ارتودنسی و ایمپلنت هر دو روشهایی برای رفع مشکلات دندانی، بهبود عملکرد آنها و افزایش زیبایی لبخند هستند. ارتودنسی، دندانهای بهم ریخته و نامرتب را صاف و هماهنگ میکند و ایمپلنت برای پر کردن جای خالی دندان از دست رفته کابرد دارد.
افرادی که قصد مرتب کردن دندانهایشان را دارند و یک یا چند دندان را نیز از دست دادهاند، ممکن است لازم باشد تا هم درمان ارتودنسی و هم ایمپلنت را انجام دهند. در چنین مواردی سوالی که برای بیمار پیش میآید این است که آیا ارتودنسی دندان ایمپلنت شده امکان پذیر است؟ برای پاسخ به این سوال و کسب اطلاعات بیشتر در مورد ارتودنسی دندانهای ایمپلنت شده تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
آیا امکان ارتودنسی دندان ایمپلنت شده وجود دارد؟
سوال اینجاست که اگر یک یا چند ایمپلنت دندانی داشته باشید باز هم امکان استفاده ارتودنسی دندان برای شما وجود دارد؟ در ویدیوی زیر دکتر قریشی به این پرسش پاسخ میدهند:
منبع معتبر Sensu به این سوال اینگونه پاسخ میدهد:
«بله، بریسهای ارتودنسی حتی زمانی که یک یا چند ایمپلنت دندانی داشته باشید، همچنان یک گزینه برای درمان نامرتبی دندان هستند.
برای ارتودنسی بعد از ایمپلنت معمولا دو حالت پیش میآید:
- ایمپلنت دندان در موقعیت مناسب قرار دارد
اگر ایمپلنت دندانی همراستا با دندانهای مرتب قرار گرفته باشد، به راحتی میتوان با کمک بریسهای ارتودنسی ثابت یا پلاکهای شفاف ارتودنسی متحرک (اینویزیلاین) موقعیت دندانهای اطراف را اصلاح کرد.
در این حالت دندان کاشته شده با موقعیت ثابت یک تکیه گاه مناسب برای سیمها و براکتهای ارتودنسی به حساب میآید تا سایر دندانها سریعتر در موقعیت مناسب قرار گیرند. حتی اگر چندین دندان ایمپلنت شده وجود داشته باشد، همچنان امکان ارتودنسی با ایمپلنت دندان وجود دارد.
- ایمپلنت دندان در بهترین موقعیت قرار ندارد
اگر ایمپلنت دندان در موقیعت مناسبی نیست و همراستا با دندانهای کج قرار گرفته است نباید انتظار داشت که با ارتودنسی وضعیت آن اصلاح شود. در این حالت بعد از تراز شدن سایر دندانها، کج بودن دندان کاشته شده بیشتر به چشم میآید.
برای رفع این ناهماهنگی میتوان کل ایمپلنت یا فقط تاج دندان را خارج و آن را تعویض کرد تا همراستایی مورد نظر حاصل شود.»
مزایای ارتودنسی دندان ایمپلنت شده
همانطور که گفته شد دندان ایمپلنت شده را نمیتوان جابجا کرد. حتی اگر این دندان در موقعیت مناسبی قرار نگرفته باشد، در جای خود ثابت باقی میماند. اما ایمپلنت دندانی نه تنها محدودیتی برای حرکت و اصلاح وضعیت سایر دندانها ایجاد نمیکند بلکه انجام ارتودنسی دندانهای ایمپلنت شده مزایایی نیز دارد:
- وجود تکیه گاه محکم و مناسب برای حرکت سریعتر و بهتر دندانها
- تسریع و بهبود اثربخشی درمان ارتودنسی
- فراهم شدن امکان استفاده از بریسهای نامرئی
- نبود جای خالی دندان و تاثیری که در کند شدن تاثیر ارتودنسی دارد
- نظمدهی به دندانها و انجام بهتر تنظیمات ارتودنسی در جلسات معاینه و ترمیم
- امکان استفاده از دندان ایمپلنت شده به عنوان نقطه اتکا برای تقسیم فشار بین دندانهای دیگر
ارتودنسی قبل از ایمپلنت
تشخیص اولویت درمان بیش از هر چیز به نظر متخصص ارتودنسی بستگی دارد. با این حال انجام ارتودنسی قبل از ایمپلنت متداولتر است. اغلب توصیه میشود که بیمار ابتدا دندانهای خود را مرتب کند سپس برای کاشت ایمپلنت اقدام نماید. زیرا بعد از اصلاح ناهنجاریهای فک و دندان، دندانپزشک میتواند، پایه ایمپلنت و تاج دندان را متناسب و هماهنگ با دندانهای مرتب شده تنظیم کند.
علاوهبراین اگر زمان زیادی از حذف دندان گذشته و بیمار برای جایگزین کردن آن اقدامی نکرده باشد، معمولا دندانها کناری به سمت فضای خالی حرکت کرده و فضای کافی برای کاشت ایمپلنت وجود ندارد.
در این مورد با انجام ارتودنسی قبل از ایمپلنت فضای کافی برای کاشت پایه ایمپلنت و قرارگیری تاج دندان فراهم میشود. در برخی موارد که شلوغی و ازدحام دندان وجود دارد، ارتودنتیست با کمک بریسهای ارتودنسی، دندانها را برای پرکردن جای خالی دندان از دست رفته هدایت میکند.
تفاوت ارتودنتیست و دندانپزشک را در این مطلب بررسی کردیم که برای انجام ایمپلنت و ارتودنسی میتوانید بررسی کنید که به کدام متخصص باید مراجعه کنید.
ارتودنسی دندان چه کاربردی دارد؟
کاربرد ارتودنسی به طور کلی شامل اصلاح نامرتبی و بینظمی دندانها و درمان انواع ناهنجاری فک است. بریسهای ارتودنسی میتوانند انواع مشکلات بایت از بهم ریختگی خفیف دندانها تا اختلالات شدید فک را در همه سنین درمان کنند.
اگر شما هر یک از مشکلات زیر را دارید لازم است برای شروع مراحل درمان باید به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید:
- شلوغی و ازدحام دندانها
- دندانهای کج و بهم ریخته
- فاصله بین دندانی
- جلوزدگی با عقب رفتگی فکها
- کوچک بودن یکی از فکها
- عدم تقارن و توازن فکها
- عادات رفتاری غلط کودکان مانند مکیدن انگشت و فشردن زبان به دندان
- مشکل در گاز زدن، جویدن و بلع غذا
- افتادن زودهنگام یا دیرهنگام دندانهای شیری کودکان
- تنفس دهانی
- مشکل در تکلم و ادای صحیح کلمات
فرقی نمیکند که برای ارتودنسی دندان ایمپلنت شده به متخصص مراجعه کنید و یا بدون داشتن ایمپلنت برای ارتودنسی اقدام نمایید، هزینه ارتودنسی بنابر نوع و شدت ناهنجاری های بیمار تعیین میشود.
کاربرد ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان موثرترین روش برای پر کردن جای خالی دندان از دست رفته و افزایش زیبایی لبخند است. ایمپلنت یک پایه تیتانیومی دارد که به جای ریشه دندان در استخوان فک قرار میگیرد. سپس یک روکش شبیه به تاج دندان طبیعی روی این پایه نصب میشود. ایمپلنت ظاهر و عملکردی کاملا شبیه به دندان طبیعی دارد.
از جمله کاربردها و مزایای ایمپلنت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پر کردن جای خالی دندان غایب یا از دست رفته
- ظاهری زیبا و کاملا طبیعی
- دوام بالا (حدود ۲۰ سال)
- بهبود تکلم و گفتار
- راحتی در غذا خوردن
- افزایش اعتماد به نفس
سوالات متداول ارتودنسی دندان ایمپلنت شده
در ادامه به سوالات پرتکرار شما در مورد ارتودنسی دندان ایمپلنت شده پاسخ میدهیم.
آیا با وجود ایمپلنت میتوان ارتودنسی کرد؟
بله، انجام ارتودنسی دندان های ایمپلنت شده امکانپذیر است. افرادی که قبلا یک یا چند کاشت ایمپلنت انجام دادهاند و اکنون به درمان ارتودنسی نیاز دارند میتوانند از این روش برای اصلاح بهم ریختگی دندانها و رفع مشکلات فک استفاده نمایند.
آیا بعد از ارتودنسی میشه ایمپلنت کرد؟
بله، امکان کاشت ایمپلنت بعد از درمان ارتودنسی وجود دارد. حتی در برخی موارد ارتودنسی قبل از ایمپلنت به منظور ایجاد فضای کافی برای قرار گرفتن پایه و تاج ایمپلنت دندان ضروری است.
آیا هنوز هم نگران ارتودنسی دندان ایملپنت شده هستید؟
ارتودنسی روشی برای مرتب کردن دندانهای بهم ریخته و اصلاح مشکلات و ناهنجاری های فکی است. ایمپلنت دندان نیز راه حلی متداول برای پرکردن جای خالی دندان از دست رفته به حساب میآید.
اگرچه به طور معمول ارتودنسی در سنین پایین انجام میشود که دندان از دست رفته و ایمپلنت دندانی وجود ندارد، با این حال ارتودنسی دندان ایمپلنت شده در سنین بالا نیز قابل انجام است. در واقع این دو روش درمانی محدودیت و مزاحمتی برای هم ایجاد نمیکنند.