ارتودنسی دندان جلو معمولا وقتی مورد نیاز است که دندانهای پیش در فک بالا، جلوزدگی پیدا کرده اند. در این حالت، دندانهای جلو نسبت به سایر دندانها به سمت بیرون شیب برداشته اند و جلوتر از حالت عادی قرار گرفتهاند. این پدیده باعث میشود همپوشانی دندانهای جلوی فک بالا و فک پایین بیشتر از حد معمول باشد.
علاوه بر مشکلات مرتبط با زیبایی، ایجاد اختلال در تکلم و روند طبیعی جویدن و در موارد حاد، ایجاد مشکلات تنفسی، باعث میشوند که ارتودنسی دندان های جلو اهمیت زیادی پیدا کند.
بعضی افراد به اشتباه تصور میکنند ارتودنسی تنها برای زمانی است که همه یا اکثر دندانها نامرتب باشند. اما این امکان وجود دارد که در صورت تشخیص پزشک، اگر تنها چند دندان دچار انحراف باشند، ارتودنتیست اقدام به ارتودنسی دندان جلو کند. برای آگاهی از روند این روش درمانی، در ادامه با ما باشید.
فهرست عناوین
عوامل ایجاد بیرون زدگی دندان جلو
بیرون زدگی دندان (اورجت)، معمولا بر اثر کوچک بودن استخوان فک پایین رخ میدهد. مشکلات ژنتیکی استخوان فک و صورت باعث ایجاد عدم تناسب اندازه فک بالا و پایین خواهد شد. در این حالت، فک پایین معمولا به رشد کامل نخواهد رسید و در قیاس با فک بالا، اندازه کوچکی خواهد داشت.
این مشکلات ژنتیکی ممکن است موجب رشد بیش از حد قوس دندانی فک بالا و یا رشد ناقص قوس دندانی فک پایین و در نهایت متناسب نبودن اندازه قوس دندانی بالا و پایین خواهند شد. این عدم تناسب سایز، باعث جلوزدگی دندان پیش و یا همان اورجت خواهد شد.
بعضی عادات غلط در دوران خردسالی نیز ممکن است باعث بروز این وضعیت شوند. مثلا مصرف طولانی مدت و بیش از حد پستانک، مکیدن انگشت، هل دادن دندان با زبان و… نیز باعث بیرون زدگی دندان جلو خواهند شد. معمولا اگر بیمار در سنی باشد که رشد استخوان فک کامل شده، نیاز به ارتوسرجری (انجام جراحی اصلاحی فک در کنار ارتودنسی دندانهای جلو) خواهد بود.
ضرورت ارتودنسی دندان جلو
همانطور که اشاره شد ایجاد مشکلات زیبایی معمولا اصلیترین دلیلی است که بیمار برای انجام ارتودنسی دندان های جلو به دندانپزشک مراجعه میکند. عوامل مهم دیگری نیز وجود دارند که ضرورت درمان ارتودنسی دندان های جلو آمده را تشدید میکنند.
بیرون زدگی دندانهای جلو، آنها را بیش از پیش در معرض آسیب قرار میدهد. در واقع جلو بودن این دندانها باعث میشد در هنگام مواجهه با حوادث، بیشتر در معرض ضربه و شکستگی باشند.
این پدیده باعث میشود بیمار مشکلاتی در جویدن و تکلم حس کند که بسیار آزاردهنده هستند. علاوه بر آن در موارد حاد ممکن است مشکلاتی در تنفس و بلع غذا نیز ایجاد کند. عدم ارتودنسی دندان های جلو امده باعث افزایش فشار به دندانهای آسیا، سایش و درنتیجه بیرون زدگی آنها خواهد شد.
پس در صورتی که این ناهنجاری را در فک و دهان خود حس میکنید، با مراجعه به یک ارتودنتیست مجرب، به ارتودندسی دو دندان جلو و یا در صورت لزوم ارتودنسی چهار دندان جلو اقدام نمایید. اصلاح این ناهنجاری، از بروز مشکلات بعدی پیرامون آن، جلوگیری میکند.
ارتودنسی دندان جلو چگونه انجام میشود؟
شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که آیا ارتودنسی فقط چند دندان، امکانپذیر است یا خیر؟ پاسخ به این سوال با عکس برداری و معاینه دقیق پزشک امکان پذیر است. گاهی پیش میآید که فقط چند دندان بیمار، نامرتب هستند و نیاز به ارتودنسی دارند. در این حالت ارتودنتیست با انجام بررسیهای لازم به شما خواهد گفت که این امکان وجود دارد یا خیر.
عواملی که در انتخاب روش ارتودنسی چند دندان به عنوان تکنیک درمانی توسط پزشک، تاثیر میگذارند از قبیل زیر اند:
- میزان ازدحام و شلوغی دندانها
- سن بیمار
- وضعیت قرارگیری فک بالا و پایین نسبت به هم
- میزان انحراف دندان های جلو آمده
- وضعیت تصویر رادیولوژی
- شیب دندانها
- و …
البته باید بدانید، ارتودنسی فقط چند دندان، مثلا ارتودنسی دو دندان جلو به این معنی نیست که تجهیزات ارتودنسی فقط بر روی این دو دندان قرار میگیرند؛ بلکه سیمها و براکتها روی همه دندانهای دیگر نیز قرار میگیرند. در واقع ارتودنتیست، برای اصلاح دو دندان یا چهار دندان جلو، از سایر دندانهای شما کمک میگیرد.
تکنیکهای ارتودنسی دندان های جلو
برای ارتودنسی دندان جلو، میتوان از ارتودنسی متحرک و یا انواع مختلف براکتهای ثابت ارتودنسی استفاده کرد. این بستگی به تشخیص ارتودنتیست دارد. در هر صورت اگر امکان استفاده از روش ارتودنسی فقط چند دندان مهیا بود، این تکنیک به چند طریق ممکن است صورت پذیرد.
اگر میزان انحراف دندان جلو متوسط تا زیاد باشد، باید از روش ارتودنسی معمول برای بیمار استفاده کرد. به این معنی که طول دوره درمان مثل طول دوره ارتودنسی معمولی است و بین یک و نیم تا دو سال زمان میبرد.
اگر میزان انحراف و ناهنجاری دندان زیاد نباشد، میتوان با ارتودنسی شش ماهه مشکل دندان جلو آمده را برطرف کرد. در روش ارتودنسی شش ماهه، مدت زمان شش ماه به صورت میانگین در نظر گرفته شده است و بسته به شرایط بیمار و تشخیص ارتودنتیست، ممکن است کمتر یا بیشتر شود.
در بعضی موارد، بیماران با ظاهر ارتودنسی مشکل دارند و تمایلی ندارند سیمهای ارتودنسی در طرح لبخند آنها و یا هنگام صحبت کردن، پیدا باشد. در این شریط، اگر مقدور باشد، دندانپزشک میتواند از ارتودنسی نامرئی استفاده کند. علاوه بر آن براکتهایی موسوم به براکت پشت دندانی وجود دارد که در صورت استفاده از آنها در ارتودنسی دندان جلو، مشکل مشخص بودن تجهیزات ارتودنسی حل خواهد شد.
جمع بندی
در شرایطی که دندانهای پیش دچار بیرون زدگی باشند، متخصص برای اصلاح این ناهنجاری اقدام به ارتودنسی دندان جلو میکند. برای ارتونسی دندان های جلو امده، در صورت امکان میتوان به ارتودنسی فقط چند دندان اکتفا کرد. چیزی که اهمیت دارد این است که در صورتی که این مشکل را دارید، حتما جهت رفع آن اقدام کنید.
زیرا عدم ارتودنسی دندان های جلو، علاوه بر مشکلات ظاهری، موجب اختلال در تکلم و جویدن، مشکلات تنفس و بلع و … خواهد شد. همچنین ممکن است به سایر دندانهای شما آسیب برساند. پس برای پیشگیری از بروز این مشکلات با انتخاب یک ارتودنتیست مناسب، برای ارتودنسی دندان جلو اقدام نمایید.