بند ارتودنسی

بند ارتودنسی چیست؟ کاربرد و روش نصب بند ارتودنسی

بند ارتودنسی از سری تجهیزات مورد استفاده برای ارتودنسی دندان‌های عقبی محسوب می‌شود. بنا بر تشخیص ارتودنتیست در برخی مواقع برای مهار ناهنجاری‌های فک و دندان‌ها و اصلاح وضعیت دندان‌ها از بند ارتودنسی به جای براکت استفاده می‌شود.

اگر به دنبال دلایل استفاده از بندهای ارتودنسی برای دندان‌های عقب و نحوه جایگیری آن‌ها روی دندان هستید تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

بند ارتودنسی چیست؟

در پاسخ به سوال بند ارتودنسی چیست می‌توان از آن بعنوان یکی از لوازم ارتودنسی با جنس استیل ضد زنگ و شکل حلقه مانند یاد کرد. حلقه پوششی دندان یا بند ارتودنسی به دور دندان‌های عقبی پیچیده شده و از نظر استحکام نسبت به براکت، با نسبت چسبندگی بیشتری بر دندان قرار می‌گیرد.

از بند مخصوص ارتودنسی برای جایگزینی براکت‌های آسیب دیده در ارتودنسی ثابت نیز استفاده می‌شود. در واقع در هنگام شکستن براکت ارتودنسی یا شل شدن براکت ارتودنسی می‌توان از این وسیله برای افزایش مقاوم تجهیزات ارتودنسی روی دندان استفاده کرد.

 

بند ارتودنسی به همراه هوک روی دندان آسیاب

 

بند های ارتودنسی وظیفه نگهداری و استحکام دندان‌ها در هنگام جویدن غذا و ایجاد حرکت و نیروی مستمر برای جای دهی مناسب دندان‌ها در شرایط مختلف را برعهده دارند.

کاربرد بند ارتودنسی

با اینکه میتوان این بندهای مخصوص ارتودنسی را روی هر دندانی نصب کرد، اما به دلیل موقعیت ویژه دندان‌های عقبی، معمولا این بندهای حلقه‌ای شکل را روی دندان های آسیاب نصب می‌کنند. مهم‌ترین کاربرد بند مخصوص ارتودنسی زمانی است که چسباندن براکت روی دندان دشوار باشد.

این ابزار با نصب روی دندان های عقبی، دوام بریس را بیشتر می‌کنند؛ علاوه بر آن برخلاف براکت‌ها، سبب ایجاد زخم در قسمت های داخلی دهان نمی‌شود.

مراحل قرارگیری بند ارتودنسی

در حالت کلی از بند های ارتودنسی برای دندان‌هایی که نصب کردن و چسباندن براکت فلزی بر روی آن‌ها سخت بوده، استفاده می‌شود. از این رو مراحل قرارگیری بند ارتودنسی در شرایط مختلف را می‌توان بر اساس نکات زیر دسته بندی کرد.

مرحله ابتدایی شروع نصب بند ارتودنسی

در گام اولیه وظیفه ارتودنتیست مشخص کردن دندان‌های نیازمند به نصب بند های ارتودنسی است. بعد از این کار اطراف دندان‌های مشخص شده را با جداکننده‌ها پوشش می‌دهند. قطعه جدا کننده در همان یک روز قبل از اجرای بند دندان، فضای کافی در بین دندان‌ها برای وارد کردن حلقه استیل را ایجاد می‌کند.

 

انتخاب بند ارتودنسی مناسب با وضعیت دندان

در روز بعد پس از برداشتن قطعه جدا کننده از بین دندان‌ها، وابسته به فضای ایجاد شده نوع و اندازه بند مخصوص ارتودنسی برای دندان‌ها تعیین می‌شود. حال متخصص ارتودنسی ابتدا سطح داخلی بند را با مواد پوششی مورد نیاز پر می‌کند و سپس نسبت به قرار دادن آن در بین دندان‌ها اقدام می‌کند.

مواد قرار گرفته بر سطح داخلی این بندها که سمان نامیده می‌شوند، به قرارگیری کامل حلقه در بین دندان‌ها کمک می‌کنند.

 

ثابت کردن بند ارتودنسی روی دندان

در مرحله آخر باید بند مخصوص ارتودنسی به دقت بر روی دندان و قالب ارتودنسی فیکس شده در غیر اینصورت به راحتی از جای مورد نظر جدا می‌شود. ارتودنتیست وابسته به شرایط دندان‌ها از ثابت نگهداشتن این بندها با موم استفاده می‌کند.

مراحل قرارگیری بند ارتودنسی

 

اگر بند ارتودنسی شل شود چکار کنیم؟

اگر متوجه شدید که بند ارتودنسی شما شل شده است بهتر است یکی از ۳ اقدامات زیر را در اسرع وقت انجام دهید:

  1. سریعا با مطب ارتودنتیست خود تماس گرفته و برای رزرو نزدیک‌ترین نوبت اقدام کنید.
  2. اگر ارتودنتیست شما در دسترس نبود، سعی کنید با انگشت خود یا موچین به آرامی حلقه فلزی دور دندان را به سمت بالا حرکت دهید. در این مرحله نباید فشار زیادی به دندان بیاورید.
  3. اگر نتوانستید بند را خارج کنید و احتمال می‌دادید که هنگام خواب بند از دور دندان جدا شده و احتمال قورت دادن آن هست، حتما به نزدیک‌ترین مطب ارتودنسی اطرف خود مراجعه کنید تا بند ارتودنسی را برای شما جدا کنند.

ویژگی‌های کاربردی بند ارتودنسی

مهمترین ویژگی‌های حلقه پوششی دندان در مقایسه با دیگر ابزار مثل براکت ارتودنسی و بریس می‌توان به چند نکته اساسی اشاره داشت:

  • فرآیند قرار گرفتن بند ارتودنسی در روی دندان ساده بوده و آسیب‌های دندان و لثه را به همراه ندارد.
  • ارتجاعی بودن بند دندان از مهمترین ویژگی‌های آن بوده که باید تامین شود. این مزیت در روند درمان تاثیر مثبتی دارد.
  • بند های ارتودنسی حتما با فرم دندان و فک و همین طور وضعیت ایجاد شده تطابق داشته باشند.
  • مقاومت بالای این بندها و کیفیت مواد سازنده آن‌ها یکی از بارزترین ویژگی‌های این ابزارهای ارتودنسی است.

 

مراقبت های بند ارتودنسی

 

مراقبت های لازم از بند ارتودنسی

در صورتی که ارتودنتیست هنگام نصب بریس‌ها تصمیم به استفاده از این حلقه های فلزی گرفت، توجه داشته باشید که رعایت نکات زیر در نگهداری صحیح از آن‌ها اهمیت دارد:

  • از خوردن هرگونه مواد غذایی و خوراکی سفت مانند ته‌دیگ، آبناب، پفیلا دوری کنید.
  • اگر ارتودنسی برای کودک یا نوجوان شما انجام شده حتما به وی یادآور شوید که از جویدن ته مداد و خودکار دوری کند.
  • در صورتی که عادت به دندان قروچه در خواب یا در طول روز دارید حتما پزشک خود را مطلع کنید. معمولا استفاده از نایت گارد را برای شما تجویز خواهند کرد.
  • رعایت بهداشت ارتودنسی را جدی‌تر از قبل بگیرید. استفاده از مسواک ارتودنسی، نخ دندان مخصوص ارتودنسی و دهانشویه را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
  • استفاده از واترجت دندان نیز می‌تواند به بهبود بهداشت دهان و دندان در این دوره کمک کند.

دلایل عدم استفاده از بند ارتودنسی برای دندان‌های جلو

از دلایل اصلی استفاده از بند ارتودنسی بر روی دندان‌های عقبی به جای دندان‌های ردیف جلو این است که نیروی جویدن در دندانهای عقبی توسط بند مخصوص ارتودنسی بهتر پخش می‌شود. به همین دلیل استفاده از براکت ارتودنسی برای دندان‌های عقبی با شکستن یا شل شدن این تجهیزات یا دندان‌ها همراه است.

دندان های جلو ظریف تر هستند و در ارتودنسی دندان جلو از بریس ها با دقت بیشتری استفاده می شود. از دیگر دلایل این انتخاب، دوام بالای بند های ارتودنسی و کمتر شل شدن آن‌ها به نسبت براکت ارتودنسی است. به همین دلیل برای پوشش دندان‌های از براکت جدا شده یا آسیب دیده نیز از این وسیله استفاده می‌شود.

روش های تسکن درد بندهای ارتودنسی

اگر قرار گرفتن بند مخصوص ارتودنسی موجب ایجاد درد و ناراحتی برای شما شده، می‌توانید با استفاده از روش های زیر این درد را تسکین دهید:

  • از خوردن خوراکی های سفت و چسبناک مانند شکلات، آبنبات و آجیل سفت خودداری کنید.
  • در صورت شدید بودن درد در روزهای نخست می‌توانید با مشورت پزشک، از قرص های مسکن استفاده کنید.
  • استفاده از مسکن های موضعی روی دندان یکی دیگر از روش‌های کاهش درد در روزهای نخست نصب تجهزات بریس است.
  • برای تمیز کردن دندان های خود از مسواک های نرم یا مسواک برقی استفاده کنید تا فشار کمتری به دندان و محل تحریک شده وارد شود.
  • در صورتی که بند ارتودنسی با لثه یا بخش داخلی دهان شما ساییدگی و حساسیت ایجاد کرده، می‌توانید آن را با موم ارتودنسی بپوشانید.

بند ارتودنسی همانند دیگر تجهیزات ارتودنسی باید با روش و اصول تعیین شده و توسط یک متخصص ارتودنسی با تجربه بر روی دندان انجام شده تا اثر خود را در روند درمان ارتودنسی به درستی نشان دهد.

در این مقاله هدف ما این بود که با یکی از ابزارهای مهم ارتودنسی آشنا شوید. قطعا نصب بند ارتودنسی یا هر قطعه دیگری بر روی بریس، به نوع ناهنجاری دندانی شما و تشخیص ارتودنتیست بستگی دارد. در صورتی که سوالات بیشتری در مورد بندهای مخصوص ارتودنسی دارید، در بخش کامنت‌ها با ما درمیان بگذارید.

۵/۵ - (۹ امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها