عفونت لثه کودکان

عفونت لثه در کودکان: علت و درمان آن

آبسه و عفونت لثه کودکان در اثر رشد سریع باکتری در لثه بوجود می‌آید. آبسه لثه کودکان موجب عمیق شدن فاصله بین دندان‌ها و لثه‌ها به مقدار بیشتر از ۳ میلی‌متر می‌گردد. این شیار عمیق شده پاکت لثه نامیده می‌شود.

درمان عفونت لثه کودکان در خانه امکان پذیر است؟ آیا از آنتی بیوتیک برای عفونت لثه کودکان استفاده کنیم؟ این‌ها سوالاتی هستند که در ادامه پاسخ آن‌ها را خواهید یافت.

 

فهرست عناوین

علائم و نشانه‌های آبسه دندان کودک

عفونت لثه کودکان نشانه‌ها و علائمی دارد که به راحتی قابل تشخیص است. در صورت مشاهده علائم جزئی می‌توانید با درمان عفونت لثه کودکان در خانه، به سرعت مشکل را برطرف کنید. بعضی از مهم‌ترین علائم آبسه دندان کودک شامل موارد زیر می‌شود:

  • وجود درد در ناحیه پایین گوش
  • ایجاد نبض شدید یا به عبارتی درد تپنده در صورت
  • حساسیت دندان به هوا یا خوراکی‌های گرم و سرد
  • وجود احساس درد در دندان یا حالت گزگز
  • مشاهده تورم در غده‌های گردن کودک
  • بوی بد دهان
  • مشاهده تب در کودک

در عکس عفونت لثه کودکان در زیر می‌توانید نمونه‌ای از آبسه را مشاهده کنید.

 

عکس عفونت لثه کودکان

 

تشخیص عفونت لثه کودک

عوامل زیر تاییدکننده‌ی تشخیص عفونت لثه کودک می‌باشند:

  • وجود تورم در لثه‌های اطراف دندان
  • درد در اثر لمس لثه‌های اطراف دندان
  • قرار دادن یک پروب در میان محل انسداد موجب خونریزی و ترشح مایع می‌گردد.
  • وجود پاکت پریودنتال روی دندان که دسترسی به آن مسدود شده است. (معمولاً با رسوبات سنگی)
  • تصویربرداری با اشعه ایکس (رادیوگرافی) از دندان، پاکت پریودنتال یا لثه‌ای را نشان می‌دهد که ناحیه‌ای تیره در استخوان نزدیک به ریشه دندان است.
  • دندانپزشک می‌تواند از محرک الکتریکی خفیف، داغ و یا سرد استفاده کند تا ببیند که آیا اعصاب داخل دندان طبیعی رفتار می‌کنند یا خیر. اگر چنین باشد، آبسه احتمالاً به مغز دندان نفوذ پیدا نکرده است.
  • گاهی اوقات دندان دارای ترک است که منجر به ایجاد پاکت پریودنتال می‌شود. پیدا کردن این پاکت‌ها مشکل می‌باشد اما در صورت وجود، جویدن با دندان همراه با درد است.

 

عوارض عفونت لثه کودکان

آبسه دندان کودکان یکی از علائم بیماری لثه می‌باشد و عوارض آن عبارت است از:

  • افتادن دندان
  • لقی دندان
  • پس رفتن لثه‌ها
  • پاکت‌های پریودنتال
  • از بین رفتن استخوان
  • بوی بد دهان در کودکان
  • خونریزی لثه‌های حساس
  • ایجاد فضاهای بین دندان‌ها

علت عفونت لثه در کودک چیست؟

عفونت لثه کودکان دلایل و علت‌های مختلفی دارد. برخی از علت‌ها ژنتیکی و بعضی دیگر به عدم رعایت بهداشت دهان بستگی دارند. برای درمان عفونت لثه کودکان در خانه باید ابتدا با علت آن آشنا شوید.

علت عفونت کردن لثه در کودکان، موارد زیر است:

  • بروز بیماری‌های خودایمنی
  • گیر کردن باقی‌مانده غذا در بین دندان‌ها و لثه
  • نداشتن رژیم غذایی مفید
  • عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
  • وجود تغییرات هورمونی
  • فشردن دندان‌ها به همدیگر
  • عادت به تنفس دهانی

 

علت عفونت لثه کودکان

 

درمان عفونت لثه کودکان در خانه

برای درمان عفونت دندان کودکان در خانه از روش سنتی نیز می‌توانید استفاده کنید. البته توصیه می‌شود تا اگر آبسه حاد شده حتما به دندان پزشک مراجعه کنید اما در غیر این صورت، می‌توان با درمان‌های خانگی نیز آن را بهبود بخشید.

 

استفاده از آلوئه‌ورا برای عفونت دندان کودکان

 

علت عفونت لثه کودکان از هر نوع باکتری که باشد، می‌توانید یکی از روش‌های زیر را برای درمان آن انتخاب کنید:

نوع داروی طب سنتی نحوه استفاده روش تکرار
عسل طبیعی قرار دادن عسل روی نقطه التهاب و شستن آن بعد از ۱۰ دقیقه ۳ بار تکرار در روز
محلول آب و نمک حل کردن یک قاشق چای‌خوری نمک در یک لیوان آب گرم و استفاده از آن به عنوان دهان‌شویه ۲ تا ۳ بار تکرار در روز
آلوئه‌ورا قرار دادن مقداری ژل آلوئه‌ورا روی محل عفونت ۳ بار تکرار در روز
چای بابونه چای کیسه‌ای بابونه را در آب گرم قرار داده و بعد از اینکه خنک شد، روی لثه قرار دهید ۲ بار تکرار در روز

اگر یکی از علائم آبسه را در دهان کودکان مشاهده کردید، سعی نکنید آن را خارج کنید. بهتر است با یکی از این روش‌ها، درمان را شروع کنید. در عکس عفونت لثه کودکان می‌توانید نمونه‌های مختلف عفونت را ببینید.

 

درمان سنتی برای عفونت لثه کودکان

 

انواع آنتی بیوتیک‌ها جهت درمان عفونت لثه کودک

بسیاری از والدین می‌پرسند که برای عفونت لثه کودکان چی خوبه و چه دارویی‌هایی باید مصرف شود. برای درمان عفونت لثه در کودکان، باید با تجویز پزشک آنتی بیوتیک مصرف شود.

درمان خودسرانه آنتی بیوتیک‌ها عواقب چندان خوشایندی ندارد زیرا ممکن است مقاومت بدن را کاهش دهد. با این حال اگر با تجویز دندان پزشک مصرف شود، می‌توانید اثر آن را به خوبی مشاهده کنید.

  • آموکسی سیلین: آموکسی سیلین یکی از انواع آنتی بیوتیک‌هایی بوده که برای درمان عفونت لثه کودکان در خانه انجام می‌شود.
  • تتراسایکلین: علت عفونت لثه کودکان هرچه باشد، یکی از اثربخش‌ترین داروها، تتراسایکلین است. این دارو از کلاژناز جلوگیری کرده و باکتری‌ها را می‌کشد.
  • سیپروفلوکساسین: سیپروفلوکساسین برای درمان عفونت لثه در خانه، باکتری عامل عفونت را از بین می‌برد. این آنتی بیوتیک می‌تواند اثر بخشی بسیار خوبی برای درمان عفونت لثه در کودکان داشته باشد.
  • آزیترومایسین: آزیترومایسین یکی دیگر از آنتی بیوتیک‌ها برای درمان عفونت لثه کودکان بوده که از رشد باکتری‌های عامل پریودنتیت جلوگیری می‌کند.
  • کلیندامایسین: عفونت لثه کودکان در اثر وجود باکتری‌های خطرناک ایجاد می‌شود. کلیندامایسین در شرایط کنترل شده می‌تواند رشد این باکتری‌های خطرناک را متوقف کند.

 

بهترین آنتی بیوتیک برای درمان عفونت لثه در کودکان

 

درمان عفونت لثه کودکان در دندانپزشکی

آبسه دندان بسیار مخرب است و در صورت عدم درمان آبسه دندان، می‌تواند به سرعت منجر به آسیب‌های غیر قابل جبران به رباط‌ها و استخوان اطراف شود و در نهایت موجب افتادن دندان گردد.

با روش‌هایی می‌توانید برای درمان عفونت لثه کودکان در خانه اقدام کنید، اما بهتر است برای بررسی علت عفونت و آبسه دندان به دندانپزشک مراجعه کنید.

 

تخلیه آبسه و عفونت

هدف اصلی درمان تخلیه عفونت است، ما این کار را معمولاً با خراش دادن محتاطانه‌ پوشش پاکت انجام می‌دهیم.

 

تخلیه آبسه لثه کودک

 

جرمگیری دندان و ریشه دندان

پس از تخلیه عفونت، پلاک و جرم چسبیده به سطح ریشه، از طریق جرم‌گیری دندان و ریشه دندان از بین می‌رود و این کار از بروز مجدد عفونت جلوگیری می‌کند.

جرم‌گیری دندان و ریشه دندان و شستن پاکت با آنتی‌بیوتیک(استفاده از آنتی‌بیوتیک موضعی) می‌تواند مشکل را حل کند.

 

بازیابی هدایت شده بافت لثه

پاکت عمقی لثه‌ای ممکن است مستلزم درمان جراحی لثه برای جلوگیری از عفونت مجدد باشد. پس از اینکه آبسه بهبود پیدا کرد، بازیابی هدایت شده بافت لثه و یا جراحی استخوان توصیه می‌شود؛ بدون انجام این درمان قطعی، احتمال وقوع مجدد آبسه در آینده وجود دارد.

 

جایگزین کردن روکش یا پرشدگی دندان

اگر درمان آبسه دندان در اثر تراکم مواد غذایی در اطراف نواحی که بطور نامناسب ترمیم شده‌اند (مانند پرشدگی یا روکش) رخ بدهد، ممکن است نیاز به انجام مجدد ترمیم دندان باشد.

 

پیوند استخوان

بسته به شدت مشکل، ممکن است بتوان استخوان اطراف دندان را بازیابی کرد. این عمل مستلزم قرار دادن گرافت استخوانی است.

در غیر این صورت، ممکن است نیاز به پایین بردن سطح استخوان و انجام جراحی جهت تغییر موقعیت لثه‌ها و از بین بردن پاکت‌ها باشد. گاهی اوقات ترکیبی از بازسازی بافت و حذف یا تغییر موقعیت بافت انجام می‌شود.

 

عصب‌کشی و ترمیم ریشه دندان

اگر خود دندان نیز دچار عفونت شده باشد، ممکن است برای نجات دندان علاوه بر درمان لثه نیاز به عصب‌کشی هم باشد.

 

کشیدن دندان

زمانی که دندان به شدت آسیب دیده باشد و نتوان آن را نجات داد، کشیدن دندان باید به عنوان یک گزینه در نظر گرفته شود. معمولاً تعویض دندان با فضا نگهدارنده و یا پل دندانی به منظور جلوگیری از حرکت دندان‌های باقیمانده و تغییر شکل فک، ایده‌ی مطلوبی است.

 

پیشگیری بهترین راه درمان است

بهتر است قبل از ابتلا به عفونت لثه در کودکان از این اتفاق پیشگیری کنیم. برخی از موارد که برای پیشگیری از ابتلا به عفونت لثه کودکان جلوگیری می کند عبارت است از:

 

مسواک زدن و پیشگیری از عفونت لثه

بهترین روش پیشگیری از آبسه کردن لثه این است که فرزند خود را ترغیب کنید تا حداقل دو بار در روز مسواک بزند و خود نیز بر روش مسواک زدن وی نظارت داشته باشید.

کشیدن نخ دندان نیز بسیار مهم است. جایزه دادن به کودک و تشویق کردن او را فراموش نکنید تا با علاقه بیشتری بهداشت دهان و دندان را رعایت کند.

 

اجتناب از مواد کربوهیدرات برای جلوگیری از عفونت لثه

از دادن نوشیدنی‌های قندی، مانند نوشابه و آب‌میوه‌های شیرین شده، به فرزند خود اجتناب کنید. همچنین اجازه ندهید نوزادان با مکیدن شیشه شیر به خواب روند. چون کربوهیدرات موجود در شیر با اسیدهای آب دهان واکنش می‌دهد و با از بین رفتن مینای دندان، پوسیدگی ایجاد می‌شود.

 

مراجعه منظم به دندانپزشکی برای پیشگیری از عفونت لثه

 فرزند خود را به‌طور منظم و دوره‌ای به نزد دندانپزشک کودکان ببرید، روش صحیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را به وی آموزش دهید. به خاطر داشته باشید که پیشگیری همواره بهتر از درمان است و با رعایت بهداشت دهان و دندان می‌توان از عفونت دندان جلوگیری کرد، به خصوص این که عفونت دندان گاهی هیچ‌گونه علائمی ندارد.

 

انواع آبسه و عفونت لثه

در این قسمت از مقاله، شما را با انواع عفونت لثه در کودکان آشنا می کنیم.

 

آبسه روی لثه

اولین نوع آبسه دندان کودک، آبسه روی لثه نامیده می‌شود زیرا در ناحیه‌ای از لثه ایجاد می‌شود که در نزدیک‌ترین فاصله به طوق دندان است.

دندان معمولاً از پیش دچار پاکت یا تحلیل استخوانی نمی‌باشد و اغلب در اثر ذرات غذا یا ضربه‌ی جسم خارجی به ناحیه‌ی لثه در اطراف دندان دچار التهاب می‌شود.

 

آبسه فضای بین لثه و دندان

نوع دوم و پیشرفته‌تر آبسه دندان، آبسه فضای بین لثه و دندان است. این مشکل برای دندانی رخ می‌دهد که از پیش دارای پاکت‌های پریودنتال و درجاتی از تحلیل استخوان بوده است.

این نوع آبسه در هر جایی در امتداد سمتی از لثه‌ها که شیار لثه عمیق شده و تبدیل به پاکت گردیده است، شکل می‌گیرد. بروز این نوع آبسه در صورت بیماری لثه پیشرفته که تحلیل استخوان در اثر عفونت رخ داده است، شایع است.

زیرا عمق ۵ میلی‌متری یا بیشتر پاکت، محیطی مطلوب را برای تشکیل آبسه ایجاد می‌کند. با این حال مانند آبسه روی لثه، آبسه فضای بین لثه و دندان می‌تواند در اثر ذرات غذا یا ضربه‌ی جسم خارجی به پاکت اطراف دندان رخ دهد.

 

آبسه لثه و دندان

ترکیب آبسه لثه و ریشه دندان نیز اتفاق می‌افتد. این بدین معنی است که عفونت لثه ممکن است در خارج از دندان، داخل دندان و یا در هر دو محل وجود داشته باشد. راه‌های بالقوه‌ی متعددی برای رسیدن باکتری به مغز دندان و ساختار نگهدارنده‌ی لثه‌ی دندان‌ها وجود دارد.

بیماری لثه، اتصال استخوان و بافت نرم را از بین برده و مسیری را در زیر دندان‌های چند ریشه‌ای ایجاد می‌کند. پوسیدگی و ترک‌های دندان و ترمیم ناموفق دندان نیز دسترسی مستقیم به دندان را ممکن می‌سازد.

باکتری‌ها پس از ورود به دندان راه خود را به کانال‌های میکروسکوپی جانبی ریشه‌های دندان پیدا می‌کنند. باکتری‌های موجود در داخل و اطراف دندان صرف نظر از کارکرد آن موجب التهاب می‌شود که همراه با دندان درد است.

 

سوالات متداول

در ادامه به سوالات پرتکرار شما درمورد عفونت لثه در کودکان و درمان های خانگی آن، مپردازیم.

 

عفونت لثه کودکان چه خطراتی دارد؟

عفونت ایجاد شده در لثه کودک در صورت عدم درمان می‌تواند گسترش پیدا کرده و وارد خون او شود.

 

آیا از آنتی بیوتیک برای عفونت لثه کودکان استفاده کنیم؟

در شرایطی که عفونت لثه کودک زیاد باشد، پزشک متخصص برای درمان آنتی بیوتیک تجویز می‌کند. بدین صورت باید مصرف آنتی بیوتیک به خصوص برای کودکان زیر 4 سال تحت نظر دندانپزشک باشد. از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک برای عفونت لثه کودکان بپرهیزید.

 

آیا برای درمان عفونت لثه در کودکان باید به دندانپزشک مراجعه کرد؟

در صورتی که عفونت لثه در کودکان بعد از درمان‌های خانگی همچنان باقی بماند، باید به دندان پزشک مراجعه کنید.

 

آیا عفونت لثه در کودکان ممکن است به مرور زمان خوب شود؟

در صورتی که عفونت لثه کودکان جزئی باشد، بله به مرور زمان خودش خوب می‌شود.

 

درمان تدریجی عفونت لثه در خانه

در این مقاله درباره عفونت لثه کودکان و راه‌های درمان آن صحبت کردیم. توصیه می‌کنیم تا در صورت مشاهده هرگونه عفونتی، به سرعت به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید. درمان عفونت لثه کودکان در خانه، عوارضی نداشته و سلامت دهان و دندان کودک را در پی دارد.

۳.۸/۵ - (۱۰۵ امتیاز)
6 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
هاشم قره باغی
هاشم قره باغی
4 سال قبل

سلام دختر۶ساله دارم که لثه از بین دو دندان آسیاب بال بیرون زده والان خونریزی دارد باید چکار کنم

فرشته جعفری
فرشته جعفری
5 سال قبل

سلام پسرم لثه اش ابسه کرده ۸ ساله است دندانش را پر کرده بودم که موادش بیرون امده و غذا درون ان میماند نکشیدم چون گفتن دیگه قابلیت پر شدن نداره حالا تو این شرایط کرونا نمیخام مطب برم خواهش میکنم راهنمایی کنین من چه کنم درد داره چی بدم

رجبی
رجبی
5 سال قبل

سلام وقت بخیر پسر ۱۸ ماهه من دندون جلویی اش قبلا ضربه خورده بوده (۵ماه پیش) الان دو روز است که روی لثه دندون جلویی قرمز وانگار خون جمع شده وورم وزده لب بالاش هم ورم کرده می خواستم ببینم تو این شرایط که داندانپزشک ها نیستند وبیمارستان شهر ما بخاطر شیوع کرونا بسته چکار میشه کرد ممنون

رستمی
رستمی
5 سال قبل

سلام خسته نباشید دختر من ۳ سال و ۱۰ ماهشه یه هفته ست گاهی وقتا میگه دندونم درد میکنه ولی هربار یکی از دندونارو نشون میده یه شبم تب داشت،امروز لثه رو نشونم داد که فکر کردم ممکنه دندون در بیاره،یه ذره لپش باد کرده…اینا نشونه عفونته؟

حقگوی
حقگوی
6 سال قبل

چگونه آبسه دندان پوسیده کودک ۳ ساله درمان شود. پوسیدگی بعلت مصرف قطره آهن است.

نسیم
نسیم
6 سال قبل

با سلام دختر ۴.۵ سال دارم ودر انگلستان زندگی میکنیم ۸ تا از دندانش از ۲ سالگی خراب شدن الان دوتاش باشه داره و عفونت که یکیش تبدیل به کیسه عفونت روی لثه شده دکترها میگن باید ۸ تا دندون کشیده بشه که ۴ های اون دندانهای جلوی بالایی هستن از این بابت بسیار نگران و ناراحتیم چون خلاف نظر دکترای ایران رو دارن و از طرفی میترسم عفونت عوارض جبران ناپذیری داشته باشه ایا به نظر شما باید اعتماد کنم اینجا و ۸ تا دندون رو بکشیم باتشکراز شما