جراحی دندان نیش نهفته چگونه انجام می‌شود؟

پزشک تایید کننده: دکتر سعید قریشی

جراحی دندان نیش نهفته

یکی از روش‌هایی که برای درمان دندان نیش (کانین) نهفته به کار می‌رود عمل جراحی است. هدف از جراحی دندان نیش نهفته، نمایان کردن دندان برای شروع درمان ارتودنسی یا درآوردن و کشیدن دندان است.

اگر دندانپزشک برای درمان نهفتگی دندان، روش جراحی را تجویز کرده و می‌خواهید بدانید که جراحی دندان نیش نهفته چقدر طول میکشد، یا در مورد مراقبت‌های بعد از جراحی اطلاعاتی بدست آورید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

درمان نهفتگی دندان نیش

دندانپزشک برای انتخاب روش درمان دندان نهفته نیش، مواردی از قبیل موقعیت دندان نهفته در استخوان فک، زاویه نهفتگی، نوع نهفتگی و سن بیمار را مد نظر قرار می‌دهد.

درمورد دندان عقل نهفته رایج‌ترین روش درمان کشیدن دندان است. زیرا این دندان تاثیری در جویدن ندارد و نبودن آن در دهان مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند. اما دندان نیش نقش مهمی گاز زدن و نیز نحوه صحیح قرارگیری دندان‌ها در قوس فک دارد.

مراحل جراحی دندان نیش نهفته

بنابراین در درمان نهفتگی این دندان سعی می‌شود دندان حفظ شده و به سمت جایگاه صحیح خود هدایت شود. در واقع هدف از جراحی دندان نیش کشیدن آن نیست. بلکه مساعد کردن شرایط برای حرکت دندان است.

جراحی دندان نیش نهفته چگونه انجام می شود؟

عمل جراحی نهفتگی دندان نیش یک عمل ساده است که با بی‌حسی موضعی و به صورت سرپایی صورت می‌گیرد. برای انجام این جراحی، دندانپزشک ابتدا با معاینه و گرفتن عکس رادیوگرافی وضعیت و موقعیت دقیق دندان را بررسی کرده، سپس دست به کار می‌شود.

در این عمل، دندانپزشک یا جراح فک و دندان بخشی از بافت لثه را برمی‌دارد تا دندان نیش راهی به بیرون پیدا کند. اگر علت نهفته ماندن دندان نیش، نیفتادن دندان شیری باشد، با کشیدن دندان شیری فضای مناسب برای بیرون آمدن دندان کانین فراهم می‌شود.

انواع عمل جراحی نهفتگی دندان نیش

انواع جراحی دندان نیش نهفته عبارتند از:

  • کشیدن کامل دندان نیش
  • انجام عمل جراحی اکسپوژر و براکتینگ
  • جراحی دندان نیش نهفته با لیزر

بیرون آوردن و کشیدن کامل دندان

در موارد نادر، که دندان نیش نهفته به نحوی در لثه گیر کرده است که دندان‌های مجاور در معرض آسیب بوده یا مسیر رویش آن‌ها مسدود شده باشد، کشیدن دندان نیش مطرح می‌شود. به عبارت دیگر اگر راهی برای هدایت دندان کانین به سمت موقعیت مناسب وجود نداشته باشد این دندان باید کشیده شود.

نحوه کشیدن دندان نیش نهفته

کشیدن دندان نیش یک جراحی ساده است که تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی صورت می‌گیرد. در این جراحی لثه شکافته شده و پس از خارج کردن کامل دندان لثه بخیه می‌شود. پس از بهبود محل جراحی، جای خالی دندان نیش غایب را می‌توان با ایمپلنت یا بریج پر کرد.

دلایل کشیدن دندان نیش نهان

دلایلی که باعث می‌شود دندانپزشک کشیدن دندان نیش نهفته را بهترین روش درمان بداند شامل این موارد است:

  • آنکیلوز (حرکت نکردن دندان به دلیل همجوشی با استخوان فک)
  • نهفتگی بسیار شدید
  • امکان تحلیل دندان
  • در خطر بودن دندان‌های مجاور
  • وجود کیست و تومور

جراحی اکسپوژر و براکتینگ

این روش رایج‌ترین درمان برای نهفتگی دندان نیش است که شامل یک جراحی ساده و ارتودنسی دندان نیش می‌شود.

در صورتی جراحی دندان نیش نهفته به کار می‌رود که دندان نهفته وضعیت مناسبی در فک داشته باشد و بتوان به کمک ارتودنسی آن را در جای صحیح در قوس فک جای داد. همچنین باید بیمار آمادگی استفاده از دستگاه ارتودنسی حداقل به مدت دود سال را داشته باشد.

جراحی اکسپوژر و براکتینگ

نحوه انجام جراحی اکسپوژر و براکتینگ

دندانپزشک این عمل جراحی را به منظور نمایان کردن دندان و هدایت آن به موقعیت دلخواه انجام می‌دهد. جراح، یک برش کوچک در محل نهان شدگی دندان ایجاد کرده و بخشی از لثه و استخوان زیر دندان را بر می‌دارد تا تاج دندان ظاهر شود.

سپس زخم را بخیه و پانسمان می‌کند. بیمار باید پس از دو تا سه هفته برای کشیدن بخیه‌ها مراجعه کرده و پس از بهبود محل جراحی درمان ارتودنسی آغاز می‌شود.

جراحی هدایت دندان نیش نهفته چقدر طول میکشد؟

جراحی اکسپوژر و براکتینگ برای یک دندان حدود یک ساعت زمان می‌برد و بسته به میزان پیچیدگی عمل، با بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی در مطب انجام می‌شود. گاهی لازم است دندان‌های کناری کشیده شوند که فضای کافی برای بیرون زدگی دندان کانین فراهم شود.

جراحی دندان نیش نهفته با لیزر

نحوه جراحی دندان نهفته نیش با لیزر کاملا مشابه جراحی اکسپوژر است، با این تفاوت که برای ایجاد برش در لثه به جای تیغ جراحی از لیزر استفاده می‌شود. مزیت استفاده از لیزر، خونریزی کمتر و عدم آسیب به بافت‌های سالم دندان و لثه است.

دندان نیش نهفته در عکس رادیوگرافی

جراحی پیوند دندان نیش نهفته

یکی دیگر از روش‌های جراحی نهفتگی دندان نیش پیوند یا بازکاشت دندان است. این درمان در صورتی که انجام می‌شود که دندان به گونه در زیر لثه گیر افتاده که امکان انجام درمان ارتودنسی برای حرکت دادن دندان وجود ندارد اما فضای کافی برای قرارگیری دندان نیش نهان وجود دارد.

نحوه انجام پیوند دندان نیش نهان

در این جراحی، ابتدا دندان شیری که جلوی رویش و قرارگیری دندان دائمی را گرفته، کشیده می‌شود. سپس دندان نیش نهفته را با دقت از داخل بافت لثه و استخوان فک خارج کرده و در موقعیت صحیح خود پیوند می‌زنند. دندان پیوند خورده باید به مدت ۲ تا ۳ هفته آتل شود تا به خوبی جوش بخورد.

میزان موفقیت عمل پیوند دندان نیش چقدر است؟

موفقیت عمل بازکاشت دندان نیش متغیر است. در صورتی که پیوند دندان نیش موفقیت آمیز نباشد کارآیی مناسبی ندارد. لذا ممکن است در آینده دندانپزشک تشخیص دهد که این دندان را باید کشید.

مراقبت های بعد از جراحی دندان نیش نهفته

موفقیت عمل جراحی تا حد زیادی به مراقبت های بعد از جراحی دندان نیش نهفته بستگی دارد. بهتر است بعد از جراحی و بازگشت به منزل این نکات را مد نظر قرار دهید.

  • رعایت دستورالعمل‌ها و نکاتی که جراح به شما تذکر داده است
  • استفاده از کمپرس یخ در صورت بروز تورم
  • مصرف غذاهای نرم که نیاز به جویدن زیادی ندارند
  • پرهیز از غذاهای سفت و خشک که محل جراحی را تحریک می‌کند
  • رعایت بهداشت دهان و دندان
  • مصرف مسکن‌های تجویزی یا غیر نسخه‌ای برای تسکین درد

بخیه زخم جراحی دندان نیش نهفته

عوارض جراحی دندان نیش نهفته

جراحی دندان نهفته یک عمل ساده و بدون خطر است. در صورتی که برای عمل نهفتگی دندان نیش به دندانپزشک یا جراح متخصص، مراجعه نمایید و مراقبت‌های بعد از عمل را انجام دهید، عوارض خاصی برای شما ایجاد نخواهد شد.

در غیر این صورت ممکن است پس از جراحی دندان نهان، برخی از عوارض جراحی دندان نیش نهفته شامل موارد زیر می‌شوند:

  • کبودی لب و گونه‌ها
  • تورم و التهاب ناحیه جراحی
  • خونریزی خفیف
  • عفونت محل جراحی
  • احساس مزه ناخوشایند در دهان
  • آسیب طولانی مدن به عصب‌های لب و زبان
  • بی حسی موقت لب و گونه‌ها

اگر عوارض جراحی دندان نیش نهفته پس از چند روز رفع نشد حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

عواقب عدم جراحی دندان نیش نهفته چیست؟

جراحی نکردن دندان های نیش شاید همیشه مشکل ساز نشود اما به طور مرتب باید تحت معاینه دندانپزشک قرار بگیرید تا در صورت ایجاد مشکل، خیلی زود متوجه شوید.

مشکلاتی که جراحی نکردن دندان نهفته نیش ممکن است ایجاد میکند شامل موارد زیر است:

  • دندان نیش نهفته میتواند موجب آسیب به دیگر دندان های سالم کناری شود.
  • دندان نیش نهفته ممکن است سبب بهم ریختگی ردیف دندان های سالم شود.
  • نهفته بودن دندان نیش ممکن است موجب رشد غیرعادی بافت دهان شود و کیست و تومورهایی اطراف آن شکل بگیرد.

سوالات متداول

در ادامه به سوالات پرتکرار شما در مورد جراحی دندان نیش پاسخ می‌دهیم.

جراحی دندان نیش نهفته چقدر طول میکشد؟

مدت زمان جراحی نهفتگی دندان نیش به روش جراحی، پیچیدگی شرایط دندان و تعداد دندان‌های نهفته بستگی دارد. جراحی یک دندان در شرایط معمول حدود یک ساعت طول می‌کشد.

هزینه جراحی دندان نیش نهفته چقدر است؟

هزینه‌ای که باید برای جراحی نهفتگی دندان نیش بپردازید با توجه به نوع عمل متفاوت است. دندانپزشک پس معاینه دقیق و بررسی وضعیت دندان نهفته، هزینه عمل را به شما اعلام می‌کند.

جراحی دندان نیش نهفته درد دارد؟

با از بین رفتن اثر داروی بی حسی، اندکی احساس درد در محل جراحی امری طبیعی است. پزشکان برای تسکین درد، استفاده از داروهای مسکن و کمپرس سرد را توصیه می‌کنند. اگر درد بسیار شدید و غیرقابل تحمل بود با پزشک خود مشورت کنید.

بهترین زمان برای درمان دندان نیش نهان چه وقتی است؟

برای درمان نهفتگی دندان نیش هرچه سن بیمار پایین‌تر باشد بهتر است. درصورت مشاهده علائم وجود دندان نیش نهفته در فرزندتان، حداکثر تا سن ۱۳-۱۴ سالگی برای درمان اقدام کنید. زیرا در سنین کودکی امکان انجام همه روش‌های درمانی بدون آسیب به سایر دندان‌ها و رسیدن به نتیجه مطلوب وجود دارد.

آیا بروز مشکلات سینوسی با نهفتگی دندان نیش مرتبط است؟

اگر وضعیت قرار گیری دندان نیش نهفته زیر لثه، خیلی به سیسنوس‌ها نزدیک باشد می‌تواند باعث بروز مشکلات سینوسی شود. این اتفاق معمولا در مورد نهفتگی دندان‌های نیش بالا شایع‌تر است.


روش جراحی که برای درمان نهفتگی دندان نیش نهفته به کار می‌رود، به شرایط بیمار و وضعیت نهفتگی دندان بستگی دارد. در این مطلب توضیح دادیم که جراحی دندان نیش نهفته چقدر طول میکشد. در نهایت این دندانپزشک است که تشخیص می‌دهد کدام روش برای کشیدن دندان نیش موفقیت‌آمیزتر است.

لذا توصیه می‌شود برای کشیدن دندان نیش نهفته به جراح فک و دندانی مراجعه کنید که مهارت و تجربه کافی داشته باشد.

۳.۷/۵ - (۳ امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها