اغلب ناهنجاریها و مشکلات فکی و دندانی که بزرگسالان به دنبال درمان آن با روشهای پیچیده و پرهزینه هستند، در دوره کودکی با روشهای ارتودنسی کودکان قابل تشخیص، پیشگیری و درمان است.
در ادامه قصد داریم در مورد سن مناسب ارتودنسی کودکان، مزایای درمان زود هنگام، انواع ارتودنسی کودکان و مدت زمان درمان ارتودنسی دندان کودکان صحبت کنیم؛ تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
انواع ارتودنسی کودکان
معمولا برای ارتودنسی دندانهای شیری، انواع پلاکهای ارتودنسی متحرک بکار برده میشود. زیرا ارتودنسی ثابت با اعمال فشار زیاد به دندانهای شیری موجب احساس درد و همچنین تحلیل ریشه و لق شدن دندانهای شیری میشود.
ارتودنسی متحرک برای درمان دندانهای کج، کام عمیق، قرارگیری نامناسب دندانها روی هم، اورجت، اوربایت و موارد دیگر نیز کاربرد دارد.
فیلم ارتودنسی دندان کودکان با پلاک متحرک برای تراز کردن فک بالا و پایین:
در مقابل، برای درمان مشکلات شدید فکی و بینظمی دندانهای دائمی کودکان که ریشه محکم دارند، ارتودنتیستها اغلب ارتودنسی ثابت را برای اصلاح طرح لبخند تجویز میکنند.
چطور متوجه شویم که کودک ما به ارتودنسی احتیاج دارد؟
برای اینکه متوجه شوید فرزند شما به سیم کشی دندان کودکان نیاز دارد، کافی است به موقعیت و نحوه قرارگیری فک و دندانهای او دقت کنید.
نشانههایی وجود دارد که با مشاهده آنها در فرزند خود به متخصص ارتودنسی کودکان مراجعه نمایید. از جمله:
- کج درآمدن یا شلوغ بودن دندانها
- تنفس دهانی
- افتادن زودهنگام یا نیفتادن به موقع دندانهای شیری (سن معمول از دست دادن دندانهای شیری ۶ تا ۱۲ سالگی است)
- استفاده از پستانک یا شیشه شیر و عادت به مکیدن انگشت بعد از ۵ سالگی
- مشکل در بلع غذا (هنگام قورت دادن به جای نزدیک کردن زبان به سقف دهان، زبان را به دندانهای جلو فشار میدهد)
- ناتوانی در تلفظ صحیح کلمات
- وجود فاصله بین تمامی دندانها
- جابجا شدن فک هنگام جویدن غذا
- کج بودن و ناهمترازی فکها
- جلوزدگی قابل تشخیص یکی از فکها
- وجود فاصله عمودی بین دندانهای جلو هنگام بستن دهان
تصویر زیر رایجترین مشکلات ارتودنسی دندان کودکان را نشان میدهد.
البته ممکن است مشکل ارتودنسی کودک شما علائم واضحی نداشته باشد. بنابراین همیشه دیدن عکس ارتودنسی دندان کودکان برای تشخیص مشکل فرزند شما چاره ساز نیست. در این صورت تنها یک متخصص ارتودنسی قادر به تشخیص آن است.
سن مناسب برای انجام ارتودنسی کودک
بهترین سن برای شروع درمان ارتودنسی کودک مختلف متفاوت است بیش از هر چیز به نوع مشکل و نیاز کودک بستگی دارد.
اغلب توصیه میشود همه کودکان در سن ۷ تا ۱۰ سالگی برای معاینه اولیه و تشخیص مشکلات و ناهنجاریهای احتمالی به ارتودنتیست یا دندانپزشک کودکان مراجعه نمایند.
در این سن دندان تعدادی از دندانهای شیری افتاده و دندانهای دائمی در حال رویش هستند. بنابراین دندانپزشک میتواند وجود هرنوع مال اکلوژن را تشخیص دهد.
پس از معاینه اولیه بهترین سن برای آغاز درمان ارتودنسی کودکان در صورت وجود ناهنجاریهای فکی، برای دختران از ۸ سالگی و برای پسران از ۹ سالگی است.
در کودکانی که ناهنجاری فکی ندارند و مشکل تنها در نحوه رویش و قرارگیری دندانهایشان است، سن مناسب ارتودنسی 10 تا ۱۲ سالگی است.
مزایای ارتودنسی زودهنگام
از آنجایی که دندانها و استخوان فک قبل از رسیدن به سن بلوغ، تکامل پیدا نکرده و هنوز در حال رشد هستند، روش درمان سادهتر و طول درمان کوتاهتر خواهد بود.
در واقع ارتودنسی پیشگیرانه برای کودکان، آنها را از مشکلات جدی در آینده و نیاز به درمانهای پیچیده و حتی حراجی فک در بزرگسالی نجات میدهد.
از جمله مهمترین فواید و مزایای ارتودنسی زود هنگام میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هدایت و رشد صحیح فکها
- تنظیم عرض و انحنای مناسب سقف بالایی و پایینی دهان
- هدایت دندانهای دائمی که دچار انحراف شدهاند به وضعیت سالم و طبیعی
- کاهش خطر آسیبدیدگی از ناحیه دندانهای پیشآمده جلویی
- کمک به ترک عادتهای مضری از قبیل مکیدن شست یا سایر انگشتها که میتواند عاملی برای انحراف فک و دندانها باشد.
- کاهش یا رفع مشکلات موجود در بلعیدن غذا یا قدرت تکلم
- بهبود زیبایی ظاهری و سطح اعتماد به نفس
- کمک به سادهتر کردن یا کوتاه کردن طول دوره درمان ارتودنسی در آینده در صورتی که به عنوان بخشی از یک برنامه جامع درمانی، نیاز به انجام آن باشد.
- کاهش احتمال نهفته ماندن دندانهای دائمی (یعنی دندانهایی که باید رشد کنند و از لثه خارج شوند، در داخل لثه و بافتهای نرم باقی میمانند) و حفظ یا ایجاد فضای کافی برای رشد دندانهایی که در حال خارج شدن از لثه هستند.
مدت زمان ارتودنسی در کودکان
به طور کلی نمیتوان یک عدد دقیق را به عنوان طول دوره درمان ارتودنسی دندان کودکان بیان کرد. زیرا مدت زمان درمان با عوامل متعددی مانند سن کودک، نوع و شدت ناهنجاری و مشکلات فکی و دندانی بستگی دارد.
دوره درمان ارتودنسی بزرگسالان حدود ۶ تا ۳۶ ماه است و بازه در کودکان ممکن است ۲۰ تا ۲۴ ماه طول بکشد.
در اغلب موارد یک روش ارتودنسی مشکل کودک را کاملا رفع میکند. اما گاهی لازم است یک طرح درمان چند مرحلهای با استفاده از چند دستگاه ارتودنسی برای کودک برنامهریزی و اجرا شود که در طول مدت درمان تاثیرگذار است.
خطرات ارتودنسی دندان کودکان
به طور کلی نمیتوان گفت که ارتودنسی کودک خطرناک است اما درمان ارتودنسی در خردسالان با عوارض زیر همراه است:
- هنگامی که بریسها برای اولین بار روی دندانها قرار میگیرند یا در طول درمان تنظیم میشوند، ممکن است ناراحتی ایجاد کنند.
- برای سه تا پنج روز اول، ممکن است دندانها در حین گاز گرفتن درد داشته باشند.
- لبها، گونهها و زبان ممکن است یک تا دو هفته قبل از سخت شدن و سازگاری با بریسها تحریک شوند.
- بعضی از وسایل ارتودنسی ممکن است برای یک یا دو روز اول باعث مشکل در صحبت کردن شوند.
- تجهیزات آسیب دیده میتوانند طول مدت درمان را افزایش داده و تاثیر منفی بر نتیجه حاصله دارند.
- ذرات غذایی و انباشت جرم و پلاک در اطراف لوازم ارتودنسی میتواند منجر به تخریب مینای دندان، ایجاد پوسیدگی و زخمهای سفید رنگ دائمی بر روی دندانها شود.
هزینه ارتودنسی کودکان
قیمت ارتودنسی کودکان معمولا اولین سوالی است که از یک متخصص ارتودنسی کودک پرسیده میشود. بهتر است هزینه ارتودنسی را بعد از ویزیت از متخصص خود بپرسید. زیرا با توجه به وضعیت دندانها و روش ارتودنسی متغیر است.
به طور کلی میتوان گفت که هزینه ارتودنسی کودکان از بزرگسالان کمتر است. به این معنا که انجام ارتودنسی پیشگیرانه در سنین پایین شامل مزیت هزینه های سبکتر درمانی میشود.
مشاوره ارتودنسی دندان کودکان
اکنون که با اهمیت و ضرورت سیم کشی دندان کودکان آشنا شدید، احتمالا سوالات متعددی در این مورد در ذهن شما ایجاد شده و برای بررسی وضعیت فک و دندانهای کودک خود و تشخیص به موقع ناهنجاریهای احتمالی به دنبال متخصص ارتودنسی کودکان هستید.
شما میتوانید برای معاینه و گرفتن عکس ارتودنسی کودکان، دریافت مشاوره و یافتن پاسخ سوالات خود به مطب دکتر سعید قریشی مراجعه نمایید.
مطمئنا با بررسی سوابق درخشان و مهارت دکتر قریشی در درمان ناهنجاریهای فک و دندان کودکان متوجه خواهید شد که ایشان یکی از بهترین متخصصان ارتودنسی کودک در تهران هستند که به فرزند شما کمک میکنند ارتودنسی بدون درد و عارضهای را تجربه نماید.
سوالات متداول
در ادامه به پرسش های پرتکرار شما در مورد ارتودنسی کودک پاسخ میدهیم.
آیا دندانپزشک عمومی میتواند ارتودنسی کودک را انجام دهد؟
دندانپزشک عمومی هر اندازه هم که ماهر و باتجربه باشد، تنها میتواند موارد عمومی دندانپزشکی مانند ترمیم و زیبایی دندان را به خوبی انجام دهد و دانش و مهارت چندانی در زمینه ارتودنسی ندارد.
بنابراین توصیه میشود برای تشخیص و درمان ناهنجاریهای فکی و بینظمی دندان کودکان تنها به ارتودنتیست مراجعه نمایید.
آیا ارتودنسی کودک میتواند به درمان مشکلات تنفسی آنها کمک کند؟
ارتودنسی با اصلاح وضعیت فک و منظم کردن دندانها باعث میشود مشکلات تنفسی مانند تنفس دهانی و آپنه خواب نیز در کودکان درمان شود.
آیا درمان انحراف فک کودکان بدون جراحی امکان پذیر است؟
بله، امکان اصلاح انحراف فک کودکان بدون عمل جراحی فک وجود دارد. به شرط آنکه کودک در سنین پایین به متخصص ارتودنسی مراجعه نماید.
آیا سیم کشی دندان کودکان به برطرف کردن شکاف دندانهای جلویی نیز کمک میکند؟
شکاف موجود بین دندانهای جلویی کودکان با افزایش سن و رویش دندانهای دائمی، معمولا به طور طبیعی و بدون نیاز به مداخله دندانپزشک بسته میشود.
اما در برخی موارد شکاف بین دندانها به دلیل بزرگ بودن استخوان فک کودک رخ میدهد که در این حالت نیاز به درمان ارتودنسی ضروری است.
انجام به موقع درمان ارتودنسی کودکان، نه تنها برای رفع مشکلات ناشی از ناهمترازی فکها و بینظمی دندانها ضروی است بلکه موجب تقویت اعتماد به نفس کودک و افزایش زیبایی چهره او خواهد شد.
اگر در مورد مشکلات دهانی و دندانی کودک خود سوالی دارید که در این نوشته به آن پاسخ داده نشده یا به دنبال متخصص ارتودنسی خوب برای شروع ارتودنسی دندان کودک خود هستید، با کلینیک دکتر سعید قریشی تماس گرفته و برای دریافت نوبت اقدام کنید.