنسی

تا به حال توجه‌ کرده‌اید که براکت ارتودنسی چه نقش مهمی در روند درمان ناهنجاری‌های دهان و دندان برعهده دارد؟ استفاده از یک براکت نه تنها از جنبه زیبایی، بلکه هزینه و سرعت درمان نیز اهمیت بسیار زیادی دارد.

انتخاب صحیح براکت دندان باعث می‌شود تا در طول درمان هم از ظاهر دندان‌های خود احساس لذت کنید و هم روند ارتودنسی باکیفیت و سرعت بالا صورت بگیرد. در این مقاله ما قصد داریم تا با انواع براکت‌های ارتودنسی آشنا شده و از جنبه‌های مختلف آن‌ها را با هم مقایسه کنیم.

براکت ارتودنسی یا براکت دندان چیست؟

براکت دندان، یکی از ابزارهای اصلی مراحل ارتودنسی است که برای اصلاح ناهنجاری‌های دهان و دندان در کنار بریس‌ها (پلاک‌­های نگه دارنده) به کار می‌روند. اگر عکس براکت‌های ارتودنسی را دیده باشید، این براکت­‌ها در واقع همان نگین­‌هایی هستند که در طول درمان و مراحل ارتودنسی روی دندان‌­ها توسط پزشک چسبانده می­‌شوند.

مطمئنا یک سیم قوسی را نیز دیده­‌اید، براکت‌­های ارتودنسی برای اتصال پذیری همین سیم با چسب یا باند روی دندان­‌ها در مراحل ارتودنسی به کار می‌رود.

براکت­‌های دندان که توسط متخصص ارتودنسی گذاشته می شوند، نیروی سیم ارتودنسی را به دندان‌­ها منتقل می­‌کنند تا به محل صحیح خود هدایت شوند. آن‌ها معمولا دو شیار برای قرارگیری سیم روی خود دارند.

 

براکت دندان

 

کاربرد براکت ارتودنسی چیست؟

اگر اطلاع داشته باشید که براکت ارتودنسی چیست، حدس زدن کاربردهای آن کار سختی نخواهد بود. اولین و مهم‌ترین کاربرد براکت دندان کمک به اصلاح ناهنجاری‌های دهان است. فاصله‌دار بودن دندان‌ها، شلوغی بیش از حد فک و مشکلات بایت است.

علاوه بر این اصلاح ناهنجاری‌ها، بخش زیادی از حرکت دندان‌ها توسط براکت انجام می‌شود. در صورتی که براکت وجود نداشته باشد، سیم‌ها و کش‌ها محل اتصالی روی دندان ندارند. در نتیجه یک کاربرد دیگر براکت ارتودنسی این است که مانند لنگر نقطه اتکای دیگر تجهیزات داخل دهان شود.

براکت‌های ارتودنسی بسته به نظر متخصص ارتودنسی و بیمار می‌توانند رو یا پشت دندان قرار بگیرند. این مساله تفاوت چندانی در کاربردهای آن ایجاد نمی‌کند بلکه بیشتر جنبه زیبایی شناسی دارد.

 

معرفی انواع براکت ارتودنسی

امروزه انواع مختلفی از این براکت­‌ها برای استفاده در درمان طیف گسترده ناهنجاری های بیماران موجود است که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

 

براکت فلزی

یکی از پر استفاده‌ترین براکت‌­ها در مراحل ارتودنسی، براکت فلزی است که در ارتودنسی ثابت کاربرد زیادی دارد. ارتودنسی ثابت مزایایی مانند قابل بازیافت بودن، استریلیزه بودن و مقاومت بالا در برابر فشار داشته و در مقایسه با براکت‌های ارتودنسی متحرک، کمترین هزینه را دارد. با کش­‌های رنگی می‌­توان جذابیت ارتودنسی ثابت را افزایش داد؛ اما مهمترین عیب آن، مشخص بودن آن روی دندان ها است.

 

براکت ارتودنسی نامرئی

براکت ارتودنسی نامرئی، پلاستیکی و یا سرامیکی زمانی در مراحل ارتودنسی استفاده می‌شوند که بیمار به ارتودنسی با ظاهر طبیعی‌تری نیاز داشته و تمایلی به استفاده از مدل فلزی نداشته باشد.

البته باید توجه داشت که براکت نامرئی در طول زمان و بر اثر عادت‌هایی مانند مصرف توتون، دخانیات و نوشیدن مشروبات الکلی تغییر رنگ خواهند داد. همچنین، حرکت دندان­‌ها در این روش آهسته ­تر است، ممکن است طول دوره درمان و مراحل ارتودنسی با این براکت‌­ها کمی بیشتر شود.

 

براکت دیمون

براکت خود تنطیم کننده دیمون، فشار لازم برای منظم کردن دندان­‌ها را از طریق فنری بسیار نازک به سیم ارتودنسی وارد می‌کند. استفاده از براکت دیمون مدت زمان ارتودنسی و تعداد جلسات درمانی را کاهش می­‌دهد. علاوه بر آن، هزینه ارتودنسی به دلیل کاهش تعداد کشیدن دندان‌ها و حفظ دندان­‌های بیمار تا حد امکان، کمتر نیز هست.

استفاده از براکت دیمون و به دلیل حذف کش دور براکت‌ها، از تجمع پلاک روی دندان­‌ها جلوگیری می‌کند.

 

براکت لینگوال

ممکن است در یک عکس براکت ارتودنسی دیده باشید که براکت‌­های دندان در قسمت پشتی دندان تعبیه شده‌اند؛ این مدل براکت لینگوال نام دارد.

مزیت این براکت نامرئی بودن آن است؛ هرچند دشواری تمیز کردن دندان‌ها (حتی با مسواک ارتودنسی) و احساس ناراحتی در طول درمان ارتودنسی، از معایب این روش است.

 

براکت رزین کامپوزیت

یکی از جدیدترین انواع براکت های دندان، رزین کامپوزیت است. این براکت از لحاظ زیبایی‌شناسی مورد قبول است، به همین دلیل افرادی که حساسیت روی ظاهر خود دارند می‌توانند براکت رزین کامپوزیت را انتخاب کنند.

این روش هزینه نسبتا بالا و دوام پایینی دارد. بنابراین باید در طول درمان به خوبی از آن مراقبت کنید تا آسیب نبیند.

 

عکس براکت ارتودنسی رزین کامپوزیت

 

براکت تیتانیوم

براکت دندان تیتانیومی برای افرادی که نیاز به استحکام بالا در فرآیند ارتودنسی دارند، مناسب است. به همین دلیل معمولا برای کودکان و نوجوانان از براکت تیتانیومی برای ارتودنسی استفاده می‌کنند. علاوه بر استحکام بالا، تیتانیوم به خوبی روی دندان چسبیده و در طول درمان جدا نمی‌شود.

از طرفی براکت‌های فلزی اغلب از جنس نیکل هستند که فلزی حساسیت‌زا محسوب می‌شود. افرادی که به نیکل حساسیت دارند می‌توانند به جای آن به سراغ تیتانیوم بروند. البته تیتانیوم قیمت نسبتا بالاتری داشته که روی هزینه کلی درمان اثر می‌گذارد.

 

براکت کروم کبالت

یکی دیگر از انواع براکت ارتونسی، کروم کبالت بوده که استحکام فوق‌العاده بالایی دارد. استفاده از کروم کبالت برای کودکان که ممکن است در بازی و فعالیت‌های روزانه به دهانشان ضربه وارد شود، پیشنهاد خوبی است.

با این براکت‌ها دیگر دندان آسیب جدی نمی‌بیند. علاوه بر این، براکت‌های کروم کبالت اصطکاک کمی داشته و در دهان احساس خوبی ایجاد می‌کنند. یک نکته مثبت دیگری که این براکت دندان داشته سازگاری آن با محیط زیست است.

 

عکس براکت کروم کبالت روی فک بالا

 

براکت دندان رنگی

براکت رنگی در واقع نوع متقاوتی از براکت ها نیست؛ بلکه ارتودنسی رنگی اصطلاحی است که برای کش های رنگی دور براکت دندان به کار می‌رود.

یکی از مواردی که می‌تواند زیبایی ویژه‌ای در ارتودنسی شما ایجاد کند، رنگ‌های کش های نصب شده دور براکت ارتودنسی است. شما می‌توانید از بین کش های رنگی که برای براکت دندان ساخته می‌شود، متناسب با سلیقه خود، رنگ‌های دلخواه‌تان را انتخاب کنید.

 

براکت ارتودنسی با کش رنگی

 

مقایسه براکت های ارتودنسی 

حالا که می‌دانیم براکت دندان چیست، باید با نقاط قوت و ضعف هرکدام از انواع براکت ارتودنسی آشنا شویم. جدا از روش درمانی ارتودنتیست براکت‌ها را می‌توان از ۴ جنبه مختلف بررسی و مقایسه کرد.

انواع براکت

قیمت درمان

راحتی بیمار

زیبایی شناسی

دوام و استحکام

براکت رزین کامپوزیت

متوسط و معمولی

نسبتا راحت

زیبا و مورد قبول

استحکام و دوام بسیار کم

براکت تیتانیوم

نسبتا بالا

نسبتا راحت

بسیار معمولی

بسیار بالا

براکت کروم کبالت

قیمت مناسب

معمولی

معمولی

نسبتا خوب

براکت نامرئی

بسیار بالا

راحت

بسیار خوب

معمولی

براکت دیمون

نسبتا بالا

بسیار راحت

متوسط و معمولی

نسبتا خوب

براکت فلزی

اقتصادی و مناسب

معمولی

نه چندان زیبا

بیشترین میزان دوام

براکت لینگوال

قیمت بالا

معمولی

بسیار خوب

نسبتا خوب

 

یک نکته‌ای که باید در مورد انواع براکت ارتودنسی بگوییم این است که هرکدام از این موارد جنبه‌های مثبت و منفی خاص خود را دارند. با توجه به شرایط دندان‌ها، بودجه درنظر گرفته شده و ترجیح شخصی یکی از این براکت‌ها بهترین هستند. مساله مهم حصول نتیجه مطلوب بوده که با رعایت دستورالعمل‌های متخصص ارتودنسی، به دست خواهد آمد.

 

کنده شدن براکت ارتودنسی

کنده شدن براکت ارتودنسی نیز یکی دیگر از مشکلاتی است که ممکن است با آن مواجه شوید. هرچند جنس خوب براکت و چسب ارتودنسی با کیفیت احتمال کنده شدن براکت دندان را بسیار کاهش خواهد داد. در صورت کنده شدن براکت در طول درمان ارتودنسی نیز بهتر است هرجه سریع­تر به پزشک خود مراجعه کنید.

 

هزینه براکت دندان    

همانطور که در جدول هم مشاهده کردید، براکت های فلزی یکی از پایین‌ترین قیمت‌ها را دارد. این در حالی است که براکت لینگوال، دیمون و نامرئی قیمت نسبتا بالایی دارند.

محاسبه میزان دقیق هزینه‌ای که باید برای درمان پرداخت کنید، بعد از بررسی شرایط دندان‌ها، طول دوره درمان، درمان‌های جانبی و نوع براکت مشخص می‌شود. نمی‌توان یک هزینه ثابت را برای درمان همه انواع مشکلات دهان و دندان مشخص کرد. شما با مشاوره با متخصص ارتودنسی می‌توانید از هزینه دقیق براکت دندان و درمان ارتودنسی مطلع شوید.

 

عکس براکت ارتودنسی

 

مراجعه به متخصص ارتودنسی باتجربه نه تنها تاثیر مستقیمی در نتیجه مطلوب دارد بلکه تجربه خوشایندی از درمان ارتودنسی را نیز به همراه دارد. یک متخصص باتجربه علاوه بر ترجیح بیمار، توجه به جنبه‌های پزشکی و درمانی را در انتخاب براکت ارتودنسی درنظر می‌گیرد. دکتر قریشی با سال‌ها تجربه حرفه‌ای در زمینه ارتودنسی می‌تواند در جلسات مشاوره، بهترین راهنمایی‌ها را در اختیار شما قرار دهد.

دکتر سعید قریشی
دکتر سعید قریشی

دکتر سعید قریشی، متخصص ارتودنسی با بیش از ۲۰ سال سابقه‌ در درمان ناهنجاری‌های فک و دندان، نفر اول بورد تخصصی کشور، دارای بورد تخصصی ارتودنسی از کانادا و عضو انجمن ارتودنسی آمریکا (AAO) هستند. برای رزرو نوبت و دریافت مشاوره می‌توانید به هر یک از سه مرکز تخصصی ارتودنسی در تهران (واقع در مناطق سعادت‌آباد، تهرانپارس و نواب) و یا مطب ارتودنسی قم تحت مدیریت ایشان، مراجعه فرمایید.

۴.۵/۵ - (۵۷ امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
عزیز رحمانی
عزیز رحمانی
1 سال قبل

ممنون از راهنمایی تون